det är måndag och jag wikipediar bergarter istället för att jobba

Vad coolt det är med glas ändå. Att det funkar liksom. Och att man över huvud taget kom på det …tänkte hon när hon tog ner glas ur ett skåp för att dricka juice. Glas är ett är ett keramiskt (det vill säga oorganiskt och icke-metalliskt) material som är amorft (det vill säga icke-kristallint och transparent), står det på Wikipedia, det låter ju underbart, vilka fina ord. Jag gillar alla ord som har med… eh, såna här grejer att göra. Material och geologi typ. Sedimentär är ett så bra ord till exempel. 

Ibland slår mitt bloggläsande över i fullständig destruktivitet – detta händer till exempel när jag halkar in på en blogg som tillhör en person som jobbar med reklam, och sedan vidare därifrån till denna persons vänner och bekanta, som också jobbar med reklam. Det verkar så otäckt alltihop: reklammänniskorna. Bilderna från reklammänniskornas arbetsplatser. Reklammänniskornas genomdesignade vardag och genomtänkta frisyrer, reklammänniskornas användande av läskiga reklamord (reklam-ORD, inte rekla-mord, vad nu det skulle kunna vara för typ av mord, otäckt det också) och mest av allt partybilder där reklammänniskorna är fulla i sällskap av andra reklammänniskor eller människor från intilliggande branscher – alla är extremt sociala och utåtriktade och alltid pepp på fest, finns det introverta reklammänniskor?

Det är intressant hur man formas under utbildningar tycker jag (jag har ännu inte genomgått en fullständig utbildning så jag är fortfarande formbar, som lera i era händer, en finkornig jordart där över 15 procent av vikten består av partiklar med en diameter på mindre än 0,002 mm, säger Wikipedia) – på tal om Konstfack så satt det en man framför mig på spårvagnen igår, som för en person han talade med i telefon återberättade vad en gemensam bekant till dem sagt om psykgrejen/graffitigrejen: ”De där JÄVLA övre-medelklassungarna som sitter på sin JÄVLA konstskola och tror att de kan göra VAD FAN DE VILL…” (jo, stor emfas på svordomarna), jag tänkte att det där konsthatet det talas om kanske är ett konstskole-hat, grundat i upprördhet över just denna orättvisa snarare än huruvida det är fråga om konst eller ej: de är privilegierade och de tror att de kan göra vad fan de vill.

Min syster går på Konstfack och hon tror definitivt inte att hon kan göra vad fan hon vill, men det borde hon kanske tro – grejen med utbildningar av den här typen (reklam, arkitektur, konst och design) är väl att det finns en likriktning som man måste vara rätt stark för att stå emot, och tyvärr tjänar man säkert oftast inte ett dugg på att göra det – mer än i självkänsla och så alltså, men krasst ekonomiskt och karriärmässigt är säkert smartast att vara precis som alla andra eftersom alla andra har gått på samma skolor och fått lära sig att samma saker är bra och rätt och god smak (”Dagens nyheter står i Dagens Nyheter,” skrev Per Hagman nån gång, jag kom att tänka på det nu).

Hur kom vi in på det här? Nu över till en växtfråga: Varje gång jag köper tulpaner följer jag noggrant instruktionerna om att snitta om dem och ställa dem i iskallt vatten, men jag tror att något blir fel ändå för bladen på dem börjar bli gula efter mindre än ett dygn. Jag vill att de ska vara gröna och krispiga, inte gula och sladdriga. Är det någon som vet vad jag gör för fel? (Är det möjligt att svaret är ”Köper för billiga tulpaner”?)

 

tulpanerna

Alltså, ser ni? Gula!

 

18 kommentarer

Under dagbok

18 svar till “det är måndag och jag wikipediar bergarter istället för att jobba

 1. Jag har visserligen aldrig jobbat eller festat på reklambyrå men något som verkligen verkar läskigt är en fest på konstfack! Hur är det? Visst har alla jättekonstiga kläder de (påstår att de) köpt second hand i Berlin och står i hörnen och dricker brännvin utan nåt i och citerar undergroundkonstkritiker från 1930-talet? Och det spelas bara helt odansant musik eller möjligen tidiga Kraftwerksplattor, på LP? Hua, hur överlever man det?

 2. det är perfekt med en lagom dos reklammänniskor via deras bloggar. deras liv är destillerade i smakfulla elektroniska behållare och man behöver bara klicka runt någon minut för att inse att det verkar så stiliserat och kallt och att man inte alls har nån lust att höra dit.

 3. Karin

  Apropå tulpanerna: fyll på med is i jämna intervall. Jag fick tipset för någon månad sedan och sedan dess har tulpanerna klarat sig typ fem gånger längre.

 4. Lisa

  Döm aldrig nån innan du känner dem.

 5. Therese

  Charlie, ingen aning faktiskt, men jag är övertygad om att jag skulle tycka att det var helt sjukt läskigt med Konstfack-fest också.

  Karin, ah! Jag hällde ner en helt isfack eller vad det heter i min tulpankanna nu, de ser faktiskt ut att ha ryckt upp sig direkt! Plus att det låter spännande när isen spricker… Tack!

  Lisa, menar du att jag gör det i det här inlägget alltså..? För att jag tycker att det verkar otäckt i reklambranchen?

 6. Bea

  Haha, konstfacksfester är ju bara tråkigt. I en klaustrofobisk kub spelas själlös klubbtechno som ingen egentligen gillar men alla tror att de måste spela för att det är en konstskolefest. Så är det trångt, sunkigt och allmänt ociviliserat, men läskigt, nä.

 7. Charlie, jag har iofs inte varit på just konstfack-fest men väl på annan konstskolefest och din gissning är eh, träffsäker. Huvudet på spiken skulle man rentav kunna säga.

 8. Moa

  Det är nog inte din behandling av tulpanerna det är fel på, utan att de är lagrade dåligt när de kommer till butiken, eller att lökarna varit dåliga. Det är en chansning, men det brukar gå lite bättre om man köper dem i blomsterbutik.

  Glas är ett jätteintressant material. Det är så himla intressant att det rör sig! Att glaspartiklarna i en blåst ruta flyttar sig lite under årens lopp så att rutan till slut ser lite ojämn och bucklig ut.

  Jag hade inte bangat en fest där de spelade tidiga Kraftwerk-plattor på LP, alls. Däremot kan jag väl gärna slippa ironiska stora plastglasögon nu, tack.

 9. Martin

  Uppenbarligen är det en myt att glas rör på sig. I alla nästan.
  Glas – är en vätska(!) som rör sig så sakta att det skulle ta ”miljoner år” innan det skulle gå att mäta en förändring.

  (http://www.illvet.se/polopoly.jsp?d=184&a=1218&id=5948_5)

 10. Soy

  apropå material så lärde jag mig vid nå’t tillfälle att bly är flytande men väldigt trögflytande. alltså, om man hänger en blyklump i en tråd så blir den mer avlång med tiden även om det tar en miljon år eller nå’t. det är också ganska coolt.
  om det stämmer, jag har aldrig dubbelkollat.

 11. h.

  Har just fått lära av trädgårdsmästarskolasambon att de ska beskäras direkt, stå kvar i plasten/trång kruka och in i kylen någon timme. Spelar ingen roll att du måste plocka upp alla hyllor, tulpanerna är viktigast (sades det) och sedan vet jag inte om de ska in där varje natt också.
  Men om det just gula beor på något speciellt måste jag fråga vidare om.

 12. superträdgårdsKerstin som är min lärare sa ungefär det som H skrev med tillägg att tulpaner ska ställas i 20-gradigt vatten innan de ställs i kylskåpet en timme. det där med is tycker jag inte låter så snällt mot tulpanerna, men funkar det så funkar det.

  annars ska man ha en liten mängd vatten i den trånga vasen och helst byta varje dag. ställ tulpanerna kallt om det går på natten. kylskåp låter dock lite extremt. undvik att ställa dom nära frukt, i drag eller i direkt solljus.

  tänk på att köpa dom som är minst utslagna och kapa ordentligt med tanke på att dom växer en hel del på längden i vasen.

  tulpaner håller ca 4-8 dagar, mer än så är det inte!

  superträdgårdsKerstin tvingade sin elever att ta hem deras nyskördade tulpaner för ett tag sen. det var verkligen jättejobbigt att ha över 100 tulpaner i lägenheten…

 13. Therese

  Wow, vilka tulpan-expert-tips, tack! Att hälla isvatten på trötta tulpaner verkar ha samma effekt som att hälla isvatten på en trött person: man kvicknar till snabbt, ställer sig i givakt lisom, men särskilt behagligt är det nog inte nej…

  4-8 dagars-tulpaner kan jag bara drömma om, mina förra var färdiga att slängas på andra dagen… men de verkade iofs rätt trötta redan när jag köpte dem (billigt), jag ska bli lite kräsnare tror jag… och använda en trångare vas.

 14. Jag ska skriva om arkitektur i bloggen till veckan – för det är skandal att alla stora byggnader i alla städer oavsett var på jorden byggs i samma stil.

  Nu ska dem bygga Malmös nya centralstation som ett platt glashus – likt allt annat.

  Det gör mig ledsen.

  .. på tal om utbildningar som formar alltså, var det här långsökt, jag tog vägen om arkitektutbildningarna…

 15. fransyskan H

  Ah! Trevligt inlägg och trevligt följesamtal! mitt lilla bidrag i tulpandebatten är tipset om att lägga i en ”pièce jaune”, dvs en av kopparmynten, typ mini 1-, 2- eller 5-centimes av en euro; visst borde det gâ lika bra med 50-öring (eller selleri, haha). Själv slog jag i lördags till med en bunt lokalodlade, jättevackra ljusrosa, lângskaftade – som kostade ung. dubbelt vad jag gett hittills denna säsong… Och även det var ett tips som fungerade – de star fortsatt mycket fina i vasen och ser ut att kunna göra det mânga dagar än!

  Utbildningar som formar… Ja, hu! Mustascher – växer de ngn annanstans…? Och visst är det praktiskt med ”fast-forward-effekten” av blogg- och internetvärlden. En snabb inblick kan räcka gott! Lite stilisering är snyggt – all specialist-specialisering dödar allt?

 16. fransyskan H

  och inte en av men ett av koppar osv. Ett mynt, idiot, ETT!

 17. Angående tulpaner. Dessa krispiga underbara vårtecken :) Is har jag aldrig hällt i vasen, låter smärtsamt för de små liven tycker jag.. Däremot ska den tajta plasten sitta kvar någon/några timmar i vasen, snittas om dagligen och nytt vatten, plus inte för mycket vatten (alltså inte upp till bladen så de dränks,, gäller alla snittblommor tror jag)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s