bokslut

”2008 ska jag vara glad, gå mer på museum och äta mer potatis. Åtminstone ett av dessa nyårslöften kommer att vara möjligt att uppfylla utan större besvär” skrev jag här för nästan på timmen exakt ett år sedan. Nu vet jag inte längre vilket av löftena som avsågs med den andra meningen – jag var inte gladare än något annat år, och under en period i somras och tidigt i höstas var jag till och med mindre glad än vanligt, varpå en kanske lite extra grubblande höst följde (en sinnesstämning som jag gissar dessutom fortsätter en bit in på det nya året). Jag gick inte mer på museum – fem museibesök kanske? Ja… det stämmer nog. Det är inte så mycket. Jag var på fler auktionsvisningar än konstmuseer. Och jag åt inte mer potatis, inte alls, även om det blev en del potatismos under hösten. 2008 var potatisens och grodans år (officiellt alltså! Det är inget jag bara hittar på! Fast varje år är potatisens år för mig). Jag funderade idag på att köpa en handväska som ser ut lite som en groda, är det en bra idé? Den är ljusgrön och har en lite ihoptryckt konstig form och ett guldspänne. Den kommer att vara fin i vårsol. Jag är inne på vårterminen nu, sedan ungefär sex timmar tillbaka: jag vaknade och ville inte ha vinröda läppar längre utan cerisa. Det betyder att våren är på väg. Jaha. Nu följer en sammanfattning av 2008:

Januari: Jag frös i min vinterkappa, ville dricka rödvin med någon, tröttnade på orden ”identitet” och ”kontext”, läste Carsten Jensens Vi, de drunknade samt reste till London.

Februari: Jag var full ovanligt många gånger, varav en gång i en kjol från London som Anneli Jordahl sa var fin, jag var ganska social och hade nog roligt (årets första månader flyter ihop lite för mig, men de var roliga, ja), jag tröttnade på att allt måste vara politiskt hela tiden, läste Stefan Lindbergs I Gorans ögon, gjorde all min bokreashopping (ganska omfångsrik sådan) via nätet, fick min F-skattsedel och började brottas med bokföring, tyckte om Michel Houellebecq samt skrev en text om Stina Aronson till Lyrikvännen som fick mer uppmärksamhet än det mesta jag skriver.

Mars: Jag tyckte om Amy Winehouse sådär ett år efter alla andra, läste Ulrika Kärnborgs Myrrah, tröttnade på liknelser vid klimatförändringarna, bjöds på luncher och vin på bra ställen, hade väldigt trevligt några gånger även om vissa av gångerna slutade med att jag stod för mig själv och gick hem för mig själv och grät och ville dö, tröttnade på att folk måste vara så himla programmatiska hela tiden, hade erotiska tankar om kung Bore, läste Novalis, läste John Ajvide Lindqvists Människohamn, läste Johan Kindes Någon sorts extas, läste den där Carolyn Cassady-boken och insåg att jag hatar beatförfattarna.

April: Jag levde på OLW:s Mini mellan-påsar med nötter och torkade blåbär, tänkte väldigt mycket på skor, vårkläder och Sophia Loren, ville resa till Capri, skrev en text om mode till Aftonbladet och läste Martina Bonniers Fashionista lite för mycket, läste Miranda Julys novellsamling och hatade den, samt – lite i förbifarten – Sofia Coppola, macaroner och tidskriften Lula, åt förrätter, ville dricka vitt vin med någon, fick vitt vin och mat på Operabaren, köpte världens bästa kjol på Monki, fick fina exlibrisar av min syster samt ignorerade Lars Norén.

Maj: Jag tröttnade på ljusmanifestationer, slentrian-feministisk kritik av kvinnoporträtt, vältrande i 1968-nostalgi samt åsikten att ”laddade ämnen som aktivism och synen på den Andre” automatiskt innebär att intressant litteratur har uppstått, jag hängde på en brygga i Eriksberg och hade på mig en New Order-tshirt, for ut på landet och vilade ut bland blommande slånbär, tyckte om ordet härbergera, blev full på Tranan två gånger samt en gång med en trattgrammofon, åt mycket kola.

Juni: Jag åt tilapia, solade på Gods&Gårdar-filten, drack rosévin i Botaniska, läste Silke Scheuermanns Timmen mellan hund och varg, tröttnade på glättighet människor emellan, åt färsk ananas, gjorde en intervju med en rysk politiker, åt vaktelägg, lyssnade på Lee Hazlewood, tyckte om John Ruskin, var förkyld, medverkade i en enkät i Nöjesguiden om svenska debutromaner, läste Carina Rydberg samt köpte en stråhatt.

Juli: Det hälsade på en massa katter här, jag for ut på landet och cyklade och åt lax, läste en bok om moln, läste Lawrence Durrells Justine, läste Jonathan Littells De välvilliga, var ledsen, var lite glad mitt i allt det ledsna och sedan ledsen igen samt köpte fler Carina Rydberg-böcker.

Augusti: Jag tröttnade på Library Lovers-kampanjen, tänkte väldigt mycket på höstkläder, var ledsen, reste till Skagen, fyllde år och hade ett kalas på landet och fick en uppstoppad fasan, hatade ordet ”diskurs”, funderade en del på lyriköversättningar och den allmänna förflackningen.

September: Jag tyckte om Harold Bloom och Sigurd Agrell, läste Christine Falkenlands Vinterträdgården, var på bokmässa, fick mat på Prinsen, köpte en minidator, gjorde ett tidskriftsomslag med en naken tjej på som folk blev arga över samt började klä mig i vinröda strumpbyxor.

Oktober: Jag åkte ut på landet och gick i en skog som doftade höst, åt libanesisk mat, gillade Snoilskys dikt om de svarta svanarna, hade låtsas-turistweekend i Göteborg och gick på Naturhistoriska, hade en höstromans med det östeuropeiska köket, gick på Brett Anderson-konsert, var sur på folk som inte gillade den nakna tjejen på tidskriftsomslaget, läste Prousts Om läsning, köpte en ny mobiltelefon för första gången på kanske sex år samt lärde mig allt om symbolismen.

November:  Jag ville ha en rävtröja men fick nöja mig med en med en ren på, såg Låt den rätte komma in, köpte en noppmaskin och återvann på så vis halva min garderob, gick på skrivarkurs, insåg att jag väl är kulturkonservativ då och om ni ska hålla på och bråka blir jag det bara ännu mer, fördjupade relationen med den söta katten, läste Freud, uträttade bankärenden samt kände mig ensam.

December: Uh, det var för nyligen, jag känner mig lite äcklad av att tänka på december, men jag flyttade iallafall till den här bloggen, fick Biff Rydberg på Bobergs matsal, rödvin bland orientaliska mattor på Grill del Mundo och anka på en fransk restaurang samt läste, efter mycket bestyr, Lennart Sjögrens Anteckningar om bilder.

Puh. Okej, så här i efterhand inser jag att början på året var bäst, det är ju hoppingivande. Jag inser dessutom att jag nog aldrig har ätit bättre än under 2008. Så måste det fortsätta! Jag köpte krokusar i kruka idag, det blir fint, de blommar snart och då känns det som vår. 2009 blir utmärkt. Jag vet inte vad jag ska göra mer än gå ner nåt kilo i vikt (beräknas vara avklarat om tre veckor) och skriva färdigt en roman (kan ta längre tid), men jag är pepp! Hurra. Gott nytt år! Kyssar!

Lämna en kommentar

Under dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s