god jul och akta er för maneterna

Ni trodde att ni hade sett allt, och då ger jag er:

 

i-aren-ett-guds-tempel-haeckel

 

…ett julkort från förra sekelskiftet med en fantasi-manet!

Alltså… det här är det konstigaste jag har sett på mycket länge: Den tyske biologen Ernst Haeckel, som tydligen introducerade Darwin för tyskarna och som gjorde helt fantastiska illustrationer, började sin bana som julkortstecknare?? – ”During the Victorian era Christmas was indeed regarded as a ‘happy’ day, but one of uncanny terror; accordingly, cards and ornamentation featured strange creatures with too many tentacles. But then Santa Claus became popular, and many of these older designs ‘fell out of fashion’. ”

Eh, ”cards and ornamentation featured strange creatures with too many tentacles”?? Det här låter verkligen som ett internetskämt, men bilderna som påstås vara Haeckels julkort är väldigt fascinerande, kolla! ”Sort of a mixture of H.P. Lovecraft and Kate Greenaway” skriver nån blogg, ja, det var väl en rätt träffande beskrivning. Alltså, tror vi på det här? ”En riktigt god jul tillönskar jag dig med denna bild av något som ser ut som någonting som bor långt inne på ett äckligt ställe i din kropp!”..?

 

haeckel-christmas

 

Update: ”The interior text on these cards was written by H.P. Lovecraft” säger en kommentar jag hittade nu, men seriöst, texterna i korten består ju mest av ”Good health and peace and may your happiness ever increase” – jag är skeptisk. Här följer dock en lite mer matnyttig länk till alla nördar out there.

 

haeckel-christmas2

 

Update igen: Åh nej, det ÄR ett skämt. Det var väldigt roligt i typ en timme iallafall!

4 kommentarer

Under konst

4 svar till “god jul och akta er för maneterna

 1. Jag associerade direkt till Lovecraft när jag såg manetjulkortet så ja, väldigt träffande beskrivning! Det där andra julkortet skulle jag vilja ha hemma på spiselkransen, ja, om jag hade någon spiselkrans.

  /En nörd out there som gick helt upp i spinn på det här inlägget – tills hon läste uppdateringen och upptäckte att det var ett skämt. Men åh vilken rolig tanke det hade varit, om H.P. Lovecraft faktiskt HADE skrivit julhälsningarna!

 2. Soy

  hej therese!
  nu när du har fått bildmani, här kommer en utmaning; en best of 2008-bildlista. halvjobbigt men en utveckling.

  gär är min egen: http://yosoyyo-soy.blogspot.com/2008/12/2008-bildlistan.html

 3. Therese

  Helena, åh, haha, jag visste att du skulle gilla de där korten :D Jag veeet, jag ville verkligen att det skulle vara på riktigt, jag brukar tänka att ingenting med forra sekelskiftet förvånar mig längre, men det där blev jag verkligen exalterad över.

  Soy! Ah, uh, best of-lista..? Kanske, väldigt kanske… jag vet inte vad jag ska lista ju! Jag har ingen koll på nånting längre. Liksom, årets skiva..? Jag har ingen aning om vad det skulle kunna vara. Jag tror aldrig att jag har varit så världsfrånvänd som 2008, jag får faktiskt skärpa mig nästa år.

 4. Ping: manetjulkort, del två « Thereses dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s