hasselmusens matvanor

decemberblast

 

 

Jag hade tänkt göra en liten adventskalender här i dagboken, med vintriga bilder som ser lite japanska ut (-Eh..? -Jo, men jag har ett gäng på lager! Inte 24 stycken direkt, men jag tänkte att jag liksom kunde hittat på as we go along, och bytt tema lite smidigt om en vecka sådär), men då hade jag tänkt mig en fin vinjett med typ granris och rosetter och röda kulor, fast nu funkar inte Photoshop (därav den taffliga bilden på Phil Collins/Isaac Newton, jag ber om ursäkt för den) så nu blir det inga såna fancy grejer, så jag postar väl lite bilder bara och allt är som vanligt. Bilden här ovanför är iallafall vintrig och ser lite japansk ut och så är det en fin teckning, den kommer från en reklambild för en pälsaffär i Paris.

Jaha. Jag är lite inne på renässansen nu. Jag tänkte på renässansen när jag läste Beckmans (bäst att hålla mig till enbart efternamn tror jag) artikel om poesin i lördags, om hur de ”moderna städerna växer ohämmat” och hur ”förorten liksom drar kraft och makt ur centrum” – jaha, big deal, tänkte jag, jämfört med renässansen liksom: hela normalvetenskapen (tungt ord!) kullkastas; man har sedan Aristoteles tänkt sig världen bestående av de fyra elementen; man har tänkt sig jorden i universums centrum; ”Det var fråga om en normalvetenskap som alla skolades in i och som alla omfattade”.
Liksom… den obegripliga samtiden var en aning obegripligare då än nu måste man väl ändå säga. John Donne (jag ska undersöka den här översättningen närmare, den rimmar ju inte, jag tror att den är bara helt ordagrant översatt):

 

En ny filosofi kastar tvivel över allting,
Eldens element har helt släckts ut
Solen har gått vilse, liksom jorden
och ingen människas förstånd
kan visa henne var hon skall söka.

 

[Update: Den finns nog inte översatt. Så här lyder den på engelska:

A new Philosophy calls all in doubt,
The Element of fire is quite put out,
The Sun is lost, and th’earth,
and no man’s wit
Can well direct him where to look for it…]

 

Så fin hasselmusen i DN idag är förresten! ”När hasselmusen vaknar på våren är den hungrig. Ibland äter den pollen” – pollen? Varför äter den inte en hasselnöt? Pollen är väl inte mycket till mat när man har sovit en hel vinter? Jag får önska mig Stora musboken i julklapp så jag får klarhet i det här.

 

 

 

14:55

Jag vill ha en julkrubba! Jag har googlat julkrubbor i flera timmar nu (jag jobbar inte så effektivt idag, nej). Jag hittar ingen tillräckligt fin på Tradera (rätt många är direkt motbjudande, vindögda får, vise män som ser ut som jultomtar – eller så är det nåt annat fel, som tyvärr med den här, som har fina figurer annars: något rätt viktigt saknas), annars skulle jag kunnat köpa en där. Och jag vill ha den NU, alla auktioner med krubbor jag kanske skulle kunna tänka mig går ut om typ fyra dagar, och sen ska den paketeras och postas och skickas och det ska skrivas en avi och den ska läggas i min brevlåda och jag ska åka till posten och hämta den, det lär ju ta eeeevigheter. Jag tänkte att det kanske går att köpa en i en katolsk bokhandel, för det finns en sån i Göteborg, men det verkar lite för dyrt.

Jenny Nyström har tydligen designat en julkrubba, och det låter ju som nåt för mig, men jag tycker att den är för pastellig, plus att Balthazar ju ska vara svart, som han är i julkrubban hemma hos mina föräldrar (som är idévärldens julkrubba i mitt huvud – den är kanske inte så fantastisk egentligen, men figurerna har rätt BMI och rätt färger och den ser fin och mysig ut). Jag ska visa er en så fin Balthazar-bild! Ett ögonblick bara. Ni kan titta på Moas fantastiska krubbgenomgång så länge.

Lämna en kommentar

Under dagbok, litteratur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s