backup 17

the sound of radio Boston [2005-04-15 13:18:28.0]

13:08

Läsa bok, läsa bok, läsa bok.

13:54

Textersättning 560 kr, och den betalas ut idag, tjoho! Fatta vad fint att få 560 kronor precis när man upptäckt att ens enda par okej jeans är så tunnslitna på rumpan att man knappt vågar gå ut i dem.
Läsa lite bok nu, sen åka till stan och prova jeans. Mina ekonomiska mariginaler är mycket små. Jag har ett presentkort på hundra spänn på H&M också insåg jag förut, nu kan jag ju ta mig en riktig shoppingrunda.

21:52

ÅH OKEJ MINA NYA JEANS ÄR TRASIGA I EN AV SÖMMARNA vilket betyder att jag stressade ihjäl mig för INGENTING eftersom jag måste åka in till stan IGEN imorgon och aldrig kommer få en hel dag att vara hemma och plugga på, inte imorgon och inte på söndag eller måndag eller tisdag, JAG FIXAR INTE MER NU, KAN JAG FÅ LITE FLYT NÅN JÄVLA GÅNG TACK.

another coffee and can you sense it in the air? [2005-04-14 12:59:22.0]

12:21

Hej, jag är gladare idag. Jag ska fylla i ansökningsblanketter och det kommer gå som en dans. Sen ska jag skriva en uppsats om kitsch, typ. Om när det är tillåtet med dålig smak. Toppen kommer det att bli. Jag tycker till och med att Jenny Wilson är toppen idag, trots att hon är jobbigt arty. Och jag har fått rolig post. Jag ska läsa en bok nu, och diska och laga mina jeans. Nån gång ska jag kanske skriva nåt intressant här, fast inte idag.

21:57

Tjoho, Similou laddade äntligen hem och lade sig bekvämt tillrätta i min hårddisk. Jag vill vara full. Jag var så himla stressad när jag postade mina ansökningar att jag glömde kolla att jag verkligen lagt rätt ansökan i rätt kuvert, så jag var tvungen att åka hem och skriva ut nya ansökningsblanketter och fylla i dem och skicka in nya. Dessutom råkade jag uppenbarligen skicka originalet av mitt studieintyg från Linköping. Jag kan göra vilka dumheter som helst känns det som. Jag är inne i en dum period.

”Människans broderskap på jorden kan bara ha kitschen som bas” skriver Milan Kundera av nån anledning i ”Varats olidliga lätthet”. Han baserar tydligen denna slutsats på det faktum att folk runt hela jorden ser på Dallas. Vilket satans tjat om Dallas.
Andres Lokko hatar kitsch, skriver han i en recension av Army of Lovers i en Slitz från 1991. Fatta vad mycket lättare det är att börja läsa en Slitz från 1991 än boken man borde ta sig igenom. Ordet ”kitsch” är verkligen äckligt. ”Kitsch” känns som Dee-Lite och billiga Pierre et Gilles-vykort och färgglada syntetpälsboor. (En boa, flera boor? Bo:or? Nån?) Som nåt man ägnade sig åt på nittiotalet när Thomas Gylling fortfarande var på teve.
Jag tror jag är trött på min uppsats redan innan jag börjat. Trädgårdstomte Philippe Starck yadda yadda, det är extrapris på kakor på Konsum, två förpackningar för 22 kronor och det är inne med kakor nu.

Jag la in en bild på en trädgårdstomte här, men jag blev så äcklad att jag var tvungen att ta bort den igen.

22:40

Lite god smak istället –
Helene Schjerfbeck

Det här är Jane Morris och jag är kär i henne.

23:29

Carl skriver i SvD! Jag hänger ju inte med. Är det här något som ska fortgå? I såna fall måste jag byta dagstidning.

[2005-04-13 14:17:08.0]

13:57

Allt är bara ångest nu. Söka utbildning. Jag vet inte vad jag håller på med. Jag vet inte vad jag vill hålla på med. Jag måste skriva en uppsats. Ämnet jag valt känns plötsligt otroligt dumt. Nytt ämne? Hur ska jag komma på det? Det tar i bästa fall månader för mig att komma på uppsatsämnen. Jag slutade gymnasiet för ÅTTA ÅR SEN och sammanlagt 40 poäng i avslutade universitetskurser att visa upp. Det betyder att jag är helt dum i huvudet. Jag är så rädd för universitet. Mina skor är trasiga. Mina jeans är nästan trasiga. Jag existerar på typ nollbudget. Jag får aldrig några skivor att skriva om, så nästa månad får jag leva på 3400 kronor, eller vad halvt studielån kan vara. Hela sommaren får jag leva på 5600 kronor, vilket är det jag får tillbaka på skatten. Jag har inget sommarjobb och kan inte gå tillbaka till mitt förra jobb för det är ännu mer ångest. Jag vet inte vad jag ska göra. Alla jobb man kan söka är heltid. Jag kan inte jobba heltid. Om jag inte söker och kommer in på en viss utbildning i höst kommer jag tillbringa ett år till i precis likadant limbo som jag levt i ett och ett halvt år nu, jag blir stressad, jag gör ingeting, jag gör aldrig någonting. Hjälp! Hjälp! Kan inte nån bara komma på ett uppsatsämne åt mig iallafall? Det är till en B-uppsats i konstvetenskap. Eller ge mig ett sommarjobb? Ett litet deltidsjobb som kanske har med papper eller datorer att göra, på ett kontor där man får dricka kaffe vid datorn.
Det här är inte intressant för nån, förlåt om jag är tråkig. Jag måste ta mig i kragen. Jag borde söka jobb nu. Ringa till caféer och sälja in mig och vara charmig. Jag har kassavana och är service-minded. På riktigt. Jag ser på teveserier och sitter i soffan och fnissar medan jag skriver om Harry Martinssons dikt ”Aubrey Beardsley” så att den handlar om Carl Reinholdtzon Belfrage istället. Det kan antagligen diskuteras om detta är väl spenderad tid. Ibland tror jag på riktigt att jag är dum i huvudet. Jag ägnar för mycket tid åt att tänka på dyrt smink och dyra jeans jag vill ha. Jag har börjat gnissla tänder eller nåt på nätterna, jag vaknar med huvudvärk och trötta käkar. Jag hör inte av mig till mina vänner. Jag tänker att allt kommer att bli bättre och roligare när det blir varmt ute. Jag är en mästare på självbedrägeri. Jag ska åka till biblioteket nu tror jag. Jag ska dra runt ett tag bland konstböckerna och vänta på en gudomlig ingivelse om uppsatsämne. Hejdå.

luxe, calme et volupté [2005-04-10 01:57:28.0]

01:49

Nu har jag sett tre filmer på rad om kvinnor. ”In the cut” av Jane Campion som var en riktig skitfilm, ”Morvern Callar” som var rätt mycket sämre än boken, och ”Swimming Pool” av François Ozon, som var, eh ja, rätt trevlig. Jag gillar ju nästan alltid filmer om författare. Imorgon blir det ”8 kvinnor”. Den heter tydligen så, även om jag fått läta mig att alla siffror till och med tolv skrivs med bokstäver. Åtta kvinnor. Det är snyggare.
Bla bla blaaa.

Det är inte bra för mig att vara inne för mycket, det blir så mycket skunkdagbok då, och då verkar det som att jag inte har något liv.
Inte för att jag har det, men det vore fint att iallafall kunna upprätthålla en fasad. Liksom, klockan är 1:58 en lördag och jag skunkar.

15:00

Bo Madestrand i DN idag, angående en utställning med en smyckedesigner: ”Kan man tänka sig något mossigare än en brosch?”.
Bo, du har inte varit på H&M på länge va?

Broscher är förresten ute igen, skrev Ebba i fredags. Bo kanske i själva verket ligger i täten när det gäller accessoartrender och har pyntat sig med fejkstrass hela vintern så det nu står honom upp i halsen.
Ebba von Sydow och Bo Madestrand listar vårens trender: ”Det är mossigt med broscher!”

boredom [2005-04-09 00:34:14.0]

00:29

Jag känner mig gnällig. Jag ska gå och tjata på T om att få koppla in mitt SuperNintendo i hans nya dyra tv. Eller se på OC. Kanske båda delarna.
Imorgon ska jag nog skriva lite om varför jag hatar My Favorite.
Tjarrå.

20:09

Jag har sovit hela dagen, som ett resultat av för många ipren. Inte fler än man borde alltså, men fler än jag riktigt fixar. Jag måste byta värktablett till något som inte gör mig fulltsändigt utslagen.

Jag blir så frustrerad av såhär värdelösa dagar, särskilt när det står lördag i almanackan (ha! som att jag ens äger en almanacka) och är sol och man borde gå ut och shoppa och fika och ta en drink och leva urbant och låtsas som att man ingår i exempelvis skaran ”uteätare” trots att man är inforslad till stan med femmans spårvagn.
Jag orkar inte utveckla det där om My Favorite idag, jag kör lite produktplacering istället:

jättegod!

asleep when we should be dancing [2005-04-08 19:24:55.0]

19:01

Idag handlar DN På stan om innerstan. Det är kul att bo i innerstan. Det är där man ska bo om man gillar att gå ut och äta, dansa och lyssna på musik. För att ha riktigt nära till allt roligt ska man bo i Vasastan eller centralt på Söder.
Redaktören Elin Sandström skriver i sin lilla spalt om att hon har flyttat in till stan. Hon bodde i en förort tidigare, men det var så himla jobbigt att behöva vänta på tunnelbanan hela tiden när man varit ute på kvällen. ”Nu har jag flyttat in till stan, och behöver inte bry mig om kollektivtrafiken när jag ska hem.” Häpp! Gillar man inte att vänta på tunnelbanan är det bara att flytta till innerstan så blir allt mycket enklare.
Inte någonstans i tidningen berörs det att det skulle finnas några problem med att flytta in till stan. Att det skulle kunna vara något som inte är möjligt för alla människor. Att det skulle kosta pengar. Det är mycket förbryllande. De här människorna måste ju för guds skull ha hostat upp MILJONER för sina bostäder. Jag fattar ingenting. Lever DN-människorna i ett universum där bostadsbrist inte existerar? Där man köper en bostadsrätt bara för att man är lite trött på att vänta på tunnelbanan?
”Det börjar ödmjukt: ‘Får jag bara en garderob med kokplatta och dusch bakom pannan i källaren så är jag nöjd’… Visst är man nöjd med det lilla när man första gången tar storstaden i besittning? En tid i alla fall. Snart börjar en gnagande känsla av att en tvåa ändå är lite ståndsmässigare. Med frostat stål och borstat glas. Och det nuvarande läget vid Solnabron är ju i princip rena landsorten. Och långt är det till alla de där evenemangen man inte vill missa. Det är i det här laget man ligger vaken om nätterna och önskade att man kunde räkna ut den absolut bästa adressen.”
Och att man hade råd att bo där?
Nä. För det har man tydligen.

won’t let you trick me twice [2005-04-07 01:18:42.0]

01:18

Det är 1993 igen. I Stockholm har det aldrig slutat vara 1993. I Studio Pop står Per Sinding-Larsen och Jonna Berg och fnissar i samförstånd åt en gammal NileCity-sketch om basisten i Whipped Cream. Studion ser ut som Popitopp. Alla är exalterade över Popsicle-återföreningen.
Den svenska populärkulturen är fryst i 1993. Det är så hemskt alltsammans. De som gjorde NileCity gör fyratimmarsfilmer som mest handlar om ångest och är fortfarande roligast i Sverige eftersom alla andra som försöker vara roliga är ståuppkomiker eller lönnfeta killar som pratar skånska. Fredrik Wikingsson och Filip Hammar får erektion när Henrik Schyffert hälsar på i deras teveprogram eftersom Henrik Schyffert är det roligaste som någonsin hänt.
Det är inte fyrtiotalisterna som är det verkliga köttberget, utan alla som var tuffa 1993.
Nästa vecka ska Studio Pop handla om vem som egentligen var snyggast av tjejerna i Stars on Mars.

23:47

Allt jag sätter upp på väggarna ramlar ner direkt. Satans häftmassa. Satans gravitation.

[2005-04-06 13:04:22.0]

12:55

Vår nya föreläsare säger att det finns en anledning till att såpor (hon exemplifierar med ”Dallas” för hon är rätt gammal dårå, och Dallas verkar vara den enda såpa akademiker intresserar sig för) är så populära som de är. Den anledningen är att de ”upprepar mytiska strukturer” som vi alla känner igen eftersom dessa strukturer ligger och guppar i vårt kollektivt undermedvetna. Det är därför vi intresserar oss för JR, för att han är en Zeus-karaktär som vi omedvetet identifierar. ”En serie om oljemiljardärer i Texas kan inte vara intressant i sig, det måste finnas något mera…”. Jag måste skrika om hon säger nåt sånt igen. Alla bara skrattar roat med henne, nä, klart inte en såpa om oljemiljardärer i Texas kan vara intressant, haha! Tur att vi sitter här och vet lite bättre än alla som liksom bara gillar såpor. Jag blir galen. Jag önskar oerhört intensivt att jag vågade ifrågasätta nåt i verkligheten nån gång, och inte bara i min skunkdagbok.

dammit dance with me [2005-04-05 00:22:07.0]

00:18

rolig chatt:

jag: bloc party är rätt överskattade va?
bloc party: nej dom är bra! vad gillar du då?
jag: Darin
bloc party: då förstår jag att bloc party inte är din grej, hur gammal är du?
jag: 23 [jag slentrianljuger alltid om min ålder på nätet]
bloc party: vad lyssnar du på mer än darin?
jag: indie och kommersiell popmusik, du då?
bloc party: smiths, cure, interpol mm… hur ser du ut? klädstil??
jag: eh, jeans och tröja typ.. jag är rätt het :)
bloc party: låter fint! har du msn??

12:39

Jag måste plugga. För första gången på evigheter. Jag måste tänka på Jung. Jag behöver disciplin och en fast hand. Jag måste skärpa mig med saker. Snart är den den 15 april. Jättesnart. Då ska man bestämma sin framtid. Man måste fixa papper och blanketter. Allt är otäckt. Jag vill inte vara med.

14:36

strike a pose!

extension du domaine de la lutte [2005-04-04 16:14:52.0]

16:12

Vårens roligaste boksläpp: Jönsson, H. (2005). Kondenserad mjölk. En kulturanalys av mejeridisken i en ny ekonomi. Eslöv: Symposion. (under tryckning)

Pommes frites nu, sedan skola. Bröderna Grimm var helt sjuka i huvudet.

23:23

Ja alltså, det var kanske inte bröderna Grimm som var sjuka i huvdet. Men folksagor är helt sjuka. Och alltså, det kollektivt medvetna, eh? Och Jung över huvud taget, vilket sjukt biologistisk trams, jag blir galen. En mycket stor del av dagens föreläsning var som något ur Amelia. Bla bla bla. Jag törs inte ifrågasätta nåt. Folk i min klass är nöjda så fort de får lite queer- och genusperspektiv. Queer är det nya brunt. Vår föreläsare skriver i DN. Men hon är rätt sympatisk ändå. Hon hade gula kläder. Det är inne med gult. Gult är det nya queer. Om man ska läsa nåt av H C Andersen i dessa dagar rekommenderar jag sagan ”Skuggan”, kanske läst i ett litet paket tillsammans med Thomas Manns ”Döden i Venedig” och Michel Houellebecqs ”Plattform”. Annars rekommenderar jag mycket onyttig föda. Typ mjukglass, majonnäs, chips, pommes frites, wienerbröd och läsk som inte är light. Och manierismen. Jag tror att manierismen kan vara nästa epok att exploatera. Manierism kan bli 2000-talets heroin chic. Jag tycker att manierismen borde få en renässans. Jag tror att konstvetarhumor ska bli min nya grej.

he’s so dark and moody [2005-04-01 13:35:49.0]

13:18

Karolina Ramqvist sammafattar läget i DN idag: ”Musikkritik är självgodhetens triumf över förnuftet.”
Jag sitter och känner mig skamsen över South Ambulances album som jag lät bli att skriva nånting om, mest för att jag tyckte att det var så tråkigt. Och när jag googlade runt lite hade alla andra som uttalat sig om det tyckt att det var toppen. Nu känner jag mig helt dum i huvudet för att jag inte kunde skriva att det är ett helt överskattat album med max två bra låtar eftersom jag är så jävla rädd för att en massa trista indiekillar ska tänka att jag är en puckad brud som inte fattar nånting. Då har man ingen rätt att sitta och gnälla över att det bara är trista indiekillar som skriver om musik, förstår ni, jag är liksom dum i kvadrat.

Min vackra blå skål har spruckit, liksom, den stod i diskhon och var hel igår och idag har den spruckit, och jag har använt den en enda gång och nu är den trasig, jag har inte ens gjort nåt annat än haft lite potatis i den. Tål den inte värme? Jag lär ju aldrig våga gå och klaga på den eftersom de kommer tro att jag tappat nåt på den eller klantat mig på nåt sätt. Jag har inte klantat mig, den har spontanspruckit! Jag måste definitivt bli modigare. Eller så skickar jag T.

Nya Damernas Värld damp precis ner i brevlådan. Hur ofta kommer den egentligen?, det var typ två veckor sen jag fick förra numret. SKICKA MUNKJACKAN NÅN GÅNG! På framsidan står det: ”Fredrik Lindström: Om inredningsporr, blyghet & nya diktsamlingen.”, ”Fint & feminint: Nya vida kjolen” samt ”Sanningen om singeln”.
Tjoho. Damernas Värld är en riktig toppentidskrift.

Nu blir det IKEA.
Jag tycker om IKEA. Därför skriver jag IKEA med versaler, precis som IKEA vill.
IKEA IKEA IKEA.
Tjarrå.

19:25

Äsch, Ikea suger. Det enda som var riktigt bra idag var den rosa vattenkannan.

she studied sculpture at Saint Martins college [2005-03-31 14:33:34.0]

14:31

Pulp-revivalen hänger tung i luften. Lammullströja är ett olämpligt vårplagg men jag envisas. Ormbunke är det nya påsklilja. Nästan allt som smakar mint är gott.

Ingen människa är en ö, etcetera.

14:57

Jag förde ju lite dagboksanteckningar under påsklovet, det hade jag glömt. Den här är daterad 24/3 och består av en lista jag hittade i en gammal kalender:

Läsarlista 1996

jan:
Robson – Pernilla Glaser
Räddaren i nöden – J D Salinger
Livet, universum & allting – Douglas Adams

feb:
Romeo och Julia – Shakespeare
Flugornas herre – William Golding
Pool – Per Hagman

mars:
Min syster Sophie – Guy Burt
Vårfrost – Anna Ehn
Generation X – Douglas Coupland

april:
Livet efter Gud – Douglas Coupland
Den store Gatsby – F S Fitzgerald
Volt – Per Hagman

maj:
Fällan – Guy Burt
Madame Bovary – Gustave Flaubert
Garp och hans värld – John Irving
Plus minus noll – Alexander Skantze
Hjärtats djur – Erik Hörstadius
Grattis Gud – Alexander Skantze
Skrud – Åsa Lantz

juni – aug:
Hotell New Hampshire – John Irving
En midsommarnattsdröm – Shakespeare
Den hemliga historien – Donna Tartt (jag gissar att detta var tredje gången jag läste den)
Fröken Julie – Strindberg

sept – nov:
Kungen över den gyllene floden – John Ruskin
Dorian Grays porträtt – Oscar Wilde
Dröm att leva – ? (Håkan Lindqvist heter författaren, jag har googlat)
De ensamma pojkarna – Mats Olsson
Andra sidan Alex – Unni Drougge
High Fidelity – Nick Hornby

16:07

Okej, bilder:

jag åker bil

roligt klotter på Kolmårdens scoutgård

äggvästar!
att måla ägg eller koka dem med rödlök
och såna fjolliga grejer är så medelklass.

sol

stoppljus vid järnvägsövergången

20:46

Jag läste alltså böckerna i listan ovan, inte bara tänkte läsa dem. Så jag har alltså läst ”Hjärtats djur”, jag äger den till och med. Den är inte så bra.

Indiehype, indiehype! Jag har ingen aning om vilka bandet Compute är, men det har gjort en låt som heter ”Dance with me” som är skitbra, och man kan ladda hem den här. Och om man inte gjort det tidigare kan man passa på att ladda hem det mesta på den sidan.

20:49

Det här är fortfarande väldigt roligt.
Klicka inte om du lyssnar på musik. Eller, stäng av musiken och klicka sen.

we don’t use our brains [2005-03-30 14:04:25.0]

14:01

Nu har jag återvänt från mitt påsklov. Lov är toppen. Jag har halkat omkring lite i skogen och hängt runt i Norrköping. Och så har jag ju dokumenterat mitt påsklov med foton, fast nu funkade det såklart inte att ladda upp dem.
Det är mer vår i Göteborg än i Norrköping och det låg en liten katt och solade på verandaräcket och nu ska jag gå ut lite, åka till Emmaus tror jag, jag har köpt för lite böcker på sista tiden.

14:58

Mina converse är så himla trasiga. Jag måste verkligen köpa nya vårskor. Jag kan aldrig se tuff ut i converse, det är ett problem. Jag önskar att jag hade smala ben. Då kunde jag se ut som att jag spelade i nåt sugigt konstskoleband. Jag vill verkligen inte spela i ett sugigt konstskoleband, men jag skulle älska att se ut som om jag gjorde det. Smala ben är nyckeln till allt.

19:49

Jag har varit i stan med T och T är söt och det känns som vår. Jag luktar Britney Spears-parfym. Den luktar precis som ett anteckningsblock i form av en mus med en ostbit jag hade när jag var liten. Jag har köpt en bok och en blå skål och bjudit T på pasta och sjukt god efterrätt på franskt café. Jag vill åka till Paris. Nu blir det tv-kväll. Imorgon måste nog vardagen återinträda och med den jakt på kurslitteratur och kanske ett första försök med den där hemuppgiften.

Jag skriver om min vardag. Förlåt om det är ointressant.

23:00

I teorin är Rufus Wainwright kanske det mest motbjudande exempel på privilegierat kulturarbetarbarn man kan tänka sig, men i verkligheten är han alldeles underbar. Jag får lust att köpa skivor, för första gången på evigheter. Nya Rufus, och Similou, jag är jättepepp på Similou.

Lite uppfostrande konst,
jag kör den här istället eftersom det är
skitjobbigt att uppdatera min hemsida.
Man kan klicka! Man uppmuntras till och med att göra det
eftersom bilderna här är jättesmå.

de lesbiska nunnorna
(Philippe de Champaigne)

marmormannen
(Girodet de Roussy-Trison)

23:35

”För övrigt anser jag att Babel bör förstöras.”

last exit to Biskopsgården [2005-03-21 01:24:47.697]

01:18

Alizée är dagens tjej, grå herrtröja är dagens plagg och physalis är dagens frukt.

J’ai la peau douce dans mon bain de mousse
som jag brukar säga.

16:26

Hej och välkomna till Forum för tyckande om Bo Madestrands krönikor. Bo Madestrand är förvirrad över att McDonalds serverar kaffe i Gustavsbergsmuggar. Jag är också lite förvirrad, men alltså, Stig Lindberg var inte bara en mysfarbror som körde bil som en tossing (vilket var intrycket man kunde få av den där K-special-dokumentären (eh, dokumentär och dokumentär, ”hyllningsprogram” är väl mer korrekt) som gick på teve för ett tag sen) – han var även en smakfascist av rang som gärna ville upplysa den stackars arbetarklassen om God Form, och därför är det lite roligt att den stackars arbetarklassen kan dricka McDonaldskaffe i hans muggar, för det var antagligen inte riktigt vad han hade tänkt sig. Det är lika roligt som när H&M plankar ett Josef Frank-tyg och syr små kjolar som kostar 198:- när originaltyget kostar 1200 kronor metern. Det här är den bästa paradoxen som finns, för hur gärna dessa personer än vill nå ut till folk och göra deras vardag vackrare och rädda dem från plast och dokusåpor blir det ju ändå obekvämt om saker blir för billiga och lättillgängliga, om undersköterskorna börjar förfesta till Out Hud och blattekidsen dricker kaffe i designermuggar. Omvänd gentrifiering. Det finns antagligen ett ord för det också, även om jag inte känner till det.
Och nu ska jag gå och tvätta.

If you got the time – and if you don’t mind – let me kiss you. Det är nya Morrissey live-skivan som gäller idag.

18:40

Jag har precis pratat med mina föräldrar och deras varmvattenberedare har gått sönder och jag ska till STOCKHOLM på onsdag (jag är livrädd för Stockholm, därav versalerna) och nu känns det som att hela grejen kommer stå och falla med min möjlighetet att tvätta håret på morgonen. Om jag inte kan tvätta håret kommer jag att känna mig ful och äcklig hela dagen och allt kommer bli fiasko. Jag är besatt av att tvätta håret innan jag ska göra nåt viktigt. Jag får gå upp klockan sex och värma en kittel på spisen. Gud vad jobbigt det verkar att bo i villa, seriöst, man måste ju fixa allt själv, inte ens vattnet sköter sig på egen hand. Så, om ni ser mig i Stockholm med osäker blick och fult hår vet ni vad det beror på.

18:44

Ja just det, jag reser ju bort på påsklov imorgon och är eventuellt utan internet i en hel vecka. Vill man mig nåt får man gärna sms:a.
Glad påsk!

[2005-03-20 16:30:19.847]

16:27

Jag tycker att det borde lagstiftas om att man mycket tydligt måste tala om när en länk leder till ett pdf-dokument så det inte går att klicka på dem av misstag. Min dator är inte snabbast i världen, och att öppna Acrobat tar ett tag, och under denna tid måste övriga aktiviteter avstanna, och jag vill aldrig läsa satans pdf-filer iallafall, jag stänger ner Acrobat så fort det öppnats, och då hänger sig Explorer och alla fönster stängs ner, och man håller på att skriva ett mail som man formulerat ganska länge. Jag hatar pdf-filer, lägg av med dem.

mon amour, mon ami [2005-03-19 15:56:00.887]

16:12

”Bristen på genusperspektiv bör ses som en kvalitetsfråga” – Öh hallå, bristen på klassperspektiv då? Nån?

17:15

Jag har fått en vacker liten katalog från Alcro som presenterar tio nya färger att måla sitt hem i. Tio designers har tagit fram varsin färg som visas upp i sparsamt och smakfullt möblerade lägenheter med spröjsade fönster, bröstpaneler och fiskbensparkett. Citat: ”Kväv inte rummet. Det är vanligt att många hem är övermöblerade. Det finns helt enkelt för många saker, bland annat på väggarna. Både väggar och golv behöver fria ytor.”
Dr Alcro ställer diagnos på de svenska hemmen och presenterar objektiva sanningar om deras tillstånd. Jag blir så trött, jag blir så trött på att det alltid är samma sak, jag blir så trött på SMAKFÖRTRYCKET och på att alla som någonsin uttalar sig om design i Sverige är helt jävla hjärntvättade.

”Det finns helt enkelt för många saker” – så här ska det se ut.
Kolla, jag anger upphovsman:
Fotograf: Alcro/Åke E:son Lindman

to the lighthouse my friend [2005-03-18 00:49:30.653]

00:45

Gertrud Hellbrand (i fantastiskt snygg tröja) i Babel (jag såg reprisen, jag ligger lite efter):
”Idag kanske det är mer kontroversiellt att kvinnan är i underläge… Det kan finnas något subversivt i om de blir alldeles för masochistiska, masochism är något vi inte vill ta i… Om man bombar samhället med den litteraturen så kan ju det vara ett hot i sig. Att man fläker ut de här historierna och tar plats med dem. Och är sådär jobbig… jobbigt självplågande masochistisk, och att det finns en aggressivitet i att skriva bara det här.”
Jag är så himla inte med på hela den där SKAM-grejen, eller, mest av allt: jag blir så satans uttråkad av den. Märta Tikkanen är inte heller med uppenbarligen. Undrar om hon och Gertrud Hellbrand bråkade lite efter inspelningen. Och på riktigt, jag vägrar tro att man gör en poäng genom att vara självutplånande, jag tror att man gör en mycket större poäng om man är KREATIVT ARG. Det är väldigt svårt att skriva om det här utan att framstå som någon som föraktar svaghet och så är det verkligen inte, men jag fick nog av hela ungtjejmeddåligsjälvbild-prylen redan när jag gick på gymnasiet, av ”Vårfrost” och ”I vattnet flyter man” och allt vad de hette som kom då. Jag trodde aldrig att man var tvungen att vara sådär uppfuckad, det var aldrig så att de genererade ett destruktivt beteende hos mig, men jag trodde nog att man var tvungen att skriva om sånt om man var tjej. Tills jag läste ”The Secret History” och påbörjade ett mycket ambitiöst projekt om vackra ungdomar på en konstskola (mycket bildade givetvis, och belevade, inga Bob Hanssontyper och hippiefasoner).
Anna Jörgensdotter i senaste Bang, angående de självdestruktiva unga kvinnorna:
”Alla kvinnors historier är viktiga.”
Jag skulle kunna sträcka mig till att alla människors historier är viktiga. Men det betyder för guds skull inte att man vill läsa dem.

Är Daniel Sjölin för övrigt den sämst ljussatte programledaren någonsin? När han lämnade tillbaka Eyvind Johnson på Biskops-Arnö, i naturlig belysning, var han ju jättehet.

I bless your words and education [2005-03-17 15:12:23.217]

15:08

En förhandstitt på söndagens DN:

Senap som senap ska smaka

Senap är kanske inte det man vanligen förknippar med Hälsingland, men den så kallade hälsingesenapen har anor från 1600-talet och tillverkas än idag till husbehov på många gårdar. Tillverkningsprocessen finns dokumenterad på många av de så kallade hälsingeskåpen, där de dagliga sysslorna på gården ofta avbildades. På vissa håll användes senapen även som ingrediens i färgen – äggoljetempera med en klick senap ger de vanligen dämpade allmogefärgerna en speciell intensitet, ofta omnämnd som ”ljuset från Hälsingland”. (note to self: googla skillnaden mellan äggoljetempera och majonnäs! Eller fråga Ingela Lind.) Ett så kallat senapsskåp inbringar idag stora summor på auktioner eftersom de är mycket sällsynta.

Senapstillverkningen är omgärdad av en mängd traditioner. Som alla vet är det med en kanonkula man krossar senapsfrö bäst, och eftersom jag bor nära en gammal bruksort där kanonfabriken under flera sekler var samhällets hjärta, tar jag cykeln dit en lördageftermiddag.
Jag möts av Anders Hermansson, släkting till den siste patronen, som idag gjort museum av bruket. Anders bjuder på lunch medan vi diskuterar kanonkulors speciella densitet. I Hälsingland äter vi bara husmanskost eftersom mat som är brun alltid är lite godare.
– Hur ska du få tag i senapsfrön då? undrar Anders nyfiket. Det finns väl ingen i Hälsingland som odlar senap?
– Nej, det kan man tro, ler jag samtidigt som jag diskret kliar mig på benet. Att klä sig i vadmal har sina uppenbara nackdelar, men känslan av hälsingegenuinitet [Po, är det ens ett ord??? -reds.anm.] uppväger klådan.
Jag har via internet fått kontakt med en så kallad senapsbonde, som i mycket liten skala odlar ekologisk senap utanför Hudiksvall. Nattfrosten gör att den får en speciell, söt karaktär.

Som alla vet är det med en kanonkula man krossar senapsfrö bäst.

22:54

T kanske ska ut och resa igen och jag blir helt nervös bara av att tänka på det, jag kommer inte få en lugn stund förrän han är hemma igen. Fast jag kan skicka honom till Boots med en shoppinglista:

”Face gloss”

Bästa krämen till läpparna! Eight hour cream släng dig i väggen!
Och den kostar inte ens ett pund (en pund? ett pund? ett, va?
-ibland tror jag att jag är lite dum i huvudet), samt luktar ros. Bliss!

[2005-03-15 14:30:32.847]

14:19

Haha, Kent alltså. På kent.nu har man inte fått prata om nya albumet förrän idag. I en lång diskussionstråd (förvirrande döpt av sidans upphovsmän till ”Du & Jag Döden” – trots att ”Du & Jag Döden” är precis vad man inte får prata om) påpekar företrädare för sidan att reglerna för forumet innehåller följande formulering: ”Vi kör på nolltolerans mot all diskussion som i någon form rör piratkopiering, oavsett vad lagen säger. Detta gäller då givetvis även nerladdning och liknande”.
Samt tillägger: ”All diskussion om hur nya skivan låter och hur bra låtarna är och likande leder till att topicen låses och berörda användare stängs av på obestämd tid. Så spara alla diskussioner fram tills releasedagen.”
Sjukt. Hängivna Kentfans påpekade igår att de har förhandsbeställt skivan från nätbutiker och redan fått den, helt lagligt, dagen innan det officiella släppdatumet, får man inte prata då?
Nä, det får man inte. Man får inte prata alls.
”fråga: om man hört en låt från skivan på radio, får man diskutera den då? eller gäller regeln ‘FÖRBJUDET att diskutera musik som inte finns att köpa på Åhlens’??”
Ja, så är det tydligen.
På nästa stora Kentkonsert ska alla klä sig i brunt.

and we all had a smashing time! [2005-03-14 12:27:48.53]

12:21

Nu ska jag söka jobb.

12:31

Aaargh, vem kom på den fullständigt motbjudande idén att oannonserat stoppa anis i bröd? Jag spyr!

12:45

Här står jag och funderar på
hur poesin ska bli mer TILLGÄNGLIG.

13:02

Jag förstår verkligen inte vissa kvällstidningskrönikörers faiblesse för helt omotiverat användande av engelska ord. Varför vill man skriva ”alla ugly människor” istället för ”alla fula människor”? Har jag missat nåt? Säger man så i STOCKHOLM?

(Åh, märker ni vad inkonsekvent av mig att inte skriva ”fäbless”, vilket tydligen är en vedertagen svensk stavning. Inkonsekvens är mitt mellannamn. Men alltså, även om man väljer det snyggaste alternativet när man väljer ord är väl ”ugly” inte på något vis att föredra framför ”ful”?
– Men Therese, det beror väl på vad man tycker?
– Det gör det väl inte.
– Du är medveten om att du ägnat flera dagar åt att reta dig på människor som försöker bestämma vad som är objektivt snyggt va?
– Jajamensan!)

13:35

Jag fixar inte att söka jobb, jag kan inte ens söka ett litet restaurangbiträdesjobb, jag kan inte läsa ordet ”CV” utan att få ångest, jag kan inte sälja mig, bara dissa mig, och det bör man inte göra när man söker jobb, jag kan inte, jag börjar gråta nu, jag åker till stan och köper Bang och örhängen istället.

20:31

Med ”jag kan inte sälja mig” menar jag alltså att jag är dålig på att marknadsföra mig själv, inte att det skulle kännas som någon form av prostitution att arbeta som restaurangbiträde.

22:55

Renée Nyberg, telling it like it is: ”Åttiotalet innehöll många händelser.”

hunting high and low [2005-03-13 00:31:34.183]

00:05

singing ”Build your castle, stop collecting stones”
och vi har slutat använda vårt köksbord
till sådant det var ämnat för
när det byggdes
en gång i tidernas begynnelse
kolla, det här ser ut som poesi
men det är det inte
jag bara luras

Patrick Wolf är så vacker!
Patrick Wolf är dagens man.

00:48

Eh, okej, så himla vacker är han kanske inte. Inte i närbild. Men Patrick, det gör inget, vi släcker i taket.

[2005-03-12 14:59:46.577]

14:42

Stig Larsson är ett geni! Jag hade glömt bort hur mycket jag tycker om honom.

Och Lars Mikael Raattamaa skriver: ”Jag kommer med ord och inte språk. Språket har aldrig varit mitt. Det är de andras. De som pratar med de lärde på latin och med bönder på bönders vis. Det blir alltid tvärtom för mig. Bönderna svarar jag på latin och i de lärdes krets bonnigt. Orden är däremot mina, man kan samla på dem, lägga dem i små högar”.
Vilken perfekt beskrivning av hur det är när man till skillnad från hela sin släkt erövrat/blivit påtvingad ett helt nytt språk och plötsligt inser att det är svårt att kommunicera med ALLA. Min morbror tillbringade halva julafton med att tracka mig (OBS! med stor kärlek!) för att jag använt ordet ”subjektivt” när jag pratade med min ena kusin om något.
Nu blev det lite fel kanske, ”subjektivt” är ju trots allt bara ett ord, okej, men jag har nog, till skillnad från Raattamaa, varken koll på språket eller orden. Det vore skönt att känna sig bekväm med dem, i alla situationer. Som Po Tidholm. Po Tidholm pratar ju tydligen med mjölkbönder på mjölkbönders vis. Eller så står mjölkbönderna och skriker ”jävla stockholmssnobb!” efter honom när han cyklar hem med sin mjölkkruka på styrstången. Det är ju naturligtvis en mycket roligare tanke.

15:02

Detta är herr Blå. Han är mycket mätt.
Han har ätit en matta
Under enorma våndor.
En matta! Det är väl inte möjligt?

oh curse my mind for not ceasing my mouth [2005-03-11 00:28:24.39]

00:23

botanikfetischism

vill man får man klicka.

Toxinaut och jag har enats om att det nog är Frans Hals som är ansvarig för tavlan i Moneybrothervideon och inte alls en spanjor. Sorry. Men hon på porträttet ser iallafall lite spansk ut.

Jag har varit hos B och ätit pasta.
En gång var jag hos B utan att äta pasta. Då åt vi potatis.

15:19

Andres Lokko är plötsligt Ellen Key och förespråkar vita tyllgardiner och pelargoner framför det själsligt urholkande jugendmodet som bara är snömos och trams: Skönhet för alla! Kulturens evolution är avlägsnandet av ornament och silikon. Nej, det är inte snobbism, det är väl uppenbart att det är bättre med sådant som sätter själen och inte brösten i centrum.

Bla bla blaaaaaaaaa.

[2005-03-10 02:52:16.15]

02:51

!

12:29

Eh, jag prenumerarar på Damernas Värld nu. Jag blev erbjuden tre nummer plus en grå munkjacka (plus nån parfym men den känns mindre intressant, jag har ett så bra sköljmedel) för 45 kronor så då tackade jag ja och idag kom första numret och jag mår så dåligt av det, jag har bläddrat igenom det och allt känns bara fel och nu ligger den på köksbordet och liksom besudlar hela lägenheten.
Det är samma känsla som med Murillo-tavlan i Moneybrothervideon. Jag erbjuder mig härmed att arbeta gratis som konstkonsulent om det ska figurera målningar i några fler Moneybrothervideos. Någon har på måfå slagit upp sin Janson och valt lite tavlor, ”Marats död” är okej (även om den kanske mått bra av ett, eh, sammanhang) men Murillo-tavlan är direkt motbjudande och gör det svårt att se hela sista scenen i videon. Jag känner mig uppriktigt kränkt och tycker att nån borde granska nästa Moneybrothervideo ordentliget innan den släpps så man slipper utsättas för stötande scener.

14:53

Haha, jag har fått fakturan för mina Scott Walker-knappar. Den ska vara betalad senast 2020-05-28. Jag misstänker att något är mycket fel med det datumet, men på riktigt, om det står så på fakturan borde det ju vara det datumet som gäller, alltså, rent juridiskt borde de ju inte kunna kräva mig på pengarna förrän då. Jag har alltså mer än femton år på mig. Förhoppningsvis är min ekonomi lite bättre i maj 2020.

Det är förresten kanske inte Murillo som gjort Moneybrothertavlan. Velasquez? Jag tror det är nån spanjor iallafall. Jag reserverar mig för att jag har fel. Jag tror att jag har det.

[2005-03-09 16:16:03.74]

16:12

Jag vill åka ut på landet.

17:51

Han jag ska köpa skolplanscher av svarade inte. Hans son gjorde det istället.

Jag: – Hej, jag heter Therese… Eh, är J hemma?
Son: – Nä. (slött och ointresserat tonfall)
Jag: – Nähä, okej… Jo det är så att jag ska köpa några skolplanscher av honom… känner du till det här…?
Son: – Va?
Jag: – Jag ska köpa några skolplanscher. Känner du till det?
Son: – Ja. (slött och ointresserat tonfall)
Jag: – Jo, och jag tänkte att jag kanske kan hämta dem ikväll, så jag tänkte bara höra om det skulle gå bra om jag kom vid kvart i sju…
(tystnad)
Jag: – Tror du nån är hemma kvart i sju?
Son: – Ja. (slött och ointresserat tonfall)
jag: – Mhmm, vad bra… men då kommer jag förbi ikväll då.
(tystnad)
Jag: – Okej… hejdå…
Son: – Hejdå.

Det här känns lite ovisst, men nu åker jag dit.

20:18

Bless skolplanschmannens rara fru (den sinnesslöe sonen var på intet vis representativ för sin vackra medelklassfamilj) som ur sina gömmor drog fram ytterligare fyra planscher och erbjöd mig att få köpa dem också. Tjoho! Utöver de utauktionerade lingon, potatis, åkertistel och fläckigt nyckelblomster äger jag nu även åkersenap, smörblomma, gullviva och vårlök. Snart ser den här lägenheten ut som ett botaniskt museum.
Jag blir mer och mer lik en pensionär. Snart blir det kolonilott. Jag skulle seriöst gilla att ha en kolonilott.

McDonalds serverar kaffe ur engångs-kopior av Gustavsbergsmuggar!
Hade man ett kulturfanzine skulle man nog skriva en liten artikel om det.

I was so impressed I bought the company [2005-03-08 00:20:09.167]

00:10

Jag tycker att det är konstigt att programmet ”100 höjdare” på kanal 5 inte heter ”100 HÖJDARE AV MÄN, OM MÄN OCH FÖR MÄN SOM TYCKER ATT DET ÄR KUL MED VAPEN, MILITÄRER, OCH BÖGSKÄMT”.

03:14

Jag var egentligen inte så arg som det ser ut som här ovanför, jag vet inte vad som flög i mig. Det var så roligt att använda versaler.
Nu får jag äntligen sova.
Jag skulle vilja recensera mat. Det vore ju det optimala. Undrar om man kan anmäla sig till nån slags smakpanel, typ på KFs provkök, och få smaka på nya grejer. Jag har jättemycket åsikter om mat. Jag skulle göra det gratis.

how I wrote ”Elastic man!” [2005-03-07 00:38:19.363]

00:37

how I wrote ”Elastic man!”
how I wrote ”Elastic man!”
how I wrote ”Elastic man!”
how I wrote ”Elastic man!”

[2005-03-06 21:06:32.563]

21:05

kaffekopp

inga nya arter tillkommer [2005-03-05 22:28:18.697]

22:28

Det står ”NYHET! NU MED MINDRE TILLSATT SOCKER!” på både risifrutti och Ekströms krämer eftersom det är livsfarligt med socker nu för tiden. Jag har köpt jättevackra bruna råsockerkristaller på Netto. De ser ut som kantigt akvariegrus, och när de är våta som bärnsten från ljust gulaktigt till nästan svart. De är antagligen snudd på dödliga. Jag vet inte vad jag ska ha dem till. I kaffet kanske, men de verkar smälta ohyggligt långsamt. De står i en skål och är snygga och det går inte att låta bli att äta en ibland. Eller fem.
Jag har alltid varit fascinerad av kristaller. Fast inte av ädelstenar. Jag är magnifikt ointresserad av ädelstenar.

Bla bla blaaaah.

Jag har varit på föredrag om radikal poesi. Fredrik Nyberg var där. I publiken alltså. Han hade på sig en randig tröja.
Man fick lära sig att alla poeter är vänster och tycker att dokusåpor är ett otyg. Annars har jag inget att säga. Eller jo, det har jag nog, men jag vill inte. Jag utövar min lagstadgade rätt att slippa kommunicera.

Botanik är dagens tema. Jag har vunnit en auktion på Tradera och får köpa fyra skolplanscher föreställande lingon, potatis, åkertistel och fläckigt nyckelblomster.
Jag har läst lite i Fredrik Nybergs ”Blomsterur”.
Jag har läst Magnus Florins ”Trädgården”. Där står det: ”En anlagd trädgård måste invid sig ha en hed, ett fält som inte är odlat, emedan den egentliga trädgården annars inte träder fram såsom odlad.”
Därför såg jag på Club Goa samtidigt.

klfdkjjkgfkjgfjlkgf
Jag är helt speedad på socker.

har du astma bör du rådfråga läkare [2005-03-04 01:06:52.74]

01:06

Jag vill göra en skunkgrupp med ett långt namn. Är det nån som vet hur man gör?

14:00

Alltså, jag kan verkligen inte engagera mig i ”Persepolis”. Jag kan bara tänka att jag vill att det ska handla om människor jag kan identifiera mig med nån gång, och att det vore fint om det nån gång handlade om arbetarklass, underklass, bönder, vad som helst annat än intellektuell och välmående medelklass, men det är klart, då skulle ju inte kontrasten bli så stor. Det är mer dramatiskt effektivt såhär.

15:18

Andres är rolig idag!

kålrot, palsternacka, rotselleri [2005-03-03 13:23:06.507]

13:10

Kaffet är slut. Jag trodde att det skulle räcka till en kopp, men när det var färdigt hade det samma färg som ganska starkt te. Jag fick skarva med frystorkat snabbkaffe. För ett halvår sen var frystorkat snabbkaffe det enda jag drack. God bless kaffebryggaren.
Det är sjukt fint och strålande sportlovsväder och jag ska promenera till Konsum och köpa kaffe och kolla om jag har missat tvättiden eller inte. Sen ska jag väl tvätta. Och skriva poesi. Hör ni hur det låter. Jag ska bli poet när jag blir stor. Gud, man får verkligen inte kalla sig ”poet”. Jag slår vad om att Bob Hansson gör det. Nä, men allvarligt, jag tycker inte att existerande poeter sköter sig som de borde. Jag tycker att existerande poeter borde skärpa sig.

16:19

dikterna skall inte vara vuxna
dikterna skall vara kortväxta

som växter eller som barn
oansvariga spontana väsen

skall dikterna vara, de skall prata
strunt, skrika och bära sig åt eller

mumla uttrycksfullt för sig själva
men aldrig vara vuxna

word!

Nu ska jag gå och skriva obsceniteter med tjock svart tuschpenna på min grannes dörr. ”Bög” tror jag skulle uppröra honom mer än nåt annat, han verkar mycket angelägen om att bete sig genuint heterosexuellt. ”SÄNK VOLYMEN BÖG!!!” skulle nog ta skruv.

17:05

Jag har ju förresten fortsatt att umgås med o-.
Det är alltså jag som är T.

spårvagnarna kör ikapp nedför Drottninggatan [2005-03-02 19:56:19.277]

19:49

”Den andra stora folkuppfostraren, tidningspressen, visade delade meningar om barnarbetet. Saken diskuterades i tidningar runt om i landet, och många röster höjdes för att barnarbetet skulle förbjudas.
Men i Norrköping fanns bara en röst. Den hetter Norrköpings Tidningar. Dess valspråk var fosterlandskärlek, lag och ordning. Den blev ett mäktigt vapen mot arbetarklassen. När Jönköpingspressen talade om fabriksarbetarnas träldom och förtryck, försäkrade Norrköpings Tidningar att fabriksarbetarnas lott inte alls var så beklagansvärd. När Folkets Röst i Stockholm kritiserade Norrköpings fabrikörer för att de inte ville minska arbetstiden för barn, då tog Norrköpings Tidningar fabrikörernas parti mot barnen.”

Sven Wernström; Trälarnas döttrar

Herregud jag har sålt min själ och förrått mitt ursprung. Jag mår lite dåligt nu.

staden som jag föddes i

22:21

Jag måste läsa fler böcker som betyder något.
Jag måste läsa mer poesi, men jag törs knappt låna poesi på Göteborgs Stadsbibliotek för det sitter alltid män i mitten av poesihörnan och simulerar läsande fast de i själva verket glor på tjejer som stryker längs bokhyllorna och inte riktigt vet vad de ska låna. Jag törs inte vistas i poesihörnan om jag inte är väldigt säker på vad jag är ute efter.
Tala gärna om för mig vad jag är ute efter.

and words are all I have to take your heart away [2005-03-01 13:22:52.34]

13:22

Det snöar ute. Jag ska promenera till biblioteket. Tror jag. Jag har ätit en rejäl sportlovsfrukost. Gångbanan kommer inte att vara plogad. Jag kommer att få pulsa i snö halva vägen. Det kommer att vara som på Frostmofjället. Jag kommer att jagas av varg och björn. Annars har jag inget att berätta.

17:34

Katter trafikerar uteplatsen.
Och det är snö.

23:12

Jävla onlinecenter. Jag tror att de som driver onlinecenter är sjutton år.
Jag har sett ”Hannah med H”. Gör inte om mitt misstag! Det är nog den sämsta film jag någonsin sett. Sämre än ”Alla älskar Alice”! Och det vill inte säga lite. Mina skattepengar bekostar dessa filmer. Något är fel med världen.

23:14

Idag köpte jag förresten fjorton muffins.

hold me closer tiny dancer [2005-02-27 14:27:11.223]

14:23

Äh, jag har inget att berätta, jag sitter inne och dricker kaffe och läser och skriver och det är rätt trevligt, ja, jag önskar bara att nån ville betala mig för det.

bra och dåliga människor [2005-02-26 12:45:56.423]

12:26

Eftersom jag bor nära en mjölkbonde har jag knappt kunnat använda datorn de senaste dygnen. Nu har jag fått tillåtelse att tillbringa 20 minuter med den, och tänkte därför naturligtvis utnyttja tiden till att förundras över hur DN gång på gång lyckas med att missa poängen. Idag är det Bo Madestrand som är ute och cyklar igen. Krönikan jag citerar handlar om att Bo är förvånad och indignerad över hur Expressens Linna Johansson kan försvara fenomenet dokusåpor:

”Deras [dokusåpornas] primära funktion är inte att leverera den nakna sanningen om befolkningen, utan att raljera med den outbildade underklassen.”
Så långt är Bo och jag överens.
Fast sen blir han otäck.
”Men det finns alternativ. Häromkvällen kunde man zappa mellan fyrans ”Paradise Hotel” och ”This is our music” i tvåan. Det var som att förflyttas mellan två parallella universum: ett där människor är onda, manipulativa och materialistiska, ett där de är goda, kärleksfulla och generösa. Man kan fundera på varför en ledarskribent väljer att försvara det första alternativet.”
Jag ska översätta: Det var som att förflyttas mellan människor från småstäder som tar chansen till betald chartersemester eftersom det kanske är deras enda chans i livet att göra något annat än att vara undersköterska, och Andres Lokkos bostadsrätt med kalkelugn på Kungsholmen där man tycker att det är jättefint med japaner som sitter i en dåligt upplyst källare och spelar keyboard.
Mellan dålig och god smak alltså.
Mellan arbetarklass och medelklass.
Bo, det måste vara en skön känsla att veta vad som är bäst för folk. Vad befolkningen borde vilja ha men är för dumma för att fatta. Tur att du får skriva uppfostrande krönikor som kanske kan lära de slafsiga dokusåpa-/arbetarklassmänniskorna om livets egentliga värden så de också kan bli goda, kärleksfulla och generösa. Lyckas du riktigt bra kanske de slutar handla på H&M, lyssna på kommersiell musik och visa brösten också.
Bo, jag får en känsla av att din krönikas primära funktion inte alls var att leverera den nakna sanningen om teveutbudet, utan att raljera med den outbildade underklassen.

grammatik, a cup of tea, a bun [2005-02-24 20:10:46.943]

20:08

Två king size-påsar (á 58 gram) Maltesers för fem spänn!
Det är en klar fördel med ghettot:
billigt importerat godis med kort bäst före-datum. Ah.

Nu ska jag bekanta mig med barnen från Frostmofjället. De har fula namn. Jag hatar dem redan.

hfdshgagalkjgad [2005-02-22 12:19:43.357]

12:12

Okej, jag behöver pengar. Det verkar väldigt svårt att skaffa pengar. Vilket är helt sjukt med tanke på hur många stipendiestiftelser som sitter på MILJONTALS KRONOR och bara delar ut dem till typ sjuksköterskor vid Tumba sjukhus som vill prenumerera på religiösa tidskrifter. Jag ska inte ens spendera pengarna på sådan lyx och flärd som religiösa tidskrifter, jag ska ju använda dem till kreativ och världsförbättrande verksamhet. Jag behöver tjugo tusen kanske. JAG ÄR BEHÖVANDE!!!!11

Nu ska jag till biblioteket.
– Nu igen?
– Eh, ja. Jag ska alltid till biblioteket.

[2005-02-21 20:57:38.047]

20:56

Jag har läst också. Jättemycket. Och åkt buss.

[2005-02-19 15:01:29.613]

15:00

– Vad gör du om dagarna egentligen?
– Eh, ja alltså…
– Mer än att sitta hemma och slösurfa alltså?
– Jag kan nog faktiskt inte svara på det.

SPONSRAD LÄNK

[2005-02-17 18:57:25.82]

18:54

Eftersom jag bor nära en mjölkbonde och dessutom är sugen på att starta en kulturtidskrift tänkte jag kombinera det bästa av två världar (kultur och mejeriprodukter) till en aldrig tidigare skådad fusion av mjölk och samtidslitteratur. Jag vet inte vad den ska heta än, men undertiteln ska givetvis vara ”100% levande yoghurtkultur” och tidskriften ska som första tidskrift i världen applicera ett klass- och genusperspektiv på kulturyttringarna smör, ost och filmjölk samt granska den unga svenska litteraturens förhållande till dem.

Under rubriken ”Yalla!” gör jag en tur till förorten och pratar lite med Jonas Hassen Khemiri som sitter på en bänk i Tensta och slevar i sig turkisk yoghurt, och under den återkommande vinjetten ”Muu” gör jag en initierad analys av mjölkens betydelse för uppkomsten av ”alternativa” ”subkulturer” samt spekulerar i hur mycket chokladmjölk Mats Kolmisoppi kan tänkas konsumera och om han brukar bära med sig den på stan.

Eftersom jag har ont om pengar och inte drar mig för att vara skamlöst kommersiell gör jag en Cow Parade och säljer ut i princip hela tidskriften till företag som på något sätt vill profilera sig bland den tänkta målgrupen (humaniorastuderande twentysomethings med litterära ambitioner och kalciumbrist). Textreklam, sponsring, allt är av intresse. Jag har ingen moral och är hemskt förtjust i ost.

Det går bra att redan nu teckna sig för en prenumeration. Jag har inte bestämt pris och utgivningstakt än, men om ni messar mig kan ni få kontonummer så ni kan sätta in några hundra. Jag lottar ut mitt exemplar av nittiotalsdebutanten Kristian Fredéns eftertraktade novellsamling ”Ostkaka” bland de tio första prenumeranterna. Anmäl ditt intresse nu!

all play and no work [2005-02-16 13:59:41.39]

13:58

Jag lyssnar på Orange Juice och skriver om en bro.

23:14

Jag tänkte bara gnälla lite, men nu tappade jag lusten.

23:24

Eftersom jag bor nära en mjölkbonde tycker jag att de borde ha svenska kändisar i juryn på svenska Top Model. Per Hagman och Linda Skugge tillexempel.
Per Hagman: -Du är bara så himla vacker, alldeles glittrande av allt det där man vill glittra av, du är som tusen löften om mjukaste hy tätt tätt intill, som lenaste lena honung mot min gom, som den lätta doften av vanilj i en ung flickas hår när det är het och fuktig sommarnatt vid medelhavet och hjärtat slår i takt med den här sommarens eurodiscoplåga som du kommer att dansa till ännu i september och fortfarande le lika förtjust som om det var den allra första natten du hörde den.
Linda Skugge: -Jag tycker att du ska utbilda dig till civilingenjör istället.

I’m saving you for later [2005-02-15 17:09:43.453]


17:09

(detta är skrivet ca kl 15 när Skunk, åter igen, inte fungerade)

Eftersom jag bor nära en mjölkbonde vaknade jag tidigt med solsken i blick och for till stan och sålde skivor. Och fick oväntat bra betalt. Tjoho. Jag köpte Boys-ep:n. Den är verkligen sådär, men mitt tillgodokvitto brände i fickan. Det känns som förmiddag. Nu blir det kaffe och brownie.

Jävla Skunk är nere igen. Vad beror det på? Är det min internetleverantörs fel? Jag behöver Skunk för att kunna fortsätta existera på ett fullvärdigt sätt. Och snön, alltså, den här temperaturen är det värsta jag vet. Nollgradigt. Jag önskar mig några plusgrader och glada vindbyar men nu är det på nollan och snön ligger där och myser och blir tyngre och tyngre och sen blir det natt och minusgrader och då fryser snön till isberg som med lite tur smälter bort i mitten av juli, när det plötsligt blir trettiofem grader varmt i två veckor och sen är sommaren slut.

Dan Jönsson i DN idag förresten: ”Är internet på väg att förändra litteraturen? Jag tror det. Gör man sig omaket att då och då gå in på någon av våra vanligare nätportaler går det redan nu att följa en ny generation skribenter som nästan dagligen publicerar nyskrivna texter – ofta starkt personliga, och alltid med ett tempo och ett tilltal som i grunden skiljer dem från den normala högprosan. Ge dem tio eller tjugo år, och de har tagit över branschen.”

Nu ska jag skriva jättemycket.

21:52

Existerar nya Kent-singeln över huvud taget i verkligheten? Varför är det ingen på Soulseek som har den?

22:37

Vad fint det är när man tror att någon ska avsluta meningen ”It’s true I always wanted love to be…” med ”perfect”, och så sjunger personen i fråga ”hurtful” istället.

[2005-02-14 15:12:06.863]

14:51

Jag såg andra avsnittet av ”Lost” igår och blev helt betagen. Första avsnittet blev jag inte alls särskilt imponerad av, Cityakuten möter Jurassic Park liksom, men igår var det skitbra och jag satt helt andlös i ett tillstånd av inlevelse jag inte upplevt sen Arkiv X’s glansdagar, och innan dess Twin Peaks och det var jättelänge sen. Fint.

Nu ska jag panikläsa och sen ska jag åka till skolan. Jag fruktar gruppdiskussion. Jag fruktar att jag måste umgås med samma grupp som sist, och i så fall fruktar jag utslag av moralisk indignation, uppfordrande frågor om min läsning (jag avskyr ordet ”läsning” använt så! ”En läsning” är det obehagligaste jag vet. ”Jag har gjort två olika läsningar av den här texten…”, jag tycker inte att man får säga så, nej, inte ens på folkhögskolor, man får använda sitt antagligen väl utvecklade ordförråd till en konstruktion av typen ”Jag har läst den här texten på två olika sätt”) samt oförstående blickar från de tyska utbytesstudenterna som låter som drottning Silvia.

Tjarrå.

[2005-02-13 14:04:34.12]

13:54

Det är snö överallt. Motbjudande. Hallå, växthuseffekten? När kommer den där temperaturhöjningen börja märkas egentligen? I can’t wait.

[2005-02-12 13:06:16.55]

13:02

Alltså, alla jobb på ams.se verkar vara jobb för människor som är av ett helt annat slag än mig. Jag blir bara rädd av att läsa jobbannonser där. Jag är varken framåt eller social eller orädd när det gäller konflikter. Vilka är människorna som passar in på de där beskrivningarna egentligen? De måste vara så himla osympatiska.

13:51

-Men måste allt vara så jävla krångligt?
-Ja, det är klart. Vi vill ju inte att nån som inte vet hur man skaffar ett postgirokonto ska få några pengar av oss. Hahaha. Du kan sitta där och gnälla, och nästa gång nån säger ”Men gör det bättre själv då!” kan du svara ”Nej, det går tyvärr inte, jag har inget postgiro.” Gå och se på Big Brother nu och försök hålla dig på mattan.

14:40

Norrköpings Tidningar 12/2:

Laakso fick stöd från Kulturrådet
Statens kulturråd har delat ut drygt nio miljoner i bidrag till fria musikgrupper.
Laakso med Norrköpingsbekantingen Markus Krunegård har fått 30 000 kronor i bidrag.
-Kul, det kom som en överraskning. Vi fick förra året också.
Vad betyder ett sådant här bidrag?
-Det betyder att vi får igen en del pengar som vi lagt ut. Det är ofta artisten som ligger ute med pengarna.
Vad ska ni använda pengarna till?
-Jag vet inte. Köpa lite nya musikgrejer kanske.
Fick ni så mycket som ni sökte?
-Absolut. Vi trodde inte ens att vi skulle få stödet.
Förutom Laakso fick fick några betydligt kändare namn bidrag för sitt musicerande. Bland annat märks band som Bergman Rock (85 000 kronor i bidrag), Fläskkvartetten (85 000), Looptroop (30 000), Mattias Alkberg BD (30 000) och The (International) Noise Conspiracy (30 000).
Roland Klinga”

Statens kulturråd ger BERGMAN ROCK 85 000 kronor! Mina skattepengar går till BOB HUND?!?!
Om man läser på Statens kulturråds hemsida får man dessutom reda på att de förra året tilldelades 100 000 kronor.

Bob Hund har uppenbarligen ett postgirokonto.

14:59

Jag är arg på allting idag. Aaah. Skönt.

[2005-02-11 00:26:57.24]

00:24

klicka!

En del av bokhyllan. Och den är klickbar!

16:08

Haha, jag mailar med min mamma. Det är ju helt knäppt. Min mamma är kanske världens mest teknikrädda person.

run with the dogs tonight [2005-02-10 01:15:05.067]

01:06

nötter och pop.

15:16

Okej, det börjar bli uppenbart att det här egentligen inte alls är en dagbok utan ett forum för ifrågasättande av Sveriges största dagstidning.
DN visar ogenerat upp sin skeva världsbild, del fyra:

Lyxliv för fem tusen kronor
Janne Josefssons reportage i tisdagens ”Uppdrag granskning” var verkligen upprörande. Men kanske inte på det sätt han tänkt sig. Nej, jag ska inte försöka ursäkta de exjugoslaver som roffade åt sig döda släktingars pensioner. Det är naturligtvis både omoraliskt och olagligt.
Det som verkligen luktar illa i den här historien är storleken på pengarna. Janne Josefsson fick verkligen till det rätta darret på stämman när han förklarade att det handlade om fem tusen kronor i månaden! Där satte man ju kvällsteet i halsen.
Fem tusen! Det räcker ju… nästan till hyran för en etta i en problemförort! När man såg de gamla damerna i de jugoslaviska bergstrakterna och de pixlade bildrna på deras svenska släktingar slogs man verkligen av det sus och dus de levde i.
Vem kan överleva på fem tusen? Det skulle inte ens räcka till Janne Josefssons dagstraktamente när han susar omkring i sin hyrbil och förfasar sig över denna ofattbara stöld från välfärdsstaten. Om det är vad svenska pensionärer – invandrade eller inte – antas klara sig på finns det onekligen anledning att bli förbannad.
BO MADESTRAND”

Det här gör mig helt uppgiven. God morgon Bo, en del människor lever på femtusen i månaden. Jag gör det exempelvis, men det är ju till viss del av fritt val så jag ska inte tycka synd om mig själv. Min mormor levde på en pension, vars exakta summa jag inte minns, men jag har ett starkt minne av att jag reagerade på att det var mindre än mitt studielån. Hon bodde iofs i en tvåa i en problemförort så hon hade iallafall gott om plats.
Bo, tycker du att det här är en lyckad notis? Tycker du att du uttrycker solidaritet med fattiga stackars människor som måste leva på femtusen i månaden? För det gör du inte. Den här texten får dig inte att framstå som en medkännande och fin person utan som någon som sitter i en designersoffa i trygg förvissning om sin feta pensionsförsäkring och koketterar lite med ett socialt engagemang och blir CHOCKAD över att det finns människor som lever på jättelite pengar. Jag blir helt illamående av tonen i ”Fem tusen! Det räcker ju… nästan till hyran för en etta i en problemförort!”.
Bo, en del människor bor i ettor i problemförorter, för ettor i problemförorter finns i verkligheten och inte bara i snärtiga formuleringar i ditt huvud.

[2005-02-09 12:08:11.17]

12:06

Idag ska jag läsa ut Alice i Underlandet och drömma om de här jeansen.

19:06

Jag har ringt till mitt jobb. Bara tanken på mitt jobb gör mig illamående. Jag ska sluta kalla det ”mitt jobb”. ”Där jag jobbade förut” ska det nog få heta från och med nu.

Så, eh, nån som har ett jobb till mig?
Jag skulle gilla att sitta i ett hörn och sortera papper.

I’ll grow back like a starfish [2005-02-08 00:59:23.77]

00:49

Jag har inget att berätta egentligen, jag ville bara skriva den där rubriken.

01:31

Alltså, den där låten är så vacker att jag nästan gråter. Åh.
Jag blir så glad varje gång jag inser att jag inte förlorat förmågan att känna väldigt starkt för popmusik. Ibland tror jag att jag har gjort det.
Fast inte nu.

02:55

Jag är lite känslig just nu. Snälla ta mig inte på för stort allvar. Jag är så ego. Jag tror att allt har med mig att göra på något sätt. Jag får lust att citera låttexter. Snälla hindra mig. Säg åt mig att gå och lägga mig.

14:52

DN Kultur spexade till det idag och kallade Ida Börjels Borås Tidnings debutantpris-nominerade (eh, det epitetet blev i krångligaste laget) diktsamling ”Sand”, och först blev jag sur för att hon snott sand-temat för mig (jag gillar sand just nu), fast sen kom jag på att den ju inte alls heter ”Sand” utan ”Sond”.
Haha. Så sjukt ointressant. Jag testar er, märker ni? Cred till alla som orkar läsa.

Nu ska jag promenera till biblioteket. Jag måste laga mina skor nån gång. Somliga går med trasiga skor. Fast jag är glad idag så det är okej.
Hejdå.

18:43

Varje gång jag läser ordet ”enpartiregering” tycker jag att det står ”empatiregering”.

fistful of love [2005-02-07 13:26:40.443]

13:15

Okej, jag vet inte hur det är för er, men Skunk har varit nere för mig i typ en vecka nu. På nåt märkligt sätt har jag överlevt. Jag publicerar här pyttelite dagbok från den här svåra perioden:

jag har skrivit dig något att tänka på
2005-02-06 17:05

Jävla Skunk. Eller min dator. Jag vet inte vad det är som är fel. Om man vet det får man gärna försöka hjälpa till. Vad gör att ens dator plötsligt bestämmer sig för att sluta visa vissa specifika sidor?

Iallafall.
Jag har varit inne och läst hela helgen. Jag har läst ”Skattkammarön” och ”Unga kvinnor”. De sög, precis som jag förväntat mig. Jag har börjat läsa en massa annat. Lars Mikael Raattamaas ”Politiskt våld” och Magnus Mills ”Stängslet” och Åsa Ericsdotters senaste. Jag har beställt Ola Hanssons ”Tidens kvinnor” som äntligen fanns på antikvariat.net till ett pris jag var villig att betala. Ola Hansson är bra. Ola Hansson förtjänar mer uppmärksamhet.

Och så har jag läst DN.
Här följer del tre i serien ”DN visar ogenerat upp sin skeva världsbild” (de första två delarna handlade om att DNs skribenter tror att alla vuxna läsare har ”en litteraturvetenskaplig tolkningsram” samt att Sveriges hela arbetande befolkning börjar jobba klockan nio på morgonen):
”Att Hela Det Svenska Folket i sömnen kan rabbla Bruno Mathssons och Arne Jacobsens samlade arbeten visste vi. Men hur är det med intresset för ny form?” skriver Niklas Wahllöf. Å man ba’ ”tjena!”, alltså Niklas, jag tycker att du borde presentera nåt slags underlag för det antagandet, jag tycker att du borde fråga runt lite på stan, och då kanske inte just utanför Kulturhuset utan i Farsta Centrum eller nåt, ”Hej, jag heter Niklas Wahllöf och skriver i DN och jag undrar om du kan räkna upp iallafall några av Bruno Mathssons och Arne Jacobsens mest kända verk?”

Nu ska jag gå och handla potatis.
Tjarrå.


when it comes to you and your world I’m lost


2005-02-07 00:23

Och skulle detta ske i framtiden är det här man hittar mig.

14:11

Hittade lite mer dagbok, daterad 2 februari, när problemet inte var att Skunk var nere utan att mitt modem inte fungerade:

Jag skulle göra en massa grejer (åh, där överdrev jag kanske, men jag skulle ifallafall göra grejer) som kräver tillgång till internet och så är modemet helt dött och jag fattar inte vad det är för fel på det. Jag har kollat alla sladdar och det är nog ungefär allt jag är kapabel att göra. Jag letade efter nån slags instruktion som borde följt med det, i förhoppningen att hitta ett såntdär värdelöst felsökningsschema, men jag hittar inte, åh, så irriterande, jag får verkligen abstinens.

Jag skulle beställa Ola Hanssons ”Tidens kvinnor”. Den finns (fanns? Om nån hunnit köpa den ska jag stämma Bredbandsbolaget) äntligen på antikvariat.net. Ola Hansson är februaris man.
Om Ola Hansson i ett gammalt nummer av Lyrikvännen som jag hittade på Emmaus igår:
”Också den gången hade vi poeter med son-efternamn (åtminstone en) som skrev ganska så dekadenta saker. Ja vad dekadans anbelangar är det här faktiskt originalet. /…/ Mycket hos Ola Hansson verkar faktiskt helt samtida. Hans psykologi återfinner man – åtminstone delvis – i Stig Larssons debut (Autisterna, 1979), skönhetssidan av Hanssons estetik kanske säkrast hos… Per Hagman!”
Vad roligt det är med det där utropstecknet.
Ola Hansson ser mycket sträng ut på alla bilder, och han har en mustasch som får honom att se äldre och barskare ut än han antagligen var. Jag tycker att Ola Hansson förtjänar mer uppmärksamhet än han får. Ola Hansson är rolig. Liksom, respekt för att 1887 skriva en novellsamling som börjar ”Jag har nu icke mer än ett enda intresse kvar : att studera och njuta könet.”
Ola, jag tror att vi skulle kommit bra överens. Kände du Herman Bang, eller hur var det? För du hade du gärna fått presentera mig för honom. Så kunde vi hängt lite. Jag gillar Skåne. Strindberg och Söderberg kunde gått omkring i Stockholm och fånat sig medan vi kunde suttit på en herrgård på de skånska slätterna i ovädrade salar och duckit söt sprit ur små kristallglas och pratat om sjuka saker. Vad fint det skulle varit.

Jag fick för övrigt mitt andra och tredje brev från CSN på två dagar idag. Ett kuvert med typ åtta papper där det står att jag ska betala tillbaka mitt studielån, och en bunt inbetalningskort. Och ett brev där det står att jag inte alls ska betala tillbaka mitt studielån i år, eftersom jag studerar. Eh. Jag väljer att tro på det senare. Jag gissar att det gått åt åtminstone en halv tall för att åstadkomma alla papper CSN skickat till mig bara i år. Med varje brev följer alltid typ fem papper som jag aldrig läser. Jag har ingen aning om vad det står på dem. Instruktioner av nåt slag kanske. Samma instruktioner varje gång. Med varje brev. Men aldrig den personliga koden, som man tydligen fick vid ett enda tillfälle nån gång i tidernas begynnelse och förväntas ha sparat. Hur ska man veta att man ska spara just det pappret? När de skickar typ åtta papper med varje brev? CSN är sjuka i huvudet. Jag tycker att CSN såhär efter stormar och halva sveriges skogar nerblåsta kunde ta ett ansvar och sluta använda så satans mycket papper. Jag ska skriva ett brev till nån om det här.

here I go impossible again II [2005-02-01 01:27:16.333]

01:18

Jag har tänkt en del på att, som en hyllning till Po Tidholm, börja alla meningar i den här dagboken med ”Eftersom jag bor nära en mjölkbonde…”
Det är antagligen en ganska fånig idé, men jag börjar skratta bara av tanken. Det är en jätterolig tanke.
Jag testar lite:

Eftersom jag bor nära en mjölkbonde är jag är rätt trött och borde gå och lägga mig. Men eftersom jag bor nära en mjölkbonde måste jag skriva färdigt en grej först. Eftersom jag bor nära en mjölkbonde funderar jag på att göra mig en kopp te, men jag vet inte om jag blir piggare av det. Eftersom jag bor nära en mjölkbonde är jag av naturen lat och önskar att nån annan kunde göra teet åt mig. Fast eftersom jag bor nära en mjölkbonde får jag nog masa mig iväg och göra det själv.
Eftersom jag bor nära en mjölkbonde skjuter jag upp allt jag verkligen måste göra till förmån för fullständigt idiotiska projekt i min skunkdagbok.

15:07

”Here I go impossible again” är namnet på en sång med poporkestern Erasure. Det är en jättebra sång och det är en jättebra titel, som gjord för att vara titel i min dagbok eftersom jag i de flesta av mina dagar kan hitta något som gör att den känns aneglägen.
Så även idag.

here I go impossible again [2005-01-31 12:15:58.707]

12:07

Igår kväll bestämde sig min kropp för att konspirera mot mig och tvingade mig i säng sådär 23:00 i ett brutalt försök att återställa min dygnsrytm och få uppleva lite dagsljus. Jag sov jättesnällt och vaknade klockan nio och nu är jag pigg och allt kommer att bli bra, jag kommer skriva duktigt och åka till skolan duktigt och lägga mig duktigt tidigt ikväll också.

Jag vill ha sista säsongen av Sex and the City på dvd inser jag plötsligt. Jättegärna. Jättejättegärna.
Dessutom vill jag hemskt gärna ha lite studielån nån gång.

Bla bla bla blaaaaaah.

21:57

Jag har varit i skolan. Jag stör mig på människor. På tjejer. Shit vad jag stör mig på tjejer. Jag blir galen på hur folk kan säga helt meningslösa saker och få det att låta som om de nyss uppfunnit hjulet och hur folk går på det och säger ”Ååå, ja, precis!”. Jag blir galen på hur jag inte kan säga nånting, utom, uppenbarligen, väldigt fel saker. Som att jag inte tycker att den stackars tolvåriga tjejen som ska till koncentrationsläger är speciellt sympatisk. Jag: ”Men störde ni er inte på henne? Det gjorde jag. På att hon är så himla naiv. Jag tyckte det var jätteirriterande, jag tänkte liksom ‘Men kom igen, hur trög är du, nåt måste du väl fatta!'”
Varpå de andra i min grupp stirrar lite på mig under tystnad och säger sen nåt vagt om att ”Det handlar ju om att välja vad man vill förstå också…” vilket får mig att framstå inte bara som 1) empatilös utan även 2) dum, och sen byter de ämne.

Nu fick jag det kanske att framstå som jobbigare än det var. Jag tyckte ju att det var ganska roligt.
Jag fattar inte varför jag gång på gång utsätter mig för situationer där jag måste prata om texter. Jag avskyr att prata om texter. Varför gör jag det igen? För femte terminen? Femte! Jag avskyr litteraturvetenskap. Jag avskyr universitet.
Det är så skönt att avsky saker.

Nöjesguiden finns kvar och Carl är kvar och har plötsligt fått en massa fanmail. För att han gnäller på SVT. Sellout!
Jag avskyr alla som skriver fanmail till Carl.

Nu ska jag äta jättemycket oliver. Oliver är kanske det enda i världen jag verkligen gillar.
Fast givetvis gillar jag även dem med vissa reservationer.

rainbow stylin’ [2005-01-29 01:36:21.853]

01:22

DN recenserar Carl Michael Edenborgs ”Alkemins skam” och fast det är en jättestor recension står det inte ett ord om vad recensenten tycker om boken. Det står mest en massa om alkemin. Ibland blir det väldigt uppenbart hur utstuderat onda DN Kultur är.

Åh, inte Johan Croneman såklart.

17:13

Jag måste få ordning på min dygnsrytm.
Jag måste skriva.
Jag måste läsa ut det jag måste läsa.
Och sen måste jag skriva om det jag har läst.
Jag måste lyssna på det jag måste lyssna på.
Och sen måste jag skriva om det jag har hört.

Detta är lyxproblem.

[2005-01-28 17:39:48.443]

17:31

T har gett mig den nya singeln med Bodies Without Organs, Alexander Bards senaste projekt. Jag borde antagligen försöka upprätthålla en fasad av god smak, men jag älskar Alexander Bard. Inget han gör blir någonsin dåligt. Och sångaren är en Tadzio-kille. Fint.

Nu ska jag göra mera kaffe. Sen ska jag köpa pizza. Jag har slackerdag. Aaah.

17:39

Nej men alltså, om man gör en litterär tidskrift med visionen att den ska skilja sig från andra tidskrifter och vända sig till människor som tycker att andra litterära tidskrifter är svårtillgängliga… Jag kan inte avsluta den meningen så jag börjar på en ny: Alltså, om man vill göra något annorlunda, visa hur en litterär tidskrift kan se ut när den ser ut precis som man vill att litterära tidskrifter ska se ut… så är det jättetröttsamt om det ”annorlunda” mest består av att upphovsmännen är 1. kvinnor 2. feminister 3. vänster 4. medelklass, och själva tycker att de tre första av dessa punkter gör dem självklart intressanta och aldrig ens reflekterat över punkt nummer fyra.
Vilka är målgruppen egentligen? Alla andra som känner igen sig på samtliga fyra punkter? De lever ju verkligen ett utsatt liv. Jobbig existens utan lättillgängliga litteraturtidskrifter. Tur att revolutionen verkar vara på väg.
Jag vet inte vad jag pratar om riktigt, jag bara stör mig lite i största allmänhet. Jag tycker att det är tröttsamt med människor som fantiserar ihop ett utanförskap. Ja. Det är kanske det värsta jag vet.

19:33

mitt språk är ensamt ikväll

alldeles uppklätt
och ingenstans att gå

mitt språk går till skolan på morgonen,
jag oroar mig för det
oroar mig över i vilket skick
det ska komma tillbaka

mitt språk vill beskriva dumheter, detaljer
jag borde tygla det
borde inte låta det hållas

mitt språk och jag
vi gillar H&M

vi gör vårt bästa
för att dölja det

vi köper bara svarta kläder
och tänker
alltid lurar det någon

stupid dance let’s talk [2005-01-27 00:40:13.787]

00:36

En rätt bra krönika.

Alltså, folk startar tidskrifter. Eh.
Jag ska inte skriva nåt mer om det här tror jag.

Det var kallt ute ikväll.
Jag känner mig melankolisk.

02:11

18:16

Jag har köpt minipåskliljor. Mer lycka än så för femton kronor går nog inte att få.

22:46

Alltså, http://www.stureplan.se är ju en helt fantastisk sida.

[2005-01-26 00:54:27.947]

00:36

Kom igen då, är det ingen på Soulseek som har Similou?
Önskelista:
the similou-all this love.mp3
cdoass-speak to me.mp3
Men nä. Jag sitter här och lyssnar på ett hackigt provlyssningsklipp från Blenda. En minut och tjugo sekunder Similou är allt jag får. Jag måste nog överväga att köpa singeln.

Duktiga grejer jag gjort idag:
Gått till biblioteket och lånat böckerna jag ska läsa till på måndag.
Börjat läsa i Bröderna Lejonhjärta, börjat gråta och börjat med den andra boken istället, en oerhört munter historia om att befinna sig i en boskapsvagn på väg till ett koncentrationsläger.
Skrivit en faktura för recensionerna jag skrivit. Nån ger mig pengar. Det är jättecoolt.

Eftersom både vit choklad och riktigt mörk choklad med hög kakaohalt fortfarande är hyfsat svåra att tillgå i detta land, speciellt i den lokala Konsumaffären (där de, om de finns, är skidyra) blir man rätt ofta tvungen att äta mjölkchoklad. Ett märkligt faktum är att så många människor är hjärntvättade och tror att Marabou gör den bästa mjölkchokladen i Sverige när det i själva verket är Cloettas som är godast. Den är betydligt mindre söt än Marabous, jag kan verkligen rekommendera den. Tyvärr är den svår att få tag på, och säljs bara i samma format som de där avlånga Plopp- och Center-bitarna med 4×2 rutor, eller kuddar liksom. Just nu får man fem för tjugo kronor på Konsum. Jag uppmuntrar alla att testa. Marabou har dominerat chokladutbudet alldeles för länge. Den där maraboustorken är dessutom en riktig skabbig fågel. Även om den för all del gör sig rätt bra i relief på gräddnougatpraliner.

[2005-01-24 11:28:49.723]

11:23

Min skunkdagbok hänger lite mer med o-, gör det du också!

Jag ska börja skolan idag. Alla kommer att vara tanter. Jag lovar. Jag kommer att vara asocial. Jag är redan skitnervös över att man förväntas grupparbeta.
Nu ska jag åka till stan och betala min jävla kåravgift. Tjarrå.

absent friends [2005-01-22 01:05:40.223]

01:04

Shit vad mätt jag är.

Såhär låter januari.

jag ser barnslig ut i min femtonkronorströja.
(och Jessica Gedin-frisyren)

16:32

Jag läser recensioner av Åsa Ericsdotters nya diktsamling. När Åsa Ericsdotter debuterade var hon 17 år. Jag har ett starkt minne av att det i en av kvällstidningarna publicerades någon slags tabell med vårens (tror det var vårens) litterära debutanter, och där stod det om Åsa Ericsdotter att hon var jätteung och att hennes pappa var professor i filosofi vid Uppsala universitet. Detta har jag inte läst någon annastans sen dess. Jag tycker att det är märkligt. För jag tycker verkligen att det är en mindre bedrift att ge ut diktsamling när man är 17 om man kommer från en uppenbart intellektuell miljö än om man kommer från en familj där det inte finns en sådan tradition. Jag är tydligen ensam om att tycka såhär eftersom det inte nämns någonstans, eftersom bakgrund och förutsättningar aldrig tas upp.
Jag brukar tänka på Fucking Åmål. Att det är Elins diktsamling jag skulle vilja läsa, inte Agnes. Fast det är ju aldrig någon Elin som skriver en diktsamling. Det finns inte i deras världsbild. Det är sveriges alla Agnesar som ligger hemma på flickrummen och lyssnar på Morrissey och vill vara Karin Boye och har förstående pappor som läst många böcker och det är allt det som gör att det blir diktsamlingar av deras tonårsdepressioner. Inte att de är speciella eller ovanligt begåvade. Om detta är jag övertygad. Därför skulle jag någon enda gång vilja se det i en recension, bara en liten reflektion om att det intressantaste kanske faktiskt är vad man gör av de förutsättningar man har.
Men nä.
Det beror på att kulturjournalister också har förstående pappor som har läst många böcker.

23:07

But for all we are recieving… ehrm, och sen hör man inte vad hon sjunger… You are the generation who bought more shoes and you get what you deserve!
Och nu blir det tydligen indieklubb. Förlåt om jag är tjock, men jag tycker att det är gott med mat.

[2005-01-21 18:45:33.137]

18:32

Jag skunkdagbokar från Bs lägenhet i Göteborg för första gången. Vi har medelklassfredagsmys: vin och en massa inlagda goda grejer i små burkar från en delikatessdisk. När man spanar ut genom Bs sovrumsfönster ser man hur medelklassmänniskorna på hennes gård förbereder sina fredagsmys. De dricker också vin, och har kryddväxter i köksfönstren. Förmodligen har de också inlagda oliver, även om de inte syns.

Jag har köpt en tröja för femton kronor. Nu ska vi göra potatisgratäng. Potatisgratäng är inte så medelklass. Hejdå.

[2005-01-20 02:40:55.617]

02:30

Jag är kär i en låt. God bless Soulseek. Jag vill gå ut och dansa. Det var skitroligt att vara ute och dansa i lördags. Värsta bra musiken. Saint Etienne! Baxendale! Pulp! Jag kunde knappt gjort det bättre själv. Jag känner mig helt party nu. Synd att klockan är halv tre en onsdagskväll.

03:25

Okej, jag måste söka upp min lokala riksdagsman och försöka få lite förbud utfärdade. Typ mot formuleringar som ”…säger hon och ler” samt ”…säger hon och tar en klunk av sitt kaffe”.
Det enda i samma skola som från och med nu tillåts passera är ”…säger hon och plockar upp ett mindre handeldvapen ur väskan”, och kanske ”…säger hon och ser ut som en hamster”.

För övrigt måste någon säga det, och som ni märker blir det jag: En text blir inte automatiskt bra för att den innehåller 89% sammansatta ord.

Godnatt.

22:39

Jag bestämde under eftermiddagen att jag nog är kär i Johan Croneman på DN. Han är så stilig på sin bildbyline. Den är ju tyvärr tecknad, så det är lite svårt att veta hur han ser ut i verkligheten. Johan Croneman är från Norrköping och har skrivit en jättefin text om Norrköping här. (Okej, det här är inte ett dugg intressant om man inte kommer från Norrköping, man måste inte läsa.)
Någon gång ska jag växa upp och sluta förälska mig i personer som skriver i tidningar, fast det lär nog dröja ett tag till. Undrar om Johan Croneman har mycket groupies.

Lämna en kommentar

Under dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s