le petit pan de mur jaune

view of norrköping

Vy över Norrköping

När jag bodde i Norrköping senast bodde jag i det gula hus som kikar fram till höger om det monstruösa Holmen-huset. När jag tog den här bilden i fredags tänkte jag inte riktigt på det, men den ser ju faktiskt lite ut som Vermeers Vy över Delft, med den gula lilla murytan som Proust skrev om! (Jag tror att det är det gula till höger om det triangelformade grå taket på bilden här nedanför, men om detta tvistar de lärde.) Nu tänker jag att jag bodde i Prousts gula muryta och att det betyder något fantastiskt! (Det här blogginlägget blev både mycket långsökt och nördigt, förlåt.) Här kan man läsa mer om Prousts muryta. Gud vad den där hemsidan är stilig. Något av en förebild för den här bloggen faktiskt.

 

view of delft

Jan Vermeer, Vy över Delft

4 kommentarer

Under konst, litteratur

4 svar till “le petit pan de mur jaune

 1. Ja, det var en nördig hemsida! Inte din, alltså, utan den andra. Jättefin! Borde du inte ha rutor och pilar?
  Annars håller jag med om att det finns ett släktskap mellan dina två bilder.
  Kan vara ett av dina centrala motiv.

 2. Kcee

  Jag var i Norrköping för första gången när jag hälsade på min syster förra året – jag tyckte att det var så otroligt fint. Det fanns en utsikt som påminde om breda industrifloder, stora emballage, en lastkaj. Mitt i stan. Min syster tycker att stan är som ett dataspel – med olika hopp till olika grästuvor, cementplattformar, utskjutande hyllor, broar och vattenkanten så nära hela tiden.

 3. Men denna Proust! Tänk att bli så hågkommen för något man skrivit och som realtivt få har läst (åtminstone hela sviten). Inte pratar någon om förmakssoffan på Eka där Ada och Angela fann extasen tillsammans (nu pratar jag von Pahlen-sviten som jag tycker mycket om) eller de kakor som Petra von Pahlen lät baka. Ang Proust har jag länge planerat att läsa På spaning efter den tid som flytt, men än har det inte blivit av.

  Och: jag tcyker att det är fint att du gjort kopplingen mellan Norrköping och den gula murytan; det är en slags vardagsromantik som är tilltalande.

 4. Therese

  Kcee: Ja, just i det gamla industriområdet, som är väldigt uppiffat nu (när jag var yngre var det igenbommat och förfallet, när jag var riktigt liten tror jag att det fortfarande rådde inudstriverksamhet där… mitt i stan verkligen) är det ju verkligen snyggt, och väldigt kul at gå omkring, just på de där broarna och plattformarna och allt, det ÄR ju lite som ett dataspel :)

  Rävjägarn: Jag har inte hunnit fram till den gula murytan i På spanig iofs… jag har bara läst om den hos andra. I ärlighetens namn har jag inte hunnit särskilt långt alls, ehrm… Och tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s