backup 8

[2007-02-10 19:39:20.303]

19:21

Jag har läst för många modebloggar och mediabloggar och modetidningar och… dåliga grejer, dåliga bloggar om dåliga saker (obs, inte som i moraliskt förkastliga, tyvärr, bara… dåliga), jag känner mig besudlad. Typ Anna Nicole Smith överallt och hur det skrivs om henne, ”Hon var tragisk!”, ”Nej det var hon inte alls, framställ henne inte som ett offer!”, jag orkar inte, plus Carolina Gynnings utopererade silikoninlägg, plus Viktoria Silvstedt som ska bli seriös och göra Sisters-reklam (tidigare gjort av seriösa artister som Pernilla Wahlgren och Charlotte Pirelli), ja, Carolina Gynning ska ju också bli seriös nu, måste man tycka att det är bra eller dåligt?, måste jag ha en åsikt? Plus Karolina Lassbo på den där fula tavlan, oavsett vad man tycker om hennes medverkan på den tror jag alla kan enas om att det är en väldigt ful tavla, gud vad fult allt är, jag blir deprimerad, gud vad allt är bekymrat om huruvida saker ska tas på allvar eller inte och varför, jag vill inte bry mig om Carolina Gynning när hennes blodiga silikoninlägg ljussätts högtidligt av Elisabeth Ohlson, please please låt mig få slippa det. Melodifestival på detta dessutom, allt känns som en enda sörja idag. Seriöst, det är nu det där behovet av högkulturen kommer, känner ni det komma? Det är nu jag känner för att lära mig saker om klassisk musik och ladda ner lite Mahler, det skulle vara som en sval fuktig handduk mot pannan, ah.
Jo, det är Lustans Lakejer i melodifestivalen och jag hoppas hoppas att de är bra, inte så de vinner-bra alltså, bara så de inte gör bort sig, jag har skrivit om det här tidigare, män som var bra på åttiotalet som tappat omdömet, men jag tror inte det om Johan Kinde. Ja, och en bra grej med Johan Kinde: att han inte har något hår, och därför inte kan falla i fällan med comeback-fräck frisyr. Dessutom skulle han inte ta på sig den comeback-fräcka blanka skinnjackan, jag tror att han kommer att klä sig väl och i kavaj.

[2007-02-09 11:49:17.42]

11:37

Det var vårlöksrea i stan igår (trots att ingen av de lökväxter som reades var den som faktiskt heter vårlök [lat: Gagea lutea]), jag köpte en massa minipåskliljor och hyacinter (vanlig och pärl-), fler än jag har krukor till. Jag hade en massa grejer att bära sen; väska full med låneböcker, datorväska, Hemköppåse (med bl.a. ett otympligt cornflakespaket – jag hatar flingpaket! Om man har bil behöver man inte stoppa sina flingpaket i en påse, man bara lägger in det i bagaget, men handlar man till fots vill man inte dra runt på stan med ett cornflakespaket under armen, så då måste man stoppa det i en påse där det sedan inte får plats så mycket mer, otroligt besvärligt) och blompåsen. Det satte sig en kille i tolvårsåldern bredvid mig på vagnen. När jag skulle gå av vägrade han resa på sig. Han vred lite på benen bara, jag försökte tränga mig förbi med alla mina påsar men fastnade (jag hade inte kommit förbi om jag så inte burit på en enda grej), jag sa ”Ursäkta”, han himlade med ögonen och vred pyttelite till på benen så jag kunde klämma mig förbi genom att liksom hålla alla mina saker över sätet framför för att inte mosa mina växter. Helst av allt hade jag velat slå min datorväska i huvudet på honom, jag fixar inte den där demonstrativa likgiltigheten, jag blir galen, på riktigt.
Well. Det är blommor överallt här nu, lovely! Jag har jobbat. Nu ska jag jobba lite mera.

16:06

Jag åkte och köpte skor. Jag är så himla lång. Jag vill verkligen ha klackar. Så jag köpte klackar. Nu är jag så lång så ni fattar inte. Jag går omkring här hemma och är lång. Är jag för lång? När jag har mina lägre klackar tänker jag alltid att de är för låga och att det vore fräckt med högre, och nu är de här två, kanske tre centimeter högre, det är inte så stor skillnad, men det känns som typ en halvmeter. Alla som är korta ba’ ”Klart du kan ha höga klackar, ååh vad jag önskar att jag vore lång!”, det är omöjligt att lita på deras omdöme. Ingen som är minst 1,75 som läser det här? Har ni klackar? Viktoria Silvstedt är 1,80 och har alltid högre klackar än jag, men att vara för mycket är ju å andra sidan hennes grej och hon känns inte som en tillförlitlig referenspunkt. Att vara för mycket är inte min grej. Är mina nya skor för mycket? Ja? Nej?

[2007-02-08 09:26:32.097]

09:16

Jag förlorade omdömet i oktober och november och december och köpte ett gäng (=fyra, =många för att vara jag, ) luddiga tröjor, mysiga varma tröjor, lammull och angora, (okej, fem var det visst inser jag nu), det var toppen då, jag kände mig typ som en kattunge, luddig och mjuk i mina koftor. Nu börjar det bli vår och samtliga tröjor känns genast oanvändbara, det har med ljuset att göra – luddiga tröjor funkar bara när det blir mörkare, nu blir det ljusare och de känns sunkiga, det här är problemet med det här landet: Det kommer ju fortsätta vara kallt i flera månader till, och man behöver varma tröjor, ska man köpa nya då eller?, vårfräscha varma tröjor (existerar det ens?), för nu köpte jag en vårfräsch lila liten kofta men den är kortärmad och kommer att hänga oanvänd typ till maj (kass idé med kortärmat förresten, kortärmade polotröjor är det konstigaste, jag fattar inte när rätt temperatur för att använda dem någonsin infinner sig). ”Jaha, det var ju väldigt intressant” tänker ni nu, och det vet jag att det inte var, jag bara undviker att skriva andra saker, eller övar lite, typ testar om det funkar att skriva idag också, jo, verkar inte vara nåt fel på tangentbordet iallafall, jaha… då sätter jag väl igång då.

12:41

Det är så sorgligt att man kan köpa saker på avbetalning i La Redoute-katalogen; ett par 599-kronors-ballerinaskor: 29 kronor i månaden i 30 månader, hallå, 30 månader! Det är två och ett halvt år! Köper man dem nu har man betalat klart strax innan 2010, och det var jättelänge sen man använde dem, de står i en kartong under sängen och man betalar fortfarande, gud så sorgligt.

[2007-02-07 11:25:20.48]

11:17

Hej och välkomna till porslinsbloggen, jag hade sönder mina favoritkopp när jag diskade den, eller, när jag torkade den, örat gick av, jätteskumt. Nu inser jag att jag måste ägna en stor del av min fritid åt tekoppar. De är förbrukningsvaror. Får se till att inte fästa mig alldeles för mycket vid dem. Jag klarar det här. Jag kan limma. Jag limmar jätteduktigt, jag tror faktiskt att jag limmar duktigare än de flesta. Saker jag limmar extra bra: Jeans, skor och väskor. Så sjukt fint väder, jag måste ut, jag ska skriva, kolla på konst, köpa tekoppar. Kyss.

[2007-02-06 01:50:13.617]

01:47

Imorgon blir det sol! Jag vaknar tidigt och är sjukt produktiv! ”Mitten på februari” ligger långt fram i tiden, det är lugnt! Folk svarar på mina mail, utförligt och vänligt, säger att jag givetvis inte är till besvär, att det är så roligt att kunna hjälpa till. Jag äter nyttig mat, frukt, ev. även bär, tar raska promenader och återvänder med friska blossande kinder, researchar, läser lätt och snabbt och minns allt, skriver några tusen tecken, kanske tolv tusen, kanske arton, glömmer inte en viktig sladd någonstans, ser björkar mot blek solnedgångshimmel med en anstryking av vår, biter mig tankfullt i läppen, lägger huvudet på sned och stryker bort en lock som faller ned över min kind, tänker att världen är besynnerlig men vacker. Eventuellt lär jag mig även flytande latin.

11:34

Jag tycker alltid att jag kommer på så otroligt bra idéer precis när jag ska somna. Klockan tre i natt var övertygad om att jag hade kommit på en helt storslagen inledning till en text, en så fin parallell som nog ingen tänkt på, helt glasklar och strålande. Den känns mindre strålande nu tyvärr. Den känns faktiskt som något jag lika gärna kunde ha glömt igen. Nu när jag tänker efter hade det varit att föredra, så hade jag sluppit bli besviken.

11:54

Dessutom antecknar jag helt jävla oläsligt. ”dligkvamatisk”, någon? Det är ett adjektiv.

där naket armod sölar sig i lastens djupa pölar [2007-02-05 11:50:44.02]

11:50

Jag lyssnar på killmusik.

11:53

Jag tycker att det är så väldigt godtyckligt med den där typen av killmusik; hur bra det skrivs att en skiva är står aldrig – eller iallafall betydligt mer sällan än med andra typer av musik – i proportion till hur bra den faktiskt är. Det viktigaste verkar vara att folk (=andra killar) VILL att skivan ska vara bra, för de vill skriva om hur bra den är (blir bättre recensioner då, lättare att skriva en recension folk pratar om, för skivan är ju inte DÅLIG liksom, men skriver man en ljummen recension bryr sig ju ingen), det blir så mycket roligare för alla (killar iallafall) om alla (killar) är överens om att skivan är bra – gratistidningsfester/-skribenter, årsbästalistor, diskussionsforum, alla lever på att killskivan är EN AV ÅRETS BÄSTA SKIVOR.

20:37

Jag älskar den här mannen!
Älskar! Älskar!

så fattigt och barnsligt ljuset nu ter sig [2007-02-04 14:10:21.983]

13:57

Ni förstår inte kärleken jag känner till mina nya tekoppar! Det känns som att solen börjar skina så fort jag ser dem, det känns som vår och snödroppar i svart våt jord i smältande snödrivor och gator som torkar och är grusiga och dammiga. Jag ska göra te med citronskiva (vore så vackert med citronskiva i koppen!) och gurksmörgåsar och ställa mina påskliljor på vardagsrumsbordet och se på Brideshead Revisited. Nej då, det ska jag inte, jag ska jobba. Jag pratade om porslin med min mamma igår, min mamma och jag har nu de gemensamma intressena blommor och porslin, känns fint. Jag berättade om mina tekoppar, hon berättade om sina nya mattallrikar och sin nya porslinsbok, med vilken hon kunnat åldersbestämma sin samling porslinskannor, vilket gjorde henne glad, vilket gjorde mig glad.
Utöver mina tekoppar är jag förresten lite kär i Liv Tyler.

tittut

14:32

Oj, dagens låt:
Berntholer – My Suitor! Så fin!

he’s a matter, he’s a pattern,
a model, my lover
he’s a viper, a bloodsucker
i’m under his orders
he’s a flicker, he’s a glimmer
I dreamed up…. and woke up

[2007-02-02 09:23:15.977]

09:21

Åh gud vad jag önskar mig förmågan att bara GÖRA saker, tänka ”Okej, nu är det det här jag ska göra” och sedan göra det, snabbt, effektivt, inte ens tänka på något annat. Jag bara tänker på något annat. Jag är så sjukt ineffektiv. Gnäll gnäll. ”Sitt inte och skriv dagbok då!” tänker ni nu. Och det har ni ju rätt i.

09:44

Ja fast okej, nu är jag färdig. Det var ju ganska duktigt. Oj oj, vad ska jag göra nu? Vilken av de hundra böcker jag måste läsa ska jag välja?

11:06

Novalis ”Hymner till natten” (bästa titeln? Nog på topp tre iallafall) kom precis hem till mig. Så fin! Det syns nog inte på bilden, men det är en liten guldstjärnhimmel på omslaget.
I bakgrunden ses amaryllis i stadium av överblomning, och ännu ej utslagna minipåskliljor.

18:20

Äsch, det var ju inget som syntes på bilden det står om här ovanför, nu tog jag bort den. Här ses istället en av de vackra tekoppar jag köpte idag, tillsammans med Bertel Gripenbergs debutdiktsamling ”Dikter” från 1903, köpt för en tia. Väldigt bra bokshopping idag.

[2007-02-01 10:00:52.557]

09:59


Site Meter //

13:54

Sorry, lite upptagen.

20:17

Jo, lite självpromotion, eller jag vet inte, upplysning om vad jag har för mig kanske: Jag medverkar i senaste numret av den ganska skrämmande tidningen Axess, med en text som bl.a. presenterar ett alternativ till den konsthistoria som de flesta universitet och konsthistoriska böcker håller sig med. Det är en väldigt vacker artikel.

Hurra!
(Ursäkta den dåliga skärpan. Rubriken är
”Den figurativa konstens revansch”.)

[2007-01-30 20:48:51.967]

20:29

Åh, Werther skriver så fint till mig, och kallar mig för ”my dear Therese”, han är ute och går i naturen och tänker på Gud. Eller jag vet inte, han är rätt jobbig också, goes on and on om de enkla bönderna och deras enkla nöjen, jag vet inte, jag är inte med på det där riktigt. Jag måste äta nu, mat mat, jag skriver bara om böcker och mat. Om en bok: Jag fick en så vacker bok om Linné idag! Jag är så glad! Om mat: Jag ska göra laxpytt. Värma alltså. I love laxpytt. Bästa färdigmaten. Fast man måste trixa lite med den, typ pilla bort alla slemmiga lökbitar (jag gillar verkligen verkligen lök, men fryst lök är den sämsta idén någonsin), och så måste man lägga till extra broccoli och ha nån liten sås till, kall, är man lat kan man köpa Arlas färdiga gräddfilssås. Jag har varit helt busy idag och pratat väldigt mycket mer än jag brukar med folk så nu är jag lite matt. Den här dagboken är helt beroende av min asociala läggning.

22:29

Jag tycker att det finns något självutlämnande i att skriva om mat. Jag höll på att radera det som står här ovanför om att jag skulle göra laxpytt, det kändes helt privat. Det hade inte varit samma grej om det var nån ambitiös mat, nån imponerande. Men nu känner jag mig lite tveksam. Vill jag att ni ska veta att jag äter laxpytt en tisdag? Jag får känna lite på det här.

Fin flicka med katt.

then you can go nowhere I swear [2007-01-29 08:59:15.87]

without searching for my face wishing I would be there

08:55

Jag älskar måndagar! Det är sol ute, den där särskilda vårmorgonhimlen, åh, som gör att man vill vara i en stor stad, ni vet? Jag har inte varit i så många, men en gång stod jag vid Place de la Concorde och var nitton år och då såg himlen ut precis så här.

11:16

Idag är en sån där klassisk Det känns som vår så man måste lyssna på elektronisk musik-dag. Jag har lyssnat på typ all dålig svensk syntpop jag äger nu, hurra. Nu lyssnar jag på Tok Tok vs. Soffy O, hörde ni nånsin dem? I owe hela min electroclashperiod till mitt år med tyska MTV. Don’t want to waste any time or energy on these clums, ludicrous idiots, cause it sucks me up, och jag köpte spetsiga skor, vad fint det var.

16:22

Hon som heter Michelle Meadows (är hon svensk? Jag fattar inte) och är med i filmen Darling är överallt. I Glamour säger hon först att hon är ”mellan 0 och 1” på en brat-skala. Sedan får hon frågan ”Hur mycket märkeskläder har du?” och svarar ”Vet inte. Jag tycker att det är kul med mode och kläder och köper saker jag tycker är snygga, oavsett om de är märkeskläder eller inte.”
Eeh okej.

16:24

Jag vet exakt hur mycket märkeskläder jag har: inga. Eller, räknas en sex år gammal Whyredtopp köpt på Solos sommarrea i Norrköping? Ja? Nej? Nej va? Jag har väldigt billiga kläder. Det är ingen principsak alltså, jag skulle älska att inte veta hur mycket märkeskläder jag har.

16:32

Ni tycker säkert inte ens att Whyred är ett märke, inte ett märkeskläder-märke. Ni köper baslinnen för 299 kronor styck. Ni gillar kvalitet, ”Mycket smartare att köpa saker med bra kvalitet ju, de håller ju mycket längre!” tänker ni och känner er som kloka konsumenter. Ni skrattar åt mig nu. Det är okej.

18:23

Jag backar upp min dator, det går åt 13 cd-skivor. Är det normalt? Är det filmfestival här nu? Jag blev helt utmattad av dagens utflykt och kom hem och somnade. Nu måste jag få i mig det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C. Jag vaknade i morse och hade ”Live bed show” på hjärnan, La-la-la-la-la-la-la, den har varit kvar där hela dagen, bakom all electroclash har Jarvis legat och lallat för mig. Jarvis är i Stockholm nu. Min hy är torr och konstig, eventuellt har jag fått VINTERHY, vinterhår har jag definitivt. Jag vill sänka ner mig i ett badkar med nån kräm som fuktar in hela mig. Nu har min dator fått skiva nummer två, den äter skivor, tugg tugg säger min dator, jag ska skriva poesi om min dator och dess ljud, onomatopoetisk poesi, ssss säger fläkten, vrrrrr, tugg tugg, det här lär ta hela kvällen, jag skulle ju jobba, vilken himla otur. VRRRRR, nu låter den högre. Jag får göra a splendid dinner with delightful dishes istället, fast inte än, jag kan sitta här och dagboka lite, hoppas ni inte är arga för att jag slänger ur mig argsintheter om att ni skulle köpa dyra baslinnen, jag tycker ju om er ändå, det vet ni va? Jag älskar faktiskt människor med dyra baslinnen. När blev förresten ordet ”baslinne” ett ord? Jag läser en bok om typ SAKER och TING nu, och det står som vanligt att det inte finns ord för saker förrän det finns behov av ett ord för dem, förut fanns det linnen bara, fast nu finns det baslinnen. Det finns dessutom yogatoppar. Undertröjor finns det däremot inte så många. Detta står alltså inte i boken, det här sluter jag mig till genom mina frekventa besök på Åhléns. Tugg tugg, nu blir det skiva nummer tre. Tio kvar. Vad ska vi prata om nu? De nya spårvagnarna? En grej jag verkligen undrar är varför alla nya kommunala fordon har helt crazy placering av sätena. I de gamla spårvagnarna är det ordning och reda och alla åker framlänges, men i de nya är alla säten huller om buller och man måste typ klättra upp på en liten balkong och åka baklänges, jättekonstigt, och irriterande, seriöst, blir någon glad av det där? Vem gynnas liksom? Någon som är handikappad? Pensionär? Med barnvagn? Min dator är tyst nu, äter skiva nummer tre, jaha, jag gör nog mat nu dårå. Hej.

[2007-01-28 16:13:55.153]

16:11

Jag köpte så vackra kakor igår:

Alpino Sweet Fantasy! De var rätt okej, typ kokos och nån poor excuse för vit choklad. Väldigt fascinerande att det är alper på kartongen, jag har aldrig fattat grejen med alper. Jag fattar den särskilt inte i kombination med kokos och en gren av ett barrträd. På jordnötskakorna från samma tillverkare var det pyramider och kameler.
Måste läsa nu, hej så länge.

[2007-01-27 14:01:48.8]

13:46

Åh, jag vill åka och kolla på djur nånstans. Gärna djur man får klappa. Fast det går bra att bara kolla iofs. Jag är typ uppvuxen i en djurpark, jag får djurabstinens.
Topp tre minnen från Kolmårdens djurpark:
3: Den ständiga drömmen om att vara barnet som fångade bollen som delfinen Flip slog ut i publiken, och få åka i den lilla jollen bakom en delfin (fast det var en dröm som innehöll ett visst mått av oro, jag var inte säker på att jag skulle våga – eller att jag skulle palla att vara i centrum för hela publikens uppmärksamhet, sånt bekymrade mig redan som barn).
2: Mata giraffer med gräs. De såg så snälla ut och hade jättelånga ögonfransar och jättelånga blå tungor som de liksom lindade runt gräset som man sträckte fram.
1: Klappa små getter i Barnens gård. Det var det bästa av allt, mycket bättre än alla fancy exotiska djur. Vi brukade åka till djurparken på våren med dagmammegrupp eller skola och då fanns det små getungar som man fick bära omkring på (stackars getungar! Det får man säkert inte göra längre. Men det var underbart). Mitt bästa minne är en liten get jag blev vän med som följde efter mig och tuggade på bomullssnöret i min rosa munkjacka.

Ja, och ett fantastiskt djurparksminne, även om det inte är direkt djurrelaterat: Vi var i djurparken med min dagmamma, och nån mer dagmamma, och satt och fikade, och det kom fram en man som sa ”Hej, jag gör en bok om djurparken, får jag ta en bild på er?”, och det fick han, och sen blev det boken ”Ett sånt djurliv på Kolmården” som typ var månadens bok i Bra Böckers bokklubb, och därför finns i hundra ex i varenda second hand-affär i landet.
Här är bilden:

Jag är det blonda barnet som är dumt nog att dricka ur en mugg just när jag blir fotograferad. Jag tror jag har min röda ET-t-shirt på mig (som jag älskade, fast jag inte hade sett filmen – haha, det där är typ the story of my life). Notera den tidstypiska sirapsflaskan med saft på bordet. Övriga barn är Erika, Angelica, Anders, Erika 2, Anna, Richard och lite läskiga killar som jag har glömt vad de hette. Det är min jättesnälla dagmamma Annelie som står längst bak.

16:06

Jag äter yoghurt, den smakar ingenting. Den brukar smaka passionsfrukt typ, det är nån yoghurt med exotiska frukter, även om de inte är så exotiska längre, typ passionsfrukt, ananas, kiwi, mango, persika. När min farfar var liten var apelsin en exotisk frukt. Första gången min farfar köpte en apelsin blev han besviken över att den inte var godare. Den kostade typ hela hans veckopeng. Gud, allt är extremt sorgligt idag, märker ni? Jag kan börja gråta över allt, över att min farfar blev ledsen när hans dyra apelsin inte var så god som han hade trott, jag är som ett litet känslopaket bara, förkyld och ynklig, yoghurten smakar bara lite sött, mina smaklökar är helt uppfuckade. Jag läser en så hemsk bok, det är nog mest därför jag är ledsen, hoppas jag. Jag vill rulla ihop mig under en filt nu, ta hand om mig snälla, klappa snällt på mig, berätta nåt som inte är sorgligt.

den finaste samling sönderlästa böcker [2007-01-26 00:54:09.797]

som någonsin skådats

00:47

Nästan varje gång jag googlar grejer hamnar jag på nån av de här sidorna: The world history of gay love eller Kalliope, fantastisk dansk litteratursida som fattat vikten av högupplösta idolbilder – det är möjligt att browsa ”efter udseende”, vilket gör att man genast vill lära sig mer om angelägna författare som exempelvis Adam Oehlenschläger. Nåt liknande borde givetvis finna i svensk regi, det vore väl ett helt strålande projekt för att sätta några arbetslösa litteraturvetare i arbete.

11:09

Vaa, snön är borta? Jag gick och la mig i en årstid och vaknade i en annan. Skumt. Men fint.

14:32

När ska vi åka hit?

Klickar man blir bilden stor!
Här finns en annan fin bild,
foto från 1890-talet.

Det är slottet Neuschwanstein, byggt av Ludwig II av Bayern (1845-86). ”Slottet är byggt som en imitation av medeltida borgar och dess väggar är dekorerade med scener ur Richard Wagners operor.” Fast insidan är tydligen sjukt copyrightad och det är fotoförbud och omöjligt att hitta en bild. Utsidan (gärna omgivet av ett färgsprakande höstlandskap) är däremot ett vanligt förekommande motiv på pussel.

14:42

Äsch, det finns ju en officiell hemsida med bilder från insidan. ”The Throne Room in the form of a Byzantine church looks as if it is decorated with precious stones and mosaics. The pillars are however made of coloured stucco and the ‘mosaics’ are paintings”, haha, så underbart. Allt är fejk.

[2007-01-25 00:04:42.97]

00:03

lögnaktig/lösaktig skulptur

Ja sorry, här är gästboken.

09:10

Jag är förkyld igen, på riktigt nu, min hjärna är helt luddig. Jag vill sova men jag får inte. Skriva skriva skriva. Sen sova, åh, snart får jag sova, snart snart.

17:52

Jag hatar tidskriften Glamour! Imorgon säger jag upp min prenumeration. Jag har aldrig känt mig fulare än jag gör nu, efter att ha läst deras Allt om din kropp-nummer. Charlotta Flinkenberg gick ner i vikt, då kan du också! Hon är typ lika lång som jag och väger 61 kilo och jag har iofs inte vägt mig på tio år, men jag gissar att jag väger mer än så, så nu måste jag banta, Charlotta Flinkenberg puffar mig VÄNSKAPLIGT i ryggen (hallå, tjejer måste peppa varandra!, så gör de på Glamour-redaktionen står det, det är så lätt att vilja åka hem och mysa/läsa Dante efter jobbet och då behöver man faktiskt väninnor som peppar en!) och säger ”Iväg till gymmet nu!”, en massa tjejer visar upp sina lunchlådor, jättemycket SALLAD och WOK, helt fräscht, bönor, bulgur, liksom tjejer med karriär, storstadstjejer, här hyr man lämpligen handväskan som, utöver salladen, hjälper en att få en karriär, kanske inom media, eller reklam. Nicole Richie är jättesnygg, finare med små bröst ju, det ser vulgärt ut annars. Charlotta Flinkenberg är 100% spegelnöjd! Storlek 28 i jeans! Kontrollera portionerna, en portion mat ska rymmas i dina kupade handflator, ta aldrig om! Beyonce har skyhöga klackar, supertighta jeans, böljande hår, den längsta och smalaste hand man någonsin har sett. Halle Berry har perfekt hy, helt utan synliga porer! Du har fel hårfärg om det inte ser naturligt ut, du ska inte behöva sminka dig så mycket för då är det fel, DET SKA RÄCKA MED NATURLIG BAS, MASCARA OCH LÄPPGLANS TILL VARDAGS. Det räcker inte för mig, det är fel på mig.

18:23

Alltså, igår intresserade jag mig för arkitekturen i Venedig och idag intresserar jag mig för omfånget på mina lår och jag kan inte komma till någon annan slutsats än att det innebär att Charlotta Flinkenberg är djävulen.

18:28

Man kunde säga upp prenumerationen på nätet. Man fick till och med lämna en anledning. Jag skrev en liten essä. Nu känner jag mig renad. Hurra!

[2007-01-24 13:31:57.987]

13:14

Italiensk renässans är det nya svart, och det är inte bara nåt jag säger.

14:50

Jag suger på att förklara saker, jag måste öva. En annan sak jag suger på: Kant. Filosofen alltså. Ständigt dessa referenser. Jag tycker att Kant är överallt. Kant och quiltade handväskor, de är i lite olika sammanhang bara.

22:10

Varför är ingen intresserad av estetik? Vad är det för fel på folk? Det finns typ tio böcker på Göteborgs stadsbibliotek som handlar om estetik, varav tre handlar om humor (=inte min grej. Haha!, att läsa om den alltså) och en handlar om Kant, surprise, Kant vart jag än vänder mig, och en är den där ”Modernitetens fem ansikten” och en är Umberto Ecos bok om skönhet, och ja, sen står det några tunna böcker från sjuttiotalet och ser skamsna ut i det glossiga kolorerade sällskapet. Det finns ju ett akademiskt ämne som heter estetik, vad läses det för böcker där egentligen? Typ böcker där det står ”På det epistemologiska planet går det poststrukturalistiska projektet ut på att ‘naturalisera’ logiken och kategorierna”, och sen nåt om Kant och tänkandets möjligheter antagligen, och sen vill man gå hem och ta livet av sig eftersom nån tjej framför med ryggsäck och vattenflaska och verkar fatta allt, man vill mumla I know beauty and I know a good thing when I see it, man känner sig missförstådd, ingen fattar, ingen!, äckliga universitet med fula Olle Baertling-tavlor, tjejen framför har lila glitterpenna och inget smink.
Jag vill ligga under en filt och läsa Dante, Olof Lagercrantz har skrivit förord, Ingvar Björkeson har översatt, och jag vet inget om honom egentligen, men jag får bra vibbar för han har översatt Les fleurs du mal, som var den första poesi jag köpte i hela mitt liv, så det känns tryggt på nåt sätt. Lite ointressant? Det blir värre, tro mig: Eftersom italiensk renässans är grejen nu (vi gillar särskilt ungrenässansen, vi gillar Petrarca som går upp på ett berg, vi gillar fresker och Botticelli) tänkte jag att det var bäst att köpa John Ruskins ”Hvad Venedigs stenar lära” innan nån annan snodde den, så det gjorde jag, mannen i antikvariatet är nästan blind, han rörde lätt vid omslaget och sa ”1895..?” och sen fick jag hjälpa honom att kolla för han kan inte läsa längre, han gissade fel med fem år, den är från 1900, och tillägnad ”alla vänner af ädel byggnadskonst”, och sen åt jag pasta med tryffel och oxfilé och bad om espresso med mjölk, servitrisen blev tyst, sa ”Jaha, skummad mjölk…? Varm mjölk…?”, jag sa ”Mjölk bara”, hon såg förvirrad ut. Sen fick jag espresso med en liten mjölkkanna bredvid, det var toppen. Nu ska jag skriva och försöka vara tydlig. Sen ska jag läsa om lögnaktig skulptur. Hej så länge.

[2007-01-23 10:16:18.287]

10:08

Oj, värsta julsnöfallet här, stora, täta flingor, jag har dessutom röd kofta, amaryllis i fönstret, det känns mer som jul nu än i december. Men så här; hur idylliskt det än ser ut inifrån så är det KALLT, T och jag var ute och åt igår och det drog isande vindar genom hela restauranglokalen, så att det var jobbigt att vara där, så att valet mellan kaffe/efterrätt eller åka hem och linda in sig i en filt var otroligt enkelt. Vad är det för tillvaro liksom, jag vidhåller nog att vinter är bäst när jag slipper konfronteras med den, även om det är fint ute nu, och ni ska veta att jag säger detta om en beigebrun sextiotalsförort där betongen lossar från fasaderna och faller av i klumpar, det ser så mjukt ut nu, tyst, faktiskt nästan vackert.

12:03

krämtoppen, januari

januariläsning

bild som ger mig ångest,
jag tror det är nåt barndomstrauma,
typ Hans Peterson-bok-flashback

12:21

Nu fick jag Bang med posten, måste gömma den så jag inte råkar läsa den och blir deprimerad resten av dagen. Och D’Annunzio kom!, äntligen!, hurra! Så well, I’m off to Toscana, vi hörs.

”…omgifven af cypresshäckar och buxbom.”

days full of bills and icicles, [2007-01-22 09:49:04.087]

well it’s all beyond me

09:47

Hallå, är det inte måndag idag, eller är det bara hos mig?

09:49

Werther skriver att han är kär i en tjej som heter Charlotte, jag blir lite svartsjuk.

11:33

Orups ”Indiedrottning”!, dagens låt, och gårdagens, och onsdagen i förra veckans, har ni lyssnat? Jag tror att en stor grej 2007 kan bli att fika själv. Jag pratar om mig själv nu alltså, ni fikar säkert själva hela tiden. Jag drack kaffe på ett café på Stockholms centralstation i fredags och det var fantastiskt. Kanske hjälpte det att det var på centralen, ja, det kändes legitimt att fika själv på ett helt annat sätt än på vanliga caféer, dit det känns som att man går i första hand för att umgås, och är lite freaky om man fikar själv. Åh, Orup. Jag skjuter upp en grej jag ska skriva för det är så svårt, fdjfdjfd, jag sköt upp det hela dagen igår, jag åkte och tog foton i en fotoautomat istället, för jag ska äntligen fixa ett nytt leg, för blir det februari är mitt gamla leg mer än sex månader gammalt och då måste typ min mamma följa med och säga att jag är jag, och min mamma bor i en annan stad och det blir vansinnigt besvärligt. Jag var fin i håret igår och ändå blev bilderna fula, så jag tog nya, och de blev också fula, vilket jag antar innebär att jag är ful även om jag är fin i håret, vilket är deprimerande. Mhm, jobba lite nu dårå, hej så länge.

12:17

Hmm, det blev 1000 Violins-dagen nu. Bästa texterna!, det här är ”Poet”:

I never asked to be so independent
But they say you get what you deserve.
I never asked to be oh so graceless
But they say you get what you deserve.

Did I work my fingers to the bone for this?
Did I do my very best for this?
Did I swap you all I had for this?

I never asked to be kind of lonesome
But they say you get what you deserve.
I never asked to be oh so awkward
But they say you get what you deserve.

Did I work my fingers to the bone for this?
Did I do my very best for this?
Did I swap you all I had for this?

Well incidentally! I’m wonderful inside.

13:35

Alltså, stråkarna i andra versen i ”Indiedrottning” hugger ut en liten bit av mitt hjärta varje gång jag hör dem. Har ni lyssnat än? Kan ni göra det annars är ni snälla? Jag vill bara ert bästa.

13:49

dagens frimärke

[2007-01-21 18:30:48.297]

18:30

Okej, dålig dag.

jag längtar efter domherrarnas röda bröst [2007-01-20 13:30:13.267]

12:56

Det snöar, det ser fint ut. Det hade snöat i Stockholm igår, och var så fint utanför tågfönstren, virvlande nysnö, det yrde omkring tåget, åh så vackert. Igår såg jag Skövde för första gången i mitt liv, och en skymt av det jag antar är Västgötaslätten, och det såg ju fantastiskt ut, som Afrika, Öland, helt exotiskt. Jag tror det är mild blöt snö här utanför nu, som inte virvlar alls utan lägger sig trött och tung och gör alla fotspår fuktigt svarta, den ramlar redan i klumpar från träden, liksom ramlar verkligen, inte blåser eller singlar. Ja, men blir det som förra året nu eller? Var det inte exakt den här dagen då också som det kom tusen meter snö som aldrig försvann? Det kanske finns en anteckning om det i den här dagboken, men jag orkar inte leta, jag har så slö uppkoppling nu, bredbandsdatorn bara bråkar. Min pappa skriver dagbok, väder-dagbok, han har börjat sedan han och mamma började tillbringa tid i det som nu är ett hus på landet, han har en sån där dagbok som sträcker sig fem år fram i tiden och där varje dag är som i ett litet schema under varandra, den 20 januari i år är under den 20 januari förra året, och över 20 januari nästa år, och då kan man lätt jämföra väderförhållanden och årstidsväxlingar; min pappa skriver ”tofsvipa!”, ”första blåsipporna”, ”isen har gått upp”, jag känner att den här dagboken ibland är på väg åt det hållet. Men ni fattar inte hur fin solnedgång det var igår, det såg ut som den där målningen med rådjur under en ek i siluett och rosa himmel, eh hmm, jag ska visa sen om jag orkar, jo men, liksom för mycket av allt, det satt till och med en rovfågel i ett spretande träd.
Det är så fina nakna män i DN idag, jag älskar den där vinjetten där en naken man använder stjärnhimlen som klaviatur omgiven av, surprise, popplar, fast den finns inte på nätet, men männen som rider för att bada gör det, ni borde kolla. Nu ska jag väl jobba lite dårå, efter dagar av lättja och dekadens. Kyss.

15:13

Ja, så här:

J C Dahl: Danskt landskap, 1838

15:16

Annan imponerande målning av samma konstnär.

18:57

Jag har inte ens i närheten av så roligt som jag hoppats med vårbokkatalogen, trots att jag gett den tusen chanser och läst den så många gånger att jag blivit alldeles snurrig och för ett ögonblick trodde att boken ”Carl von Linné – den fulländade forskaren” hette ”den fulländade torsken”, vilket väl, nu när jag tänker på saken, skulle vara den ultimata säljsuccén våren 2007: Boken som avslöjar Linné som sexköpare.

[2007-01-19 03:58:47.74]

03:56

Nu surfar jag lite med Scandic Hotels nätverk, helt toppen. Jag borde vara full nu, men det är jag inte, fast jag har druckit typ tio glas vin. Sjukt. Jag är mest hungrig. Jaha, jag ska väl sova nu, så jag orkar vakna innan jag måste checka ut. Åh, I love hotell. Lakanen är alldeles svala. Som mjukglass, fast inte obehagligt kalla. Lagom varm mjukglass. Nu kryper jag ner. Hejdå.

03:58

Äh, jag vill inte sova. Kan nån komma med två cheeseburgare bara?, så kan jag strunta i att sova. Jag har varit på möte + middag med Aftonbladet. Globen var alldeles ljusblå, så det såg ut som försommarskymning utanför fönstren hela tiden. Blå timmen typ, som när man står i ett kök i Paris och det är april och man är glad i hjärtat. Fast sen var det lite snö i luften när man gick ut, men det var okej också, för man fick vin + spirituell konversation. Jag ba’ ”Jag älskar Ola Hansson! Ni måste läsa!” och folk ba’, mellan tuggorna av den delikata italienska buffén; ”Ja, okej! Jag har alltid trott han han är ganska eh, ja, tråkig…men eftersom du talar så passionerat om honom…”. Ja, vad ska jag säga mer för att slippa sova? Våta fotspår i Götgatsbacken, jag missade att prata med en man som såg ut som min farfar och samlade på porslin, men jag är glad nu. Hmm, ja. Hejdå.

[2007-01-18 00:06:39.493]

00:06

Jag är i Stockholm nu alltså, men jag är så himla trött, så… hejdå.

[2007-01-16 09:34:30.94]

09:22

Gud så deprimerande när det inte hänt nåt på typ hela internet (Internet?) sen igår kväll. Bara Werther som har mailat mig: ”I might say to myself, ‘You are a dreamer to seek what is not to be found here below.’ But she has been mine. I have possessed that heart, that noble soul, in whose presence I seemed to be more than I really was, because I was all that I could be”, fint. Fast han verkar inte ha det så kul, eh, jag vet inte ens riktigt var han är, i nån by på landet nånstans, jag bekymrar mig lite över honom.

10:15

Jag fick nya Elle med posten igår för jag prenumererar nu, det ringde en så snäll flicka och försökte inte övertala mig, så jag sa ja, eftersom jag är liksom obstinat och vägrar allt någon tjatar på mig om. Hon var helt cool, ”Hej, vi har ett erbjudande på Elle nu, man får tidningen för halva priset och lite nagellack och grejer, hur låter det?”, och det kändes som att hon hade varit cool med att jag sa nej och inte tjatat, så jag sa ja. Det är iallafall tråkigt med Elle. Jag avskyr färgen kleinblått (stor bokstav? Kleinblått?), jag avskyr kläder i färgen kleinblått, jag förstår inte vem som klär i den. Kleinblått är den obegripligaste färgen. Och ”snyggaste designmöbeln: stringhylla”, alltså jag vet inte… eller jo, vad är det som är snyggt med den? Kan vi fråga oss det lite oftare? Jag har också en stringhylla nånstans, och nån gång kommer jag troligtvis att ha den uppsatt på väggen. Däremot kommer jag inte att ange den som min favorit bland designmöbler om någon frågar, alltså, vad är det med stringhyllan man uppskattar? Liksom estetiskt? Jag gissar att det är typ… en föreställning om en kontext man uppskattar, snarare än hyllan i sig. Hmm, jag orkar inte tänka på det här nu känner jag. Hejdå.

12:08

Vad ska jag göra för att bli pigg? Jag bara somnar. Fjärde koppen kaffe nu. Olof Lagercrantz kom med posten, jag beställde den i förrgår. Vad är dealen med B-post egentligen? Vad betalar jag för när jag väljer A-post (hm, heter det ens A-post?), om B-post går lika fort? Är det liksom i mån av plats med B-post? Typ det KAN gå lika fort, men man ska inte räkna med det?
Intelligent diskussion senast jag var på Pressbyrån (mitt närmaste postombud) för att köpa frimärken till nåt brev:
– Hej, jag skulle vilja ha frimärken på det här.
– Jaha, ska jag väga det eller?
– Ja tack.
– Mm okej.
[ser besvärad ut, väger, letar därefter efter en liten portotabell, hittar den, letar efter rätt sida, läser den länge och ser fundersam ut]
– Ja jag vet inte vad jag ska ta här… du vill ha B-post va?
– Nej, det måste komma fram snabbt.
– Men B-post är ju billigare.
– Ja, men då tar det ju längre tid.
– Nä, men det gör det väl inte?
– Men varför är det billigare då..?
– Ja, jag vet inte…

12:17

Sorry, men när jag är hemma hela dagen och ska jobba är det här med post verkligen en höjdpunkt.

12:18

Den här A-linje-terrorn måste vara över snart! Allt är A-linjeformat! Jag pallar inte. Jag vill ha midja på mina kläder. Och ”tunika”, är det inte det osexigaste ordet? Tunika, A-linjeformad, med sidenband under bysten (”bysten” är verkligen ett hemskt ord också!). Voila, mitt mardrömsplagg.

21:48

omotiverad nittiotalstjej

[2007-01-15 10:59:29.86]

10:58

Hej, jag har skrivit tusen mail nu tror jag. Plus fakturor. Och skickat dem. Skrivit ut och skickat! Och fått dem att se hyfsat snygga ut. Sällan har jag varit mer effektiv under två timmar. Måste ringa lite nu också. Känns nästan som att jag har ett jobb. Weird.

[2007-01-14 02:18:40.55]

02:10

Åh, så fint med Olof Lagercrantz, jag blir alldeles lycklig. Han är skriver om blommor, fåglar, väder, natur, han skriver om cypresser, han skriver ”Jag älskar dem som är på den förlorande sidan”, han skriver om Strindberg att han börjat avsky honom, ”Kanske berodde det på hans bundenhet till livet, hans intresse, hans brist på resignation. Han steg aldrig åt sidan och såg alltings intighet”, och sedan, om en poet han tar ett glas whisky med: ”Han hör också till de diktare som inte varit rädda att förlora”, jag tror att han har… uppfostrat sig själv till en mångsidig, tyst och total uppmärksamhet på allt, som försiggår omkring honom… så fint det hänger ihop, Novalis dagbok typ, Goethe, och boken om moln jag köpte i förrgår, det ska bli orkan imorgon tydligen, jag ska vara inne och umgås med män som är besatta av väder.

18:15

”Isolde och Ofelia har i vår tid trängt undan den stora kurtisanen från sekelskiftet, den fatala kvinnan i sammet med halvslocknade ögon och omvärmd av tung parfym. Någonstans sitter hon övergiven och gråter så att sminket flyter i strömmar nedför hennes av laster härjade drag, vilka en gång ingav poeterna sådana vällustrysningar. Endast en och annan gymnasist närmar sig henne ännu med en violett orkidé i handen, och hon trycker den till sitt flämtande bröst och drömmer om den tid då män, riktiga män, samlades i hennes budoar. Kommer de aldrig tillbaka, d’Annunzio, Gripenberg, Sven Lidman!”

[2007-01-13 12:44:24.537]

12:21

Åh, mina krokusar, jag älskar mina krokusar. Måste köpa tulpaner i kruka också. Och sen minipåskliljor till varje rum (eh, dvs. två). Förra året skrev jag om ”It pays to belong” och att jag trodde att det höll på att bli vår den 18 januari, och sen blev det typ glaciär som låg kvar till början av juni, så i år ska jag vara tyst. Jag har inga toppar. ”Toppar” är ett så läskigt ord. Helt sportigt. Jag var på middag igår och fick brieost, det var evigheter sen jag åt brie, det är inte särskilt trendigt va? Typ brieost med helt vanliga Göteborgskex-kex och vin, ingen fancy liten hjortronmarmelad eller äppelkompott eller nåt till, bara ost och vin, det var jättegott, och inte på ett ironiskt avocadohalva med räkor-retro sätt, bara gott, det har varit så mycket chèvre senaste åren, chèvre vart man än vänder sig, det kändes så fint med brie, den var så snäll. Välkomna till brie-våren.

12:48

Annars är det här bästa osten:

Kan man köpa den i Sverige? Någon som vet?

19:40

should have known better than to give her heart [2007-01-12 11:20:45.257]

11:13

Jaha, oroväckande tendens hittills i år: Folk svarar inte på mina mail.

Här är förresten gästboken.
Mycket lite är känt om Heidenstam och hans koala, det ansågs forfarande lite skamligt att prata om sånt i slutet på 1800-talet.
Den första koalan i Sverige fanns vid Gustav III:s hov.
Kända svenskar med koalor idag är t.ex. Petter och Mirja Unge.

12:07

Kan posten komma nån gång då, så jag kan åka härifrån? Det är sol ute.

22:55

Vad sjunger Billy i ”Tell me easter’s on Friday” egentligen? ”Tell me easter’s on Friday, and I’ll move my hips?” Jag vill att det ska vara ”and I’ll spread my lips”, på ett ställe iallafall, men jag tror inte det är så, det går inte att googla, jag känner mig alldeles handfallen när saker inte går att googla. Spread my hips? Close my lips? Move my lips? Close my hips? Nån?

Jag skulle skriva om Karolina Ramqvists krönika i DN, jag fattade inget, eller, jag blev helt sur, jag kan inte formulera mig, jag orkar inte. Men seriöst, det går inte att sätta likhetstecken mellan modern/omodern och bra/dålig. And then I just got tired! Jag har lyssnat på musik i min åttiotalsmapp, bästa bästa åttiotalsmapp. Det är tydligen Nöjesguidenfest nu, jag är inte där. Jag lånade Olof Lagercrantzs ”Dagbok”, den är ljuvlig, jag vill dra långa citat fast jag bara läst arton sidor. Alla hade röda kappor på sig idag. Brukar alla ha det? Jag är med i GP idag, idolbild, citat om sparrisen i ”Line of Beauty”. Jag fick ingen post.

23:13

Dagens låt är ”Joan of Arc” med OMD. OMG!

23:18

Är den i slutet på nån film? När eftertexterna rullar? Det borde den vara.

[2007-01-11 19:08:21.253]

19:07

Jag vill ha gamla möbler. Jag har sett matsalsgrupper idag som gjorde mig yr av glädje. Synd att jag inte har en matsal.

19:08

Bra grej med januari: extrapris på lökväxter. Jag köpte amaryllis och små krokusar, så himla fina. Men vad händer med alla hyaciner egentligen? Hivas de bara ut så fort julhelgen är över? Jag skulle kunna ha hela lägenheten full med hyacinter, året runt.

[2007-01-10 14:05:18.0]

13:46

Hej, nu har jag rast och dagbokar lite. Det är nåt skumt med posten här, jag blir mer och mer övertygad. Jag litar inte på posten alls. Skriver man posten med stort P? När man menar företaget? För det är i såna fall Posten jag inte litar på. Ja, inte på posten heller. Varför skriver man förresten Internet med stor bokstav? Jag har aldrig förstått det.

Lite mer gnäll, kafferelaterat: Vad är dealen med att det knappt går att få en espresso med mjölk i? Det är hela den där kaffekultur-via-Italien, den freakar ur mig, jag vill ha kaffe via Frankrike och betalar jag för det borde jag rimligtvis kunna få det, men jag får bara oförstånd. Så här:
– En dubbel espresso med mjölk, tack.
– Jaha, en macchiato?
– Eh, nej… bara en dubbel espresso med mjölk.
– Ja men det blir en macchiato då. Det är en espresso med skummad mjölk.
– Men jag vill inte ha skummad mjölk, jag vill bara ha mjölk.
Espresso med bara mjölk står inte på några kaffemenyer och ingår uppenbarligen inte i bekäftig barista-utbildningen. Ibland orkar jag inte bråka utan säger ”Mm, just det” lite uppgivet när de säger ”Jaha, en macchiato?”. I Paris heter espresso med lite mjölk en noisette och är inget konstigt. Sluta skumma all mjölk är ni snälla, vi har fattat att det funkar även i Sverige, ingen blir imponerad längre.

Okej, nu byter jag ämne. Alla har redan bloggat om ”Line of beauty”, men nu gör jag det ändå. Gud vad jag har en soft spot för enkel pojke/flicka på besök i de fina salongerna-grejen, såg ni när de åt sparris? Jag blev nästan tårögd: Nick ska äta middag första gången med överklassfamiljen han ska bo hos, och det är sparris till förrätt, bara några sparrisar på tallriken liksom, och han vet inte hur han ska äta dem, om han ska skära dem med kniv och gaffel eller hålla dem i handen och det var så vackert, bara en knapp sekunds tvivel i hans blick, åh, identifikation.
Och The Passions ”I’m in love with a German film star” när de satt i vardagsrummet! Så bra låt. Undrar vem den tyske filmstjärnan är, jag har alltid föreställt mig Udo Kier.

It’s a glamorous world

like a moonlit poplar branch [2007-01-09 02:42:58.53]

02:24

Jadå, jag ska sova snart, måste bara blogga lite om Repin först. Kolla, fin bild (update: här är den större om nån vill se):

Så ser det ut under havet om man har tur. Det är Repin som har målat. Han var ryss. Vad vet jag om ryssar? Typ inget. Nu vet jag Repin, fint. Han bodde i en villa i Rom med Arnold Böcklin. Alla bodde där. Men de är mest kända. Det var antika skulpturer i trädgården och fullt med ovanliga växter. Sen målade Böcklin ”Dödens ö” (hallå, ”TOTENINSEL”, bästa namnet, finns det typ en låt med Rammstein som heter så? Det borde det göra) och på den är det popplar. Poppel är det mest gothiga + poetiska trädet, första plats, guldmedalj. Richard Bergh målade popplar. Ni vet när man åker E4:an förbi Vättern? Och det är fin utsikt? Och tittar man åt andra hållet, inåt land liksom, österut, är det odlingar med fruktträd? Det är popplar där vid vägkanten, ja, som EN RIDÅ AV POPPLAR. Popplar dras till bra grejer.
Goethe skriver ”Hon behagar/mer än något kan behaga/utav rosor, utav liljor/utav alla trädgårdsplantor/som cypresser, myrten, astrar/odlade till jordens prydnad”, I’m only in it för de botaniska liknelserna. Poppel, första plats, cypress tvåa.

02:46

Jag har alltså inte gjort annat än googlat hela dagen, jag känner mig hyperaktiv, snurrig av ny kunskap som måste sjunka in lite, som vattnet på min porslinsblomma, det ligger där på ytan ett tag först och blöter upp jorden innan det kan tränga ner. Jag kommer att drömma sjuka drömmar nu. Godnatt.

09:52

Jag drömde inte alls sjuka drömmar. Jag drömde att min ljusblå tröja gick sönder, men det var ingen katastrof. Nu jobbar jag lite dårå.

15:21

Alltså, mitt hår är helt sjukt. Jag skulle kunna göra inpackning två gånger om dagen och det skulle ändå vara torrt. Jag köpte en kräm med det förtroendeingivande namnet ”Curlz for girlz”, men den funkar inte, jag ser knäpp ut. Inget funkar. Hjälp.

20:06

Meh, trafikmätare, igen:


Site Meter //

[2007-01-08 11:44:48.157]

11:42

Åh, hej Skunk, kul att du kände för att funka idag. Jag är lite upptagen med att tillbringa dagen på en vackrare plats, så vi hörs sen, hej så länge.

13:49

En enda apelsin-chokladpralin i chokladkartongen, och hela asken smakar apelsin. Gräddnougat smakar svagt av apelsin, marsipan smakar svagt av apelsin, nougattopp smakar svagt av apelsin. Alltså apelsinchokladgillare där ute: är det värt det? Sabba och besudla varenda pralin för oss som inte tycker att apelsin och choklad är en lyckad kombination. Seriöst, det är rätt själviskt. Jag ska skriva till nån om det här.

21:36

Jag tänkte tillbringa januari med Goethe, jag har bläddrat lite i ”Väst-östlig divan” nu, men alltså, det är inte en divan man ligger på utan det arabiska ordet för diktsamling. Jag såg ju framför mig hur Goethe (och kanske jag) låg på en divan i skärningspunkten mellan öst och väst och förband dem liksom. Well. Man kan ligga på en divan och läsa en divan? Man kan ligga på en schäslong också antagligen (min viktorianska drömschäslong är uppe i 6771 kr nu, ehrm), schäslong – av franska chaise longue, ”lång stol”, det hade jag inte tänkt på. Jo iallafall, en bra grej med författare som åkte till Öster är att de alltid skrev om popplar.

[2007-01-07 02:57:44.54]

02:25

Jag vill inte sova nu igen, så jag snor en enkät, formulär, vad det nu heter, från Pontus:

När skaffade du ditt första bibliotekskort?
Man fick skaffa ett på biblioteket i Kolmården nån gång på lågstadiet, det var typ en papperslapp i en liten plastficka. Och så fick man en liten rundtur och fick berättat hur kartoteket fungerade och det verkade helt ogreppbart komplicerat.

När kramade du en bibliotekarie senast?
E, är du färdig med din utbildning än? Annars har jag nog aldrig kramat en bibliotekarie.

Vad sa du senast till en bibliotekare?
Antagligen ”Åh, tack så jättemycket!” eftersom jag alltid skickar ner dem i magasinet i tusen år och känner mig lite skamsen.

När var du på bibliotek senast?
Strax innan jul.

Vilka bibliotek har du varit på i år?
Hm, Göteborgs stadsbibliotek, samt stadsdelsbiblioteken vid Kyrkbytorget, i Biskopsgården och det där som bara heter Hisingen. Och Norrköpings stadsbibliotek. Kanske Göteborgs universitetsbibliotek. Ja? Nej? Nej, det har jag nog inte.

Hur mycket böter har du fått som högst?
Vet inte, inte mer än 100 kronor tror jag. Fast jag fick betala 350 kr när jag tappade bort ”Svensk dikt” (red Lars Gustafsson!). Sen hittade jag den igen, så ja, nu äger jag den, eh, det var rätt dyrt.

Vilka låneböcker har du hemma nu?
Inga! Jag lämnade tillbaka 18 stycken innan jul. Om prerafaeliter, massa böcker av Arthur Schnitzler (läste en halv + en fjärdedel), Swinburne, bilderböcker med målningar där folk är döda (alltså, avdelningen med ”särskilda motiv” eller vad det heter är jätterolig! Typ katter, féer, snusk, det finns konstböcker med allt), viktorianska foton, Ola Hansson antagligen, ”I en klass för sig”, Michelangelo, en deckare av Ruth Rendell (lite oväntat).

Hur många lånekort har du?
Hmm, fem tror jag.

Längsta tid du struntat i att lämna tillbaka en bok?
Vet inte, en månad, två?

Älsklingsbibliotek?
Jag har aldrig älskat ett bibliotek tror jag. Tyvärr. Seriöst, har jag någonsin ens besökt ett vackert bibliotek? Jag kan inte komma på nåt. Vilka bibliotek i Sverige är fina egentligen? Jag får klaustrofobi av Stockholms stadsbibliotek.

Älsklingsbok att låna om?
Det slutar oftast med att jag köper sånt jag vill låna om, nu för tiden bokborsen.se-ar jag rätt mycket av det som väcker mitt begär. Men kanske Klüver, Billy – ”Kikis Paris : konsten, livet och kärleken 1900-1930”, den har jag lånat och lånat. Och Svenska akademiens Ola Hansson-bok som jag aldrig kommer mig för att köpa. Men böcker jag lånat många gånger, innan jag ägde dem – typ de gamla vanliga: Donna Tartt – ”Den hemliga historien”, Hemingway – ”Edens lustgård”, Tor-Ivan Odulf – ”Skymningen gör dårarna oroliga”, Baudelaire – ”Det ondas blommor”, Per Hagman – ”Volt” och den där ”Klassiska semesterorter i Europa” av några jag har glömt vad de heter, nåt välklätt par med god smak och en välklädd bebis.

[2007-01-06 02:30:23.243]

02:13

Inget gott kommer av att jag är vaken sent, jag blir bara deprimerad, vill rulla ihop mig till en boll, pipa ”ta hand om mig”. Jag skulle skriva om litteratur, men jag tappade lusten, jag skulle skriva om 1) Juli Zeh, och 2) nåt jag har glömt, det var nåt jag tänkte på när jag var i badrummet, går jag ut i badrummet kommer jag kanske på det, fast jag orkar inte. Stina Aronson skriver om eremiter och danserskor. En gång skrev jag en dikt om upptäcktsresande, pärlstickare, ormtjuserskor och andra utdöende yrkesgrupper. Det var när jag hade läst ”Giljotin” och klottrade ”i kväll/är du svårt blond/och alla barer/öppna” överallt; i alla block, i alla brev till S, vi hade svart hår båda två men var väldigt svårt blonda ändå. Jag tittade ut över Bråviken när jag skrev det och åkte buss och lyssnade på Siouxsie and the Banshees, jag var inte 17 alltså, jag var 21, 22.

02:31

Nu hittade jag dikten! Haha. Jag skulle skriva en hel diktsamling. Oj vad genant. Så här var det typ:

oktober
andas imma
på din hud

mutar tankar
med socker och sex

mäter upp
exakt 176 centimeter
sorg

Eh, jag raderar nog det här imorgon. Den diktsamlingen hade inget namn. Sedan fanns det en diktsamling som skulle heta ”Kompass”. Då gick jag på skrivarskola, så de dikterna innehöll ”korrespondensteori” (yes, på riktigt), ”selektiv perception” och handlade om en stad och att gå vilse i den. Den skulle vara typ så här:

de fäller skog här

ska anlägga
vid vatten;
broar
boulevarder
lågprisvaruhus

bygga sig
närmare horisonten

Typ lite så där grubblande och beläst och snyggt och Hallå, jag har faktiskt läst två A-kurser på universitetet, en massa ord var kursiva, alla ba’ ”Varför är det kursivt” och jag ba’ ”Alltså har ni inte läst Stig Larsson?”.
Min första roman skulle heta ”Koherens”, den handlade ganska mycket om S, om att vi var i Paris typ, och alla ville ligga med oss (typ svartklädda unga män med litterära ambitioner, uh) –

”Hår, mörkt hår, brunt från början och i båda fallen färgat mörkare, färgat svart, för intressantare grafisk effekt, för större kontrast i våra Snövitbleka ansikten. Mitt långt och lockigt, S:s rakt och blankt och tjockt och klippt i en elegant page som får henne att se ut som en stumfilmsstjärna.
Vi är underbara säger vi.
Om detta råder ingen tvekan. Vi är underbara. Vi är åtråvärda. Vi förtjänar alltid bättre.”

– men vi ville bara ligga med typ kända franska kulturskribenter och killar som såg ut som Pierre et Gilles-modeller, absolut inte som en töntig tjej vi kände som åkte till London och låg med basisten i ett band som hette Make My Day. Haha!

Okej, godnatt.

12:15

Eftersom det är tidningslös helgdag läste alla de DN Kultur som kommit medan jag varit på jullov, men det var ju inte så kul. En essä om landskapsmåleri och idolbilder på Jens Lapidus var det bästa. Alltså post, jag känner mig helt avskärmad från omvärlden när det inte delas ut post, det är så frustrerande. Jag får verkligen inte så mycket post alltså, men jag tycker om att möjligheten finns. Jag väntar på D`Annunzio, Gabriele: VÅRDRÖM (Ur Cykeln: I sogni delle stagioni), Övers. Anton Lindström, 1916, Häftad, 73s, tryckt i 300 numrerade ex, osignerad ded. från övers, den ligger nånstans nu, i limbo, i en pakethög, på en hylla i ett avlägset Konsum, kom hit, kom hit så ska jag ge dig kärlek.

15:03

Jag måste köpa en fåtölj. Jag har ingenstans att vara och läsa. Jag tänkte vara i en fåtölj. Det bästa vore att köpa en på Ikea, för då kan man få den hemkörd. Jag kollade på Ikeas fåtöljer och började nästan gråta, på riktigt, över det oändligt sorgliga i att behöva nöja sig med deras fåtöljutbud. Jag behöver en vän med en bil, jag känner ingen med bil, min enda vän med bil har flyttat från stan. Nu får planen bli att tjata ombord en fåtölj på en spårvagn. Den här är vad jag helst av allt vill ha i hela världen. Åh vad fint det vore. Ingen i Göteborg som har något liknande till salu, plus möjlighet att köra hit den? Eller en vacker fåtölj? Jag betalar för hemkörningen alltså (ja, och för möbeln givetvis!), plus bjuder på fika. Ni kan få ett litet bokpaket också.

16:27

Åh, jag letade efter ramar i en kartong och hittade det här fotot (riktigt foto alltså, på papper, stort):

Det är min syster, jag tog bilden sista året på gymnasiet. Ser ni vad helig hon ser ut? Måste rama in den, den har blivit lite knölig.

[2007-01-05 01:43:46.553]

01:41

MESOPOTAMIEN. Jag vet att det heter så.

12:54

Lägg av, är det typ helg idag? Igen? Får man inte använda tvättstugan här på kvällen då? Det vet ni kanske inte. Men seriöst, jag har inga rena kläder kvar, plus, är Coop öppet som vanligt? Jag pallar inte. Hallå, får man post idag förresten? Eller har jag suttit här och väntat i onödan? Och även om man får post, och får en avi om att det kommit en bok, kan man åka till posthörnet på en avlägsen Konsum och hämta den då? Eller är det stängt? De stänger 15 och går hem och firar trettondagsafton? Alltså vad är det här för trams.

13:00

Är det dessutom Eva Rydberg på tv? Det är det va?

13:01

Typ man bläddrar bland kanalerna och det är Eva Rydberg på tv, och hon är utklädd till man eller piga, och det är sommar där, det är så deprimerande, och det är mörkt ute här och man ligger i soffan och känner sig håglös och har bara de äckliga pralinerna kvar i Alladdinasken och man äter dem ändå. Kul helg, bra idé med trettondagsafton.

13:04

Om ni har julgranar har de börjat barra också, fastnar under fötterna, och jullovet är slut, nu är det hela långa januari, februari, mars, värsta månaderna, nu börjar det.

13:06

Jo, det här blir tredje året i rad då jag tänkte försöka lära mig dricka bärnstensfärgad sprit och this time it’s for real, så, vad dricker man? Whisky, konjak? Jag gillar varken eller, men jag vill testa ändå, så, gärna nåt som är lättdrucket, tjejigt, lite mesigt. Jag blir glad för tips.

molnen och månen och lommarna [2007-01-04 19:37:51.537]

19:06

Ja, hej, jag åkte tåg, det var underbart, underbart I tell you! Jag längtar redan till nästa gång. Tjuvlyssnat.sj: det satt en kille mitt emot mig som pratade i telefon med Björn af Kleen, ”Hej, kan du koppla mig vidare till Björn af Kleen, han sitter på kulturen”, fast jag kände mig så mediablasé att jag inte orkade lyssna, kände mig mediablasé på Pressbyrån när jag skulle köpa en tidning, jag stod där typ tjugo minuter, en halvtimma, hittade inte en enda tidskrift som intresserade mig. Till slut köpte jag danska Costume, den var okej, bättre än svenska modetidningar, men ändå liksom; ”Colette är min älsklingsbutik!”, det finns kanske inget tråkigare i hela världen. Fast jag är inte gnällig nu, jag är glad, lite full, hade fått så vacker utgåva av Christina Rossettis dikter med posten, med engelska sagoboksillustrationer och art nouveau-vinjetter. Är det här med att högkultur är inne (hallå, ”högkultur”, heter det ens så? Var inte det nåt som fanns i Mesopotaminen?) liksom vedertaget nu, ett faktum? Det var regn i hela luften när jag gick hem från spårvagnen, så fint fint, i dubbel bemärkelse, jag satte upp håret för att slippa trassla in det i väskans axelband, det kom regn i min nacke, fukt, jag ville bara stå där. Nöjesguiden säger att ”Göteborg i päls” är som Broder Daniel, det är fel. Det är faktiskt inte ens i närheten.

23:44

dagens brudar

[2007-01-03 20:57:48.077]

20:47

Hurra, jag ska åka tåg imorgon. Ni förstår inte glädjen över att slippa Swebus. Jag uppmanar faktiskt alla att bojkotta Swebus, min tågbiljett kostar 441 kr, en bussbiljett hade kostat 434 kr. Sju kronors skillnad! Halva restiden! Well, nästan. Dessutom antagligen med fungerande toaletter.
Jag har hängt med H i stan och köpt ett halsband med en guldfjäril. Jag gillar verkligen insekter när de är gjorda av metall. När jag jobbade på sjukhuset fanns det en liten innergård bredvid centralköket där man åt lunch när det var fint väder, och där stod det en otroligt vacker liten skulptur av en skalbagge, den var av brons och hade ärgat och var alldeles grön, åh, jag ville stjäla den med mig hem, den hade gått ner i handväskan. Fatta vad mycket konst ingen någonsin får se. Den där skalbaggen var iofs antagligen det enda vackra konstverk något landsting någonsin köpt in.
Jag har hostat så mycket att jag har träningsvärk i magen. Jag känner mig alldeles lungsjuk. Jag skulle behöva en stärkande sanatorievistelse.

we’re like crystal, we break easy [2007-01-02 15:26:28.593]

15:15

Åh vad fint att allt är igång igen efter HELGERNA, alla verkar helt pigga idag och ringer och mailar och har sig, fint, keep it coming, keep it coming, kommer ni ihåg när vi dansade till New Orders ”Crystal”? Det var sensommar, och vi dansade till Mary J Blige också, på Guskelov i Norrköping. ”Crystal” är den mest sensomriga låt jag vet, jag ryser lite av den för luften hade blivit så där kylig då, så där så man kan känna att hösten är på väg, som luften blir i augusti, klarare, kanske faktiskt som kristall.

15:27

Hallå de sjunger ju det i texten; ”It was summer, now it’s autumn”, makes perfect sense.

dolce far niente [2007-01-01 16:06:23.587]

16:04

2007 började med sjukt söta katter, plus frukost med nybakade scones och färsk ananas, bra år än så länge.

16:11

Om ni alltid har velat ha en skitstor idolbild på mig så var det en i Aftonbladet igår. Bäst 2006 var en konstutställning, nu vill jag se lite mindblowing poesi tack.

20:31

Jag har beställt böcker. Iii! Åh åh, min bokhylla är snart alldeles underbar.

[2006-12-30 11:11:01.15]

11:10

Nej, den där länken var ju helt knasig. Här är den rätta, det är 25/12 som gäller.

13:31

Jag vet inte hur man beter sig i Stockholm. Får man betala med kontanter på bussarna eller vad är dealen med det där?, liksom hur gör man annars? Och det där med mobilfria zoner, är det på riktigt? Jag trodde att det var ett tråkigt skämt av På Stan, men igår såg jag ett klistermärke med en överkryssad mobil i en buss, samtidigt som jag pratade i telefonen dessutom, då bröt jag alltså mot nån slags regel? Och dessutom: de ska återinföra zoner, alltså biljettzoner? När de just bytt bort dem? Vilket krångel.

19:57

Jag ser på tv på datorn för det finns ingen tv här, nu har jag sett tre avsnitt av Fredrik Lindstöm-programmet och håller på med förra veckans På spåret. Jag tog Tranås på sex poäng, kanske mest för att jag kände igen Östgötatrafikens pendeltåg. Idag har jag köpt inpackning till mitt dåliga Stockholmshår. Det är så jobbigt att köpa hårvårdsprodukt när man är ful i håret, jag tänker att de i kassan tänker ”Okej, det där kan du behöva.” Jag handlade mat på NK, alla såg rika ut. Jag såg ut som någon som hade en dålig hårdag.

vad som döljer sig i tujaträdens skugga [2006-12-29 20:07:14.883]

19:56

Stockholm är kallt, det är rea överallt*, alla affärer ser ut som slagfält. Ska de stänga Debenhams? Jag som gillade en av avdelningarna senast jag var där, nu var det helt öde, såg sönderslaget ut, som i ”28 dagar senare” (sorry om jag använder den liknelsen igen, det är min favorit-post-apokalyps-film att likna saker vid). Det är öde här också, jag är nästan ensam i den här delen av huset, väldigt Secret History, ensam kvar i studentbostäderna over the holidays, borde ha jobb nere på universitetet bara, hjälpa nån professor att sortera gamla papper, läsa Swinburne och dricka cognac och det skulle blåsa iskall snöstorm utanför, sådan där kall och skarp som skulpterar snödrivor alldeles vassa. Stockholm är så fult, jag promenerade lite på Mäster Samuelsgatan, det är gatan jag har lärt mig idag, visste ni att den går från Drottninggatan bort till Stureplan? Det visste ni antagligen. Nu vet jag det också. Praktisk gata, men skitful verkligen, alltså shit vad de där kvarteren är obehagliga, jag mår dåligt av dem, varför ser det ut så där? Jag var ful i håret dessutom. En gång var jag fin i håret i Stockholm, det var kul.

*no rim intended alltså

20:17

Saker jag undrar varför de finns, del 1: Materialet akryl.

20:22

Ja, textilmaterialet akryl alltså. Akryl som konstnärsmaterial är jag helt på det klara med varför det finns.

20:41

”jag blir inte ens ledsen av det här längre” skrev jag igår, okej, LÖGN och självbedrägeri. Någonstans har jag kommit, men inte i närheten av så långt som jag får för mig ibland. Jag läste inlägget från 25/12 i den här dagboken och började gråta. ”Jag hatar att jag känner mig smartare än alla här, och jag är så lycklig för att jag gör det”, jag kunde inte uttryckt det exaktare om jag så tänkt i hundra år.

20:44

Jag är alldeles lättrörd idag. Jag fixar inget. Säg nåt snällt och jag gråter. Nåt elakt kan jag antagligen ta, det snälla är svårare.

feed me and fill me with pleasure [2006-12-28 11:49:43.677]

11:42

Hej hej, lite bildblogg, med reservation för att bilderna kanske ser konstiga ut på nåt sätt, jag har problem med mitt bildbehandlingsprogram.

Tillfälligt datorhörn.

Sjöbodar i blek vintersol. Mamma + syster syns om man tittar noga.

Solnedgång.

Gårdagens outfit.

Jag tyckte det var kul i typ tio minuter med de där Nicole Richie-solglasögonen, fast de är liksom så stora att de vilar på kinderna, och sen när man tar av sig dem har man märken efter dem, det går ju inte. Eller så får man låta bli att ta av sig dem.

15:43

OMG, jag dör, jag dör, det här är så sjukt snyggt:

Who gave thee thy wisdom? what stories
That stung thee, what visions that smote?
Wert thou pure and a maiden, Dolores,
When desire took thee first by the throat?
What bud was the shell of a blossom
That all men may smell to and pluck?
What milk fed thee first at what bosom?
What sins gave thee suck?

There are sins it may be to discover,
There are deeds it may be to delight.
What new work wilt thou find for thy lover,
What new passions for daytime or night?
What spells that they know not a word of
Whose lives are as leaves overblown?
What tortures undreamt of, unheard of,
Unwritten, unknown?

Hast thou told all thy secrets the last time,
And bared all thy beauties to one?
Ah, where shall we go then for pastime,
If the worst that can be has been done?

18:10

Åh gud vilket fascinerande dagboksinlägg hos Gazebo, jag läser det igen och igen, ni kanske vet att jag har en liten medelklass-hangup? Fast i själva verket var det ju jättelänge sedan jag skrev om medelklassen här nu, det som var hat för typ ett år sen (ja, seriöst, hat, avsmak, avund) är nu snarare djupaste fascination. Jag har haft en mycket icke-medelklassig jul, inga pianon in sight. Så sjukt fascinerande med konsthall-affischer, jag blir inte ens ledsen av det här längre, well, oftast inte, eller jo, men inte alls lika ofta, förut var jag ledsen hela tiden. Åh, jag kommer ihåg när jag gick på gymnasiet och vi var hemma och typ grupparbetade hos en tjej i min klass som bodde i en trevlig gammal trävilla i ett trevligt gammalt villaomårde helt centralt i Norrköping, och de hade konstutställningsaffischer på väggarna i sin smakfulla hall, hennes pappa var scenograf, hej kulturmedelklass!, de hade god formgivning överallt, jag gick runt helt andaktsfullt och bara tittade, sa ”Vad fint!” tusen gånger, jag fattade inte vad det var som var så himla annorlunda då, bara att jag gillade det. Nu vet jag inte längre, hatkärlek? Det beror ju liksom på. Jag gillar sånt som är gammalt. I min släkt är det så mycket som är nytt, så mycket lägenheter i sextiotalsförorter. Jag skulle vilja bo i en sån där innerstadsvilla av vit sten från typ tiotalet och ha amaryllis i fönstren och gärna ett piano, och trasmattor i köket (obs, gamla! Man får köpa dem begagnade, de är alltid snyggare när de är gamla) och orientaliska mattor i vardagsrummet, I love orientaliska mattor. Gärna kakelugn också. Inga cleana moderna lampor, jag vill ha kristallkronor, och fönsterlampor med fransar och bra konst. Dessutom kan jag tänka mig en uppstoppad fasan. Eller jag vet inte. Men i teorin iallafall. Och så vill jag ha gammalt fint porslin och skålar av pressglas och dessertvinglas med slipade slingriga blommor, och lite fina små bord överallt, med fina små saker på, typ små vaser och skålar och en liten jugendfigurin i porslin som jag kan gå runt och damma när jag inte vet vad jag ska skriva. Mm, det blir bra.

18:30

Alla blomkrukor ska vara gamla också, jag måste börja samla blomkrukor snart. Antingen ska de vara vanliga bruna lerkrukor (jättejättefint, fast de måste givetvis också vara gamla, och sen ska man ha en liten trave med udda små assietter och kaffefat ur fina serier från Rörstrand eller Gustavsberg att ställa under dem) eller några snygga i porslin, de får inte se nya och billiga ut bara. De måste inte vara gamla och dyra, men gärna antingen eller.

21:10

Jag läser ”Leklust” av Juli Zeh som jag fick i julklapp, och efter halva boken har inget av det det står om i baksidestexten hänt. Jag pallar inte en massa babbel, så sjukt mycket bakgrund till allt, ska det vara nödvändigt verkligen? När kommer den utlovade omoralen? Bra saker hittills: Läraren köper böcker av Arthur Schnitzler i Wien, och den unga vackra hustrun försöker dränka sig. Eller oj, är det spoilers? Kanske inte det första. Och det andra är nog inte så jätteviktigt för läsupplevelsen ändå. Lite fint känns det ändå att läsa en Stor Tysk Roman, jag funderar på att köpa den där storpocketutgåvan av ”Buddenbrooks” för mina julklappspengar, nu när jag ändå är igång liksom, jag har inte läst den, bildningslucka! Händer det nåt i den eller?
Andra saker jag vill köpa för mina julklappspengar: Liten tub Eight Hour Cream, Kiehls Lip balm + kanske nåt mer därifrån, örhängen, nagellack, tröjor av god kvalitet, en massa poesi.
Jag blir typ full av en halv mugg starkvinsglögg. Imorgon vaknar jag 05:15, åker med min far genom frostiga östgötalandskap och lyssnar på P1 in till Norrköping, där jag åker vidare mot Stockholm. I Stockholm vill jag, utöver fira nyår med sötaste H+C, köpa en massa poesi och kanske en tysk roman, men de enda antikvariat jag känner till ligger på Drottninggatan, och jag misstänker att det finns fler. Var ligger de? Om ni vill får ni gärna tipsa lite i gästboken. Tack på förhand, kyss.

21:36

Man ser på TV4 här. Pallar man inte det får man se på SVT, exempelvis en dokumentär om teodling jag slökollade på en kväll, visste ni att Rudolf Steiner (som uppenbarligen hade något med teodling att göra, jag har redan glömt) var het och jättelik Jeremy Irons? Alltså kolla. Het.

[2006-12-26 18:35:00.297]

18:30

Hej, med risk för att ni hatar mig nu, jag har skrivit en grej om högkultur och populärkultur i Aftonbladet, här kan ni läsa, eller så kan ni strunta i det om ni har fått nog av hela grejen. Jag har en mycket behaglig annandag, hoppas ni har det också.

[2006-12-25 16:31:37.817]

16:26

God jul i efterskott, god fortsättning etc, jag har lagat mat halva dagen, jag har vacker brokadkjol och pärlhalsband och ulliga tofflor för det är kallt på golven här, inte en människa syns till som inte ingår i min familj, jag är lite berusad, jag har druckit sjukt mycket glögg. Över trädtopparna ner mot havet var himlen så vacker när solen gick ner; stora ekens svarta grenar mot rosa vinterhimmel, så trött sol, orkar knappt släpa sig ovanför horisonten. Jag ska går över fält och ner till vattnet imorgon, jag ska sitta och titta ut genom fönstret och skriva en roman, jag ska läsa Leklust och äta upp de sista skumtomtarna, jag har jullov, bliss, kyss.

[2006-12-23 17:06:08.73]

17:02

Jag är uppkopplad på landet! Jag älskar min dator!!!

[2006-12-22 10:55:49.59]

10:45

Oj, nu infann sig typ… lite julstämning.

[2006-12-21 00:15:19.12]

00:14

Lägg av, är det ny dag nu igen? Jag fattar ingenting. Hur hur hur kan december gå så sjukt fort? Så fort jag tappar koncentrationen ett ögonblick blir det ny dag.

09:35

Grej jag gillar: Stränga porträtt med mörk kontur mot platt ljus bakgrund. Typ:

porträtt av Dante, typ 1300 kanske

självporträtt av Helene Schjerfbeck, 1915

10:35

Åh vad duktigt jag har jobbat nu! Nu tar jag jullov. Hurra!

18:11

OMG vad jag är trött, frusen, ont i halsen – jag kommer bli sjuk till jul, I bet. Jag tror aldrig jag har spenderat mer pengar på shopping än vad jag har gjort idag.

[2006-12-20 15:32:01.36]

15:29

Vart tar alla stiftpennor vägen??? Jag fattar inte. Ni vet såna billiga man får gratis överallt, med tre stift i, som man förväntas kasta sen, fast jag fyller på dem eftersom jag älskar dem och inte vill göra mig av med dem. Fast trots att jag aldrig har gjort mig av med nån försvinner de spårlöst. Nu letade jag i typ tio minuter och hittade till slut en i en gammal väska jag inte använt på evigheter. ”Tjänstemannaförbundet HTF” står det på den, det kan stå vilka konstiga saker som helst på stiftpennor, det är oftast helt obegripligt hur de kommit i ens ägo över huvud taget. Nu ska jag inte släppa min HTF-penna ur sikte.

18:36

Oj oj, det här med kulturen alltså. Vilken pärs.

22:10

Varje gång jag är trött på allt tillgriper jag den här:

Jag råder er att göra samma sak.

22:12

Shit vad ful den är. Men det som står i den är fantastiskt. Fantastiskt I tell you!

[2006-12-19 10:14:33.273]

10:13

Hej. Jag ska försöka köpa julklappar nu.

17:43

Hmm okej, en julklapp köpt. Det där var inte effektivt tillbringad tid. Men min Swinburne har kommit! Åh så fint, det är någon som heter Rune som har skickat den till mig. Först har Rune slagit in boken (som var i fantastiskt skick!, mycket bättre än väntat) i guldpapper med tomtar på så att det såg ut som en julklapp, och sedan i bubbelplast, och sedan i kartong och sedan i en till kartong inlindad i duct tape (eh, vad heter det på svenska?? – mitt pysselrelaterade ordförråd är påverkat av det halvår jag tillbringade i Paris, då tillverkade jag tex. en fiskstjärt, maskeradkostym-fiskstjärt, som erhöll mycket beröm från brittiska överklassmammor – ja, alltså, jag pratade engelska i Paris, fiskstjärten var till en skolpjäs på en engelsk privatskola, bla bla), jo, Rune, jag misstänker att Rune läser min dagbok för på det yttersta lagret kartong hade han satt ett klistermärke där det stod ”Päls – ett plagg för hjärtlösa”, men oroa er inte, Rune och ni andra, min pälsmössa är alltså fusk, jättefusk. Jag tycker att nästan alla saker som finns till salu är fula. Jag förstår inte hur det kan vara så här.

18:00

Så här står det i förordet till baby love Swinburne: ”Det har aldrig existerat en period, så böjd att taga lifvet makligt som den dåvarande, aldrig ett mer ängsligt, sirligt sköntalande, respektabelt och förfinat släkte. I en till det yttre moralisk men i grunden osund atmosfär sköt poesien upp som en sjuklig, matt och blek drifhusplanta.”

[2006-12-18 11:22:45.813]

11:21

Jaha, nu passar det! Skunk har inte funkat på några dagar. Jag har ändå inte haft nåt att skriva iofs, jag har mest varit bakfull och ledsen.

12:19

Okej, det BLÅSER in i hallen under ytterdörren, och vidare i i köket och på mina fötter som blir frusna trots dubbla sockar. Borde nog hänga upp ett draperi innanför dörren som isolerar lite, typ ett av mina William Morris-tyger som bara ligger alldeles obrukat i ett hörn av garderoben. Fast man måste nog ha en liten gardinstång, sånt pallar jag inte. Jag pallar inget som innebär att man måste ta mått. Shit vad jag hatar att ta mått.

12:22

Andra saker jag hatar: Bära tunga grejer (jag undviker att köpa typ läsk, mjölk och yoghurt bara för att kassen blir så tung och jobbig att bära hem då), och göra mig av med grejer, även om det bara gäller att bära ut dem (typ gamla tidskifter, kartong till mp3-spelare som jag av någon anledning vill spara, gammalt modem som borde returneras till Bredbandsbolaget fast jag inte orkar) i förrådet.

12:26

Det är så fint och dimmigt ute. Lite oskärpa i luften liksom. Det gillar jag.

19:41

Aj min rygg, nu släpade jag runt på min tungmetalldator en hel eftermiddag/kväll till ingen nytta. Jag kommer behöva anlita en kiropraktor för alla eventuella inkomster mitt skrivande kommer att generera. Jag lider för min konst. Seriöst, jag gör det. Jag har varit i tjugo affärer, kanske trettio, och kollat efter pälsmössa (jag vet att jag skrev att jag har en, och jag har en, men den är inte så fin, inte så pälsig), eller pälskrage/halsduk eller helst pälsjacka till överkomligt pris, men det verkar kört. Jag har ändå varit på riktigt tacky ställen där fuskpälsen borde stå som spön i backen, butiker jag aldrig besöker annars (mer än kanske förra hösten när jag jagade ett vulgärt guldskärp i flera månader).
Jag var på Victoria Arena för första gången i mitt liv. För er som inte bor i Göteborg: Det är en affär som säljer väldigt dyra grejer. Marc Jacobs-pumps tror jag att jag såg, det har jag nog aldrig sett förut. Jag trodde att de skulle ha nåt kul jag kan önska mig i julklapp, inte vet jag, nån kräm i en fin burk för några hundra, men det var så tråkigt, allt i stan idag var tråkigt, det är nåt fel på mig, jag hittar inget att önska mig. Bla bla bla. Jag har beställt en bok som aldrig kommer, jag vill få den innan jul. Jag tror jag håller på att bli förkyld. Har ni sett H&M:s påsar? De ser ut som något av Charles Rennie Mackintosh, och som en klänning jag sett Mischa Barton i, måste bara googla fram den. [update dårå: här är den.]

20:05

Och på tal om det! Whyred gör blusar av William Morris-tyg! Vad är dealen? Arts and Crafts-revival?

20:11

OMG vilken rolig sida jag googlade fram nu, typ all things art nouveau, ”Splendid items for traditional homes”, hurra, de har Mucha-kakel, fatta att ha typ det här på hela väggen över badkarets ena kortsida:

Plus lite kandelabrar. Hehe. Hmm, lite väl gothigt kanske. Men jag vill ha allt på den där sidan. Jag måste verkligen skriva en bestseller.

[2006-12-15 19:29:03.143]

19:22

Hej, en trafikmätare:


Site Meter //

Jag tar det lite lugnt med dagbokandet som ni märker, jag är i en av de där blogg-svackorna, när jag undviker hela grejen. Ska bli skönt med jullov.

20:38

Jag vet inte vad jag önskar mig i julklapp. Hjälp. Jag har redan både pälsmössa och bok av Arthur Schnitzler.

[2006-12-14 22:48:20.083]

22:30

Jag nämns i På Stan idag. Therese Bohman säger att det är attraktivare med bildning än med koll. Jag kan säga det en gång till, ifall nån skulle ha missat det: Jag tycker ju att det är attraktivare med bildning än med ”koll”. Yes yes. Men så här, som en följd av detta, av den finkulturdebatt november spawned: 2007 års sexigaste accessoar är kompromisslös estetisk konsekvens. Plus pälsmössa och en bok av Arthur Schnitzler.

[2006-12-13 12:20:13.857]

12:17

Åh, min knäck blev så god! Perfekt konsistens. Fast igår var jag skittrött innan jag skulle lägga mig och slängde ner dem i en burk och nu har de kletat ihop lite. Jag trodde att de var helt stelnade, men det var de uppenbarligen inte. Well, de är verkligen toppen ändå.
Nu ska jag bestämma vilka som är årets fem album av de tre jag hört i år, sen ska jag skriva som en galning. Hejdå.

12:20

Oj, bästa produktplaceringen ever: de äter M&M:s i rymden.

[2006-12-12 10:56:04.757]

10:25

Oj, det här med årslistor får verkligen litteraturkritikerna att krypa upp ur sina hålor, jag hade ingen aning om att det fanns så många. 24 i DN, 27 i SvD! Denna rika tillgång på kritiker är givetvis anledningen till den diversitet av smak och åsikter som råder i litterära debatter etc.

12:36

Äsch wtf, jag tog bort en grej nu för den kändes bara jobbig direkt, jag måste jobba. Hejdå.

making a list and checking it twice [2006-12-11 00:10:21.673]

00:06

Hej, Skunk krånglar eftersom en miljon människor försöker logga in eftersom det är såt sugigt reunion här, vilket kommer leda till att servrarna brakar ihop och Skunk dör, jag ser det framför mig. Jag gjorde backup på min dagbok nu, den är 826 sidor. Om det fortsätter så här flyttar jag härifrån och den här gången är det allvar.

Det här skrev jag igår:

Jo, det står om sex i DN idag, eller, erotik, att det är ont om den, ja, i litteraturen alltså, den samtida svenska utgivningen, jag skrev om det här för rätt länge sedan, om den pryda svenska samtidslitteraturen, och jag har nog inte ändrat mig sedan dess. Carina Rydberg och Christine Falkenland tog DN upp, och så Vertigo, och detta skulle vara ett tecken på att sexet är på intåg i de fina salongerna, hmm, det kändes inte så klockrent måste jag säga (varken själva exemplen, eller ”de fina salongerna”). Jag måste läsa den där ”Leklust”, Juli Zeh, heter hon så?, jag höll i den på biblioteket men den var 7-dagarslån och 7-dagarslån är inte för mig. Fast den verkar ju mer vara Oj, normupplösning, nihilism, vi är sjuka i huvudet, och ja just, han som skriver äckligt våldssex i DN, Dennis Cooper, det är inte det där jag är ute efter. Det är ingen som skriver sexigt om sex. Hmm, nu tänker jag att jag kanske inte alls skulle gilla ”Leklust”, jag tänker på den där kassa ”Om barnen vet man ingenting”, Simona Vinci tror jag att hon hette, har ni läst? Så där Åh nej, ingenting är heligt, allt är äckligt, sen är det inte långt till Torey Hayden. Kan vi, för att göra samtidsanalys av det hela, knyta detta till diskussionen om finkultur och populärkultur?, klart vi kan, så här: Ingen som är svensk och under 35 skriver om sex längre och värre ska det antagligen bli nu när det stått i tidningarna att finkultur är inne och alla snart är så bildade att man storknar; alla har läst skitmycket böcker men ingen har knullat, det är förpassat till dokusåpor och Fergie från Black Eyed Peas. Jag blir trött bara, här sitter vi och tänker, jag pallar inte, jag vill jättegärna att det ska vara sex-trend på gång, men jag tyckte inte att det lades fram några övertygande exempel i DN och sex som bara är sex blir nästan alltid tråkigt, jag försökte verkligen läsa min ”Justine” men jag kom ju aldrig längre än några sidor innan jag tröttnade. Hade jag ett förlag skulle jag se till att ge ut ”Tolv hav” av Sara Sand/Stina Aronson igen, sorry om jag tjatar om den, men det är typ världens sexigaste diktsamling, helt febrig och besatt, den är KÖTT och BLOD, omg vad den är bra, jag blir helt snurrig av den, det är sånt jag vill ha, när får jag mer sånt? När jag skriver det själv? Ja, och var är de unga männen förresten?, de knullade lite håglöst hela nittiotalet och nu vill de göra annat? Knulla lite håglöst är också dåligt, och det där eviga ångest-sexet, hallå, begär, passion, någon?, snälla?

Och det här skrev jag idag:

Jag åkte till stan, jag provade tröjor. På Indiska. De hade en blus av fint tyg. Fint tyg är så ovanligt att jag blir alldeles exalterad när jag ser det. Tyvärr är Indiskas blusar gjorda för personer som är fyrkantiga. Jag vet inte hur det är med er, men jag är mer avlång. Uppskattat procentuellt antal gånger jag faktiskt köper det jag provar på Indiska: 2%. Det är inte tid så well spent för mig, jag envisas bara för att det är billigt. Blusen kostade 149 kronor och hade klädda knappar och såg över huvud taget mer classy ut än sitt pris, men det gick ju alltså inte, det var lite sorgligt.

Uppskattat antal gånger som min granne har skrikit ”Förbannade jävla hora!” och slagit i golvet/väggen med vad jag gissar är en pinne av nåt slag under senaste timmen: 18

Antal gånger jag råkat trycka på Caps Lock istället för bokstaven A medan jag skrivit detta eftersom jag ännu inte riktigt lärt mig tangentbordet på min nya dator: 2.

Ungefärligt antal anledningar till oro just nu: 3.

Mm, min dator värmer upp sängen åt mig, den ligger där och spinner och är nästan som en katt. Mysigt.

14:29

Oj oj, this is the årstid of listor, listor överallt, nu har jag en lång lista med listor jag måste göra.

14:30

Prova att skriva ”listor” en massa gånger, det ser helt sjukt ut.

16:57

Jag har aldrig kokat knäck! Jag är uppvuxen i ett knäcklöst hem. Min mamma trodde att allas tänder skulle gå sönder om det fanns knäck hemma, så jag fick äta det hos kompisar, ”Vill du ha knäck Therese?” sa en kompis mamma (som kanske inte var så snäll egentligen, men som alltid gjorde goda kakor) och jag ba’ ”JA TACK!” och kastade mig över den. Nu inser jag plötsligt att det inte finns något som hindrar mig, mer än att det kanske är besvärligt, men det är värt besväret va? Vad har man i? Socker och sirap och smör?

Nu knäckgooglar jag. Jaha just, grädde också. Det här kanske kan bli knäck-kvällen! Jag har jobbat så duktigt. Nu gör jag listor. Om jag gör listor i en timme till, får jag göra knäck sen då?

17:05

Fast jag slår vad om att de inte har knäckformar i förorten. Har de inte knäckformar gråter jag. Nu är jag ju knäck-pepp.

21:07

Det fanns ingen sirap. Jag var i två olika kassa affärer och kom hem med knäckformar och grädde, men ingen sirap. Jag hatar att bo där det inte finns en affär som kan tillhandahålla sirap. Fatta misären! Jag gjorde en önskelista istället så ni vet vad ni kan ge mig i julklapp, eller bara för att göra mig glad i största allmänhet nu när det inte blev någon knäck:

Jag vill ha böcker också, fast de flesta finns inte på bild tyvärr.

[2006-12-09 13:25:35.753]

13:12

Hej hej, mina läppar är så torra, jag vet inte vad jag ska göra med dem. Jag är experten på allt man har på läpparna, så jag har testat det mesta: cerat funkar inte för mig, det är för torrt, jag behöver nåt kletigare, jag har testat typ alla svenska varianter i små tuber, Lypsyl-grejer ni vet, och special-Vaselin till läpparna från Boots, med aloe vera och rosendoft, och Carmex och Blistex och allt vad de heter, och Eight Hour Cream, den där Rose Petal-krämen, och sen tänkte jag att jag kanske borde testa att lägga av med mineraloljor, jag har testat Burts Bees lip balm (för hårt!) och dyrare Dr Hauschka (trevligt!, och så sympatisk konsistens, fast verkningslöst) och inget funkar riktigt, bäst är originalvarianten av Rosebud-krämen och den är säkert 98% gammalt oljespill från verkstadsindustrin men den är okej. Men min underläpp spricker, gör ont, min look i december heter Accident with Benetint och bygger på att min underläpp absorberar det pigmenterade rosvatten jag använder för att sätta färg på mina läppar (ja, jag använder mitt Benetint! Jag fattar inte hur Benetint kan vara en storsäljare när jag verkar vara ensam i världen om att faktiskt använda det. Alla köper en flaska och testar och tänker ”Eh okej, det här var nog inte för mig…”?) väldigt ojämt, det ger en svullen look som funkar vissa dagar, andra dagar ser det bara väldigt konstigt ut. Jo, Idomin-salva, den verkar rätt äcklig, men den finns i små randiga tuber för läppbruk har jag sett, är den nåt att ha? Luktar den illa? Jag tycker inte att Eight Hour Cream luktar illa kan jag tillägga, jag tycker att den luktar nytjärad brygga i vårens första värmande solstrålar.

gästboken!

18:23

Jag åkte spårvagn med Oscar Levertin in till stan, han talade om den stämning av missmod och vanmakt som under hösten gjutit sitt agg i hans själ och lagt frön till en hel vegetation av sjuka och hetsiga tankar i hans sinne, jag lutade huvudet mot hans axel, lät honom prata. Han hade på sig sin mörka rock och en purpurröd halsduk och på bron såg vi hur solen stod lågt över vattnet, som om den precis orkat släpa sig ovanför horisonten, röd och glödande, på väg att sjunka redan, luften klar men mild, man behöver inte halsduk egentligen, Oscar bär sin av fåfänga. Han pratade om den sjuka växling av upphetsning och apati han känner, hur han den ena timmen känner ett övermod av trotsiga initiativ och starka planer, en lust att gå fort med högt huvud och handla dristigt och i lidelse, och hur han i nästa timme känner en tillintetgörande trötthet, uppgivenhet, leda. ”Jag också Oscar”, sa jag, och han log blekt mot mig, spårvagnen var full av folk, en kammare av kvav luft och doft av billig parfym, han gömde sitt ansikte bakom gardinen av mitt hår och jag gav honom den ena luren till min mp3-spelare. Vi lyssnade på monotona låtar ur åttiotalsmappen, Gary Newman, han sa att det var bra, det blev mörkt ute.

[2006-12-07 20:01:07.12]

19:58

Seriöst, jag skrev inget här igår? Jag kunde ha svurit på att jag gjorde det. OMG, jag har verkligen ingen tidsuppfattning längre.
Min amaryllis blommar, den är vit och ser helt Carl Larssonsk ut, jättejättefint, och nu dricker jag julmust och fixar a splendid dinner with delightful dishes. Idag är jag glad. Kyss.

[2006-12-05 21:37:06.133]

21:30

Otur att jag råkade köpa en dator helt gjord av tungmetall. Aj aj, mina axlar.

Meddelande från min syster: ”länka till gästboken mer regelbundet. det är jobbigt att scrolla så förbannat! (jag är inte arg)”
Åkejrå.

gästboken!
(nu med ny säsongsanpassad koala!)

21:55

Min tillvaro känns helt arkaisk nu, sträng, ordnad, monokrom, typ jag går hemifrån och det är grått ute och jag lyssnar på ”Marble house” på repeat in till stan och sen skriver jag och stirrar ut i luften några timmar och när jag ska åka hem har det blivit mörkt ute, och jag känner mig alldeles snurrig, helt inne i det jag skriver fortfarande, liksom blinkar förvirrat mot allt folk på Avenyn, och så lyssnar jag på ”Marble house” hela vägen hem igen.

[2006-12-04 08:43:18.467]

08:34

Lite vresig igår, sorry. Ni vet ju att jag är snäll och glad egentligen.
Jag har inte så mycket emot att det är mörkt ute, men måste det regna hela tiden i den här staden? Det hämmar mig. Så här: Jag har tio minuters promenad till spårvagnen, och när denna måste företas i regn och motvind är det lätt att man blir kvar hemma istället för att åka iväg till lämplig plats och arbeta flitigt. Dessutom, jag satt på vagnen alldeles väluppfostrat och läste min Swinburne igår och hamnade mitt i ett bråk mellan förortskids som slogs lite om ett åtråvärt reklamblad, plus att femmans vagn är helt full med folk på udda tider eftersom de slussas hem från JUL-LISEBERG. Åh, så mycket besvärlighet. Jag vill bo på gångavstånd, nån gång bara, gud vad jag vill bo på gångavstånd.
– Gångavstånd till vad?
– Eh… livet?

08:51

Jag blir så frustrerad av hela grejen med ”Valda dikter”. ”Valda dikter” innebär att någon har valt dem, och att man måste sätta sin tilltro till att personen ifråga har valt det bästa. Tyvärr ges jag ofta anledning att betvivla det här. Jag är övertygad om att folk missar saker jag skulle ha gillat, jag gillar mycket bestämda saker, specifika, och just de sakerna kanske inte gillas av personen som väljer, det är ju inte så konstigt, alla kanske inte gillar typ liljor bara för att jag gör det, det kan jag gå med på. Men hur ska jag veta då? Jag måste basera min uppfattning om författare på någon annans smak? Det är ingen bra idé. Jag hatar ”Valda dikter”. Värsta upplevelsen hittills: Entusiastiskt förord om hur en viss dikt ur författarens produktion är ”det mest föfärande storartat och passionerade” som skrivits, typ någonsin, och så är dikten inte med bland de valda dikterna. Det låter som om det måste vara något fel, men den ÄR verkligen inte med, jag lovar. Hallå! Så kan man ju inte göra.

09:00

Jag kan gå med på att någon jag har förtroende för väljer dikter alltså, men nu är det någon jag aldrig har hört talas om och då blir jag skeptisk.

09:02

Säger vi ”basera” på svenska förresten? ”Jag måste basera min uppfattning”? Det var verkligen rätt fult.

09:03

”Grunda”?
Fast njä.

09:04

Jobba jobba!

09:38

”Hon var 1,76 lång vilket återspeglas i hennes fullständiga avsaknad av känsla för proportioner”.

[2006-12-03 22:01:09.18]

21:59

Från och med nu ska jag vara tyst om allt jag gillar. Läs inte böckerna på min Årets läsning-lista är ni snälla. ”Ett rum med utsikt” är okej förresten, men håll er borta från resten. Usch, märker ni vad tramsigt allt är? Typ alla som ska hålla på och tycka saker hela tiden. Måste fixa nåt slags förskott eller stipendium eller nåt, så jag kan flytta ut i ett hus på landet (anspråkslös inredning, lite gipsstuckatur bara, kanske några bronsnymfer och life-size delfiner i en fontän) där ska jag hålla mig med ett bra bibliotek och lite exotiska djur i all enkelhet. Vi hörs.

what’s your sin, say it again [2006-12-02 11:14:20.973]

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s