backup 20

[2004-07-14 14:13:44.0]

14:06

Dagens Po Tidholm:
(som svar på frågan Är det medelklassen som är mest lämpad att bedriva klassanalys?)
”-Det är klart man önskar att det kom skribenter från andra håll. Men är man uppvuxen i en familj som konsumerar kultur så konsumerar man kultur själv. Är man uppvuxen i en familj utan kultursyn så får man ingen kultursyn själv.”

Jag ska jobba sju gånger till innan jag får ledigt igen. Sju gånger känns som oerhört mycket. Fika med A ikväll, det blir bra. Jag ska läsa vidare i Popvänstern nu. Jag kommer minnas den här sommaren som sommaren när jag läste, för första gången på rätt länge.

14:13

Haha, bästa innehållförteckningen, på en burk finska pinnar (det är T som har en faiblesse för småkakor i det här hushållet):
Ingredienser: Vetemjöl, Vegetabiliskt fett, Socker, Hj-salt, Mandel, Bittermandel.
Kan innehålla spår av mandel.

15:06

Den här serien har verkligen ryckt upp sig.
Ikväll blir det gårdagens avsnitt på video. Tjoho!

[2004-07-13 19:15:31.0]

19:08

Jag har varit i stan jättelänge och sett så mycket fina tröjor och skor och väskor att jag blir helt sjuk i huvudet för jag kan inte köpa nånting, verkligen ingenting, eller jo, kanske nåt för sådär 75 kronor, men den finaste tröja jag sett på evigheter kostade 325. Illa. Jag behöver fina tröjor, jag hatar att jag alltid ser så jävla basic ut, jag vill vara fin. Jag såg en vit mjuk stickad kofta med diamanter på knapparna och en tröja med jättevackert mönster och liksom band på, eh, det är omöjligt att förklara, så fint. Och fina gröna skor. Hade jag inte varit alldeles för lång redan (och hade jag varit en person som känt sig bekväm med högklackat) skulle jag älskat att ha dem.

Jag köpte läppglans och grön ögonskugga och en roman av Marcus Birro. Den senare begagnad, så den var nästan gratis. Jag skulle verkligen bli lycklig av att konsumera nu. Genuint lycklig. Bränna några tusen på kläder och skor. Aah.

23:32

Jag vill ha lugg.

[2004-07-12 22:02:04.0]

21:59

Jag har jobbat, det var skittråkigt. Nu ska jag äta världens godaste pasta och dricka vin. Och om jag fortfarande är pepp på det sen ska jag börja läsa Popvänstern. Det ska bli roligt.
Hejdå.

I never saw a moore, I never saw the sea [2004-07-11 16:22:51.0]

16:03

Jag borde ha ringt och frågat om det fanns återbud på mitt jobb. Fast det gjorde jag inte. Jag skulle skriva jobbansökningar. Fast jag började pilla med gamla texter. Jag tänker att det är dumt att människor som inte är speciellt sympatiska och som glidit in i litteratursverige på en räkmacka (räkmacka=efternamn) är de som representerar den unga litteraturen. Och jag tänkte att jag är trött på alla finstämda skildringar av sinnestillstånd. Jag vill ha handling. Jag vill läsa handling, jag vill skriva den. Jag tycker visst att avund kan vara en drivkraft. Jag hatar alla som säger ”Kom igen, du är bara avundsjuk”. Vaddå bara avundsjuk?, är avund en känsla som inte räknas? Måste man skärpa sig och vara storsint och tänka att det ju är jättekul att det går bra för andra människor? Avund är min största drivkraft. Det är inte fint men det är sant. Jag läste en intervju med Po Tidholm innan jag somnade igår, det var upprörande. Po Tidholm äcklar mig. Po Tidholm talar om för alla DN-läsare att det är dålig smak att gilla Per Gessle och anser att det behövs mer analys och mindre personkult inom journalistiken. Och att det är såna som han, såna uppvuxna i ”typiska intellektuella medelklasshem” som måste bedriva denna analys, det är klart att inte någon som exempelvis Andres Lokko är lämpad för detta, han har ju föräldrar som är tjänstemän. Eh. Vet nån om Po Tidholm är bror med Svante Tidholm? Jag tyckte att Svante Tidholm var sympatisk en gång i tiden, när internet var nytt och spännande och Darling var det bästa som hänt sen skivat bröd. Svante Tidholm kanske fortfarande är sympatisk förresten. Vad gör Svante Tidholm nu?
Bla bla. Texten ovan kan med fördel sorteras bort som Förvirrat och hatiskt klassbabbel del 17 så slipper ni bry er.

Jag märker en viss ilska i mitt sinne idag.
Jag trodde det var sol när jag vaknade, men sen började det ju regna igen.

Jag vill sitta på Au petit fer a cheval i Marais, Paris nu och äta nåt gott med getost och vinägrett som aldrig kan bli så god när man gör den hemma, det är nåt med honung. Det är roligt att tänka på mat. Nu ska jag tänka på Det goda franska köket och skriva en jobbansökan.

16:22

Jag ska förresten anstränga mig för att skriva något som inte har med DN att göra imorgon.
Fatta vad skönt det är att ha DN, fatta vad mycket skönt och välplacerat hat den får mig att känna. Utan DN skulle jag inte ha några åsikter, för DN är det enda jag har åsikter om.

[2004-07-10 19:51:10.0]

19:36

Öh. Jag har sovit hela dagen. Typ fjorton timmar. Note to self: Dricka mindre vin. Vin är också alkohol.

Jag var på trevlig medelklassfest i en trevlig bostadsrätt i en trevlig medelklassdel av stan jag aldrig varit i, med trähus och innergårdar och fruktträd. Folk var väldigt säkra på om de jobbade eller pluggade (eller skrev novellsamlingar) och oförstående inför hur det var möjligt att bo på Hisingen. ”Är det inte jobbigt att ta sig hem på natten? Ska ni sova nånstans i stan i natt? (Hisingen = inte stan, uppenbarligen) Ska ni åka nattvagn? Är inte det jobbigt?”
Lägenheten var vacker och värdparet var vackra och hade jättemycket böcker och en lånad katt som sov på en vacker femtiotalsfåtölj och allt var mycket trevligt och civilicerat.

Jag måste gå och handla mat nu. Det regnar, det kommer regna för evigt. Jag bjussar på en fin bild på Jude Law för att göra saker lite muntrare:

jaha [2004-07-09 13:04:40.0]

12:48

Det regnar. Det ska enligt SMHI fortsätta göra det ända till måndag, då jag jobbar igen. Då kan det bli lite växlande molnighet. Jag vill sitta på altanen och läsa. Ju. Jag trodde att det var slut med regniga och kalla somrar, det var några stycken typ i början på nittiotalet av vilka jag minns en kylig Gotlandssemester med familjen och rätt mycket regngrå skärgård, värmeljus och stekt färskpotatis i en ruff där rutorna immat igen och B och jag som spelar kort eller något, berg som är hala när man kravlar sig upp till ett dass som det är kallt att sitta på och doften när regnet upphört och bergen torkar och man ror omkring lite i en jolle som blir smutsig inuti eftersom man är lerig under gummistövlarna.
Hursomhelst. Jag trodde att det var växthuseffekt och klimatförändringar och stigande medeltemperatur nu, jag såg ju fram mot att som pensionär med gott resultat kunna odla vindruvor i Östergötland. Och så är det typ fjorton grader och regn, det är deprimerande.

Jag skriver överdrivet många ord i min dagbok nu eftersom jag skjuter upp det jag måste göra; en blandskiva till E från svenskan som har fest ikväll (jag känner mig opepp på att göra skiva och halvpepp på fest), och skriva jobbansökningar. Jag får ingen Alfakassa, jag har jobbat alldeles för lite. Jag är ambivalent inför hösten, om jag skulle råka få ett okej jobb, ska jag ta det då? Eller ska jag läsa litteraturvetenskap C?

På tal om litteraturvetenskap. DN tar sitt ansvar och följer upp gårdagens avslöjande om de saknade köttpajerna i de nya Fem-böckerna med en artikel till idag. Enligt kvinnan på förlaget försvann maten redan i utgåvan som kom på sjuttiotalet, är det möjligt? Min samling Fem-böcker består av en massa olika utgåvor, bland annat den från sjuttiotalet, tänkte jag inte på att de inte åt så mycket när jag läste dem? Uppenbarligen inte.
Ur DN:
”Titti Persson (på Rabén & Sjögren) poängterar också att barn förhåller sig till böcker på ett annat sätt än vuxna:
-Vuxna kan läsa böcker som är förlegade och tolka dem. Barn slukar böcker för att de är spännande eller kul och har ingen litteraturvetenskaplig tolkningsram.”
Eh, vilket alla vuxna läsare har då eller? Jag tycker att någon borde göra en enkät på stan om det här. ”Hej, får jag fråga; anser du att du har en litteraturvetenskaplig tolkningsram?”.

[2004-07-08 21:17:23.0]

21:04

Åh, Brideshead revisited ska bli film och Jude Law ska spela Sebastian, det är ju för bra för att vara sant, det måste ju varit precis så Evelyn Waugh föreställde sig honom, jag blir alldeles exalterad av att tänka på det här.

Jag har haft en extrem fuldag, vilket inte direkt avhjälptes av att jag köpte min tredje underlagscreme på lika många dagar och att inte den här heller var tillfredsställande, varför tar de alltid mina favoritprodukter ur produktion?, den här sommaren kommer jag att minnas som sommaren när jag var konstant ful och la alla mina pengar på underlagscreme.
(Underlagscreme? Underlagskräm?)

Jag har spänt upp en tvättlina på altanen och köpt klädnypor och hängt tvätt. Det ser hemskt käckt ut med tvätt på tork på altanen. Jag satt i solen mellan mina blomkrukor och läste Den lille vännen och drack iste.

Det var en artikel i DN om Fem-böckerna som fyller 50 år och kommer ut i nyutgåva där de lillgamla barnen går hem och äter spagetti och köttfärssås. För att ligga i tiden sådär. Jag som alltid tyckte att den där skumma engelska maten de alltid åt (köttpudding?) var så exotisk. Tydligen har alla pornografiska beskrivningar av mat strukits i de nya utgåvorna, det är ju jätteupprörande, de där picnickorgarna de alltid hade med sig lät ju alldeles fantastiska.
Jag stod och höll i några gamla (gamla!) Fem-böcker på Myrorna och övervägde att köpa några för att det skulle kännas som sommar, nu ångrar jag att jag inte gjorde det. Fast jag har ju läst rätt spännande litteratur ändå; Den lille vännen som jag håller på med nu, och Hem av Magnus Dahlström som är det bästa jag läst på evigheter, oerhört bra, verkligen. Även om jag inte förstod allt. Tror jag. Fast jag förstod att titeln inte syftar på riktningen hem (-”Vart ska du?” -”Hem”) som jag först trodde, utan substantivet, i obestämd form plural. Fint. Och boken är oerhört bra, oerhört mycket bättre än exempelvis Simona Vincis Om barnen vet man ingenting som har samma tema, den var bara motbjudande, inte på grund av de utstuderat otäcka detaljerna, utan för att de inte fyllde någon som helst funktion, de var bara platt effektsökeri och den avsmak de fick mig att känna berodde enbart på att de påminde om en dålig roman av Torey Hayden jag läste en gång när jag var ung och dum. Magnus Dahlström har fattat grejen.

dra på trissor

[2004-07-06 15:49:08.0]

15:35

IMORGON: vakna sjukt tidigt antagligen, och åka till Göteborg, om jag känner mig modig kanske jag äter frukost på ett café innan, fast det är kanske att hoppas på för mycket. Göteborg=träffa T igen=jättebra, jag vill sommarhänga med T.
DAGENS MUSIK: Deportees Arrest me ‘til it hurts som B av nån anledning har på singel, det skulle kunna bli en av sommarens låtar, den är asbra
DAGENS GÖRA: dricka upp mitt kaffe, vänta tills B kommer hem från jobbet, promenera och sätta en blomma på mormors grav vilket jag tänkt göra varje gång jag besökt den här stan det senaste året, och lyckats glömma det varje gång. Fast nu blir det av, det känns fint och vuxet. Sen blir det väl matlagning och tv och sova rätt tidigt.
DAGENS KLÄDSEL: vitt linne med svart- och vitrandig tröja över, uppvikta mörka jeans, kinaskor.
GLÄDJE JUST NU: vet inte. Hela min tillvaro är så satans osäker och planerad för sådär 48 timmar framåt, det vore trevligt med en framtidsplan.
IRRITATION JUST NU: se svaret på förra frågan. Plus att jag tycker att alla glor på mig så fort jag går utanför dörren.
VAD VILL DU GÖRA JUST NU: ha en massa pengar att shoppa, äta och dricka för.
HUR MÅR DU JUST NU: trött och seg, försöker avhjälpa det med jättemycket kaffe
VAD VAR DET SENASTE DU SA: ”Tack så mycket”, när jag fick min växel på Myrorna
HUR DAGS GICK DU OCH LA DIG IGÅR: 01:30
OCH KLEV UPP: 11:15
VAD BEHÖVER DU MEST JUST NU: pengar och roligheter
VEM SOV DU BREDVID SENAST: B
VARFÖR GJORDE DU DET: för att vi var på landet hos mamma & pappa och sov i en bäddsoffa, fast den blev liksom två olika sänger så det kanske inte räknas
VEM TÄNKTE DU PÅ SENAST: B
VARFÖR TÄNKTE DU PÅ DET: för att hon ingick i svaret på förra frågan. Doh!
VEM VILL DU TRÄFFA: alla jag inte träffat på länge för att jag är så dålig på att träffa folk
VARFÖR VILL DU DET: för att jag är så dålig på att träffa folk att jag inte träffat dem på jättelänge
VEM GRÄT DU FÖR SIST: mig
VARFÖR GRÄT DU: för att jag trodde att jag inte hade några pengar alls och för att jag hatade mitt jobb och det kändes som att mitt liv var fullständigt meningslöst och skulle fortsätta så inom all föreställningsbar framtid
FOLKÖL I KYLEN: ja, fast den är Ts
NÅGOT HUSDJUR: nä
NÅGON FAVORITRÄTT: jättemånga.
NÅGON FLICK/POJKVÄN: ja, bara en. pojk-.
PUDER PÅ DIG: ja
NÅGRA FRAMTIDSPLANER: näääää
NÅGRA KÄRLEKSPROBLEM: nej
NÅGON FAVORITLÅT: det varierar oerhört
NÅGON VÄN SOM SPELAR I ETT BAND: nej, vilket jag väl är ensam om i världen, eller iallafall på Skunk
VARIT I SLAGSMÅL: nej
KÄRLEK I HJÄRTAT: jaa, jag delar gärna med mig lite, det är bara att vara lite snäll mot mig.

sommarens låt?

sommarens mat?

22:14

Jag hittade ett formulär som var nästan likadant som det ovan, fast med en del andra frågor, så jag svarar på dem också:

HUR MÅNGA TIMMAR SOV DU INATT: elva, typ
NÄR DRACK DU ALKOHOL SENAST: typ en timme sen; lite vin till maten
VAD SKA DU GÖRA IKVÄLL: om jag inte kan tjata med B ut på en öl (tveksamt) ska jag nog sova tidigt
VAD LIGGER NEDANFÖR DIN SÄNG: tidningar, På stan-bilagor, böcker, strumpor
VAD GÖR DU NU: kollar när B städar
HAR DU EN BRA KLASS: ja, arbetarklass! skolklass har jag ingen.
VAD SKA DU GÖRA HÄRNÄST: måla naglarna kanske
HAR DU ETT JOBB: ja, jag antar det, som telefonintervjuare
DRÖMBOENDE: i innerstan i nån rätt stor stad
VEM VILL DU TRÄFFA NU: T
VAD SKRATTADE DU ÅT SENAST: B
VAD GJORDE DU I FREDAGS: åkte buss, åkte ut på landet, åt pizza, satt på en veranda
TIPS PÅ EN BRA SAK: öppet köp på kläder
HAR DU ONT NÅGONSTANS: om jag känner efter lite har jag säkert det
EN LEVANDE TRO: njä
GYMKORT: nej!
EN KOMPIS DU EGENTLIGEN INTE TYCKER OM: nej, efter gymnasiet slutade jag med sånt.
DUSCHAT IDAG: hmm, nä, men kanske innan jag går och lägger mig
BRUTIT MOT NÅGON LAG: bara små
NÅGRA MVG: skitmånga
NÅGON SOM FÖRSTÅR DIG: ja
EN TUFF KOMPIS SOM KAN FÖRSVARA DIG: nej, men jag skulle hemskt gärna ha en
NÅGOT BEROENDE: jadå
FIKAT IDAG: själv framför datorn
ETT PAR CONVERSE: ett par jättetrasiga
NÅGOT FAVORITMÄRKE: H&M, eftersom jag, till skillnad från skrämmande många andra som utger sig för att vara fattiga, faktiskt har jävligt ont om pengar
NAGELLACK: flagnande ljusrosa

Roligare än så blev det inte.

[2004-07-05 12:42:03.0]

12:32

Jag har varit på landet. Landet är bra. Man märker att det faktiskt är sommar när man är på landet. Man ser rapsfält och blåklint och kornfält och sånt man inte ser i stan av naturliga orsaker.

Nu ska jag diska lite åt B och sen ska jag hänga tvätt åt B (jag jobbar hårt för mitt uppehälle här) och sen ska jag ut och shoppa lite. Igår hade vi Sex and the City-maraton och såg alla avsnitten i första säsongen. Tyvärr verkar det svårt att hyra någon annan säsong på video, annars skulle vi nog kört tolv avsnitt till ikväll.
Hejdå.

[2004-07-02 15:35:02.0]

15:33

Nu är jag hos B. B packar. Vi ska till landet snart. Det blir jättebra. Hejdå.

[2004-07-01 02:05:36.0]

01:44

Okej, en del av mina pengar har kommit tillrätta (T och jag är enormt slarviga med vem som betalar vad, inte bara när det gäller småsummor, utan typ…tusentals kronor, ehrm), nu kanske jag kan överleva den här månaden trots allt. Jag var duktig och växlade tillbaka Bulagrienpengarna idag, och lämnade in filmen på framkallning (efter att ha fotat idiotiska saker som min bokhylla och ett ben på en sovande T för att få filmen att ta slut), jag framkallar kort sådär en gång varannnat år så jag är hemskt exalterad.
Bla bla bla. Jag borde skriva om saker som intresserar någon.

Jag kan gnälla lite över boken jag läser. Tokyo natt av Elin Lindqvist, vid tiden för skrivandet av romanen 19 år gammal. Vissa kanske fixar att skriva en roman vid nitton års ålder, men gud som Elin Lindqvist inte gör det, jag är ledsen men det är så himla dåligt att jag inte vet vart jag ska ta vägen ibland, och jag hade tänkt citera något, ett stycke som väcker speciell anstöt, men det går inte att välja, allt är bara så otroligt obehagligt att texten borde användas som exempel på språkmisshandel vid samtliga av landets skrivarskolor. Det är inte Elin Lindqvists fel, hon är jätteung, men någon på förlaget borde talat om för henne att det inte går för sig att använda språket som hon gör om man vill att någon som läser det ska tänka på något annat än Frida-noveller. Någon borde strukit varenda adjektiv, man får inte skriva och jag blir mycket imponerad av anläggningens moderna arkitektur, den futuristiska domen och designmuseets vackra kimonos/…/där jag i lugn och ro njuter av fotomuseets intressanta utställningar. Jag lever mig in i bilderna, rycks med av stunden, försvinner in i det ögonblick fotografen tagit tillfånga. Klippa, skära, klistra. Ögonen talar./…/Mina fingrar skriver snabbt, flyger över tangentbordet/…/Vi avbryter och talar i mun på varandra, utbrister i skratt varje gång vi tar orden från varandra. Vi har haft samma erfarenheter och är båda självständiga och målmedvetna.
Det känns så oerhört mycket som om hon tänkt ”Okej, nu ska jag ha ett språk, nu ska jag skriva romanspråk.” Gud så fel det blir. Stackars Elin Lindqvist.

Karin Ström goes Tokyo.

02:18

Eh, okej, Elin Lindqvists pappa heter Herman.
I rest my case.

[2004-06-29 22:11:36.0]

22:02

Jag lukar avlopp nu. Vattnet rinner ut över hela golvet i badrummet, så jag tänkte göra en insats men jag fattar inte vad som är fel, det är nåt med ett litet rör, nån får nog komma hit och ta sig en titt på det. Jag var tvungen att köra ner hela handen och halva armen i avloppsbrunnen och nu går inte lukten bort, fräscht. Ey, var är min man när man behöver honom?

Jag har varit på arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är skum. De tyckte att jag var konstig som inte ville fylla i vad jag söker för jobb, min handläggare var tvungen att göra det åt mig så nu verkar jag säkert helt korkad, och dessutom glömde jag bort mitt postnummer. De vill att man ska fylla i exakt vad man söker för jobb, så nu är jag arbetssökande inom restaurangbiträde/storkök. Idiotiskt. Jag tar vilket jobb som helst!, varför kan man inte bara skriva det? Satans regler.

Här slår Per Hagman alla rekord när det gäller att opponera sig mot god smak. (B tipsade!)
(Eh, Göteborgs-B, alltså, det är förvirrande att ha två B som dessutom heter samma sak, det är första gången.)

Nu blir det färdigmat. Och sen, om jag är pepp, kanske jag gnäller lite över en bok jag håller på att läsa. Om ni har tur.

[2004-06-28 13:59:36.0]

13:56

Det är grått ute idag också.
Snart åker jag iväg härifrån ett tag. Ut på landet. Jag längtar efter landet.

23:19

Åh, nu har jag inga pengar. Jag har betalat räkningar för sådär 6000. Sen var pengarna slut. T satte in en massa pengar till mig för att täcka hälften av räkningarna, men mina pengar har på nåt konstigt jävla sätt bara försvunnit, jag fattar inte hur jag kan ha så lite pengar kvar. Jag har inte råd att existera. När jag växlat tillbaka mina bulgariska sedlar har jag sådär 1200 kronor att leva på till den 25 juli, när jag får nästan inga pengar alls eftersom jag knappt kommer att ha jobbat något. Jag fixar inte att existera längre. Jag gräver ner mig under marken nu. Hejdå.

[2004-06-27 16:56:08.0]

16:48

Jag gav T mitt kort igår när han gick och handlade för att ingen av oss hade kontanter, och sen glömde han att lämna tillbaka det vilket jag upptäckte när jag klev av spårvagnen utanför Nordstan redo att köpa alla de där hårvårdsprodukterna som skulle fixa mitt hår så jag kan visa mig offentligt. Fast det blev ju inget. Hur ska jag kunna gå ut imorgon? Allt jag rimligtvis skulle kunna hälla i håret är slut. Hjälp. Och tandkrämen är slut. Och maten då, fast det finns makaroner så det är lungt. Jag tröstköpte en burk oliver på Hemköp för mynten jag hade i plånboken och sen åkte jag hem och försökte desperat att inte nysa på folk på vagnen. Min förkylning går aldrig över.
I förra veckans På Stan hade de ett budget-reportage; ha roligt för 300 kronor. Som att det skulle vara en utmaning liksom, jag spenderar ytterst sällan mer än 300 kronor när jag går ut. Jag vill veta hur man har roligt för sjutton kronor samtidigt som man är ful i håret.

18:06

22:19

Jag tänker att det borde märkas en rörelse framåt någon gång, en utveckling. Att saker med tiden, och åldern, borde förbättras, att jag borde växa upp, mogna, ta mig i kragen. Det borde märkas på att jag exempelvis med stigande ålder får bättre jobb, bättre lägenheter, kommer någonstans i mina studier, skaffar mig mål och mening med min färd. Fast det är ju inte så. De senaste fem åren har det inte hänt särskilt mycket. Fast anställning och bostadsrätt känns inte mindre avlägset nu än då. Andra människor har semester som de planerar som vuxna människor, för de är vuxna människor, eller iallafall vuxnare. De är vackra och framgångsrika och har råd att köpa märkeskläder och åka till New York. Jag kan inte ens visualisera en bild av framtiden, inte av någon slags framtid, jag kan inte ens se mig själv med en avslutad utbildning eller körkort eller vad som helst. När jag var liten föreställde jag mig själv som vuxen som kvinnorna (well, de var säkert yngre än jag är nu) i H&Ms postorderkatalog, i dräkt och höga klackar lunchande med väninnor och mineralvatten, jag trodde att det skulle vara så att vara vuxen, att jag skulle vara så. Jag har inte kommit någonstans. Jag har en jävla massa studieskulder och nästan bara oavslutade skitkurser att visa upp, jag är inte bra på något som generar pengar på något sätt och jag har liksom fastnat på ett jättehemskt jobb som ger mig magont. Jag planerar mina dagar runt att åka och rota omkring bland begagnade böcker och kläder. Jag skulle vilja skriva, jag skulle så oerhört gärna vilja skriva, jag skulle inte ens behöva tjäna pengar på det, bara jag visste att det var det jag gjorde egentligen. Jag gör ingeting egentligen. Egentligen gör jag ingenting. Och tiden bara går.

23:40

Livskvalitet, eftersom nu livet är som det är: att hitta tre låtar från nya Hidden Cameras-albumet.

[2004-06-26 23:52:06.0]

23:43

Jag läser om mina gamla Bibel. Fatta vad bra den tidningen var. Såhär i efterhand framstår den verkligen som peaken, någonsin, för svensk populärkulturpress, både utseende- och innehållsmässigt. Bon är inte i närheten, inte alls. Åh vad jag saknar Bibel. Jag får samma känsla av att läsa Bibel som när jag lyssnar på Pet Shop Boys, känslan av bättre än såhär blir det inte, det är så fint.

[2004-06-24 17:06:49.0]

16:50

En fråga till allmänheten: är det nån som vet vad den sista låten som Tiger Lou spelade på Hultsfred heter? Den är jättebra. Tack på förhand.

Jag drömde att jag var på Top Shop på Oxford Street och att de hade värsta rean där kläder kostade fem kronor styck, och jag hittade en jättefin silvertopp som den blonda tjejen i A-Teens slet ur händerna på mig, och en fantastisk kappa i brokadtyg i rött och guld som en avlägsen bekant till mig drog i och sa att hon tagit först och hon var så arg att jag var tvungen att ge med mig, och jag pep ”Men om du inte ska köpa den kan du väl säga till..?” och hon sa ”Du, den kostar fem spänn, vad tror du?” och sen såg jag den blonda i A-Teens på tv och hon hade på sig min silvertopp.

Jag tycker förresten att man borde få rejält med spö om man kallar sig hip hop när ens föräldrar är socionom resp. psykolog.
Bara en tanke.

[2004-06-23 22:00:10.0]

21:39

Jag är förkyld och ynklig. Jag sov till kl 19. Bra dag. T har tvättat och spelat in Simpsons och köpt choklad till mig, han är så rar. Nu är det fotboll. Det är alltid fotboll.

Och snart midsommar. När ska jag få en Pripps Blå-midsommar?

[2004-06-22 01:11:47.0]

01:08

Jättebra låttext:

Parties,
Movies
Candy, toys,
Clothes, shopping,
Music, boys,
Flowers, beaches,
Mom and Dad
These here things
Make me glad

I hate Players
Cheaters
Suckers, liars
Boys who smoke
And go start fires
Can’t stand school
Or when the weather’s bad
These here things
Make me sad

I like things
That make me glad
I don’t like things
That make me sad

Jättebra band.

14:45

Meh. Jag har ont i halsen och tänkte att det skulle bli jobbigt att sitta och prata fem timmar i sträck så jag ringde och sjukanmälde mig, och så försöker hon som svarar ge mig dåligt samvete, Jaha, sjukanmäla dig idag? Vad synd…jag som hade ett litet specialjobb till dig… Du vet de här som testat XXX (jag måste nog tyvärr censurera vad det är de har testat, jag har skrivit på ett tystnadspliktskontrakt, det har hur som helst, som allt annat på mitt jobb, med telefoni att göra), jag har fått tolv nummer som jag tänkte att du skulle ta hand om, och ringa och höra hur det har gått…vad synd…
Åh fuck, hon försöker låta som hon gjort mig en stor tjänst och som att jag verkligen behövs och det är sån satans bullshit, det är aldrig nån som bryr sig annars. Jag vill ha ett jobb där man inte behöver prata, jag kom på mig själv med att sakna jobbet i lunchrestaurangen och det trodde jag aldrig att jag skulle göra. Dåligt med det jobbet var att man började rätt tidigt på morgonen, att det var sjukt stressigt, äckligt (disken!) och väldigt tungt, mycket lyftande och bärande. Men ändå, man kunde fixa sig två goda måltider om dagen gratis, plus frukost och två kaffe och kakor och allt, gud, jag behövde inte köpa nån mat alls de dagar jag jobbade ju. Åh, jag saknar maten. Jag vill jobba omgiven av mat.

don’t marry uh huh her! [2004-06-21 13:45:56.0]

13:35

Satan vad tråkigt att vara i verkligheten igen. Verkligheten kännetecknas av att man måste äta bröd. Bröd är gott kanske några gånger i månaden och oftare än så borde man inte äta det. Bröd är så överskattat.

Och dessutom är det ju försommar och inte socialt accepterat att gå runt i sin svarta skinnjacka, gud som jag älskar min svarta skinnjacka. Jag måste skaffa ett värdigt alternativ till den.

Och mina skor är trasiga, de blågula adidasarna, eller vad det nu heter i bestämd form, adidasen kanske, de dog ganska rejält efter allt vått gräs de utsattes för, och hur stor insats jag än gör med mitt lim måste jag nog skaffa ett värdigt alternativ till dem också.

utvärdering [2004-06-20 23:23:14.0]

23:07

Nu är jag hemma och nyduschad. Mitt hår har hållt sig sjukt fint hela festivalen tack vare nåt klet jag upptäckt som gör att det ser nästan nytvättat ut i åtminstone tre och en halv dag. Andra grejer än mitt hår var bra; Mary J Blige var asbra och Morrissey var bra (fast inte jättebra), jag tyckte Broder Daniel var bra fast ingen annan uppenbarligen tyckte det, Peaches var bra och helt otippat var the Roots hur bra som helst. Jag såg alldeles för lite band. Jag såg inte Jens Lekman eller Graham Coxon. Jag stod och tvingade på folk tidningar hela lördagseftermiddagen och skivbolagsmänniskor kom dit och gav oss en massa skivor, och Fredrik Strage kom och hängde lite i tältet och jag kunde bara stirra på honom i stor beundran, jag borde sagt något, typ Hej, du är min idol, precis som jag borde sagt till Ika Johannesson när hon hängde i tältet bredvid. Det var musikjournalister överallt. Backstage var astråkigt. Att bo i hus var jättebra, även om det säkert var nästan lika kallt som i tält i källaren där T och jag sov. Jag är enligt uppgift skitsnygg och jag måste ha druckit hur mycket vin som helst, även om jag inte var speciellt full mer än de där timmarna när jag hängde omkring sjäv och såg Peaches. Det var roligt. Tjoho. Och oerhörd tur att jag är hemma i gott skick med tanke på att busschauffören körde som en jävla galning och vi blev stoppade av polis med blåljus nånstans vid Borås eftersom de trodde att han var full eftersom han betedde sig så hänsynslöst i trafiken. Ey, var rekryterar festivalbussen.com sina förare egentligen?
Nu blir det Simpsons och tyvärr inget godis, jag vill oerhört gärna ha godis. Hejdå.

[2004-06-17 05:44:46.0]

05:43

Så här tidigt har jag nog aldrig varit inloggad.
Fast så här sent har jag nog däremot varit det.

Nu åker jag till Hultsfred.
Puss!

[2004-06-16 02:53:44.0]

02:45

På vägen hem från Bulgarien fick jag jätteångest över att återvända till vardagen och särskild ångest över tanken på att äta färdigmat igen. Jag tänkte att det skulle vara slut på färdigmaten nu och hädanefter skulle jag bara äta god mat, hemgjord mat, god pasta (färsk!) och såser med mycket paprika och mindre mejeriprodukter, utom möjligtvis ost då. Allt skulle bli bättre, min vardag skulle bli mer kvalitativ och knappt kännas som vardag. Haha. Det var en fin tanke. Fast nu är jag fast i färdigmatsträsket igen. Det är väldigt mycket vardag nu. Folk som snor ens tvättmaskiner för att man kommer en kvart efter tvättidens början (man får vara en hel timme sen om man känner för det, det står i reglerna, läs reglerna!), och arga män som ryter om polisanmälningar om de blir uppringda en gång till, eller att fråga efter någons nyligen avlidna hustru och allt satans trams, åh, trams, jag blir galen. Det är stökigt här hemma också och ingen lär hinna städa innan Hultsfred. Vardag äcklar mig.

Jag måste ha en varm tröja.
Och öronproppar och vin.
Och myggmedel?
Ett par hela skor vore ju nice också, fast det är tyvärr uteslutet.

Hejdå.

[2004-06-14 23:29:16.0]

23:22

5-0, äntligen hände det något. Det här kan få mig iallafall måttligt intresserad av fotboll.

Allt var grått och trist idag och jag var helt borta och det är den bästa förutsättningen för mitt jobb, så jag var grymt effektiv. Det blåste sjukt mycket ute. Mitt hår ser inte klokt ut. Jag fattar inte vad som har hänt med det. Jag kommer vara fulast av alla på Hultsfred.

Jag har efter mycket krångel med satans ftp-program sporadiskt uppdaterat min hemsida.
Och det var nog allt.

bliss.

[2004-06-12 01:06:59.0]

01:05

Jag har jobbat och köpt tröjor och ett gult linne, gult linne liksom, kom igen, fast jag tänkte att jag kunde ha de gamla sjuttiotals-Adidasen till det (de har gula ränder) så ser jag inte ut som nån som liksom obehindrat har gula linnen. Jag borde köpa en varm tröja till Hultsfred (jag kollade på H&Ms killavdelning efter en mysig luvtröja men det fanns inga), och ett par smala svarta (tvättat svarta, nästan grå) jeans. Jag borde köpa nya skor, men det är för pinsamt att köpa Converse, för att inte tala om hur jobbigt det är att gå runt i helt nya Converse. Tjena, jag är nästan 26, och här kommer jag i mina nya Converse. Kan inte någon vänligen donera ett par till mig så de kommer i min ägo utan att jag behöver vara drivande i ärendet?
Jag måste ha en neutral-utan-att-vara-tråkig väska också, och jag måste för guds skull sluta betala saker med mitt kort och ha lite koll på mina utgifter.

Jag måste anmäla mig som arbetssökande och se till att få alfakassa, om inte annat borde jag absolut få det i augusti nångång, för jag vill inte jobba hela hela sommaren, jag vill vara lite i Norrköping och ute på landet, jag skulle vilja ha en bärbar dator att ta med ut till landet så kunde jag sitta där och skriva och vara klyschig. T ska jobba natt i långa perioder i sommar och kommer vara okontaktbar och opepp på utflykter och picknickar, imorgon börjar det, jag kommer vara all alone. Man får gärna ta hand om mig då.

Jag har fått både Hiroshima min älskade och Avklädda på ett fält och nu måste jag bara (förutom betala dem) pressa in dem i bokhyllan, jag behöver mer utrymme, inte bara för böcker.

T och jag hade tävling om att nämna grejer som inte är vårt område. Jag kunde nämna fem fotbollspelare i landslaget, fem engelska premier leauge-lag, tio serieskapare och nästan tio amerikanska presidenter.
T kunde nämna femton samtida svenska författare.

Mina blommor växer. Jag planterade nog för många för tätt. Jag kommer aldrig ha hjärta att gallra bland dem.

Hejdå.

Jag har odlat klint, blandade färger

och rosenskära, blandade rosa nyanser.
Det finns ingen estetisk tanke bakom detta, mitt altanodlande är mindre uttånkt i år än förra året (då allt ändå bara fick bladlöss och blev äckligt). Klint och rosenskära råkade finnas kvar i fröstället på Konsum, och så hade de matchande färger och blommade samma år man sått dem. En massa blommor är asjobbiga och blommar inte förrän nästa år, typ vallmo. Vallmo är annars den bästa blomman.

16:44

Jag har ont i magen hela tiden. Jag borde antagligen sluta dricka kaffe. Fast hur ska jag kunna vara lycklig då?

korrespondens, etc. [2004-06-09 00:26:59.0]

00:16

Hej!
Jag vet inte vem man ska maila om man har frågor som rör offentlig konst i Göteborg, så jag chansar på den här adressen och hoppas att mitt mail når någon lämplig person.

Jag undrar några saker när det gäller beslutsfattandet angående var offentlig konst ska placeras.
Tanken slog mig när jag promenerade från spårvagnshållplatsen E till K-torget, och insåg hur anmärkningsvärt mycket offentlig konst som finns utplacerad på den korta sträckan. Området är nyrenoverat och fräscht och de skulpturer som finns där är jättefina, både i sig själva och som del av de sammanhang de placerats i. Vissa av dem verkar helt nya.
Men att ett bostadsområde är nyrenoverat och vackert känns snarast som en anledning att INTE prioritera det när det gäller offentlig konst. Därför undrar jag hur den offentliga konsten runt K-torget bekostats. Är det med skattemedel, eller är det bostadsbolagen som köpt in den på egna initiativ?

På andra sidan hållplatsen E, i området längs L-gatan (där jag bor) finns ingen offentlig konst alls (men undantag för några stenblock som lagts på varandra om omgetts med en rabatt, men det kanske snarare är något som bostadsbolaget Poseidon råkade gräva upp när de renoverade området?). Och då finns på J-gatan här i närheten ändå ett slags centrum, inte till ytan lika stort som det vid K-torget, men ändå ett område med Konsumaffär, pizzeria, videobutik, frisör och konditori – en plats där många människor möts och rör sig – utan någon offentlig utsmyckning över huvud taget.
Vad beror detta på?
Hur prioriteras olika områden när det gäller offentlig konst?
Och hur kan det vara en så markant skillnad på två olika bostadsområden, som ligger alldeles i närheten av varandra?

mvh
Therese B

Hej Therese,
Tack för ditt mail.
För det första dessa skulpturer betalas inte med dina skattemedel, så du kan vara lugn. Skämt åsido, skulpturerna är bekostade med medel ur Charles Felix Lindbergs donationsfond,
en fond för stadens ”prydande och förskönande”som det står i testamentet.
Prioroteringen sker via motioner till komunfullmäktige. Det vill säga via politikerna. Man kan också föra upp frågan via delegationens möten.
Att man väljer att satsa på nybyggda/renoverade områden är långt ifrån en regel, det råkar bara vara så, just på K-torget där t.ex skulpturen ”L” står.
I det här fallet var det i samband med att fastighetsägaren renoverade torget och vi gick in och placerade en skulptur.
Det är vanligt att vi placerar skulpturer på just torg där många kan se dom.

Hoppas detta var til någon hjälp när det gäller att komma till klarhet över sakernas tillstånd.

Med Vänliga Hälsningar

Andreas R
Handläggare Charles Felix Lindberg Donationsfond

Jaha, det var ju inte riktigt det svar jag ville ha. Varför finns det sju skulpturer på andra sidan spårvagnsspåren och inga här?
Det beror på att du bor i ett ghetto och vi är övertygade om att kidsen i ditt område skulle sabba konsten så fort vi ställt dit den, säg som det är!

Stor Per Hagman-intervju i nya Bon. Fatta att Per Hagman är viktigare än någonsin.

pepp pepp!

14:55

Blev en skunk: 1999-07-02 00:00

Snart fyller jag fem år med skunk!
När jag blev en skunk var jag fortfarande 20 och hade just flyttat hem till Norrköping efter en rätt misslyckad session konstvetenskap i Stockholm, samt precis tjatat in mig på den lokala gratistidningen och fått femhundra kronor för att skriva en notis om ”Pop i parken” – en summa som inte alls stod i proportion till vad jag presterade, men som enligt redaktören var en gest för att få mig att stanna kvar på tidningen eftersom han sade sig se nån slags begåvning i mig (som att jag skulle haft så många bättre erbjudanden att välja på). Jag hade på mig bootcutjeans och svarta ärmlösa linnen och några skor, vad hade jag för skor? Jag ville se lite rock ut. Sedan, i september nån gång, var Sahara Hotnights nåt man brydde sig om, och Aftonbladets Pulsbilaga kändes fortfarande angelägen, med sin nedräkning av de 100 bästa albumen någonsin inför millennieskiftet, och jag köpte min gulbruna skinnjacka och kände mig tuff. Fatta vad liten jag var!

23:45

Och jag minns hur gärna jag ville till Hultsfred för exakt fem år sen, men Js kristna kusin skulle gifta sig samma helg så det blev bara en dag på Hultsfred, vi såg Placebo och Broder Daniel och sen åkte vi till Norrland och jag minns exakt känslan av extrem alienation när jag satt på verandan till en stuga i Norrland och målade tånaglarna lila och lyssnade på the Cure och skrev mitt allra första riktiga brev till H, och undvek att vara social med Js släkt, och jag minns exakt hur jag på hemvägen läste Stig Larsson för första gången, Natta de mina rakt igenom, och hur otroligt bra jag tyckte den var, och hur jag, direkt när jag kom hem, formulerade ett berundrarbrev till honom som jag fortfarande inte har skickat.

Jag var inte speciellt gymnasial när jag gick på gymnasiet utan bara tråkig, jag var gymnasial när jag var 20 istället.

[2004-06-07 01:35:19.0]

01:32

Det är sommar nu och man måste lyssna på rock och gammal punk och vara inkonsekvent. Alternative Ulster med Stiff Little Fingers, på väldigt hög volym (They say they’ve got control of you, but that’s not true you know! They say they’re a part of you, and that’s a lie you know!) och Devo och Buzzcocks och The Only Ones. Och sen måste man lite oväntat lyssna på The Facer. Och klistra in en bild på dem i sin skunkdagbok. Hmm.

(T slår mig lite bara jag nämner the Facer och går sen ut i vardagsrummet och lyssnar på Kings of Convenience och Badly Drawn Boy för att manifestera sin korrekta smak. Moahaha.)


the city night is over me, claimin’ her existence
Han i orange var vid tidpunkten bäst klädd i Sverige.
Jag undrar vad han gör nu.

01:36

I min inbox:

Hej! Jag skickar boken på måndag.
Hälsningar Ove Jönsson, Ariadne antikvariat

Bok:
Larsson Stig
Avklädda på ett fält
Bonniers 2000. Originalupplagan. 173 sidor. Förlagets pappband med
skyddsomslag.
60kr
——————————————-

Nu kommer det bara ramla in bra böcker hela veckan, liksom, Stig för 60 kronor, förlagsny, det gör mig glad. Äntligen får jag äga den fantastiska teorin om att det går att sortera in all världens kvinnor i Twin Peaks-tjejer och Baywatch-tjejer. Bliss!

22:08

Jag vet att bilden där uppe inte funkar, ni får tänka er Poul Perris i orange tröja, jag bytte bild två gånger men eftersom alla the Facer-bilder på nätet har en förbannelse över sig funkade ingen av dem och jag orkar inte byta nu, det skulle tyda på ett skrämmande kontrollbehov och överdriven perfektionism rörande min skunkdagbok och nu ska jag vara lite whatever och inte bry mig.

låt inte dom jävlarna ta dig [2004-06-06 13:23:30.0]

13:10

Jag blir så deprimerad av att läsa Sonic. Särskilt över insändarsidan där folk skriver typ ”Tack för att ni finns, ni är så bra!”. Det är alltid så hemskt när folk nöjer sig med saker, fast de skulle kunna få något bättre. Att veta en massa om musik och att kunna skriva om musik på ett intressant och underhållande sätt är två helt olika saker.
Sonicredaktionen tar sig själva på mycket stort allvar. Sonicredaktionen ägnar hela sin ledare åt att dissa Natalia Kazmierska. Det är så hemskt alltsammans.

13:34

Jag läser Fredrik Strages Mikrofonkåt nu, och hans möte med Leila K är fantastiskt roligt. Fredrik Strage i mitt hjärta.

Jag menar alltså inte att man måste vara rolig hela tiden. Men, precis som berörda personer gärna påpekar när det gäller utövandet av musik: Det räcker inte med att vara kompetent.

23:25

Jag lever på onyttiga grejer. Typ godis, pistagenötter och oliver. Mina nya svarta oliver är sjukt goda. Jag kommer bli rund som en boll. Det här oroar mig lite.

[2004-06-05 00:14:13.0]

00:11

Googlism: (utvalda delar)

therese is still sending miracles
therese is a grass
therese is the youngest doctor in the church vatican city
therese is knocking on wood that she will remain unscathed
therese is currently a freelance writer for many popular magazines like fitness and women’s world
therese is able to socialize and participate in lots of stimulating and fun activities
therese is the assistant principal
therese is on a rotating schedule with other
therese is full on the dates you try
therese is a member of the alaska society of certified public accountants
therese is unfazed and offers nothing but comfort
therese is here
therese is working better than ever in italy and in germany
therese is eventually closed
therese has been a dynamic force promoting women in the water industry
therese is a completely professional film
therese is known and loved around the world
therese is 4″ tall and composed of resin
therese is most important
therese is a saint is because the church says so
therese is located by the ocean
therese is a beautiful and inspiring one
therese is no shrinking violet
therese is just as happy at home as she is in business
therese is one of the few saints of whom we have photos
therese is highlighted
therese is consecrated as a church
therese is here to learn basic firearms
therese is not merely our little sister
therese is a reminder to all of us who feel we can do nothing
therese is unable to accept all families in a given category
therese is referred to as the greatest saint of modern times
therese is one of most astonishing figures of the 20th century whom we are still learning to understand
therese is passionate in her concern for health care
therese is a young girl who wants to be a stage decorator actually but working in a toy shop
therese is also called the patron saint of florists due to her love of roses
therese is helping me grow more devoted to jesus
therese is a true champ
therese is now sketching out plans for future blankets featuring sportsbugs
therese is a member
therese is the definition of a great modern teacher
therese is summarized in her ”little way” philosohy of life
therese is beautiful
therese is awaiting further work inside the church and on the grounds
therese is this young woman who marries an older man
therese is a fulltime student at glasgow school of art
therese is an extraordinary and gifted person
therese is a must see

OBS OBS OBS! Plantera blommorna!
Odla min trädgård!

Jag har mailat S.

[2004-06-04 01:02:49.0]

00:56

Jag såg en fånig BBC-dokumentär om Botticellis Primavera och insåg att jag ända sedan jag första gången såg Cate Blanchett tänkt att hon liknar någon och att det är Flora i Primavera, vilken fantastisk insikt.
Vilken komplett ointressant grej för någon annan.

Det blev prerafaeliter också. Jag blir alldeles exalterad när det blir prerafaeliter. Dante Gabriel i mitt hjärta. Jag är utsvulten på bra måleri, jag vill se klassiskt måleri. Nån som är på till Florens?

Det här är en grymt snygg tjej.

Jag måste gå och bläddra i Janson nu. Jag är så fruktansvärt ointresserad av ung samtida konst men bra klassiskt måleri gör mig alldeles sjuk i huvudet av glädje. Uccello! Brueghel! Och Caravaggio! Caravaggios Bacchus måste vara den mest homosexuella målning som existerar. Caravaggio rocks.

Bla bla bla.

Jag ville bli guide ett tag, fatta vad jag skulle tråka ut folk.

02:05

En massa läsning för en regnig dag.

23:13

Jag har gjort världens bästa pasta pesto, kanske den bästa i världen någonsin, och det var så gott och nu äter jag jättebra pistagenötter, mycket bättre än de i lösvikt från Matkassen för de är alltid lite beska och de här är milda och sjukt lättätna och god mat gör mig så himla glad. Jag oroar mig för att jag kommer titulera mig livsnjutare när jag blir medelålders, och flytta till en liten Italiensk by och bli tjock och lätt alkoholiserad.

[2004-06-03 00:44:10.0]

00:36

Okej, nån snodde Michael Strunges Popsange framför näsan på mig när den låg ute på Tradera nyligen, men nu hittade jag Marguerite Duras Hiroshima min älskade på antikvariat.net (bliss!) och nu är den beställd, nu kan ingen sno den, nu äntligen ska den bli min!

tillbaka [2004-06-02 00:53:23.0]

00:49

Nu är jag i Sverige igen och förutom lätt dövhet från flyget är allt strålande, jag orkar inte skriva nåt nu och sen ska jag inte plåga nån med för mycket prat om Bulgarien för folks prat om resor är verkligen trist, men nåt måste jag ju skriva.

För övrigt är jag ackrediterad till Hultsfred. Tjoho! Och nu har jag så satans mycket sprit att det också lär bli en billig historia.

16:31

Okej, lite utvärdering: Sunny Beach byggdes som utopisk semesterort under kommunisttiden (tänk Shell Beach i Dark City om nu nån mer än jag sett den) och har expoloderat som turistställe de senaste åren. Under vintern byggdes 25 nya hotell och mer än halva stan är under konstruktion, det byggs nytt, byggs till och renoveras vart man än går. Det bidrar naturligtvis till att det är rätt fult – hela stället ser bombat ut, och det som faktiskt är färdigbyggt är i klassiskt tacky semestrerortsstil. Man kan sola och bada vid Svarta Havet (om man gillar att bada i 17-gradigt vatten). Mest av allt kan man äta och dricka sjukt billigt. Hel middag med varmrätt, efterätt och alkohol för två personer för under 200:-, drinkar för tolv och femtio, ett glas vin till maten sju kronor. Man äter och dricker en del. Det är fullt med svenskar överallt, inkastarna skriker ”Tjena!” och ett av discona heter Bromma. Roligast hade jag på ett svenneställe med två-för-en på drinkarna hela nätterna, där DJ:n spelade ”Hej Monica” alldeles för många gånger. Jag läste Ett öga rött och Rules of attraction och gillade ingen av dem. Jag hade ett hårspänne med en vit blomma i håret. Jag åt tre olika bulgariska grytor, väldigt mycket bulgarisk sallad och drack bulgariskt kaffe. Bulgariska viner är oftast för söta och rätt äckliga. Alla bulgariskor har slingor i håret och skomodet är under all kritik. Jag ångrar lite att jag inte köpte en fejkad Dior-solhatt. Det finns bara pyttesmå mataffärer där det varken säljs bröd, frukt & grönt eller något annat av socialstyrelsen rekommenderat, men däremot utmärkt vit choklad och vodka som kostar 45 kronor för en halvliter. Jag vet inte om jag kan rekommendera någon att åka till Sunny Beach, iallafall ingen med god smak, men det var ändå en strålande semester.
Och det får nog bli allt.

19:31

Eh, prenumererar jag på Stick nu eller? Jag har inget minne alls av att ha beställt nån prenumeration men nu har de skickat en tidning till mig. Jag mailade dem om att jag ville köpa första numret, men en prenumeration? Vad betalade jag för den? Jag gillar ju inte ens Stick längre. Stick borde utveckla någon form av självkritik.

23:26

Min hobby i sommar ska bli att smygröka på uteplatsen. Jag satt på uteplatsen idag när det regnade, på min matta invid väggen och det var så mysigt, jag måste bara så mina blomfrön nån gång, med lite tur blommar de, eh, i slutet av augusti eller nåt.

[2004-05-24 23:48:10.0]

23:43

Okej, nu är jag igång igen, men alltså; på DNs personliga sida idag är det ett porträtt av nån tjej som är med i Debut 2004 och vars pappa är skådespelaren Per Myrberg. ”Pappa brukade ta med mig till Dramaten när jag var liten. Där fanns dörrar som ledde rakt ut i evigheten” eller nåt, och uppvuxen i Stockholms innerstad och omgiven av Botticelli-tavlor som inspirerat henne till den diktsvit som finns med i antologin. Jo tjena. Hon är lika gammal som jag och det är det absolut enda vi har gemensamt. Såna som hon skrämmer mig. Mest för att det är alldeles för accepterat att vara som hon. Varför är det ingen som ifrågasätter alla jävla kulturarbetarbarn som fått allt serverat på silverfat? (obs, jag menar nu alltså inte att DN borde göra det, DN är kanske inte rätt forum för ifrågasättande av kulturarbetarbarn.)
Vissa av oss växte upp utan föräldrar anställda på Dramaten. Vi lånade alldeles för tjocka böcker när vi var i en känslig ålder och låg hela sommarlov och bläddrade i vackert illustrerade litteraturhistoriska verk och tänkte att Christopher Marlowe var rätt het och det var så det gick till, vi fick jobba lite, det fanns bara Sidney Sheldon och Nordisk Flora i våra föräldrars bokhyllor och ingen klassisk konst alls i vardagsrummet. Och jag gnäller inte, det var världens bästa uppväxt, jag tycker bara att det är jävligt skumt att det inte påpekas oftare och tydligare att folk har kända föräldrar och att inte alla som slog sig fram på egen hand får lite mer cred för det.

Annars har nog allt fixat sig, och om inget hemskt oväntat inträffar är jag i Bulgarien såhär dags imorgon och sen hörs vi inte på en vecka för jag misstänker att Bulgarien inte är världens mest uppkopplade land.
Hejdå dagboken. Puss!

rätt het.

[2004-05-23 14:14:29.0]

14:08

Åååh jag blir galen, nu har jag precis upptäckt att Bulgarien inte anser att Ts pass är giltigt eftersom det måste tydligen gälla 6 månander efter hemresedatum och det gör inte hans. Kul, vi åker liksom om nästan exakt 48 timmar så nu får det bli blixtvisit hos polisen imorgon för att få ett provisoriskt pass, vad bra liksom, när vi ändå inte hade nåt annat att fixa imorgon, tur att vi håller oss sysselsatta.
Och T har jobbat natt och sover nu och jag vill väcka honom och skrika HALLÅ; DU MÅSTE FIXA ETT NYTT PASS!, jag klarar inte av att bära denna vetskap själv. Tack gud för skunkdagboken.

23:42

Åh okej, ringa Bulgariska ambassaden, för kontrollera att landet du ska resa till accepterar provisoriska svenska pass och det är stängt överallt för det är jävla söndag och det har blivit svårare att få provisoriska pass, åh så jävla kul det känns med semester nu då, varför varför kan saker aldrig bara funka, utan en massa besvär och ångest?, just nu känns semester precis lika kul som Hultsfred, dvs inte ett jävla dugg, bara ångest och oro, kan inte allt få kännas pepp och kul för en gångs skull, bara för en gångs skull liksom, snälla?

there’s always more than one way to have fun! [2004-05-22 22:33:19.0]

22:26

Det är så kallt här att jag måste dricka vin för att bli varm vilket kommer leda till alkoholism – knarkare hora dö ni vet, den här lägenheten blir min undergång.

Förresten:
I charm you and tell you of the boys I hate
All the girls I hate
All the words I hate
The clothes I hate
How I’ll never be anything I hate
är den mest sympatisk låttext jag hört på evigheter. I thought I’d never. Och sångaren i Franz Ferdinand är hot!

[2004-05-21 17:46:02.0]

17:40

Det enda verkligt oväntade skulle vara ungefär det här:

Morrissey
”You are the quarry”
(Attack/BMG)
Hej. Vi tror att allt redan sagt om den här skivan. Vi tror att ni är trötta i ögonen av allt ni redan läst om den. Därför väljer vi att inte skriva något. Vi föreslår att ni lyssnar på skivan istället, och vill ni nödvändigtvis läsa något om den innan ni gör det rekommenderar vi någon annan tidning.

För övrigt har jag varit och provat bikini och det var så otäckt, jag vill inte visa så mycket av min kropp för okända människor, vem hittade på det egentligen? Varför kan det inte vara som på trettiotalet när såväl män som kvinnor hade såna där randiga baddräkter som bara visade lite ben och armarna? Jag kommer vägra, jag kommer ha på mig mest kläder i hela Bulgarien.

21:10

Det är så satans kallt. Hallå, sommar? Jag måste koppla in min stereo så man kan göra blandband. Jag måste växla pengar. Och köpa kassettband.
Tell the world med Pandora är kvällens låt.

rien de rien [2004-05-20 00:16:18.0]

21:49

Jag skulle skriva nåt mer om grejer jag är trött på, men jag la ner det. Jag kommer bli gammal och bitter, äldre och bittrare menar jag, jag kommer bli världsfrånvänd och konstig, som tanten jag ringde till och frågade nåt om vad hon tyckte om skolan, varpå hon sa ”Ja, ungdomarna nu för tiden vill ju bara dö, de vill ju ta livet av sig allihop!”, precis sådär kommer jag bli, och tycka att allt är irriterande och obegripligt.

Skunk-history med mig själv:

Salome 2003-11-04 01:02
och som kan stava till ”belästa”….

Nu ska jag nog baka en chokladkaka. Kakmix rocks!

00:15

Carrie!, jag sa det ju, jag visste att det skulle bli sådär. Precis sådär. Om jag hade haft minsta class skulle jag börjat röka i Paris, dammit, det hade ju varit det perfekta tidsfördrivet. Inte ens på caféerna rökte jag. Och gud som jag kände igen mig i scenen när de franska vännerna kommer och han blir glad, på riktigt glad, för det är någon han inte träffat på länge och allt man kan tänka är Låt mig slippa den jävla franskan, kan de snälla gå så vi kan prata svenska igen och så sitter man där och känner sig mer utanför än man någonsin gjort förut. I Paris tycker dessutom ingen att man är exotisk eller intressant om man inte talar franska, bara obildad. Och han är upptagen och om han inte är det känner man sig lite skydlig för att man uppehåller honom från det han borde göra, för han har ju viktiga saker att göra, och för att man håller honom från alla de som pratar franska som han borde umgås med nu när han är i Paris, för hur mycket man än försöker är alltid Paris hans stad mer än min.

Fast sen slutade ju allt lyckligt. Jag är känslomässigt utmattad efter mina favoritseriers slut. T är hos sin pappa för han mår inte bra igen och det är jättejobbigt, för alla, och för T som måste oroa sig. Det är synd om T och jag saknar honom fast han bara är sådär trehundra meter härifrån. Det känns väldigt långt. Jag ska sova med tygdjur i natt. Och fundera på vad jag borde spela in för musik på blandband till Bulgarien. T och jag ska göra blandband ihop och han har lovat att inte dissa mina låtar. T kommer att spela in Prince. Det är för mycket Prince i den här lägenheten.

För övrigt är jag jävligt trött på att allt tydligen måste analyseras. Detta ligger inte för mig. Jag anser dessutom inte att man måste kunna benämna de exakta kvalitéer (eller brist på dessa) man uppskattar/inte uppskattar med ett konstnärligt uttryck för att tillåtas uppskatta det. Eller, inte uppskatta det. När man sitter runt bordet på sin folkhögskola och kulturarbetarbarnen till klasskamrater glatt mal på i en halvtimme med sidospår som är helt jävla osannolika känner man sig ändå dum i huvudet för att man inte kan göra det själv, för att det alltid är så att den som pratar mest vinner. Dessa jävla ord. Jag läser om Morvern Callar nu och ser helt nya kvalitéer i den men jag vägrar nu av princip uttala mig om dem, tillåter mig själv att inte formulera dem. Det är en text som påverkar mig och anledningarna till att jag påverkas låter sig inte benämnas och jag tänker inte försöka. Jag måste inte. Man måste inte.
Hejdå.

[2004-05-19 00:03:46.0]

00:02

utmärkt musik just nu.

a little taste of champagne [2004-05-17 17:47:19.0]

17:38

Satan vad jag kommer att sakna Top Model när det tar slut på onsdag. Jag såg äntligen förra veckans avsnitt på video igår och det är så bra. Åh.
Förresten tycker jag att Sex and the City suger nu och Carrie gör fel när hon ger upp hela sitt liv och drar till Paris med en konstnär. I’ve been there, jag hade i och för sig inte mycket till liv att ge upp men det blir vardag där också, fortare än man tror, och man bara sover och rätt många av dagarna vill man inte ens sitta själv på ett café för man orkar inte tvätta håret. Några månader kanske men för guds skull, behåll jobbet och lägenheten!
Jag känner mig djupt engagerad i det här också. Ehrmm.

Jag har köpt Sara Villius Battle på Obras utförsäljning så den kostade bara 99 kronor. Utmärkt. Texten om en tjej som ringer till en böglinje är hur bra som helst.

Jag har suttit i solen. En liten katt gick förbi på altanräcket. Fun Light Ice Tea Peach är världens bästa grej. Snart ska jag gå till Matkassen och försöka köpa nån slags middag. Hejdå.

18:50

709 ord idag. Av extremt dålig kvalitet, men ändå.

23:46

så här vill jag se ut på min semester.

[2004-05-16 20:35:29.0]

20:28

Min familj har varit här och åkt igen. Därav dagboksfrånvaro och brist på svar på mess. De åkte på förmiddagen och jag har mest sovit sen dess, helt däckad av att varit igång hela dagarna och gått och inte sovit så mycket på nätterna. Fast det var nice och det blev sälmatning, fatta.

T och jag åker till Bulgarien om nio dagar och jag har shoppat lite inför det; klänning, kjol, flip-flops och en fånig grön solhatt. Jag känner mig exalterad. Det kommer vara jättebilligt i Bulgarien så man kan gå ut och äta hur mycket som helst, och, naturligtvis, dricka hur mycket som helst.

Nu blir det soppa och videomys. Hejdå.

some velvet morning [2004-05-13 08:30:55.0]

08:22

Jag har varit vaken snart en timme nu. Fatta. Jag minns inte när det hände senast. Jag tvättar. Jag hade tänkt gå och lägga mig igen efter att ha knölat in tvätten men nu blev jag pigg. Det är sjukt fint väder ute. Jag ska sova sen istället. Nu dricker jag väldigt starkt kaffe.

schema för dagen:

08:00-11:30 Tvättstuga
11:30-12:00 Planlöst häng i väntan på att T ska vakna
12:00-14:00 (cirka) Sova middag – jag sov sådär tre timmar i natt.
14:00-15:00 Diskande
15:00-15:30 Gå till Matkassen och köpa glödlampor, champinjoner och Fun light.
15:30-16:30 Städa det sista, dammsuga.
16:30-18:30 Förhoppningsvis tid för rast, duschning, eventull sömn eller gårdagens avsnitt av Top Model
18:30-19:00 Påbörjande av den utsökta pastarätten
19:30-> (cirka) Min familj anländer. De har med sig tusen väskor och påsar som tar upp halva lägenheten. Jag gör färdigt maten och vi äter. Sedan är jag ganska ledig. Tjoho!

09:31

Nu har jag hängt runt för mycket bland bloggar och dagböcker igen, det gör mig bara irriterad. Irriterande nu: det oerhörda droppandet av namn i förbifarten. ”Och sen kom M och N och vi lagade mat och sen hade vi picninc med O och P och imorgon kommer Q hit med R och vi ska ut och supa med S och T”, jaha så ni har vänner, skryt då.

Önskelista:

Jag orkade inte hitta fler bilder, men jag kan tillägga följande: Snygga svarta ballerinaskor (det finns rätt mycket fula), ett par guldskor till party, jeans, en rosa tröja, en sminkväska + utrustning till solsemester (solkrämer och grejer, flip-flops, bikini (fasa!), lättlästa pocketböcker och kanske en färgglad liten klänning). Jag har sådär trehundra kronor att spendera på detta.

[2004-05-12 02:02:34.0]

01:52

Oh, jag har fått mail från popflickan i USA vars fotodagbok jag är besatt av. Jag skrev ett pinsamt fanmail till henne och nu har hon svarat. Hon är sexton år och tar jättevackra bilder. Vi ska bli mailvänner nu.

Jag har jobbat och gjort intervjuer med personer som har investeringar på mer än 4,5 miljoner kronor. Jag har lyssnat på Sophie Rimheden. T spelar My Favorite nu. Jag har skrivit kanske 700 ord idag. Det är inte tusen men det är fan så många fler än inga. Imorgon ska jag städa. Hejdå.

En pytteliten Sophie Rimheden

[2004-05-10 14:02:54.0]

13:56

Varmt ute idag också, fast det ska bli regn ikväll, jag vet inte vad jag ska ha på mig. Jag har varit på Matkassen och handlat polskt koffeinfritt te. De hade så mycket grönsaker, pyttesmå paprikor i alla möjliga färger, och flera sorters meloner, och färska mandlar som jag aldrig sett förut, de var små och gröna och påminde om fikon. Nice.

Jag ska till jobbet nu. Det är jättekul på mitt jobb. Vad kul det ska bli att jobba.

23:37

Det bråkas i DN om huruvida det här är på riktigt eller ej. Det spelar inte så stor roll, det är hemskt fascinerande.

[2004-05-07 22:14:15.0]

22:05

Fatta att det är 24 grader på dagarna. Det är galet.

Jag var i stan och panikköpte två tröjor eftersom jag sköt fram tvättiden nästan en vecka. H&M har gjort kjolar av ett tyg som är en alldeles uppenbar kopia av Josef Frank och det är hur roligt som helst att de expolaterar den stilmedvetena medelklassens favorittygdesigner, särskilt när kjolarna kostar 98:- och originaltygerna 1200 kr metern. Haha! Josef Frank är en tönt.

Jag får ont i fötterna av kinaskorna, annars är allt bra. Om det är fint väder imorgon måste jag bli full, gärna utomhus.
Hejdå.

22:14

Jag råkade kolla på SVT 24 Nöje igår, och det var en intervju med nån singer-songwriterkille från Malmö och de var hemma i hans lägenhet och filmade honom och han hade en inramad affisch för en Arne Jacobsen-utställning ovanför sitt stora piano och hela inredningen bara skrek god medelklassmak och det var så obehagligt.

T har köpt en Sophie Rimheden-ep till mig och jag har fått ett jättebra blandband av M och jag läser Sara Villius och tänker att Sara Villius inte alls är dålig, på sina ställen är Sara Villius riktigt bra. Glöm allt ont jag sagt om henne.

[2004-05-05 12:06:54.0]

11:57

Jag stör mig på att när man uppdaterar sin dagbok under en dag här på Skunk hamnar det senaste inlägget nederst. Det trotsar ju all logik. Det senast skrivna borde alltid ligga överst. Jag tror att jag från och med nu ska göra mig besväret att flytta det där automatiskt genererade klockslaget till sidans topp istället.
Detta är naturligtvis bara ett problem om man tillbringar för mycket tid på Skunk och för lite i verkligheten.

Jag stör mig på grejer.
Jag satt och läste Flickan och skulden under datastoppet på jobbet igår och tänkte att det här är helt sjukt och går det verkligen till såhär, och så kom jag hem och satte på nyheterna och såg att det visst går till så. Kul värld det här.

Saker och ting är i allmänhet lite skumma nu och det stör mig också, och jag ska gå och fika med M nu (i sig inte det minsta störande) och jag har inga kläder, jag har verkligen inga kläder, och de kläder jag trodde att jag hade gör att jag ser ut som fjorton år.

Bla bla bla.

Saker som inte stör mig är brev från H med vackra bilder och T som städar hela lägenheten. Och DN började komma idag igen! Bliss!

[2004-05-04 01:59:56.0]

01:57

Jag var inne på Lunarstorm och kollade vad som låg och skräpade i mitt galleri och så hittade jag en bild jag inte sett på flera år. Jag kommer ihåg att jag tog den på mig själv i badrummet i Norrköping och att B hade sminkat mig tidigare på kvällen. Detta var när B var goth, därav allt det svarta. Jag ser rätt otäck ut, men min mun är het!

22:18

Åååh, jävla skitdag. Alla datorer på mitt jobb hade fått virus och var utslagna och jag fick aldrig gå hem, jag höll på att börja skrika och riva sönder saker. Efter 3 timmar och 45 minuter i dåligt upplyst lunchrum utan fönster och med extremt dålig luft + alldeles för många koppar kaffe är man rätt mör. När det var ent imme kvar att jobba hade de fixat en dator åt mig. Tack så jävla mycket. Ett anständigt företag skulle skickat hem sina anställda efter halva arbetstiden eller nåt, men nääää.
Och på vägen hem satte sig en tjej bredvid mig och frågade om jag möjligtvis hade en telefon hon kunde få låna bara pyttelite, och så ringer hon TVÅ SAMTAL och pratar FLERA MINUTER och erbjuder sig inte att betala eller nånting och jag hade 112 kronor på min mobil i eftermiddags och nu har jag 86. TACK SÅ JÄVLA MYCKET FÖR DET.
Och T får ackreditering utan att ansöka, medan jag måste fylla i formulär på hemsidan och leva i ovisshet fram till den 28:e maj. Tack för det.
Och fika med min grupp från svenskan var ingen höjdare direkt. Det blev väldigt uppenbart att jag inte läser svenska längre. De pratade lite om perfekt particip. Jag har inte en jävla aning om vad perfekt particip är. De var peppa på att åka till Norge och plugga norska i sommar, det ska de göra alla tre. ”Vad synd att inte du kan följa med, Therese!”. Ja väldigt. Jag vill inte åka till Norge. Jag vill åka till Hultsfred och jag vill ha ett annat jobb. Nu. Tack.

[2004-05-03 00:00:16.0]

23:53

Jag var ute på nån konstig klubb igår som skulle spela ”bara bra musik – inga speciella genrer, bara bra musik” och så var det skum synth och alla var över 30 fast det var från 18. Oerhört märkligt. De spelade Lightning Seeds när vi kom och jag blev jätteglad, men sen kom nåt deprimerande band och spelade i evigheter, och sen bytte de dj. Typiskt. Jag var hur som helst perfekt berusad och glad och snygg och det var vår och alldeles varmt ute, jag tog av mig jackan för att T och jag skulle kunna sitta på den i en park på vägen hem och man kunde sitta i bara tshirt mitt i natten och det var så fantastiskt mysigt.

Jag har jobbat idag och det var hemskt, och dessutom har mina försök att minska i omfång sabbat min mage helt och hållet. Överdriven konsumtion av Dietorelle-godis är sådär fem stycken för sedan är man illa ute. Dammit.
Jag är ledig imorgon och T och jag ska gå och ynka om ackrediteringarna och sen ska jag nog ta mig samman och diska och fixa lite här hemma så man vågar dra upp persiennerna. Jag snodde förresten blommande körsbärskvistar i natt, de står i en vas i fönstret och är det snyggaste jag har sett sen mina minipåskliljor innehade den titeln. Vår! Fatta!

03:18

Jag har sett om Girl, interrupted. Så oerhört irriterande att alla är så jävla snygga. Winona i randig tröja i filmens första halvtimme ser ut som hon klivit rakt ur À bout du souffle och Angelina är bara helt stunning.

(hon var egentligen snyggare på en annan bild men den var för bred)

20:33

Åh, jag har diskat och lyssnat på Pulp. David’s last summer tog mig direkt tillbaka till gymnasiet och eftermiddagar efter skolan och brev från min engelske brevvän Andy. Jag svarade på hans brevvänsannons i Select. När alla andra var lad, into Oasis, typ, var han shy boy, 22, into Suede, Pulp and poetry, han var perfekt. Britpop för mig hadlade aldrig om Oasis och Blur, bara om Suede och Pulp. Andy skrev poesi och hade Dylan Thomas som idol. Breven var alltid omsorgsfullt skrivna på maskin eftersom Andy sade sig hata sin handstil, men adressen var alltid för hand och skriven med bläck (bläck alltså, inte kulspetspenna). Andy skrev att jag var vacker och att jag verkade tycka om livet mycket mer än vad han gjorde. Jag undrar verkligen vad Andy gör nu. Han var verkligen seriös med sin poesi, jag tror att han gick i skolan, men jag är säker på att han tillbringade större delen av sin tid i sitt rum på övervåningen i sina föräldrars röda tegelhus med skrivmaskinen framför sig, stirrade ut genom fönstret.

swaying slightly,
drunk on the sun, I suppose

you are useless darling, I am Catherine Deneuve [2004-04-30 19:55:32.0]

19:39

Jag försöker formulera mina åsikter om Jay-Jay Johanson. Jag kan inte riktigt motivera varför jag tycker att han är sympatisk fast, och kanske till och med just för att låtarna från hans första album är rätt pinsamma. Någon måste ta Jay-Jay i försvar och det är jag som måste göra det.

Jag har varit och fikat med B från svenskan och det var jättebra och så fint väder, försommar nästan, definitivt en dag gjord för picnicande. Vi satt lite på gräs (det finns gräs igen! man kan sitta på det!) och hade vi haft nån slags muggar kunde vi druckit vin, men nu fick vi nöja oss med att tänka på hur bra det hade varit att göra det. Jag är varm om kinderna nu så jag antar att jag blivit pyttelite solbränd. Nice.

Ut med T och C nånstans imorgon, det blir bra. Idag blir det valborgsbojkott.
Hejdå.

öh, fetto!

22:44

Men ÅÅÅÅÅH JÄVLA SKITTIDNING, nu får de inte så många ackrediteringar som de trodde så nu måste man ANSÖKA PÅ EGEN HAND och MEDDELA VAD MAN KOMMER ATT GÖRA FÖR INTERVJUER. Hallå, vad hände med förtjäna sin biljett genom att stå och vara representativ och eventuellt bli nerslagen av Daniel Bellqvist i tältet? Vem skulle jag intervjua?, jag vill inte göra intervjuer, jag vill glida omkring och vara full. Där rök min chans att för en gångs skull få vara lite tuff, FUCK FUCK FUCK!

Det är Twin Peaks-kväll iallafall.
Alltid något.

[2004-04-29 22:01:39.0]

21:48

Jag köpte Premier-cola light på Willys idag, det var jättelänge sen. Det är en fantastisk lightcola, och den är jättebillig. Bless Willys! Jag tror jag ska köpa sex flaskor i en inplastad förpackning med handtag på, det verkar så roligt.

För övrigt tycker jag att det borde vara mer med litteratur som det är med musik på nätet; att man kunde lägga upp lite texter nånstans och så skulle folk ladda hem dem och läsa dem och gilla dem så mycket att folk började prata om dem överallt, och sen skulle man bli utgiven på förlag. Varför är det inte så? Jag får en känsla av att oerhört få människor i förlagsbranchen hänger runt på nätet och letar nya förmågor.

Förresten känns ballerinaskor så satans uttjatat nu, och det har inte ens hunnit bli temperatur för att verkligen använda dem. Jag undrar vad jag ska ha på fötterna i sommar. Och på reten av kroppen.

Dagens man.

your sister she’s an eighties fan, that’s alright, [2004-04-27 01:12:46.0]

I’ve told you so is mine.

01:05

Jag skulle köpa en trevlig pocketbok att läsa på jobbet idag, men det fanns inga. Det fanns bara otrevliga pocketböcker. Det fanns ingenting som inte var topplistepocketböcker. Det fanns ett café där man kunde sitta och bläddra i Ett öga rött och dricka cocoslatte. Det fanns jättemånga Ett öga rött men ingen Siri Huvstedt. Jag ville ha Sylvia Plath men hon var för dyr, jag ville ha Kristina Sandbergs Ta itu som ska ha kommit i pocket nu, men den fanns inte. Ta itu är hemsk snygg när den är inbunden, och Mats Kempes nya roman är ännu snyggare. Fatta vilket par de är. Fatta att de båda två har skrivit alldeles nya romaner som fått jättebra kritik och omslag av Lotta Kühlhorn.
Och fatta vad lite poesi det finns i en normal svensk bokhandel, kanske trettio titlar, max. Pinigt.

Jag jobbade idag, jag var ute och åt med T sen; ett omedvetet firande av min namnsdag (vi insåg inte att jag hade namnsdag förrän efter restaurangbesöket) och det var gott och trevligt och alla fruktträd blommar nu, det är så fint, verkligen jättefint.

01:17

Alltså, på engelska Vem vill bli miljonär är frågan på en halv miljon pund-nivån Vilken europeisk storstad har planerats av Baron Haussmann?, jag skulle fått en halv miljon pund, fatta!

Det är Paris alltså.

Den del av Paris som ritats av Haussmann; operan i centrum.

01:33

Okej, idag är Eighties fan med Camera Obscura grejen.

they say your life will be the death of you
tell me, do you wash your hair in honey dew?
and long for all them to fall in love with you?
but they never do

[2004-04-26 01:40:35.0]

01:39

Jag är tjock och mitt nya te luktar terpentin. Kul.

13:50

Okej, om jag går hemifrån kvart i två, då hinner jag, då blir det bra.
Notera klockslaget ovan. Inse att jag är en värdelös slacker som aldrig får nånting gjort. Till och med att släpa mig till min favoritaffär innan jobbet är för krävande för mig. Ååååh, detta liv behöver kvalitet. Dagar med enbart arbete gör mig deprimerad. De flesta människor hinner uträtta något innan 16:00.

Jag läste Kompott igår och tänkte att jag kanske inte skriver bättre än de flesta som medverkar i den, men roligare, intressantare, mer tilltalande för människor som är som jag och tycker att det känns sådär med sega noveller om deprimerade mellanstadieflickor. Alltså. Någon mer än jag borde finna nåt slags intresse för åtminstone en del av mina texter. Fast tyvärr känns det tveksamt om någon av dem är involverad i utgivandet av litteratur.
(-Therese, kom igen!, någon på Bonniers ville ge ut Cigarett.
-Eh, ja, det är klart…fast det var ju rätt länge sen, det var när folk faktiskt skrev så, och färre hade gått på skrivarskola och bla bla bla.
-Ja, men ändå.
-Ja. Okej.)

[2004-04-23 00:21:29.0]

00:07

Ja men alltså. Jag har mer gemensamt med Per Hagman än med självgoda medelklasskrivarskoleelever. Från och med nu ska jag aldrig mer skämmas över att gilla Per Hagman. Per Hagman gillar städer och kommersiell musik.
Scen från Nordiska i Kungälv:

N: -Therese, varför handlar allt du skriver om städer? Du är ju uppvuxen mitt i skogen…

N skrev om människor på den norrländska landsbygden. N var fin och på riktigt och jag vill absolut inte säga något elakt om N eftersom hon trots allt var den jag hade mest gemensamt med, men ändå. Men ändå dessa människor på den norrländska landsbygden. Men ändå denna uppskattning av texter om människor på den norrländska landsbygden av övriga klasskamrater.

Jag försöker dra mig till minnes var samtliga texter jag lämnade in utspelade sig:
i en lägenhet (underförstått i en storstad)
i en lägenhet
i en ny stad (underförstått Göteborg)
i en stad (underförstått Göteborg)
i en båt (helt främmande miljö för huvudpersonen eftersom hon är från stan)
i en lägenhet
i en storstad (underförstått Stockholm)
i en busshållplats i väntan på bussen in till stan
på en balkong i en lägenhet i en stad
i en lägenhet
i en stad
i Paris

Jag ser ett mönster här.

01:16

Jag har så ont i magen nu.

[2004-04-22 18:44:50.0]

18:41

Tack för din ansökan men tjänsten är tyvärr redan tillsatt. Jag måste söka mer jobb. Jag har ont i magen nu, jag orkar inte skriva ett käckt brev, jag får vakna tidigt imorgon och göra det. Jag har deklarerat nu iallafall. Jag måste göra blandskivor men nu har det ju blivit sol och vår och blad på träden och allt jag ville spela in förut känns bara sunkigt. Som min garderob ungefär. Jag måste komma på ny musik, och så måste jag köpa ett par fina strumpor att ha i mina vårskor.

because you dance to disco and you don’t like rock [2004-04-20 01:19:14.0]

01:05

Jag och T har ledig-dag-hängt idag. Jättebra. Först hängde vi rätt länge på Emmaus och jag tvångsköpte en skjorta åt T. Sen hängde vi på café. Och sen hängde vi på Biljardpalatset och spelade biljard med M & J. Jag är ganska värdelös på biljard men jag skulle nog kunna bli bättre om jag övade.
Sedan hängde vi oplanerat länge i spårvagnen eftersom det var broöppning på hemvägen, och sedan blev det fel på bron så den inte gick att stänga. Vi satt där i evigheter innan vi gav upp och gick hela vägen över bron tillbaka till Nordstan, det var mycket spännande, lite som en katastrofsituation; bussar backade och vände på bron och folk lämnade alla spårvagnar som stod där på rad. Det är fascinerande att bo på en ö.

Nu lyssnar jag på Pet Shop Boys och äter överblivet påskgodis. Det är nästan bara äckligt godis kvar nu. Jag borde sova. Jag borde fixa min deklaration och minska mitt sockerintag. Jag är inte till nytta för någon just nu, allra minst mig själv.

schyssta strutar.

01:20

I get along med Pet Shop Boys måste vara den vackraste videon någonsin. Natalia Vodianova är osannolikt snygg och den blonde pojken som springer under blommande körsbärsträd i början är så vacker att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Tadzio-pojkar är de finaste. Det är en Tadzio-pojke på omslaget till nya Bon.

Hela det här modereportaget var förresten hemskt tjusigt.

cigarette, a cup of tea, a bun… [2004-04-19 01:05:46.0]

00:49

Jag jobbade jättebra idag. Jag ringde folk och frågade om de hade hört talas om yoghurt. Det hade alla. Väldigt meningsfullt.

Imorgon ska jag vara en tuff tjej som spelar biljard och om jag drack öl skulle jag såklart göra det, fast nu får jag dricka nåt töntigt. Och jag kommer inte vara tuff när jag spelar biljard även om jag gärna vill se det så i mitt huvud, det kommer bli som på gympan på högstadiet när jag missade alla passningar på wolleybollen eller när jag har försökt åka skidor/spela minigolf/bowla/vadsomhelst och alla hojtat ”Du måste böja på knäna!”, folk säger alltid åt mig att böja på knäna, jag är verkligen för stiff för att utöva sporter. Det ska hur som helst bli roligt med biljard, det kanske inte framgick.

Jag var på bratklubb igår. Det var jätteotäckt. Alla beställde sju dyra drinkar och slängde fram guldkort och jag pep ”En kaktuscider!” och betalade med skrynkliga sedlar jag drog upp ur fickan. Och jag såg inte klok ut, jag hade håret uppsatt i bollar och var ful och alla tjejer…hmm, de var ju också fula i och för sig, men de följde ju ändå de på stället föreskrivna estetiska idealen. De drack champagne som stod i stora ishinkar och alla killar hade brathår. Det var så hemskt alltsammans.

Jag lyssnar på Saint Etienne. Jag tycker att Action med Saint Etienne påminner om Genie in a bottle med Christina Aguilera.

Jag får inte glömma att fixa min deklaration.

snyggt omslag.

13:45

Nu lyssnar jag på Fancy Fashion. Det var evigheter sedan.

Jag skulle vilja spela Fancy Fashion om jag får spela skivor vid något mer tillfälle i livet, men jag är rädd att det är för dålig ljudkvalité på skivan för att det ska låta bra. Dessutom skulle jag ju få droga T för att kunna genomföra det. Men tänk om någon skulle bli glad, tänk om det skulle finnas nån som gillade Fancy Fashion som kom och sa ”Åh, du spelar Fancy Fashion!”, vad bra det skulle vara.

Bilden krånglar, den finns här.

Jag kör bildtexten ändå:
Oh you taste like wine he says

13:56

Kolla, fanmail:

Irani_bitch 2004-04-19 00:52
hejhej
har du bott i norrköping förrut??jag kännnnner igen dig sååå väl vet inte vartifrån

Irani_bitch 2004-04-19 01:14
jag bor oxå i norrköping o jag sett dig jätte många gg pås tan o jag hara lltid tyckt att du hade så fint hår ,,men jag vet inte ifall du klippte dig kort nån gg oxå :)
hur som helst ha det bra :)

(en misstanke om att jag blivit ihopblandad med min syster angående det där med att klippa håret kort infinner sig, men jag blir glad ändå, folk känner igen mig!)

[2004-04-17 15:02:06.0]

14:57

Jag är inte i Slottsskogen, det var inte sol förut. Nu är det i och för sig sol men nu är sälmatningen över. Jag får skjuta upp det där till nästa vecka. NÄSTA VECKA BLIR DET SÄLMATNING.
Jag ska gå till en Ica i ghettot istället. Det blir nästan som en utflykt. Presentkort är så bra, nu är det bara att gå dit och plocka ut mat för 250 kronor och det blir ju jättemycket mat, så mycket handlar jag ju aldrig för (vilket jag antagligen borde istället för att springa till Matkassen och handla onödiga grejer varje dag, men det där med storhandling har aldrig känts som min grej).
Nu måste jag bara sminka mig och ta på mig lämpliga ghettokläder.

18:33

Jaha, nu ska jag tydligen ut ikväll, nu måste jag verkligen se till att bli skitfull.

wild mood swings [2004-04-16 00:32:33.0]

13:50

Äsch, nu kom verkligheten och slog till mig i huvudet, nu känns denna situation alldeles för bekant: Jag sitter och hänger vid datorn i väntan på att T ska bli färdig i badrummet nån gång så vi kan gå hemifrån samtidigt. Han kommer inte att bli färdig och jag kommer att gå till jobbet utan honom. Jag kommer att ha väntat i onödan och det kommer leda till att jag måste handla eftersom jag är ute i godast tid. Av mina planer på att åka till stan och göra något innan jobbet blir det inget. Jag kommer inte iväg. Att få med sig T är inte att tänka på eftersom han måste sova. Jag missar det fina vädret. Jag missar allting. Livet, typ. För att kompensera detta måste jag vara vaken sent på natten och så blir min dygnsrytm uppfuckad igen. Lägg till detta allmän ångest över framtid, utbildning, pengar, jobb etc etc etc och det är mina dagar i ett nötskal. Tjena. Detta är inte värdigt liv. Vafan. Jag får skärpa mig, jag måste lägga av med att sova bort alla dagar, måste lära mig att ignorera T och hans extrema sömnbehov, måste göra saker, börjar man jobba 16.00 kan man göra saker innan, man kan tex luncha med vänner som exempelvis studerar och har normala dygnsrytmer. Kan vi inte gå och fika lite, snälla? Jag vill åka och hänga lite i Slottsskogen imorgon, jag skriver det nu, IMORGON BLIR DET SLOTTSSKOGEN, om inte T orkar släpa sig upp åker jag dit själv, det finns djur att kolla på där och det är roligt med djur.

värsta djuret.

22:55

Hej. Jag har humörsvängningar som heter duga. Det är iofs helt berättigat. När jag väl kom utanför dörren i eftermiddags blev jag skitglad för det var så fint väder, sen blev jag djupt deprimerad under de fem timmar jag arbetade för att sedan bli glad av att gå hem när himlen var ljus och gå och äta jättebra pasta och rödvin på trevlig restaurang. Nu har jag ätit ute två dagar i rad, är det tillåtet? Alla mina påskpengar är slut nu. Jag var tvungen att köpa ett satans månadskort. Det är det värsta jag vet, verkligen det värsta jag vet. Det var så fint med den där femhundringen i plånboken. Jag vill köpa turkosa ballerinaskor. Det är antagligen fullkomligt idiotiskt att köpa dyra turkosa skor. Hur länge kommer jag tycka det är kul med turkosa skor liksom. Jag köpte ett par sulor (första gången i mitt liv jag köpt sulor) till mina för stora svarta lackskor, och även om sulorna var storleken mindre än skorna var de alldeles för stora. Skumt. Kan man skära lite som man vill i korksulor? Med sin roliga lilla skalpell? Man lär väl knappast få lämna tillbaka sulor.

Fatta vad mycket band jag halvgärna vill se som kommer till Hultsfred. Det är helt sjukt. Märkligaste bandet måste ju vara Ash. Hallå Ash, hallå, nu? Skumt. Så länge Morrissey inte ställer in och Eskobar inte kommer lär det ju bli hur bra som helst.

Bla bla bla.
Bla bla.
Jag har sökt Barn- och ungdomslitteratur, 10 p, halvfart, kvällstid. Gissa om jag kommer tycka illa om människorna på den kursen. De kommer gilla barn.

Eh, ja.
Hejdå.

23:51

Historien om när jag tänkte ”Men…hallå!” senast om DN Kultur:
Notis om hur en ekonomiprofessor under en föreläsning refererat till Kafka, varpå en student sagt ”Kafka, har de spelats på MTV?”
Konstaterande att dagens ungdom är monumentalt obildade.
Ny notis av någon som vill visa att hon hänger med och vill försvara dagens ungdom: Eleven som frågade om Kafka hade spelats på MTV var kanske inte helt ute och cyklade ändå, för det finns ju ett band som heter K’s Choice, döpta efter Processens Josef K, och de har ju faktiskt spelats på MTV.
Mitt Men…hallå!: Det finns ju faktiskt ett band som heter Josef K. Hallå!
Fast de har nog inte spelats på MTV.

[2004-04-14 15:30:35.0]

15:17

Det är varmt ute. Jag har släpat min väska till bussen och från bussen till Bs lägenhet. Min väska väger hur mycket som helst. Den innehåller tre par skor, alldeles för många tröjor, jacka, påskägg, skivor, tre stora flaskor linsvätska, böcker och en liter vodka som mina vänliga föräldrar skänkt mig. Fatta vad tung den är.

Nu ska vi gå och äta nånting. Jag ska köpa en svart vaxduksbok eftersom jag skrivit ut min förra. Det tog ett och ett halvt år = jag har inte skrivit särskilt mycket. Jag skrev lite på min gamla skrivmaskin igår, det var trevligt. Jag skriver jättesnabbt på skrivmaskiner. B sprayar håret. Jag äter marsipan. Nu lyssnar vi på Stockholm med Orup. Orup är veckans kille.

Jag känner förresten rätt mycket för att flytta ut i en stuga på landet och hänga lite i naturen. Jag vill ha på mig fula kläder. Jag är trött på identitesskapande genom den exakt rätta nyansen grön ögonskugga och For promotional use only/får ej vidarespridas eller säljas, jag är trött på att försöka vara tuff.

vi körde på en fågel och begravde den [2004-04-12 14:17:41.0]

14:01

Jag är ensam i Bs lägenhet. Jag ska gå och fika med E snart. Jag hungrar. Jag äter riskakor med gräddfil och löksmak. Man kan inte äta så många för då blir de äckliga. Jag har på mig en prickig scarf.

Jag har verkligen inget vettigt att skriva.

Jag hittade gamla texter på en diskett jag hade med mig till B, det var roligt. Mitt tredje romanprojekt tillexempel, som havererade efter endast 19 sidor (mitt längsta blev över 70 – med enkelt radavstånd!). Jag hade en väldigt tydlig bild av personerna och miljön och känslan, men som vanligt ingen handling. Det skulle vara sommar och extremt varmt på en gammal gård i Skåne, och hela tiden väldigt spänd stämning, både mellan personerna och i naturen (som innan ett åskväder) och mycket liknelser med växthus och grejer, det här var samtidigt som jag skrev min B-uppsats och allt var väldigt Ola Hansson/Stella Kleve/sex och galenskap och kroppslighet och äckel. Om jag bara kan komma på en handling som inte är så såpig kanske det kan bli nåt.
Jag publicerar härmed ett utdrag ur texten, där huvudpersonen Marina (på besök hos sin storasyster i Skåne, med vilken hon tidigare haft en ganska frostig relation. M ska skriva färdigt sin B-uppsats i konstvetenskap under sommaren men kan inte koncentrera sig eftersom storasysterns man, den kände generationsförfattaren från åttiotalet, går omkring hemma med skrivkramp och fördriver tiden med att stöta på M) och Casper (författarmannens gode vän från tiden han tillbringat i Paris. C bor nu på franska riveran och försörjer sig på suspekta vis. Givetvis är han gay.) har varit inne i den intilliggande och supit sig fulla på stadshotellet:

Vi missar bussen såklart. Jag orkar inte bli arg. Det känns inte som att saker spelar någon roll över huvud taget. Det har redan börjat ljusna och det snurrar i mitt huvud och jag vill helst av allt bara sätta mig vid vägkanten, men Casper låter sig inte slå av på tempot.
”Kom igen nu din vekling!” tjatar han. Som att han på något sätt skulle vara bättre rustad för långa fotvandringar än jag.
”Kan jag inte få sitta ner? Bara lite?” gnäller jag, men han låtsas inte höra. Eller så hör han helt enkelt inte. Plötsligt är hans fulla uppmärksamhet riktad vid något svart vid vägkanten. Han tassar försiktigt närmare och börjar sedan granska föremålet.
”Vad är det för något?” frågar jag.
”En överkörd grävling!” meddelar Casper med något som påminner väldigt mycket om förtjusning.
Jag kikar över axeln på honom. Grävlingen är helt intakt, pälsen är vackert glänsande och det ser ut som att den sover.
”Tänk om den inte alls är överkörd” säger jag. ”Tänk om den lever, den kanske bara ligger här och vilar sig lite.”
Casper skrattar.
”Klart den inte gör. Den är stendöd. Vänta så ska jag visa dig.”
”Grävlingar är jättefarliga…” börjar jag, men Casper lyssnar inte. Han har börjat leta efter något i diket och hittar snart en bit av en orange snöpinne som han triumferande håller upp i luften. Så börjar han peta på grävlingen med pinnen.
”Snälla, kan du inte låta den vara” ber jag. ”Du…gravfrid, eller vad det heter…kan du inte visa lite…respekt..?”
Men Casper ger sig inte.
”Fan vad tung den är” mumlar han och lyckas i nästa sekund vända över grävlingen på rygg. Hela buken på den är uppsprucken och där inne rör sig något vitt. Jag vänder snabbt bort huvudet.
”Wow, gross…likmaskar! Kolla Marina!”
Men jag kan inte kolla för i samma ögonblick som den tunga söta lukten av förruttnelse når mig kräks jag i diket bredvid grävlingen. Det får tyst på
Casper.
”Är du okej?” frågar han dämpat när jag slutat hulka.
”Nej. Jag hatar att spy.”
Han ser skyldig ut och skyndar sig att vända tillbaka grävlingen på mage. Sedan lägger han armen om mina axlar och när vi långsamt börjar gå längs vägkanten igen nynnar han en gammal eurodiscolåt i mitt öra.
”Fan vad dålig smak du har” mumlar jag.
Han ler.
”Jag kan bära dig hem om du vill” erbjuder han sig.
”Det kan du ju inte, jag väger säkert mer än du.”
”Tror du?”
”Du är ju så satans smal.”
”Jag är inte smal, jag är spenslig.”
”Spenslig? Vad är det för ord?”
Han ler mot mig.
”Är du arg på mig?”
”Ja.”
”Hur länge kommer du vara det?”
”Aslänge.”
”Till den där vägskylten?”
”Du, jag kommer vara arg längre än så.”
”Tio minuter? En kvart?”
Och tillslut är vi hemma.

Fem poäng för varje spårbar influens.

Nu lyssnar jag på Niklas Strömstedt. Det kan jag verkligen rekommendera.

14:34

Åh, nu hittade jag ett brev från Per Hagman på disketten. Han har alltså inte skrivit det till mig utan till nån okänd tjej som la ut det på nätet ett tag. Jag publicerar härmed ett utdrag ur det också:

”Nu till det mer lättsamma du skrev men som jag faktiskt måste säga något om. Du har helt rätt i att alla de där flickorna och pojkarna som skriver i så kallade trendiga tidningar försöker framställa sig själva som själfulla. Men vet du vad? Alla de flickorna och pojkarna är bortskämda och bekväma barn från bättre Stockolmshem och sådana barn ska man aldrig lyssna på. För sådana barn är bara bra på en enda sak: att ersätta liv med stil. Just nu verkar den stilen gå ut på att ständigt rabbla en och samma ramsa om hur man skriver om popmusik (t ex) ”av kärlek” och hur otroligt ”på riktigt” man är och sådant. Tänk ett slag och du förstår att trendriktiga tonårsjournalister med perfekt smak och dyra kläder är så långt ifrån ”riktighet” man kan komma. Bara låtsade hjärtan har mage att i skrift tävla om vem som kan gråta mest till den eller den popsingeln, bara låtsade hjärtan kan skriva om vilken popstjärna som har den hippaste smärtan i sina låtar för tillfället.
Nej, jag kräver inte gravallvar, bara självinsikt och ödmjukhet.
Sådant som övre medelklassbarn inte känner till. Ägna dig precis hur mycket som helst åt ytligheter, dum dekadens, flärd och förgängligheter, men gör det uppriktigt.”

Det får bli dagens visdomsord från Per.

[2004-04-11 23:48:50.0]

23:46

Hej. Glad påsk. Jag har varit på landet två gånger, det var bra. Jag saknar natur, jag hade inte varit i natur på evigheter. Jag är solbränd på näsan. Jag har ätit mat. Jag äter mat nu. Jag är i Bs lägenhet. Norrköping är bra. Vi har varit ute och gått och druckit sprit. Hejdå.

[2004-04-08 00:28:51.0]

00:26

Jag har köpt Jens Lekman. Jag ska lyssna på Jens Lekman och åka buss. Och jag har fixat presenter till min familj. Jag ska packa nu och imorgon ska jag åka till Norrköping och fira påsk.
Eh, fira och fira förresten. Jag ska dit och äta en massa. Det blir bra.

and when she talked about the fall
I thought she talked about Mark E Smith
I never understood at all

Lämna en kommentar

Under dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s