en liten vårsång

Det är söndag och grått och det är en dag då man borde ha åkt och köpt stora fång (nåja, men en liten bukett eller kruka iallafall) tulpaner och påskliljor (jag såg iris i kruka igår, mycket fint!) om inte blotta tanken på att ikläda sig sin noppiga vinterjacka och varma stövlar känts så motbjudande att man hellre stannar inne och gnäller i sin blogg. Jag postar en fin vårig bild istället, det är två flickor som sjunger Mendelssohns (jo men jag fastnade lite för Mendelssohn, fortfarande utan att ha hört en ton… mer än bröllopsmarschen då, men det är nog ungefär som att bara ha hört… eh, nu får jag tänka ordentligt… Take my breath away med Berlin? Haha, vilket dåligt exempel..! Jag är ute efter ett band som hade en stor hit med en låt som inte är särskilt representativ för deras musik i övrigt… och Berlin gjorde faktiskt ett jättebra album 1982, Pleasure Victim heter det, sjukt bra namn på ett album dessutom och ingenting på det låter som Take my breath away – nämen alltså, den här parentesen drog iväg lite väl långt kanske, jag får nog börja om:) det är två flickor som sjunger Mendelssohns Lieder ohne Worte. Jag fattar inte det här! ”Two girls sing the Fruhlingslied (Spring Song) from Mendelssohns Lieder Ohne Worte (Songs without words) even though it is wordless” står det i bildtexten. Even though it is wordless? De nynnar lite? Men det ser ju faktiskt ut som att de sjunger. Utan ord? Vill någon förklara det här för mig? Bilden är hur som helst mycket fin och vårig, på det där sättet som våren (eller försommaren kanske) faktiskt är: det ser lite kallt ut liksom, inte alltigenom behagligt att stå där med bara axlar, men det är ju ljust ute! Och grönt!

 

varsang

Snart grönskar det i dalens famn,
snart doftar äng och lid!

 

Annonser

2 kommentarer

Filed under dagbok

2 responses to “en liten vårsång

 1. tidenstecken

  Kan det inte vara något fel på dem eller den som påstår att det just är Frühlingslied ur Lieder ohne Worte som de sjunger?

  Mendelssohn har tonsatt fem andra dikter med titeln Frühlingslied, stycken som det alltså finns en sångbar text till:

  http://www.recmusic.org/lieder/m/mendelssohn.html

  En annan känd Frühlingslied är för övrigt skriven av österrikaren Ludwig Heinrich Christoph Hölty (1748-1776) och börjar så här:

  Die Luft ist blau, das Tal ist grün,
  Die kleinen Maienglocken blühn…

  Alltså: Luften är blå och dalen är grön och de små liljekonvaljerna blommar etc.

  Denna dikt har tonsatts av många, bl.a. av Franz Schubert. Han har dessutom satt musik till en dikt med precis samma namn av poeten Aaron Pollack.

  Hur många poem med titeln Frühlingslied som den tyska litteraturen innehåller är nog svårt att beräkna (Heine har också gett ett bidrag). Så nog finns det gott om texter för de käcka flickorna på Zewys målning.

  För övrigt har ju många svenska dikter också rubricerats Vårsång. Både Geijer och Stagnelius har jobbat i den branschen. Lägg tredje versen ur Stagnelius Vårsång i de sjungande flickornas mun. Det funkar rätt bra:

  Nu lofsjunger skogen, nu ängarne blomstra och le,
  Små Änglar i dälderna leka med fläktande vingar,
  Ljuft lindarne susa och blommorna vällukter ge
  Och frälsade Andarnes chorsång ur böljorna klingar.

 2. Therese

  Åh, fin kommentar! Du måste ju vara the master of Google, jag visste inte själv vem som var konstnären…
  Ja, de sjunger inte en ordlös sång då kanske – jag tänkte att det här kanske var något mystiskt fenomen som var känt men som jag var ovetande om… typ att man o:ar och a:ar lite till sin Lieder ohne Worte… eller det kanske man kan göra om man vill iofs…
  ”Däld”, vilet bra ord det där förresten, det hör man inte varje dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s