backup 7

from a room near Strasbourg square [2007-04-25 21:41:17.0]

21:16

Hej, sorry för låg bloggfrekevs, jag råkade orsaka upprördhet och debatt, typ med det uppenbarligen provocerande uttalandet att jag inte anser att normbrott har ett konstnärligt egenvärde, OMG, det är helt ansträngande att befinna sig i debatt kan jag meddela, nu har jag hällt i mig tre (fyra?) glas vin för att fira att jag slipper formulera en ståndpunkt ikväll och bara kan softa och fundera över nittiotalts bästa låt och detta är således en sk. fylleblogg, eller, salongsberusat dagboksinlägg. Jag lyssnade på Suedes ”Still life” på vägen hem från biblioteket och det var så vacker aprilskymning, ni vet, hjärtat räcker sig som en tom skål mot horisonten, men inte på ett sätt som gör ont, på ett bitterljuvt sätt, det var så vackert. Norsk brudspirea blommade utanför Park Avenue och doftade alldeles mindblowing underbart bland businessmän och taxichaufförer som väntade på viktiga asiater och höll upp namnskyltar och jag provade fula toppar på Top Shop men det var fint ändå, de spelade nån låt som gick ”White Trash Beautiful, there’s something you should know, my heart belongs to you” – jag googlade nu, jag hade aldrig hört den förut, nåt band som heter Everlast, vad är det för några? -, säkert ett äckligt band och det var nog en hemskt dålig låt men det kändes ändå fint, jag hängde tillbaka de fula topparna som inte kändes ett dugg som jag utan som nåt jag skulle ha tagit på mig för att bli någon jag egentligen inte ens vill vara. Sen lyssnade jag på ”Still life” ja, och tänkte att det är en så sjukt bra låt, just då kändes faktiskt ”Still life” som den bästa låten i världen, jag stod kvar under ett körsbärsträd med snuskigt svällande knoppar och lyssnade färdigt på Londons symfoniorkesters stråkar och en grå katt gick förbi och jag tänkte att om det inte är världens bästa låt så är det nog iallafall nittiotalets bästa låt, och sen sa jag det till T; ”‘Still life’ är nittiotalets bästa låt!”, han skrattade och gjorde en lista över nittiotalets bästa låtar, så här såg den ut:
1. Pet Shop Boys – Being Boring
2. Saint Etienne – Avenue
3. Primal Scream – Higher than the Sun
4. Dr Dre + Snoop Doggy Dogg – Nuthin’ but a ”g” thang
5. Warren G + Nate Dogg – Regulate
6. Saint Etienne – Hobart Paving
7. Aaliyah – Back & Forth,
jag sa att de tre bästa låtarna från nittiotalet var
1. Still life
2. Europe is our playground
3. The Asphalth World,
T skrattade igen och sa att jag är en läskig goth och att jag bara gillar låtar som är ”känsla” och ”stämning”, jag sa Yes yes, så är det, så har det alltid varit, detta är genomgående för allt jag gillar. Sen drack jag vin. Förlåt, ni behöver inte läsa. Jag ska göra nåt nu. Äta Frödinges crème brûlée-kaka och färga håret kanske, inte samtidigt. Det är så tråkigt att färga håret att det smartaste faktiskt är att göra det när man är lite full, då märker man inte hur tråkigt det är. Kyss så länge.

[2007-04-22 23:06:08.0]

23:04

Hej hej, fin helg, fin dag igår iallafall, mycket vuxen; museum, restaurang, drink och BBC-serie. Jag har tillbringat dagen med att läsa om Almqvist, ”Porträtten av Almqvist blev alltmer demoniska ju äldre, mer berömd och efter hand beryktad han blev” stod det, plus en bild där han med lite god vilja kanske faktiskt ser lite demonisk ut. DEMONISK alltså, bästa grejen! Nej, inte bästa. Men väldigt bra. En gång slog jag upp Franz Liszt i Bra Böckers lexikon, där stod det att han såg demonisk ut. Jag började genast gilla Franz Liszt. Nu när jag bildgooglar ser han inte alls särskilt demonisk ut, men man fattar att han kan om han vill. Det är skillnad på demonisk och lite sadistisk i största allmänhet. Udo Kier = inte demonisk. Och inte Gary Numan eller nån random synthare, inte Johan Kinde. Sven Lidman såg demonisk ut, säger Lönnroth och Delblanc. Demonisk och lastbar. Sven Lidman påminner om en belgare jag gillar, Léon Spilliaert, fast jag tycker nog inte att någon av dem ser så demonisk ut. Eller jo, fast inte på rätt sätt. Inte på ett hett sätt. Kanske kan Alan Rickman se demonisk ut? Jag har alltså tänkt på demoniska män hela dagen. Det är viktigt med studsande, tjockt, helst mörkt hår. Plus ond blick. Topp tre demoniska män:

Ivar Arosenius! Mycket demonisk blick.
Plus studsande hår.

David Gahan i ”Barrel of a gun”-videon.
Inte så jättestudsande hår kanske, men blicken!
Extremt demonisk.
(Mycket lik Ivar Arosenius dessutom!)

Och ta-da, nummer ett, bästa demoniska mannen ever, som grundade hela den här fetischen:

Jason Carter. ”Eh, vem?” säger ni nu, och det är klart att ni inte vet vem Jason Carter är; brittisk skådespelare som varit med i en massa säkert kassa sci-fi-projekt, men som gjorde outplånligt (och med outplånligt menar jag verkligen outplånligt) intryck på mig som teaterregissören Roy Randolph i ”Beverly Hills”, minns ni? När Brenda spelade Maggie i ”Cat on a hot tin roof”? Det märkliga ordet ”demonregissör” får här sin definition.

Föreslå en demonisk man?

23:40

Jo men alltså, det studsande håret är viktigt… det måste fladdra dramatiskt när portarna till den katolska kyrkan man står i blåser upp.

[2007-04-20 21:35:15.0]

21:33

Hej och välkomna till lite kulturdebatt.

Jag har varit på Ikea. Jag köpte en rosa filt och en kudde man kan sticka ner fötterna i när man fryser om dem – kan eventuellt vara den bästa uppfinningen sen internet. Ja, vi hörs.

[2007-04-19 01:26:51.0]

01:26

Jag freakar ur nu!

Eller, snart kanske.

Häng kvar lite.

01:53

Nej förlåt, nu väntade ni förgäves. Nu går jag och lägger mig. Kyss.

23:09

23:11

Och kolla, en svensk version av ”Toteninsel”:

Jo, jag lovar!

Tänk dit lite popplar om ni vill:

[2007-04-17 12:49:52.0]

12:28

Hej, här kan ni läsa en text ”om normen att bryta normer”, den blev nästan ett litet estetiskt manifest. Men framför allt borde ni läsa boken.
Jag sover dåligt, jag luktar för starkt av en parfym jag provade igår (okej parfym iofs, men den bet sig fast i min kofta så himla hårt, -Byt kofta då Therese!, -Nä, jag vill inte), den här årstiden får mig att känna mig smutsig.

[2007-04-16 11:23:15.0]

11:09

Man får pollen på linserna nu. Blink blink. Världen är lite dimmig idag. Det matchar min generella, icke-synintrycks-baserade, upplevelse av den. Någon som heter Niklas Schiöler har skrivit en bok om vänsterhänta. När jag var liten älskade jag att vara vänsterhänt. Jag tyckte att det gjorde mig väldigt speciell och intressant. Nu hade jag nog inte tänkt på det på flera år, jag tänkte typ ”Ja just, jag är vänsterhänt…” när jag läste DN. Att vara vänsterhänt innebär inga nämnvärda problem i vardagen för mig. Eller vadå ”nämnvärda” förresten, det innebär inga problem, punkt. Trots att jag tydligen är oböhnhörligen befläckad av onda krafter. Det var mycket påtagligare i skolan, typ när man skulle… eh, studsa en boll? Jag tror att jag studsar bollar med en annan hand än de flesta. Så, ifall ni ser mig studsa en boll och tycker att det ser lite skumt ut… så vet ni vad det beror på.

11:24

Äsch, nu när jag tänker efter tror jag att jag studsar bollar med höger hand. Jag är inte speciell alls. Men när jag var liten skrev jag allting spegelvänt! Då hade jag min vänsterhänt-speciellhets-peak.

11:27

Öh, beror det verkligen på att jag är vänsterhänt att jag skrev saker spegelvänt? Hur kan det göra det? Det låter ju snarare som något som beror på… ett litet fel i hjärnan. Typ jag har ett litet fel i hjärnan och ingen ville berätta det för mig, så de ljög ihop att det spegelvända skrivandet berodde på att jag är vänsterhänt.

11:28

Vänsterhänthet beror säkert på ett fel i hjärnan iofs, eller, givetvis inte FEL, damn you and your högernormativa tänkande!, men en avvikelse, från majoriteten.

11:47

Finaste omslag-som-fortsätter-på-baksidan-Francoise-Sagan-boken:

[2007-04-15 15:58:04.0]

15:53

När någon säger ”Ta det lugnt, du har helgen på dig” vid lunchtid en fredag känns det som att en ocean av tid ligger framför en. Jag har helgen på mig, och resten av fredagen dessutom, åh, piece of cake, och sen tänker jag att jag kan ta det lugnt resten av fredagen, gå och fika, handla, ut och äta, dricka vin, komma hem och somna, sova till 12 på lördagen, vagt överväga att jobba men istället läsa lite i en bok jag inte alls behöver läsa egentligen, bara för att den är så trevlig, och sedan gå ut och promenera evighetslångt i solen, känna doften av hav, tänka Jo, jag borde ju jobba, men det är så fint väder, köpa mat, gå hem och laga mat, dricka vin, se på tv, bli trött, somna, sova länge, vakna på söndagen, tänka Idag måste jag verkligen jobba, brygga kaffe, tänka att jag researchar lite i en timme, två timmar, tre, fyra, läser modebloggar, andra bloggar, äter smörgås, gör mer kaffe, tvättar håret, målar naglarna, öppnar dokumentet i datorn och tittar på det, får ångest. Där är jag nu, hurra.

23:10

Jag hittade en text av mig själv i senaste Residence, jag skrev den för kanske ett halvår sedan och trodde att jag hade missat den i tryck. Det blev toppenfint:

Det är en artikel om Dorothy Draper, magnifik amerikansk inredare, anti-minimalist if I ever saw it, med förkärlek för tropiska blommönster, barock, romerska bad och bronsskulpturer av pojkar som leker med delfiner.

23:15

Åh, Philip skriver om Penguin-omslag och Per Åhlins W&W-framsidor, jag tänkte också börja samla på dem ett tag, fast jag kom inte så långt. Jag har också ”Lolita”, och nån mer Nabokov, typ den som heter ”Låt höra av dig, minne” (som jag inte har läst), och så har jag ”Djurfarmen” (fast jag är osäker på om det är Per Åhlin som tecknat den), och ”Räddaren i nöden”, den är fin. Ehrm, ja, längre än så kom jag nog inte. Det finns nån av William Faulkner som jag har för mig är snygg. Och nån Sartre, ”Muren”? Jag vet att jag övervägde att köpa dem för omslagens skull när det begav sig.
När det gäller bokomslag i största allmänhet är jag annars en sucker för bilder som täcker hela omslaget. Alltså där framsida och rygg och baksida hänger ihop. Är ni med? Som Magnus Carlbings ”När vi somnar tillsammans”, den är fin. Min favorit bland omslag som fortsätter på baksidan är en fransk pocketbok, Francoise Sagans ”Un certain sourire” (”Något av ett leende” på svenska), jag ska fota den imorgon. Annars gillar jag gamla stränga Panache-omslag. Och min vackra vackra utgåva av Oscar Levertins ”Legender och visor”. Den är ett litet konstverk.

23:28

Jag gillar Ellerströms Enhörningsserie också! De är så trevliga, taktila liksom. Och så finns det en Bonniers-serie med Strindberg där ”Fröken Julie” har så coolt omslag, Adolf Hallman heter han som tecknat omslagen till serien. Jag ska fota imorgon, men ni ser ju att det är bra grejer.

[2007-04-14 19:21:35.0]

19:12

T och jag gick till Eriksberg.

Jag satt i ett konstverk.

he did not wear his scarlet coat [2007-04-13 07:56:09.0]

07:53

Oj, jag tror att Werther är död nu. Jag känner mig lite skakad.

[2007-04-12 16:54:47.0]

16:12

Especially för Helena:

Det är så fint fint väder, jag är inne och dricker min kanske fjärde och eventuellt sjätte kopp kaffe, jobb jobb, jag vågade öppna min deklaration igår, jag var säker på att jag skulle krävas på typ 17000 eftersom jag tror att Aftonbladet drar för lite skatt, men jag får tillbaka pengar! Oh the joy. Jag såg en fattig sommar framför mig. Well, särskilt rik lär den väl inte bli, men den kunde ha blivit en katastrof. Idag äter jag kallrökt skinka. Intressant. Jag äter den på smörgås alltså. Den kallrökta skinkan känns lite kontinental. Mina föräldrar vill röka fisk. De får aldrig någon fisk iofs, de är ute och kollar näten varenda dag och får typ två simpor och en spigg. Helst vill de ha lax. Sen vill de sälja den dyrt till semesterfirande stockholmare. Andra saker mina föräldrar vill göra: hyra får över sommaren, öppna en antikbod, göra hembygdmuseum av den gamla smedjan som tillhör gården de bor vid. Helst vill mina föräldrar aldrig mer åka in till stan. Kanske till Söderköping. Har ni varit i Söderköping? Det är en helt overklig stad. En gång var Söderköping Sveriges huvudstad och i Stegeborgs slott vid inloppet Slätbaken, som man reser via om man ska till Söderköping med båt, höll man utsikt efter främmande flottor och åt gäddor och musslor och slog sönder porslin som man slängde i en kökkenmödding som jag pulsade omkring i halva min barndom och letade efter Erik av Pommerns desserttallrik.

18:17

Justine är också nittiotalssnygg

och Emmanuelle också,
åh, nittiotalsögonbryn!

[2007-04-11 10:50:01.0]

10:39

Jag borde kanske ha stannat på landet, det var så renande att ha så pass långsam internetuppkoppling att man bara orkar göra det nödvändigaste = inte läsa hundra bloggar. Varje gång jag läser en blogg tar den en tugga av min själ. Att läsa bloggar för eller mot köpandet av dyra handväskor är definitivt mer sjäsligt förödande för mig än att köpa en dyr handväska, för att inte tala om att inte köpa en dyr handväska. Eh. Typ, inget fenomen i sig är mer destruktivt för mig än diskussionen om fenomenet. Diskussionen får mig att vilja emigrera. Till Italien kanske. Jag ska skriva mer om Italien snart. Jobba lite först bara.

13:06

dsjfdjfdjfdkjfjgfj. Min text är en enda röra. Plus att jag bara skriver samma sak igen och igen. Plus att jag bara skriver samma sak igen och igen.

18:08

Kolla! Den här målningen är svensk!

[2007-04-10 13:56:37.0]

13:43

Aj min mage, min stackars mage, jag har proppat mig full med Ipren men det hjälper inte för Ipren är lite som… eh, jag hade en liknelse på tungan men den försvann, det var nåt man måste göra i exakt rätt ögonblick för annars är det kört, så är det med Ipren. Skjuta lerduvor? Nä, jag vet inte. Väntar man lite för länge med sin Ipren får man iallafall fortsätta ha ont i magen. Jag sitter på Norrköpings stadsbibliotek och snyltar på någons (Norrköpings stadsbiblioteks?) nätverk och ska skriva en jättelång artikel, men nu har jag lite för ont i magen. Jag köpte en massa poesi på Myrorna. Christine Falkenlands första diktsamling, osprättad. Den är tilägnad Alexander Ahndoril och ser otroligt gothig ut och Christine Falkenland är så sjukt nittiotalssnygg på innerfliken, jag ska visa er när jag är hemma och orkar pyssla med bilder. ”Luften är tunn, men saftig av höst” skriver hon. Toppen. Sen köpte jag en bunt Bonnierslyrik från typ 1910 av människor jag aldrig hört talas om, och så köpte jag lite samlade dikter av Carl Snoilsky. Haha. Han skriver om Italien, det verkar fint. Jag är så ful i håret idag. Vore så typiskt att träffa någon jag inte sett på tio år bara därför. Jag ska snart gå och äta bakelser med min syster och min mamma, jag ska smyga utmed de Norrköpingska husväggarna och hoppas att ingen ser mig. Ja, det var väl ungefär vad jag hade att meddela. Hej.

[2007-04-08 18:02:56.0]

17:59

Hej kära läsare med vilka jag planerar att snart diskutera languagepoesi samt underhålla med anekdoter ur min vardag och kanske bilder av min mors porslinssamling: tills vidare kan ni fördriva påskhelgen med att läsa mitt magnum opus om Linné, poesi och sex, här, eftersom Aftonbladet med chockerande flit uppdaterat sin kultursida på en röd dag. Kyssar så länge.

22:17

Alltså ni fattar inte trevligheten i denna tillvaro… liksom, trögheten… Nu har jag lämnats ensam vaken av mina tidigt till sängs gående föräldrar, nu sitter jag med en halv flaska rödvin framför en brasa jag matar och som är pigg och samarbetsvillig, och jag har internetuppkoppling och en rutig öronlappsfåtölj… och en mycket seriös bok om litteratur jag borde läsa, måste jag? Säg att jag inte måste.
– Klart du inte måste Therese! Du har ju påsklov!
– Åh, okej.

23:02

Här får ni en het italienska. Med blommor i sitt hår:

23:03

Jag skulle kunna skriva ett litet appendix till den där blomstertexten, med sådant som liksom föll utanför ämnet med är vansinnigt intressant, som det här med Rousseau som bara nämns i förbifarten; hur han i breven till sin dambekant skriver att det mest grundläggande inom botaniken är ”att riktigt lära sig se vad det är man betraktar” – vilket även är det mest grundläggande, ja, själva definitionen av estetik — och därmed återvänder vi till min gamla tes om naturintresse som estetikens sista utpost. Och jag kan slänga in att alla poeter som intresserar mig är sådana som har något av detta i sig – inte nödvändigtvis så att de är intresserade av att kunna namnge växter alltså, men på så vis att de drivs av ett begär att observera, och att det är detta observerande, detta samlande av intryck och nyanser, som är poesiskrivandets första impuls.
(Det blir mer om detta i en liten tidskriftsstext snart, I’ll keep you posted.)

tell me easter’s on friday [2007-04-06 16:48:30.0]

16:47

Hej, glad påsk.

[2007-04-03 07:52:43.0]

07:52

Öh, god morgon.

14:10

Ja alltså, jag gick upp mycket tidigt för att vara jag och konfronterade en kass text. Sen blev den okej och nu är jag både mindre obegåvad och ful. Nu äter jag dessutom en väldigt god smörgås. När jag jobbade i sjukhusköket i Norrköping fick jag ibland göra mackor till läkare som jobbade natt, det var jätteroligt. Typ det enda verkligt kreativa man fick göra. Jag gillar inte räkor, men jag gjorde verkligen jättefina räksmörgåsar. Sedan stoppade man den i en fyrkantig kantin och skrev en liten adresslapp med läkarens stiliga efternamn. Alla läkare hade stiliga efternamn.

14:59

Saker jag inte hade räknat med att tycka, del 1:
Jag känner mig dragen till Josef Franks Smålandskasse. Den är inte jag på något sätt! Den är anti-jag. Ändå lockar den mig. Jag har sett den överallt på senaste tiden, senast idag i Moas fotoalbum.

15:00

Jag kör del två med en gång; Saker jag inte hade räknat med att tycka, del 2:
Jag tror att Jonas Thentes blogg kan bli rolig.

[2007-04-02 19:46:39.0]

19:30

Jag är ful och obegåvad! På samma dag! Det här är lite mer än jag klarar. Dessutom misstänker jag att plagget body inte är för mig. I teorin låter det så bra. Men jag… öh, plattas liksom bara ut och ser ut som en säl. Inte hett sälaktig (som exempelvis Therese Granqvist, mitt säl-ideal), utan bara… ja, som en säl. Kanske borde prova en större. Eller jag vet inte. 2007 är så bröstfientligt. A-linje-grejen är för a-kupeflickor, som aldrig riskerar att se lakterande ut. ”Man behöver bara vänja sig!” sa en kassörska på H&M, ”jag tyckte att jag såg gigantisk ut först! Men det är ju bara sånt man tänker själv.” Nä nä. Jag tänker inte vänja mig. Jag vill ha en body. En mycket stretchig. Så jag kan se ut som Lina Englund.

22:39

[2007-04-01 11:00:47.0]

10:57

Måste vakna tidigare. Är det här sista vårdagen? Jag vill åka och provlukta på parfymer och äta mjukglass. Fast det får jag inte, jag måste jobba. Nu jobbar jag dårå. Vi hörs.

14:10

dagens man!


Site Meter //

15:17

fdjkfdkfdklfdkfdkfdkjlfdjkgd

16:33

Men åååh vilken sunkig dag.
Sunk-dagbok.

16:39

Plus att jag har tappat bort bibliotekets Vilhelm Ekelunds samlade dikter.

16:44

– Äger du inte en Ekelundsamling?
– Jo.
– Varför lånade du en då?
– Ja, det verkar ju lite onödigt så här i efterhand.

16:45

Jag såg K-special om modernismens arkitektur, ”Lysande utsikter”, stadsplanering är uppenbarligen innegrejen nu. Framtiden har sett likadan ut i snart hundra år. (stålrörsstolar! runda fönster!)
Jo men liksom, sjuka idéer om svävande städer, mobila städer, en tanke om att allt liksom är utbytbart – inget gör mig mer illa till mods än den tanken, i rakt nedstigande linje från futurismens manifest, om att bränna muséer (”bårhus!”), det är så otäckt med historielöshet som ideal, jag fattar liksom inte tanken, jag är besatt av det motsatta: att HA en historia, att komma någonstans ifrån.

Ja, och en annan grej som gör mig illa till mods, och som uppenbarligen har med stadsplanering och historielöshet att göra (nu blir det det långa inlägget om Sprawl som det inte blev för några dagar sedan): jag tycker verkligen att det här är så obegripligt. Alltså, jag fattar liksom inte hur man kan tycka att det låter vettigt. Bara rubriken får mig att rysa.

Language-poesi säger: ”Vi har en metod. Den är mycket demokratisk.” Och okej, men vad spelar det för roll om metoden är demokratisk i sig? Det är som att säga att… ja, vad som helst; det här sättet att blåsa glas är mer demokratiskt än det här andra sättet att blåsa glas, men vad gör man med den typen av konstateranden? Praktiserar dem igen och igen? Med ett resultat som inte är något annat än en uppvisning i just metoden? (”Kolla nu när jag blåser glas demokratiskt en gång till!”) Och allt användande av ordet demokrati förresten, borde det inte rimligtvis innefatta människor på något sätt?, precis som ”förtryck” borde kräva att någon upplever sig vara förtryckt?

Och seriöst, ”Därför är narratologin i en language-dikt inte stringent, utan istället upphackad. Language-dikter är dikter i blivande, de här hela tiden på väg. De måste de vara eftersom det annars uppkommer maktcentra, ställen i texten som tycks vara viktigare än andra.”, det är SPRÅK vi pratar om, det är faktiskt möjligt att tycka att alla människor är lika mycket värda, samtidigt som man tycker att det är okej att ett visst stycke text är viktigare än ett annat. Vem opponerar sig mot eventuella maktcentra i en dikt liksom? Vem upplever det som ett problem? Språket? Folket? Jag fattar inte.

Och vadå Language-dikter läses på olika sätt av olika läsare? Det gör väl all poesi? Står det ”träd” i en text är det ju ett ”träd” skapat av alla träd man som läsare har upplevt, sett och känt och luktat. Hur är detta odemokratiskt? Please explain. Vem vinner på att man slätar ut texten till en massa ingenting? Läsaren? Hur? Om allt är lika viktigt är ju allt lika oviktigt. Hur kan detta göras till en dygd? Kan någon snälla förklara det, UTAN jämförelsen med städer tack, UTAN gallerior och köpcentrum. Det verkar så konstigt att förespråka en poetisk uppfattning som bara kan förklaras om den liknas med ytterområdena i vissa städer i USA. Att något är extra viktigt (ett ”maktcentra”) i en text betyder väl att det är detta som ligger närmast det man vill säga. Det är klart att det är lätt att undvika centra om man inte vill säga något.

prata om sprawl?

denna ”puberté souffrante”, som är det finaste, [2007-03-31 10:20:21.0]

ömtåligaste, farligaste och löftesrikaste skedet både i naturen och i människan

18:00

fin dörr till bokhandel i Haga

förrymd nyckelpiga på gräsmattan

23:02

[2007-03-30 15:24:20.0]

15:21

Om man hänger för mycket på svenska bloggar verkar det till slut som att det enda folk gör i Stockholm är att på ett eller annat sätt engagera sig i öppnandet av nya klädbutiker.

19:56

Jag tycker att klänningen Ebba von Sydow har på Café-omslaget är så snygg! Jag vill ha den. Vet någon var den kommer ifrån? Eller var det finns en som ser ungefär likadan ut?

vanskött gästbok

[2007-03-29 22:26:32.0]

22:25

Alain de Botton skrämmer mig.

[2007-03-28 23:27:17.0]

23:26

Nu äter jag Gott och blandat och tittar ut över Dramaten.

[2007-03-27 12:06:12.0]

11:52

Jag kanske ska bli Olof Lagercrantz istället? Åh, jag hade velat känna Olof Lagercrantz. Typ suttit och fikat lite framför en kakelugn i hans arbetsrum (ja, klart han hade en kakelugn där… fast kanske inte lika klart att han fikade i sitt arbetsrum. Det gjorde han säkert inte, han arbetade nog bara där. All work and no play i arbetsrummet. Men vi kunde ha fikat i biblioteket. Där fanns det nog också en kakelugn. Olof Lagercrantz = kakelugnar.) Jag gillar hela grejen med snäll plus sträng, liksom en stor kärlek till litteraturen och noll tolerans för trams, eller liksom förmåga att se igenom trams och aldrig ställa upp på dess sida. Well, en reservation dock: det är inte så himla modigt att riskera sitt tidningsjobb när man är Olof Lagercrantz. Mycket modigare att vara modig om man faktiskt har något viktigt att förlora.

22:41

Kanske det värsta jag vet: människor som använder ”Men man SKA vara ärlig!” som ursäkt för att vara plain otrevliga.

I wanna be sedated [2007-03-26 19:26:21.0]

19:17

Hej, jag började dagen med att spilla kaffe i mitt tangentbord (fast jag klantade mig inte! Örat på koppen, som jag har limmat, var inte så bra limmat… det liksom bara vek sig, som i slow motion, och välte ut allt kaffe i tangentbordet. Och på hundra små lappar och kuvert och räkningar och den gamla Expressen-löpsedeln om Linda Skugges Bon-utvik (den har legat underst i pappershögen på skrivbordet i evigheter) och ett par tofflor och ett läppglans). Sen skrev jag ett övermodigt dagboksinlägg om det, typ ”Haha, jag spillde kaffe i tangentbordet men det funkar ändå” och just när jag gjort det blev det typ kortslutning och mitt tangentbord skrev XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX typ och sen ville det bara dö. Nu skriver jag med ett nytt och plastigt Clas Ohlson-tangentbord, klapper klapper säger det, liksom ihåligt. Men det är skönt motstånd i det.

Dagens projekt har varit att försöka förstå sprawl. Jag förstår fortfarande inte. Snart kanske jag skriver en skitlång text om allt jag inte förstår. Jag blir arg. Mm. Jag pallar förresten inte det här med våren, det är helt ljust och varmt plötsligt. Jag blir yr i huvudet, har känt mig bakfull hela dagen, satt typ en kvart i solen och blev alldeles snurrig, och jag är fortfarande jetlaggad från sommartidsomställningen. Seriöst. Jag känner mig helt borta, jag somnade fem i morse kanske, låg och vred mig i evigheter, mina tankar som ogripbara, ideligt utflytande dimvågor, lakan som hettade, snodde sig runt kroppen, skavde som rep. Närå, men det lät stiligt. Ska ta en promenad nu tror jag, räcka mitt hjärta som en tom skål mot horisonten. Sorry, metafor, liknelse, förtyck. Jag freakar ur. Jag freakar ur på att man tycker sig stå för något när det enda man står för är att man inte står för något. Är ni med? Well. Kaffe? Sömnmedel? Jag känner för båda.

20:45

Söta katten ba’ ”Hej…?”

hitta generationsromanen!

21:06

Ehrm, Söta katten ligger ju aldrig framför mina verkliga favoritböcker, de står högre upp.

[2007-03-25 19:42:05.0]

19:22

Omg!, det var vår i Göteborg idag. Helt varmt. Jag gjorde misstaget att faktiskt använda mina Skopunkten-ballerinor utomhus (de var hela i tjugo minuter), men det kändes fantastiskt, jag stoppar undan vinterskorna nu, jag går i små vårskor även om det blir snö. Jag åt mjukglass med chokladströssel. Bästa grejen. Det kändes som när jag var tolv år och åt mjukglass från Järnvägskiosken i Kolmården. Sen blev jag packad (bästa ordet) med T på restaurang Sarajevo, vi var enda gästerna, kan ni gå dit är ni snälla. Det kostar typ hundra kronor, lika mycket som en medelmåttig och oinspirerad pastarätt på en kvarterskrog, att få bosnisk lammstek med stekt potatis och sån där god grönsaksröra och man är alltid enda gästerna, snälla gå dit, gå dit och ät söndagsmiddag. Jag älskar restaurang Sarajevo. Tegelväggar och mässingsljusstakar, det känns som att vara i Polanskis ”Vampyrernas natt”, innan de kommer till slottet ni vet?, när de äter middag på värdshuset i byn. Så sjukt mycket trevligare än väldigt många restauranger där det alltid är väldigt mycket mer folk. Ja. Nu blir det våfflor tydligen. Jag göds. Det är okej.

nu vet jag precis lika mycket om kärleken [2007-03-24 13:23:26.613]

som man vet om trappan, där man bryter nacken av sig

13:21

Jag läser en bok som är lite för bra. Jag pallar inte när böcker är för bra. Jag läser aldrig klart dem då. Sjukt beteende, jag vet. Men det blir liksom för mycket för mig. Jag läste i går kväll, och jag stryker under saker på varannan sida, antecknar, skriver av citat, måste gå och slå upp något i en annan bok, typ en liknande formulering, tänker åh, det här är ju nästan samma grej som den där andra boken jag gillar så mycket, och måste öppna altandörren och släppa in frisk luft, gå ett varv i vardagsrummet för att det är för bra.
Så här ser den ut:

Stina Aronson, ”Medaljen över Jenny”, tydligen en av tre vinnare av Natur och Kulturs romanpristävling 1935. Den handlar om Jenny, 26 år, som lever i ”överspänd tillbakadragenhet”, det är väldigt Berta Funcke, fallstudie, överreflektion, ”Tidens kvinnor”, Freud och sex, hurra; ”Hon var född med en rent kuslig förmåga att bevara intryck. […] Allting blev liksom inskuret i henne. Eller hon var själv en olycksalig mjuk metall under allt vad prägel heter.” Åh åh. Allt är så snyggt formulerat så ni fattar inte. ”Vet du vad jag tror är den moderna genomsnittskvinnans innersta problem? Jo, en konstig känsla av livets och alltings drömlika overklighet. Inte en poetisk drömlikhet, utan en osund, maskäten, som om de allihop vore narkotiserade, förtärda… […] De har inte fast mark under fötterna utan nån sorts kluddig vadd…”, ”Hennes väsen var av ett så värnlöst mottagligt stoff, att det ringaste intrycks små trådar kunde bilda vävnad – och felvävnad – däri.”, I could go on and on. Nu har hon dessutom träffat sin Herman Bang, med nervösa smala händer, utsökt kropp, feminin prydlighet, cigarettmunstycken, raffinerade brevkuvert (var finns alla män med raffinerade brevkuvert idag???) ”egendomligt stupande handstil”, smärt, mandelögd, ”i bländande herrekiperingselegans”. ”De hade kallat honom dandy, degenerationsprodukt, fjant, posör”, han är asexuell, ”perverst platonisk”. ”Det är inte fråga om en normal individ. Hela karln verkar osund. Han kommer mig att vilja slå opp alla fönster på vid gavel bara han finns i närheten”. Nu är de på nåt slags sanatorium i Norrland (alltså, det är nästan för bra för att vara sant); ”det vilade från första stund en prägel av tristess över detta ställe, som om själva den mark det var uppfört på vore motvillig och sjuk av bördan”, och hånglar i en glänta i tallskogen. Jag törs knappt läsa vidare, jag är för exalterad, det här är mer än jag klarar av.

13:22

Å skymningstimmar. Hjärtat räcker sig som en tom skål mot horisonten. – – – – – – – – – – –

[2007-03-23 10:32:29.973]

10:16

Nu får det räcka med fascinerade texter om överklassen, nu har vi läst det HUNDRA MILJONER GÅNGER, vi har fattat grejen nu: Det är typ som helt helt annan värld! Där de sprutar champagne över varandra på krogen! Nej vänta, det är kanske det de INTE gör? Eller hur var det nu igen? Hm, kanske bäst att skriva en text om det på en kultursida.

10:42

I’m off to Mölndal! Jag är pepp!

11:00

Eh, ett ovanligt problem, men var kommer alla pengar på mitt konto ifrån…? Jag fattar ingenting. ”Lön”, vadå ”lön”? Från vem? Vad har jag gjort för att förtjäna det här?

17:37

Mölndal var toppen. Ni skulle varit där.

[2007-03-22 10:07:28.387]

09:51

Jo, jag tänkte ju skriva en annan grej igår också, om texten i DN där Jörgen Gassilewski har läst tidskriften Neo och skriver om stadsplanering (kan inte hitta den på nätet tyvärr). För det första var det en så obegriplig text i största allmänhet, och för det andra… dfkölfdkjfd, alltså nu känner jag att jag inte riktigt orkar. Snart kanske jag skriver om allt jag skrivit att jag tänkt skriva! Eller så gör jag det inte.

20:58

Hej, ett dagboksinlägg till minne av en död skulptur:

Lite fel vinkel på henne här, men hon är så fin, det enda fina i ghettot där jag handlar mat, och idag var hon borta, bara hennes fötter som stod kvar på plattan, avbrutna vid anklarna, jätteotäckt. Ett par fötter liksom, alldeles trasiga. Så sorgligt! Någon har dödat min enda källa till skönhet. (Det här vore kanske ett lämpligt tillfälle att infoga tankarna jag gör reklam för i inlägget ovan, om att det verkligen ”pöbelföraktet” är att tycka att folk ska vara nöjda med det fula, men jag är för sorgsen. Tjarrå vi hörs.)

[2007-03-21 23:31:01.713]

23:14

Alltså jag har så snygga kläder på mig och det var inte ens meningen. Jag hade två toppar och frös lite och tog på mig en kofta jag aldrig har använt, och färgerna var så fina ihop, och så höll jag på att gå in ett par pumps och allt bara passade så bra ihop, damn, jag känner mig lite chockad, jag är helt casual lager-på-lager men ändå elegant-snygg på det där sättet jag aldrig är, jag lovar, aldrig. Har den äntligen kommit nu, den där intuitiva stilkänslan? Kommer jag bli Chloë Sevigny nu? Kate Moss? Jag bara tar på mig nåt och ser strålande ut från och med nu? Åh, hoppas hoppas. Jag kanske kan bli en modeblogg ni, när alla modebloggare har blivit köpta och bara bloggar om sina tidningsartiklar och redaktionskamraters nya jeans.

Egentligen skulle jag skriva om något jag hade tänkt kalla ”Kritik av den positiva uppbyggligheten”, vilket är en tanke som grott i mig ett tag, det skulle vara ett mycket seriöst inlägg om litteraturkritik, men nu är jag för bländad av min egen uppenbarelse. Ska gå och spegla mig lite. Kyss.

han skapade fram en kvinna, vars skönhet [2007-03-20 11:00:53.667]

gick över mänskliga mått, och blev själv förälskad i bilden

10:33

Varje gång jag sminkar mig och ska måla rouge tänker jag på en kontaktannons i DN. En gång var det en kontaktannons i DN där någon kan ha efterlyst mig. Typ ”Du brukade åka tunnelbana från Hammarbyhöjden på morgnarna och du var lång och hade långt mörkt lockigt hår”. Det lät som jag. Det var långt efteråt alltså, lite creepy, typ fyra år efter att jag flyttat från Stockholm, man brukar väl typ efterlysa folk man träffade på en finlandsfärja förra veckan, inte nån man såg på en tunnelbanestation för fyra år sen. Ja, och sen då, dödsstöten: ”Du använde mycket rouge”. Liksom whaaat? Mycket rouge? Gör jag verkligen det? Så mycket att det är det man väljer att beskriva mig med om man ska efterlysa mig i DN?
Alltså, det var nog inte jag. Det var nån mer detalj jag inte minns nu som jag inte tyckte stämde särskilt bra. Men det där med rouget störde mig skitmycket. Vad är det för sätt liksom? ”Jag har tänkt på dig i fyra år och jag tycker att du verkar underbar… men du använder faktiskt lite för mycket rouge”.

19:51

Var tvungen att redigera mig lite. Jag insåg att jag inte pallar att läsa ett ord till om en viss person, och definitivt inte här. Min dagbok kändes besudlad. Nu känns det bättre. Aah.

det var väl roligt, hurra [2007-03-19 08:38:05.597]

08:34

Hej, glad måndag. Jag är jättetrött. Det regnar och haglar och blåser. Idag uppskattar jag att slippa åka till en arbetsplats. Ska försöka bevara den här känslan till i eftermiddag när jag börjar klättra på väggarna. Mm okej, jag ska väl jobba lite nu då.

09:01

Alltså, jag hade ju börjat med vårjacka. Och nu är det små snödrivor överallt. Nu tänker jag inte gå ut förrän nån fixar det här.

14:18

Haha, rart: ”Jag sitter här med en bok, och den verkar liksom… ja, gammal… och passionerad… så jag tänkte på dig.”

14:28

Okej, jag har liksom referensramar där exempelvis Danielle Steel ingår helt självklart. Sidney Sheldon, Jackie Collins, Grottbjörnens folk, Richters bokklubb, travar med Allersromaner. Inte på nåt postmodernt sätt alltså, eller nåt skruvat universitetssätt, bara för att jag läste dem och gillade dem. Ville bara säga det. Bästa Danielle Steel-romanen är ”Zoya”, om snygga snygga Zoya som är släkting till tsarfamiljen och flyr när det blir revolution. Fast det är bäst innan revolutionen, när det bara är Vinterpalats och baler och Fabergéägg för hela slanten. Jag tycker alltid att det är bäst innan saker händer. Andra exempel på detta: ”The secret history” och ”Döda poeters sällskap”. Ge mig lite stämning så är jag glad och nöjd.

16:30

Äsch, det där kanske jag tar tillbaka direkt förresten. Eller nej. Eller jag vet inte.

21:59

Dagens man!

Johann Zoffany,
Skamlöst självporträtt som David med Goliats huvud
1756

the tasteless bracelets and the dye in our hair [2007-03-17 14:10:03.74]

14:09

En gång ringde min pappa till mig och sa upplivat ”Folk på bussen läser modernismens praktverk! Avantgardet har blivit folkligt!”.

14:10

Närå.

16:55

Hej, klassförvirring. Jag köpte Bang som alla har tjatat om, jag ville åt den där ARBETARKLASSTJEJENS* text, den var toppen. Jag läste på spårvagnen och började gråta, haha, fast jag hade solglasögon på mig så det syntes inte. Först blev jag glad och arg av ”jag gav upp hoppet när jag började inse att arbetarklassens kampenhet bestod av barn till akademiker, läkare, civilingenjörer”, sen blev det sorgligt som vanligt. Ursäkta klyschan, men det ÄR verkligen som ett litet sår, helt öppet, och så petar jag på det hela tiden, pet pet, och så gör det ont och så lägger jag inte av med petandet för jag har nån slags masochistisk läggning, petar lite till, jag hade inte flugit förrän jag var 18, jag var aldrig på semester utomlands som min bästis, pet pet, snyft. Jomeniallafall, nu är jag glad och arg igen, mm, ilska, bästa grejen, keeps me alive and kicking, jag köpte en medelklassig handväska i ÄKTA SKINN, fattar ni, jag gjorde EN INVESTERING. Den är inte fancy alltså, från Indiska, jag hade en rabattkupong som gav mig 30% på vad som helst, som jag erhöll en gång under mitt korta gästspel i överklassen då jag drack kaffe i den väldigt vackra våning i Vasastan som innehades av mannen som grundade Indiska. De i kassan ba’ ”Åh men det är ju de här kupongerna som N.N. delar ut personligen, har du träffat honom alltså?”, liksom imponerade, som om jag var en viktig kund, typ första gången i mitt liv jag känt mig som en viktig kund. Jag blev helt generad över att de trodde att jag var nån som umgås med personer som grundar rikstäckande butikskedjor och har väldigt mycket pengar, jag ville säga ”Nej alltså, ni tror fel! Jag är inte viktig!”. Well, min väska iallafall, den är toppen. Snart tar ni mig för medelklass, nu avslöjar inte ens min handväska mitt billiga ursprung.

*Arbetarklasstjejen har ett namn och heter Sanna Berg och nu får hon en kram: KRAM!

I wear my heart like a badge [2007-03-16 11:37:42.203]

11:23

Ja hej, jag skrev ett inlägg här igår om hur jag satt och väntade på att min Åsa Ericsdotter-recension skulle dyka upp på Aftonbladets hemsida… men det gjorde den aldrig. Det dök bara upp en jättelång text om Zarah Leander. Jag kanske pastar (B: pejstar? Det ser ju helt sjukt ut) in det jag skrev igår om Åsa Ericsdotter dyker upp idag, eller jag vet inte, jag känner mig lite seg. Men vi måste prata om Åsa Ericsdotter snart. Yes yes.
Igår kväll kunde man se min Otidskrift-kollega E och mig i poesihörnan på Göteborgs stadsbibliotek, där vi pratade om E:s roman som kommer ut snart, jag tror att vi skötte oss rätt bra fast vi var jättenervösa. Jag ska läsa en bok nu. Mm, hej så länge.

15:13

Hurra, min text är i tidningen. Dock inte på nätet. Men det är en glad recension. Så här skrev jag igår:

Jag tror och hoppas att jag har en text i Aftonbladet idag, och jag skulle lägga en länk dit nu, men de har inte uppdaterat kulturen än, och nu har de gått på lunch säkert, nu sitter de och och tittar ut över taken i Globen city och äter rå broccoli (jag visste inte att det var möjligt att äta rå broccoli förrän jag åt lunch på Aftonbladet. Men det är det! Man kan göra det om man får den där känslan av järnbrist som infinner sig ibland… rå broccoli och babyspenat, gärna med kött till, sen känns det bättre. Sorry om jag upprepar basic och common broccoli-knowledge för er, jag är broccoli-novis, och det är inte bara Aftonbladets kulturredaktion som äter rå broccoli alltså, den finns i salladsbuffén och alla de där snygga och hundratals tv-människorna äter den också).
Jomeniallafall. Jag har egentligen lagt ner grejen med att länka till texter här eftersom jag aldrig gillar nåt jag skriver längre, men nu har jag skrivit om Åsa Ericsdotters senaste diktsamling och jag är helt golvad av hur bra den är, jag borde ha tagit i mer i recensionen tänker jag nu, jag borde ha skrivit JAG ÄLSKAR ÅSA ERICSDOTTER. Jag kanske kan göra en badge som det står så på. Och bära vid mitt hjärta. Jag vet inte hur bra koll ni har på min relation till Åsa Ericsdotter, men tidigare har den mest bestått av avund, ilska, irritation och överseende leenden. Nu är det KÄRLEK.

Och här är badgen.

[2007-03-14 09:16:33.553]

08:58

Det är sol ute! Blå himmel! Och jag ska inte iväg och jobba i hemtjänsten! Det skulle jag senast jag vaknade till vår utanför fönstren. Fint att ni också gillar Europa! Ett tag, när det var viktigare än det är nu för mig att sortera in människor i fack, gillade jag att göra mig rolig över människor som ville åka till Australien (typ rätt många jag umgicks med på konstvetenskapen i Stockholm). De hade dessutom ryggsäck rätt ofta. Nu är jag ju däremot äldre och klokare och dömer människor på andra grunder. Haha. Jag skulle läsa Novalis lilla Europa-bok igår, fast jag somnade. Jag måste läsa grejer. Jag ska inte säga vilka, för jag tror att ni tror att jag har läst dem redan.

16:29

Jag drog och köpte skor. Inte skor jag behöver tyvärr. Eller jo, typ i framtiden kanske. I ett varmare klimat. Jag har dem som inneskor sedan en kvart tillbaka ungefär och de är toppen, så mjuka och sköna. Nu är jag lite ledig. Sjukt. Eller, jag ska läsa om en roman ikväll. Men det är lugnt. Jag får så mycket nyhetsbrev, pressreleaser, trams, jag vill ha mail från en människa. Werther tar nog dessutom livet av sig snart. Han är så himla gnällig, han bor hos nån prins, och de verkar mest vara ute och teckna i naturen, eller bara flanera omkring lite och insupa inspiration och storslagen natur och den gode gudens gåvor typ och inget är liksom till belåtenhet. Jaha, vad ska jag göra nu? Jag har bläddrat i fyra olika böcker, av vilka jag inte MÅSTE läsa någon, det kändes konstigt. Jag var på antikmarknad också förresten, gud, om jag bodde bredvid den skulle jag släpa hem saker hela tiden. Jag såg en så fantastisk pianopall. Ja, vad ska jag ha en pianopall till? tänker ni, och det har ni ju rätt i, men man kanske kan… sitta på den när man knyter skorna? Det var så vackert broderade rosor på den, åh, det var därför jag ville ha den. Antagligen de vackraste rosor jag någonsin sett broderade på en dyna på en pianopall. Helt billig dessutom, typ 250 kronor. Jag vet iofs inte vad pianopallar brukar kosta. Men den var så fin, det kändes billigt. Jag skulle ha köpt den direkt om jag inte hade varit tvungen att släpa den över halva Hisingen. Folk har sagt så snälla saker till mig idag så ni fattar inte. Jag törs inte kolla min Spraymail för jag kommer ha hundra mail från biblioteket som vill ha tillbaka 17 utgångna låneböcker. Hela mitt arvode för en viss text kommer att ätas upp av biblioteksböter för böckerna det krävdes för att skriva den. Jaha, ska jag pyssla om mina tulpaner? Färga håret? Se på tv? Jag känner mig förvirrad.

16:51

Alltså den skulle vara perfekt att sitta på när man knyter skorna! Nu ångrar jag mig. Pianopall pianopall. Jag måste ha en pianopall.

gräsbränder/gräsänder [2007-03-13 11:54:41.967]

11:52

Ursäkta, men VARNING FÖR GRÄSBRÄNDER? Här är det grått idag. Grått grått.

12:06

Igår fick jag ett nyhetsbrev där jag själv nämns som en coming attraction. Sjukt. Och vad ska jag ha för skor?

13:47

Jag vantrivs i kulturen.

19:28

Jag funderar på att skaffa ett MySpace-konto! Fast det är verkligen så mycket jag inte förstår med MySpace. Mest av allt varför det är så himla fult.

[2007-03-12 09:24:28.543]

09:22

Jag oroar mig för våren.

09:23

Idag är dagen då jag inte pallar att ha vinterskor längre utan hade tänkt byta till pumps, men nu är det ju helt grått idag också. Jag freakar ur.

10:28

Jag vill åka till Wien! Och jag vill dricka te i ett orangeri. Det behöver inte ligga i Wien alltså, vilket som helst går bra. Eller ett palmhus. Det finns för få orangerier. Andra saker vi borde se mer av: fresker och ex-libris.

10:46

Nu kommer solen!

12:43

solkatt!

20:43

Jag utnyttjade den där omtalade fördelen med frilansgrejen; att kunna bestämma själv när man vill jobba, och avvek från min ordinarie arbetstid ”alltid” genom att åka till stan när det var vackert vårigt väder. Känner mig lite varm om kinderna nu, fint, plus att jag stod fem minuter i palmhusets entré och kände håret locka sig av fukten och kollade på ett gäng sköldpaddor som grupphånglade i en bassäng. ”Vattenhuset dryper av fukt, temperaturen ligger över 30 grader när det är som varmast. Här är hemvisten för sumpväxter som vattenhyacint, musselblomma och mangrove”, hehe, I love växthus, jag ska bosätta mig i palmhuset. Att dricka te där vore dock bisarrt, iste i såna fall.
Sen lammkött på tveksam kvarterskrog som andra gången i rad försökte fuska med notan, jag drack fint vin så det var toppen ändå.

a song for Europe [2007-03-11 03:18:56.45]

03:12

Jag höll en liten middagsbjudning och sen såg vi på melodifestivalsklipp och lyssnade på melodisfestivaslåtar (ej den låt som nämns i tidigare inlägg här, vars titel jag inte tänker skriva ut eftersom den skulle besudla den här anteckningen, som är i ett annat stämningsläge), gamla grejer T laddade hem när Audiogalaxy fortfarande fungerade och allt i hela världen var tillgängligt; ”Jag vill leva i Europa” med Arja Saijonmaa, sjuk låt egentligen, men jag minns ändå att jag fascinerades av den, den handlar om fyra människor som åker bil tillsammans genom Europa; ”till Nice via Hamburg och Bryssel, och helst via Geneve”, och gud vad jag älskar låtar om Europa, jag har alltid älskat låtar om Europa. Det är för att jag är lantis, från ett samhälle med 4000 pers, alltid har drömt om storstad, alltid har drömt om EUROPA, jag läste tågluffarbroshyrer på åttiotalet när jag såklart var alldeles för ung för att få tågluffa, jag planerade reserutter i huvudet, vilka städer jag ville se, det var nåt med åttiotalet och EUROPA, bara ordet, hallå, det är så vackert, jag vill se Europa, vill fortfarande se Europa.

Jag har tillbringat hela nätter med att Soulseeka låtar som heter nåt med Europe, eller städer, bäst är Moscow, så vackert vackert namn, Moscow, och Prague, Berlin, en gång fanns det en mur i Europa och allt som fanns på andra sidan var grått och man kunde fantisera om hur det såg ut där; Rational Youths ”Saturdays in Silesia”, som är en stad i Polen, och en sjukt bra låt, jag älskar allt med östblocksstäder, Alphavilles ”Summer in Berlin”, damn, jag gillar t.o.m. Scorpions ”Wind of change” just därför, för ordet ”Moscow”, jag älskar Beautiful Souths ”Rotterdam or anywhere”, Roxy Musics ”A song for Europe”, France Galls ”Ma veille Europe”, Ultravox ”New Europeans” och John Foxx fantastiska fantastiska ”Europe after the rain”, åh gud så bra, det är vår, nyregnat Europa, frukträd i blom, allt är möjligt, kom så springer vi, över torg med fontäner, genom arkader, storstäder, bakgator, neonskyltar.

Fast bästa Europalåten är Suedes ”Europe is our playground”, och jag lyssnade på den när jag åkte genom Europa, första gången jag var söder om Danmark; Tysklandsfärja och platta Holländska landskap utanför fönstret, jag är arton år och dricker taxfree-Baileys, över franska gränsen och till Paris; run with me baby, let your hair down, from peepshows to discos, from eastern block to France, Europe is our playground, något Bruno K Öijer:skt över de där raderna, run with me bay, let your hair down, typ I natt är du svårt blond och alla barer öppna, i EUROPA, åh.

Och på chartersemester i det som en gång var östblocket; Bulgarien, Sunny Beach, den fd. kommunistiska semesterutopin vid Svarta havet, T och jag har varit på MEGADISCO, nån jättestor anläggning med pooler och vattenrutchbanor, och vi har dansat till ”Mr Vain” bland bulgarier med polysterkläder, och är otroligt fulla och går vilse på vägen hem. Högsta huset i Sunny Beach är en modernistisk betongskrapa vid havet, med en neonskylt på taket där det med tunna kyrilliska bokstäver står HOTEL EVROPA, den syns på långt håll och vi navigerar efter den, genom öststatsbetong och taffligt fuskbygda hotellkomplex, och Hotel Evropa leder oss hem.

Snart måste jag faktiskt åka till Prag
och då vill jag bo här.

Madame Yevonde: Europa och tjuren, 1935

03:26

Jag dricker vatten och äter mandelskorpor med öppet fönster och det är milt ute, mild luft, en fågel som sjunger nånstans, man kunde köpa kvistar av persikoblom i en blomsterhandel idag.

13:52

Jaha, det är sol och vår i Stockholm? Kul för er. Det blir aldrig vår här, det är bara regnigt och rå luft och grått. Jag vill ju inviga min nya solglasögon, jag vill dricka kaffe ute nånstans, och äta mandelskorpor. Mandelskorpor är nu officiellt vårens grej. Måste fixa nåt dessertvin att ha till dem, jag vet inget om dessertvin men jag älskar tanken. Ska panikläsa lite nu, tjarrå.

15:07

Jag önskar mig en prenumeration på den här tidskriften.

little boy, run along, alone or home, [2007-03-10 16:37:45.687]

between the knees of her, all among her bracken and her ferns

16:24

Jag är i schlager-koma nu. Jag har tillbringat för många timmar i folkliga butikskedjors affärer de senaste dagarna, där spelas det schlager. Oupphörligen. Igår slutade Diggi-loo diggi-ley spelas när jag gick ut från Wedins och började om när jag gick in på Vero Moda. Diggi-loo diggi-ley är kanske den sämsta låten någonsin. Bara att skriva titeln gör att min intelligens sjunker med uppskattningsvis 17 procent. Seriöst, prova att skriva det en gång. Diggi-loo diggi-ley. Diggi-loo diggi-ley. Det är som att stirra på en sån där snurra med en spiral på som man har för att hyptnotisera folk (i Kalle Anka iallafall). Diggi-loo diggi-ley. Repeat after me: Schlager är en fin svensk tradition. Diggi-loo diggi-ley. Diggi-loo diggi-ley.

[2007-03-08 00:50:33.067]

23:45

Idag har jag hängt med Nan Goldin.

myself, arch-traitor to myself; [2007-03-07 01:38:42.773]

my hollowest friend, my deadliest foe

01:16

Jag läser en så vacker bok som luktar så gott. Jag gillar alla lukter av tryckta saker, tom. när de luktar äckligt egentligen, som typ… BLM har jag för mig luktade rätt illa. Liksom äckel-gott. Eller, allt som består av papper luktar ju gott, nu luktar jag på DN, den luktar jättegott, och en Telia-räkning, gott, nästan som te, English Breakfast-te, om än väldigt svagt. Mmm, papper.
Var ute och åt grekiskt, kolgrillat, det smakade chartersemester, det var toppen. Jag blir hungrig igen bara jag tänker på det.

Fernand Khnopff: läskig tjej i ett rum med fina färger

Nejdå, ”I lock my door upon myself” heter den där bilden (ses här beskuren, den är typ dubbelt så bred egentligen), döpt efter en rad i en dikt av Christina Rossetti, så här börjar den:

God strengthen me to bear myself;
That heaviest weight of all to bear,
Inalienable weight of care.

All others are outside myself;
I lock my door and bar them out
The turmoil, tedium, gad-about.

I lock my door upon myself,
And bar them out; but who shall wall
Self from myself, most loathed of all?

Nice stuff.
En strof till:

God harden me against myself,
This coward with pathetic voice
Who craves for ease and rest and joys

Hon är lite hård mot sig själv. Men det gillar vi.
Godnatt.

01:28

Det borde vara mer poesi här!
Min syster gnäller på mig när jag låter gästbokslänkarna försvinna, så:

et voila här är gästboken!

11:23

Pratar inte Sara Stridsberg alltid om att vara eller inte vara en ”daddy’s girl”? Det där är kulturmedelklassen i en liten ask: ett enda långt och tryggt fadersuppror.

[2007-03-06 09:31:44.9]

09:30

Känns som hälften av alla mail jag skriver bara studsar tillbaka direkt och säger ”Nä sorry, jag är på semester, kommer hem om jättelänge, maila nån annan”, jag tycker alltid att såna där meddelanden låter lite snorkiga. Eller så är jag bara avundsjuk.

11:52

Okej, inlägg av för den här dagboken klassisk karaktär: Jag blev alldeles deprimerad av DN:s utbildningsbilaga idag. Eller, jag har bara läst ett enda uppslag, det räckte. Den handlar om hur ens föräldrars utbildning styr vad och var man väljer att plugga. Det är ett diagram under rubriken ”Bakgrund styr valet av utbildning” där föräldrarnas utbildning finns i staplar som heter ”gymnasium” och ”högskola/universitet”. Har man däremot föräldrar som saknar gymnasieutbildning finns man inte representerad. Fast det konstigaste är herr professor i pedagogik som uttalar sig om saken, och får det att verka som att föräldrar ”skickar iväg” sina barn till universitet och högskolor. Så är det ju verkligen inte om man har föräldrar som inte har studerat, man skickas inte iväg nånstans, vill man nånstans får man ta sig dit helt på egen hand. Man kan inte prata med sina föräldrar om utbildningen, för de vet inte hur de går till, hur man söker, hur man kommer in, hur det går till att plugga, vad man har för betygsskala, hur nånting funkar, ingen vet hur nånting funkar, ingen i hela släkten, och de tycker mest att man är lite konstig som pluggar nåt flummigt som ”litteraturvetenskap” och så får man försvara sig, redogöra för vad man har tänkt bli när man blir stor egentligen och vad nu det där ska vara bra för, ta massa studielån för nåt man ändå inte får några jobb på. Och så är det nån tjej i DN som är 23 år och säger ”Pappa blev professor i rättshistoria precis nu i dagarna” och ”När jag är färdig med min utbildning vill jag göra karriär. En plan är att sitta ting, eller börja på en affärsjuridisk byrå”, eh, sitta vad?, hon har vuxit upp ”I Uppsala där föräldrar och morföräldrar är aktiva i universitetsvärlden”, jag är livrädd för henne, att läsa juridik i Uppsala lär ju kräva ett självförtroende få arbetarklassbarn har och sen slutar det med att alla jurister kommer från fina akademiska hem med professorspappor, kul.

12:16

Jag kommer ihåg när S bodde i Linköping och hon läste litteraturvetenskap och berättade hur skeptisk hennes pappa var, att han tyckte att hon skulle jobba istället för att låna pengar för att läsa gamla böcker typ, och sen slutade hon ju plugga efter en termin också, och fick vikariat på nåt dagis och sen vet jag inte, men några mer studier lär det ju inte ha blivit. Breaks my heart! Seriöst. Fatta att det skulle behövas lite jurister från en sån verklighet också. Hur nu det ska gå till.

12:40

I ett gladare tonläge; mer text av mig i tryck: För uppmärksam läsare av den här dagboken är de här brudarna

inte någon nyhet. Det är de nog däremot för resten av landet, jag skulle nästan kunna sätta en slant på att det är första gången en bild av John William Godward trycks i en svensk tidning. Jag har skrivit en jättelång text om honom i nya numret av Axess.

the stars and the night owls [2007-03-05 12:12:02.073]

11:51

Jaha, blogg blogg, glad måndag, mjölken är slut. Nu har jag gjort mer kaffe ändå. Jätteäckligt, jag tror jag missade en kopp vatten. Jag är så dålig på engelska. Jag fattar inte viktiga ord i meningar, liksom de ord som avgör hela meningen. Saker jag borde ha studerat: Engelska, filosofi, estetik (kanske, eller så skulle det bara ha varit osexigt och deprimerande), mer konst- och litteraturvetenskap. Alla skriver ”Oj, idag märks det att våren är på väg!”, hur märker ni det? Det är så himla grått här, det skulle faktiskt lika gärna kunna vara november. Jag måste köpa tulpaner, blandade färger. Jag har kommit på att jag alltid tycker att blommor är det snyggaste i inredningsreportage. Typ en byrå med några anemoner i ett glas och jag tänker ”Guu va fint!” (jag tänker på östgötska tror jag), fast det bara är blommorna jag gillar. Well, det funkar inte alltid, jag går inte på tulpaner i Alvar Aalto-hem t.ex, i en clean amöbaformad vas som man även kan stoppa frukt, garnnystan, karameller etc i, fast helst inte samtidigt som tulpanerna. [Okej, update: borttaget stycke med hänsyn till upphovsmannen till ett roligt citat som inte vill se sina ord återgivna på GP:s kultursidor, ni kan väl fråga innan ni citerar grejer? För annars törs jag inte skriva vad som helst] hahaha, så går det till i arbetarklassen [ja, nu blir ju detta helt obegripligt, sorry], Ronnie Sandahl är medelklass va? Alla fina killar är medelklass.

12:25

Jo, jag har skrivit en grej i senaste Rodeo, om Nina Wähä som jag gick på skrivarskola med en gång i tiden, och som nu har skrivit en fin roman.

12:54

Det har blivit Filippa K-man-butik där det finaste antikvariatet låg förut, ännu ett tecken på att det är fel på världen.

12:59

Gud vad jag ville jobba i ett antikvariat ett tag när jag bodde i Norrköping. Jag gick dit och frågade, och mannen i antikvariatet var så himla skeptisk, och jag tänkte att jag har minsann läst skitmycket böcker, jag skulle vara toppen i ett antikvariat, du tror bara att jag är inkompetent för att jag är tjej, jag slår vad om att jag har läst minst lika många böcker som de asociala killarna du låter jobba här som tar varje chans att skylta med Bukowski-böcker, fast det sa jag ju inte, jag lämnade mitt telefonnummer och sa snällt ”Men ring om du skulle behöva folk!” och han ba’ ”Mm, fat chance”, eller, det sa han ju inte, men det tänkte han ju. Sen sökte jag jobb på en gratistidning istället, det gick bättre, och sen fick jag ha ett eget skrivbord med en egen dator och utsikt över Norrköpings takåsar och typ skriva om hur studenterna hade svarvat fram världens största bränsbollsslagträ, det låg på några sågbockar nere vid strömmen och jag gick och fotade det, det summerar nog den perioden rätt bra.

19:30

Jag skrev det här på biblioteket, fast det fanns inget nätverk jag kunde snylta på så jag pastar in det nu:

Alla har så snygga skor, alla är så snygga. Alla tjejer. Göteborg är fullt av snygga stylish tjejer med snygga klackar och fula killiga killar i fula killiga kläder. De yoghurtdoppade cashewnötterna i naturgodispåsen ser ut som små foster, typ grisfoster, vilken äcklig iakttagelse, kanske är jag sjuk i huvudet som först tänker det och sedan skriver det, eller bara osmart, jag borde spara det till min vackra och lätt morbida diktsamling som jag skriver i framtiden. Jag var på Designtorget och skulle köpa en födelsedagspresent till H, men den fanns inte, och Designtorget var så otäckt. Jag köpte Faktum av min favorituteliggare, han sa att jag var så vacker så nu är han ännu mer min favorituteliggare. Det spelar ingen roll om han säger så till alla! Jag gillar det. Alltså, [borttagna anekdoter som verkar genanta i efterhand] Jag skriver med storlek 10 på times new roman för att inte personen bakom ska kunna tjuvläsa.

21:28

Alltså Patrick Wolf, vad var det där för kass förstasingel, vad är det för sätt att skrämmas och släppa en singel som inte har nåt med resten av skivan att göra plus färga håret rött och posera på ett satans tivoli? I turkosa shorts? Just plain taskigt. Nya albumet verkar ju toppen. Natur! Månader! Kärlek! Åh Patrick, din gamle romantiker, förlåt att jag tvivlade.

last night I dreamt I went to Manderlay again [2007-03-03 15:40:17.24]

15:34

Jag såg ”Rebecca” igår, åh, sjukt bra film! Eller, första delen var väldigt mycket bättre än jag mindes den, och andra delen tråkigare, men fantastisk film verkligen, ni borde se den.

15:40

[2007-03-02 17:51:26.18]

17:50

Nu tryckte jag på ”skicka”, nu tar jag helg. Pass the wine, please.

[2007-03-01 20:35:33.263]

20:34

Jag har precis läst en så bra diktsamling! OMG, det var inte igår.

21:13

Men åååh, töntiga medelklassbarn, sluta kasta sten!

[2007-02-27 13:27:37.14]

13:23

Jag har tillbringat dagen hittills med att fara fram och tillbaka och bära böcker. Har fått korr på nån bok som är sjukt tjock, har fått diktsamling med posten, har varit på bokrea. Det fanns inte en enda skönlitterär bok jag ville äga (lika bra eftersom jag inte vet när jag skulle hinna läsa den), däremot fina bilderböcker. De två bästa handlar om pojkar resp. tapeter.

A few of my favorite things.

[2007-02-26 11:17:27.273]

10:59

Det snöar, grannen spelar musik, han har nån extra bas, jag vibrerar i takt till hans bas nu, fast det är två betongväggar emellan oss. Ljudet moves in mysterious ways här, när han skriker låter det som att det kommer uppifrån, när man spelar musik i köket hörs det högre i badrummet. Det här är ett fuskbyggt betongelementhus uppfört på vattensjuk mark där man har anledning att frukta klimathotet; lite högre vattennivå och man bor antagligen på en flodbotten. Jag vill ha ett kontor. Jag känner mig luddig i hjärnan. Jag tänkte på en dikt igår, det var nog nästan tio år sen jag skrev den nu, om att ha damm i hjärnan och att kyssa någon med läppar klibbiga av apelsincinzano (roligt ord att säga!, sin-sin-san), taxfreeapelsincinzano, det är så sorgligt med taxfreesprit, så desperat. Det var en rätt bra dikt. Jag fick nya Patrick Wolf med posten! Fast han har rött hår, röda kläder och åker en gammal karusell på omslaget, plus att skivan heter nåt med ”magic” = illavarslande. Jag vill att han ska stå på en hed med vinden i håret, jag vill inte ha nån sunkig cirkusromantik, inga karuselljud. Jobba nu, hej hej.

14:19

Jag pallar inte att vara här längre.

bellissima statua sommersa, [2007-02-25 16:32:27.06]

seduti, sdraiati, impacciati!

16:38

Vilken fantastisk bild på Simon, 12. Är den på riktigt? Är det riktiga fåglar? Vad är det för sort? Duvmåsar?

16:40

Jag hatar när jag stavar fel. Jag kan stava till träningsvärk! Jag blir verkligen generad över sånt här.

ned genom rymden stjärnigt de sväva [2007-02-24 15:13:45.523]

15:04

Måste det snöa hela tiden? Jag har sån träningsverk i armarna, jag släpade hem en låda porslin igår, då snöade det också, blåste kallt på den hemska hemska vägen till bussgodsterminalen. Jag har ont i mina obefintliga biceps. Men porslinet är strålande vackert, köksboret ser ut som ett stilleben nu; en trave assietter, tekoppar, påskliljor på fönsterbrädan, i det sista stadiet av bloming, helt utfläkta, spretande, flämtande dekadenta, och boktravar, slipade vinglas (drack vitt vin igår!, det kändes som sommar).
Nu ska jag snabbläsa en roman. Hej hej.

[2007-02-23 10:14:11.053]

09:51

Jag tar tillbaka det där om ”nu borde jag kunna unna mig”, jag hatar allt unnande överallt, jag mår dåligt av att se ordet. Jag har dessutom inte gjort ett dugg för att förtjäna något, en vårjacka möjligtvis, men bara för att den saknas i min garderob, jag har definitivt inte förtjänat de dyraste pumps jag någonsin ägt som dessutom antagligen är opraktiska på gränsen till dumhet, jag har bara suttit på min indieröv (indien har jag gjort mig av med, röven är svårare) och druckit kaffe. Nu ska jag unna mig stenhård arbetsdisiplin och sträng diet.

09:58

Jo, igår när jag provade de opraktiska pumpsen stod det två affärsbiträden (eller wtf heter det?, expediter?, butiksmedarbetare?, fräscha tjejer som jobbade i affären?) och pratade bakom ryggen på mig (ja alltså, inte ”bakom ryggen på mig”, inte om mig, de bara råkade stå bakom ryggen på mig när de pratade), och den ena sa upprört ”Britney Spears kanske är död!” och den andra sa ”Vaa?” och den första sa ”Ja, det står på INTERNET, hon kanske är död!”, jag var tvungen att ringa T och säga åt honom att kolla kvällstidningarna, såg framför mig en ändlös ström av videon när hon begår självmord i ett badkar och ”Lucky” i hundra miljoner inslag (”She’s so lucky, she’s a star, but she cry, cry, cries in her lonely heart”). Det var lite omskakande.
Werther förresten; ”Adieu! I see no end to this wretchedness except the grave”, det här kommer att sluta illa.

11:02

Moa gör mig alldeles lycklig med sin fina fina dagbok, jag tycker att man genast inser problemet med 99% av alla bloggar när man läser lite där: Denna tragiska brist på hunger efter SAMMANHANG. Sammanhang är bildningens ultimata belöning.

[2007-02-22 12:38:30.693]

12:30

fdsjfdjfdjsdijr, jag har sån lust att åka till stan och prova kläder. Köpa vårgrejer. Solglasögon (sett fina på Åhléns), vacker sjal (sett fin på Åhléns), ett gäng toppar (sett helt okej på Åhléns), en kjol, eller klänning (finns antagligen på Åhléns), jag har lust att ha klänning, strumpbyxor, fast vad ska jag ha för skor då?, borde köpa skor också, kanske inte på Åhléns, och jag måste lämna tillbaka skorna jag köpte FÖR FJORTON DAGAR SEDAN, eftersom det är öppet köp i fjorton dagar, det är helt svindlande att det gått fjorton dagar, jag fattar ingenting. Jo men ni hör ju att jag måste åka till stan ett tag. Detta är ju det som framhålls som det bra med att jobba liksom på egen hand; att kunna jobba när man vill, och eftersom jag jobbade typ mellan 19-22 igår, plus mellan typ tolv och två i natt (ja, utöver dagen alltså) borde jag nu kunna unna mig dagsljus + klänning och fin sjal, yes yes, har ni fått bokreakataloger förresten? För jag bor i den illiterata förorten och hit levereras de uppenbarligen inte.

13:14

Jo, Fountain is no more, jag hade inte postat något på evigheter fast jag påbörjade min serie om Bra saker som doftar ros ytterst ambitiöst. Jag delger er härmed en av bilderna som aldrig dök upp: Benetint lip balm, det är toppen (använder det idag), betydligt mindre hysteriskt cerise effekt än original-Benetintet i flaska.

21:25

Lite mer skönhetsblogg förresten, bästa läppbalsamet i februari kommer från Crabtree & Evelyn, Kiehl’s kan slänga sig i väggen faktiskt, det kändes plötsligt bara petroleumkletigt. Crabtree & Evelyn-krämen liksom bara sugs upp direkt och har varit väldigt snäll mot mina ömtåliga vinterläppar. Rejäl tub dessutom, 15 ml, och fin förpackning, den levereras en rosa låda med vacker blomma på, plus har solskyddsfaktor 15. Hurra hurra!

Här syns läppbalsamet läsande sin favoritdikt av Hjalmar Gullberg.

[2007-02-21 10:36:55.027]

10:34

Nån gång i framtiden ska jag skriva en text som inte suger.

11:33

Richard Bergh är dagens man. Lite tveksamt skägg bara, annars underbar, the Ola Hansson of målarkonst, plus att ”han överarbetade de flesta av sina målningar och hans manuskript är närmast oläsliga på grund av alla ändringar. Det verkar som om han aldrig blev nöjd med något han gjorde”. Lite sent att säga det nu tyvärr, men Richard, jag tycker verkligen att du var toppen.

11:48

Dagens lästips: Karin om ”snygg och smart” (under gårdagens datum och bilden på Tori Spelling).

11:52

Jag vill ha ett armband med en orm.

12:20

Jag gillar namnet Richard. Jag vill se en film med Richard E Grant. Helst L.A. Story. Åh, L.A. Story.

14:48

Nu läser jag om en ung tysk man som ”tillbringade kvällarna i sin fåtölj varifrån han betraktade det falnande ljuset och sommarens molnskepp, som med sina rosenfärgade kölar färdades västerut, mot nya gåtfulla länder.”
Jag är så lätt. Skriv om moln och jag gillar det. Werther håller på att tappa greppet nu: ”I cannot think: I have no longer any feeling for the beauties of nature, and books are distasteful to me.” Jag är helt snurrig. Jag har druckit för mycket kaffe. Il neige dans mon coeur comme il neige sur la ville.

[2007-02-20 00:49:23.783]

00:33

Jag har äntligen kommit på vad jag ska göra med mitt liv, vad skönt: Jag ska bli Ulf Linde.

00:34

Nu blev jag genast tveksam iofs. Tvinga mig inte att stå vid mitt ord, det är möjligt att jag har ändrat mig imorgon. Men överallt dit jag går har Ulf Linde redan gått och står där och överraskar mig, det är så fint. I somras påstod han exemplevis att Bruno Liljefors var symbolist. Get out of here! sa jag, men han envisades, ”Kolla på gässen som flyger över vassen, vad är det för väder?” sa han, ”Det är mulet” sa jag, och han ba’ ”Hur vet du det? Det syns ju ingen himmel”, det var mindblowing.

09:39

Snart blir jag pigg och effektiv. Igår avskaffade jag det vinterröda nagellacket. Nu blir det inte rött nagellack förrän det är sommarrött, jo, stor skillnad. Nu har jag cerist, känns bra, det är lite mörkt bara, jag måste köpa annat. Svårt med cerist nagellack, svårt att få det att inte se billigt ut, om man inte har rakt blankt hår och liksom konstskoletjejstil för då kommer man undan med allt, men det har jag ju inte. Jag blir alltid uppslukad av helt andra saker än de jag borde ägna mig åt. Nu pratar jag inte om nagellack utan typ om Henry Fuesli. Ska jag nånsin bli snygg igen måste jag färga håret och jag måste göra det snart.

09:54

Alltså jag vann en massa porslin på en Tradera-auktion och nu ska försäljaren skicka det med bussgods och jag fattar ingenting, hemsidan är helt obegriplig.
Jaha, nu snöar det.

17:51

Hm, lite dumt kanske att välja en dag med snöfall och isande vindar till dagen då våren startar, dagen då jag väljer liten skinnjacka framför kappa och liten blommig sjal framför halsduk, hmm ja, jag höll faktiskt på att frysa ihjäl, februari, oh du grymmaste av månader, denna gråkyla, jag satt och skakade på Stadsbiblioteket, lindade in mig i extrakofta och till slut tumvantar och fick scrolla med piltangenterna. Nu ska jag skriva under ett täcke. Kyss.

22:09

Ni tror på allt jag skriver! Jag har aldrig pratat med Ulf Linde på riktigt alltså. Bara i mitt huvud. Roligast var när ni trodde att jag for ut på landet med Patrick Wolf och presenterade honom för mina föräldrar.

[2007-02-19 19:03:26.97]

18:21

Okej, jag klagar: Jag valde i evigheter bland tidskrifterna i det där Få en gratis kulturtidskrift-erbjudandet, och sen tog jag Pequod, som jag inte har köpt sedan jag var nitton och tyckte att Hedengrens tidskriftshörn var paradiset på jorden, det skulle vara påskliljetema i nya numret och det lät så fint, helt perfekt. Fast jag fick ett nummer från september förra året, med cykel-tema. Oh the irony. Fattar ni att cykel liksom är den estetiska motsatsen till påskliljor? Jag ville ha bögar och blommor och fick… eh, ja, jag vet inte riktigt, jag har bara bläddrat, Kraftwerk och Geroge Perec typ, förenade av sin kärlek till cykelsport. Nu sticker jag in en liten klagan till när jag ändå är i farten och på dåligt humör (obs!, det har att göra med dålig arbetsdag, för tunga påsar och väskor, jag råkade ställa cornflakes på en farbrors fot på vagnen, jag såg ut som en gravid herdinna i en klänning jag provade etc, det är inte Pequods fel), men jag tycker att det är så töntigt med det här att hålla på och uppskatta idrott ESTETISKT, typ slalom (kunde man läsa om i Expressen rätt nyligen), boxning (intellektuellt!), tennis (oh, små shorts, Woody Allen, ni vet), fotboll (ett så vackert skott! Nästan som konst!, män nickar i samförstånd), och cykelsport dårå (rörelse framåt, människa och maskin i vacker förening, bla blaah). Eller, klart ni får uppskatta vilka sporter ni vill av vilka anledningar som helst, men snälla skriv inte fler texter om det. Och åter till Pequod: ”Man kanske inte borde gnälla över nåt man har fått gratis…?” tänker ni och det har ni rätt i, jag skäms lite nu, men jag var så pepp på påskliljorna.

[2007-02-18 21:50:48.07]

21:50

Nån gång i framtiden ska jag skriva en text utan att använda ordet ”estetik”.

hon skulle kunnat få en ängel att synda, [2007-02-17 17:10:29.617]

hon kunde stillat även gudars begär

17:07

Jag måste delge er ett så fantastiskt parti ur den här gamla intervjun där Per Hagman pratade med Johan Kinde:

PH: – Att vara den enkla pojken från landet som kommer till storstaden med drömmar om glamour och som uttrycker den här längtan med stora och romantiska gester har ju aldrig setts med riktigt nådiga ögon.
JK: – Det där har ju alltid varit ett märkligt missförstånd. Jag menar, det är ju knappast rika playboys som gör de bästa glamourplattorna. Precis som fördomen gjorde gällande att synt- och new romanticbanden skulle varit några sorts övre medelklassbarn, när den scenen i själva verket på många sätt var mer arbetarklass än punken. Men rent generellt är det väl så att det krävs en avsaknad av något för att kunna känna en längtan efter det och romantisera det.

22:17

Baby don’t fear the arrival of love!

[2007-02-16 08:28:00.573]

08:25

Jag har inget självförtroende alls idag.

21:52

Okej, parfym på postorder ÄR den sämsta idén någonsin. Jag tyckte att äpple och vanilj lät som en underbar kombination, men det luktade så… starkt. Jag pallar inte starka dofter. Men en bra grej, jag fick ett till parfymprov idag eftersom administrationen i den andra webshoppen verkar vara lite förvirrad, så nu kan jag lukta parfymprovsgott rätt länge. Jag vet inte om det är syndigt att blanda parfymer (jag misstänker att det är det), men nya rosparfymen + gamla vailjparfymen luktar fantastiskt ihop, faktiskt precis som något för februari; fortfarande den varma, mjuka basen, men med pigg och vårig blomdoft över. Sen trappar jag ner på vaniljen gradvis, och sen typ i april, maj kör jag med bara rosparfymen. Yes yes.
En annan grej, kanske den näst sämsta idén någonsin då, är kläder på postorder. Jag förtränger det hela tiden, men sen står jag där i köket med de fula plastpåsarna med ostrukna kläder i som man dessutom måste packa in igen och gå och posta samt betala porto för om man inte vill ha dem efter att ha provat I LUGN OCH RO HEMMA (sämsta argumentet någonsin! I butiker är kläderna iallafall strukna, och man kan jämföra mellan storlekar och färger, jag tycker allt är bättre i butiker, så länge man inte provar bad-/underkläder iallafall). Well, jag skickade tillbaka allt utom ett par ballerinaskor. NO MORE POSTORDER. Fast jag måste nog testa en klänning också. Men sen är det slut. Nu måste jag dessutom bråka och hoppas på att få skicka tillbaka äpple och vanilj-parfymen.

22:05

I ett gladare tonläge: Bästa grejen med postorder: begagnade böcker. Alltså, bokborsen.se, jag älskar bokborsen.se. Jag skulle uppskatta det till att jag blivit fullständigt nöjd alla gånger utom en, och då blev jag iallafall halvnöjd, vilket väl gör att nöjdhetssnnittet landar på 95% eller nåt. Jämför med klädpostorder, vad ligger siffran på där? 20%? Och då är jag generös.

kylan ligger över hela stan [2007-02-15 08:48:04.403]

08:28

Hej, trött. Kommer det någonsin bli sol igen? Jag hoppas på parfym med posten. Jag hoppas på lite flyt. Jag har sån ångest över en text. Just nu känns det som att vem som helst skulle kunna göra det bättre, nästan precis vem som helst faktiskt, typ jag går ner till Pressbyrån och frågar nån som väntar på bussen och de ba’ ”Jaha Stagnelius, bring it on!” och formulerar sig helt lysande. Jag tror alltid att jag är helt och hållet utbytbar. Jag köpte en tröja med söm över brösten igår. Det var så fint tyg. Jag tänkte att jag kan ha den på landet i sommar. Med upprullade jeans och solbrända ben. Jo men alltså, den känns helt sjuk. Jag har den på mig nu. Den står ju liksom rakt ut, det fläktar på magen. ”Jag går ut och drejar ett tag” känns som en naturlig sak att säga när man har den på sig. Usch, lera. Hela min gymnasietid luktade fuktig lera. Mm, jobba lite nu dårå. Hej.

09:17

Ah, det kommer en film om Beatrix Potter. Den verkar ju sjukt tråkig iofs (plotten är typ ”Hon ritade kaniner och var kär i sin förläggare”, och eh, är det inte lite konstigt med Renée Zellweger i huvudrollen…? ”Renée, nu måste vi få valuta för att vi lärde dig den där engelska accenten till Bridget Jones-filmerna!”…?), men jag har verkligen en fetisch för engelska barnböcker, typ böckerna om Björnbärsstigen, jag lånade om dem och lånade om dem på skolbiblioteket fast jag var alldeles för gammal för att läsa dem egentligen. Och alltså, minns ni Beatrix Potter-filmen som alltid visades på tv innan jul? Med de dansande djuren? De dansade djuren var otäcka iofs, men gud vad jag älskade de små filmsnuttarna om Beatrix Potter; hon satt i sitt rum och ritade och allt var så sjukt stelt och brittiskt, och mörkt!, tunga tunga gardiner för fönstren, och nån hushållerska kom med middag på en silverbricka och det var alldeles tyst i huset, bara klirret av porslin. Och sen blev det sommar och Beatrix fick åka typ till Cornwall och hon sprang över en äng, jag älskade den scenen, den var verkligen det vackraste jag visste, hon höll upp sina tunga kjolar och sprang över gräset och det var sommar och så vackert öppet landskap, åh, det var så fint.

10:44

Jag rekommenderar förresten det här blogginlägget, angående den där debattartikeln i Aftonbladet.

20:10

Oj oj, nu är allt jag tänker så långsökt så ni fattar inte. Dessutom är jag så uttråkad att jag skrattar åt vad som helst, typ likheten mellan orden ”samband” och ”sambaband” – det senare alltså en orkester som framför sambamusik. Jätteroligt att byta ut det förra mot det senare, tro mig. Typ ”Här måste det finnas ett sambaband!” Haha!

Ja, och en annan språklig observation, ang. två dåliga konstruktioner i svenskan: ”Tilltro till” och ”Förkärlek för”. Vad är dealen med dem? Det ser ju alldeles misslyckat ut.

lönn, sälg och lind [2007-02-14 08:26:07.41]

08:25

Åh vilket tjat om modeveckan.

08:26

Jag tycker verkligen att det är så himla tråkigt med otydliga catwalkbilder. Min dator är från och med detta ögonblick catwalkbildfri zon. Jag ska undvika alla sidor som kan tänkas innehålla dokumentation från modevisningar.

08:44

Jag vill bo här.

alm, hägg och hassel [2007-02-13 09:02:27.083]

08:55

Öh, jag är så trött, sov jag tre timmar? Kanske. Jag gick upp och åt cornflakes typ halv fyra, sen somnade jag äntligen. Jag är helt snurrig. Jobba jobba. Det är så grått ute. Kolla vad fina bilder min syster gör! Min syster är så bra. Om några år gör vi en tidskrift ihop och det blir den bästa och snyggaste tidskrift ni någonsin sett.

09:48

Alltså jag fattar inte vart jag får allt ifrån. Jag skriver en text nu som jag började med att skriva ner bara direkt ur huvudet, utan att ha slagit upp något i en bok, ”Han reste till Lappland” står det exempelvis, och nu försöker jag hitta belägg för detta någonstans, men han verkar ju inte alls ha rest till Lappland, var fick jag det ifrån? Så där gör jag hela tiden, konstruerar små fakta i mitt huvud och tror till slut att de är sanna för att de verkar logiska och låter bra. Sen berättar jag det för nån och sen går jag hem och tänker ”Nää, stämmer det där verkligen..?” och sen googlar jag det och ser att det inte stämmer alls, och sen skäms jag för att jag ljugit. Det var inte meningen! Förlåt! Han reste inte till Lappland! Men jag slår vad om att han hade velat.

09:53

Jo! Han reste visst till Lappland!

10:01

Kan man inte bara få nyckel till Stadsbibliotekets magasin så jag kan rota runt som jag vill där nere och slippa skicka ner pensionsfärdiga bibliotekarier tre gånger om dagen fem dagar i veckan? Eller så kanske ni kan rensa ut lite kassa böcker ni har framme och plocka upp de bra grejerna som ni av nån konstig anledning har valt att förvara i magasinet? Jag törs inte be er åka ner i magasinet hur många gånger som helst.

18:15

Insikt: Jag är inte bra på att förklara saker, jag är bra på att beskriva dem.

Nu ska jag äta babyspenat.

21:15

Jag tror att den enda författares grav jag har besökt är Stagnelius.

21:19

Jag borde ju ha varit typ vid Prousts och Oscar Wildes gravar som alla andra, men det har jag inte.

21:45

Meh, ”Skaldens stoft vilar på Maria kyrkogård i Stockholm”, då har jag inte ens varit vid Stagnelius grav ju, jag trodde han var begravd på Öland. Fast det var bara en minnessten. Jaha. Jag har inte varit vid en enda författares grav.

prata om författargravar?

and then my heart with pleasure fills! [2007-02-12 01:22:13.11]

00:50

Jaha, men nu är faktiskt det enda jag vill att sitta i en fåtölj och lyssna på Lustans Lakejer. Inte schlagerlåten alltså, (den var okej, men det viktigaste var ju ändå att Johan Kinde var vansinnigt stilig), gamla låtar, ni fattar inte hur bra de är.

Mm, män i rock.

01:32

Okej, jag tappade min mp3-spelare i golvet och nu funkar den inte. All musik jag har laddat ner under drygt ett år är borta. Så hejdå, nu går jag och lägger mig och gråter.

01:35

Nej, jag har ingen backup, jag har inte musiken i min dator, jag har inte bränt några skivor. Jag har en massa dokument i den också. Min roman. Nu håller vi tummarna för att jag har senaste version den någon annanstans också.

01:37

Ja, och Lustans Lakejer-låtarna, nu får jag definitivt göra något annat än sitta i en fåtölj och lyssna på dem. Åh, min fina indiemapp, 1000 Violins och Pale Fountains, åttiotalsmappen, alla Associates-låtarna, hejdå Strasbourg Square, hejdå Patrick Wolfs första kärlekssång på en flygel. Hejdå. Det var fint att ha er även om det inte varade för evigt.

01:45

Åh gud, nu tror jag den funkar igen. Den har dödsryckningar iallafall. Förhoppningsvis håller den ut medan jag kopierar allt till min andra dator. Tretton minuter tar det. Jag är alldeles skakig, jag säger nog godnatt nu. Godnatt.

nu låtsas vi att det är ny dag

11:39

Goddag, jag tror att mp3-spelaren funkar igen. Jag lagade den genom att knacka den mot knät några gånger. Well, något i den är ju säkert glappt, men alla mina filer är i säkerhet. Hurra! Jag drömde om en kvinnlig modebloggare. I drömmen var hon från Danmark, och vi var tvugna att prata engelska med varandra eftersom ingen fattade vad den andra sa. Jag skulle förklara mitt hat mot plagget tunika för henne, jag refererade till en artikel i nya Elle, där de skriver om tunikor och kallar en massa plagg för tunika, typ korta sextiotalklänningar. Jag var jättearg i drömmen, ”Klart att man kan få det att se ut som att det är inne med tunikor om man kallar alla plagg för tunika!” sa jag, hon fattade inte. Vi tittade på prickiga väskor i ett skyltfönster, sen drack vi drinkar på nåt ställe som såg ut som en finlandsfärja. En tjej jag gick i grundskolan tillsammans med låg och sov på golvet.

11:54

Hmm, en länk dårå: Konstutställningstext i Aftonbladet.

11:56

Åh, parfymprov med posten! Det är den här parfymen (corny beskrivning, jag vet). Projekt vår- och sommarparfym är nu inlett. Fast jag vet inte, den luktar lite tvåligt. Inte så mycket ros. Fast det kanske kommer.

18:47

Nej, den luktar gott nu. Är det så att första gången man provar en parfym luktar den annorlunda än de andra gångerna? Det är så med mig. Som om den var ett nytt organ min kropp försöker stöta bort. Sen vänjer den sig och parfymen smälter in. Men den här måste vara otroligt flyktig, den försvinner direkt. Det här med hur länge parfymer ska dofta, typ att eau de toilette luktar kortare än eau de parfum, finns det nån som kontrollerar det? En parfymkontrollör? För jag tror det är nåt skumt med den här parfymen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s