jag har bytt tidning samt blivit förkyld

Hej, glad lördag, jag är ny medarbetare på Expressens kultursidor! Jag har alltså bytt tidning och jag är helt säker på att det kommer att bli toppen och jag är mycket stolt och glad.

Jag är i Göteborg nu och är jätteförkyld och har ont typ överallt  – lite beror det på att jag aldrig någonsin har haft så tunga väskor att släpa på som igår. Det är sol och underbart väder ute men jag får väl hålla mig inne antar jag, uh, dumma… Snart ska jag skriva ett blogginlägg som kommer att vara nästan som Da Vinci-koden! Jag köpte en så spännande bok igår. Fast jag är för ynklig för att blogga idag, jag ville mest informera om det här med Expressen. Okej, hej hej.

20 kommentarer

Under dagbok

20 svar till “jag har bytt tidning samt blivit förkyld

 1. Cecilia

  Grattis! Heja Therese! Ska bli roligt att läsa dig där (också).

 2. Per

  Ja, grattis. Och en jättevälskriven och intressant text, även om ingen av Larsonnarna någonsin har varit personliga favoriter.

 3. Karin

  Grattis säger jag med! Verkar enklare att kombinera med Axess, om man säger så.

  Och jättefin debut.

  Funderar på vad man inte kan säga om Karin Larsson. Man kan inte säga att det var BRA att hon ”ställde sig bredvid”, och lät den mer begåvade maken göra karriären. Man kan heller inte säga att hon hade en avundsvärd situation, ungefär som lite friare diplomathustru, vilket du ju faktiskt säger… Vi får väl se om du får på nöten för det?
  Man kan inte heller säga att FLER borde göra som Karin Larsson, ägna sig åt man och barn och låta sina gubbs göra karriären.
  Man kan heller inte säga att textil och pryldesign är skit i förhållande till fresker för Nationalmuseum.

  Well, Karin Larsson kommer nog vara problematisk ett tag till för svenskar. Och att hon hade mage att dessutom vara lycklig…

 4. Jag blev väldigt glad över att se dig i Expressen!

 5. Mangan

  Suck. Det är ju Aftonbladet som rular, särskilt när det gäller kultur. Expressens kultursida är mest en posörposse där ingen tanke får tänkas till slut och där personlig hög svansföring alltid är viktigare än idéer. Vilket säkert inte hindrar att det kan känns coolt att skriva där, men det är ohälsosamt mycket av en klubb för inbördes beundran.

 6. Therese

  Åh, tack, vad snälla ni är! – jag tycker att det känns väldigt roligt med en nystart.
  Mangan, jag har inte bytt kultursida för att Expressen känns coolare utan för att det känns bättre för mig personligen… jag har väl typ följt mitt hjärta, eller min sinnesfrid kanske snarare…

  Karin, jo, jag är beredd på att få på nöten, haha. Jag tycker att det är väldigt problematiskt, nästan obehagligt faktiskt, att uttala sig om huruvida någon gjorde rätt eller fel i rent privata frågor, och jag tycker inte att fler BORDE göra si eller så, men när det gäller Karin Larsson så tycker jag ju faktiskt att hon verkar ha haft det toppen, ett sjukt mycket mer spännande och intressant liv än nästan alla kvinnor i hennes samtid, det verkar inte finnas så mycket att klaga över liksom…

 7. Mangan

  Jo, jag har förstått att det har varit en del interna personstrider på Aftonbladets kultur (och det inser jag att du inte gärna kan kommentera) – men Expressens kultur känns helt enkelt, hur ska jag säga, så medialt slimmat att det som står där ofta blir poänglöst, menlös om än kaxigt gjord positionering, och det gäller också många av frilansarna där. De förefaller ibland smartare när de skriver någon annanstans, det talar ju för att det handlar om ett tonläge man anpassar sig till. Den våldsamt interna, poserande kultur som odlas på sidan, typ: Jetsetjuntan möter Lunarstorm.

 8. Mangan

  Apropå poserande och trovärdighet. Den här dagsfärska artikeln hade Per Svensson aldrig publicerat i Expressen, trots att det inte varit någon som direkt hejdat det vare sig när han var chef för sidan eller nu (gammal kulturchef uttalar sig i en het medial fråga, det har ju klart läsvärde:) http://tinyurl.com/mb4g3s Varför hade han inte det, utan tar till orda i SDS? Tja, det finns ju flera bloggare på Sydans kultur också, både med bloggar som ligger på tidningen och medarbetarnas egna, externa tillhåll. Men hyllandet av det privata och snackigt kjamizaktiga bloggandet är mycket mindre oreserverat på Sydsvenskan.

  Att uppifrån slänge ordet ”skolgårdsaktig” mot ett knippe av de egna medarbetarna och deras stilideal på den egna redaktionen (Expressen) det hade PS inte gjort. Det hade varit alldeles för vasst, den sortens sågningar reserverar man för dem som är utanför, ”knäppa lärare och vuxna”, läs stofilerna på DN; Aftonbladet, SVT och De Nio. Olof Lagercrantz eller Buster von Platen hade nog kunnat göra det, men numera anses det inte okay. Den här sortens in/out-grupp-tänkande finns kanske på de flesta kulturredaktioner idag men på Expressen är det ovanligt ingrott och det påverkar gränserna för vad som kan och får publiceras. Vilket devalverar sidans trovärdighet, som jag ser det.

 9. Soy

  Grattis Therese!

 10. Jag tycker att du är i bättre sällskap på Expressen, att de ändå har bättre och roligare stilister än på Aftonbladet, så jag tycker absolut att du passar bättre där!

 11. Grattis till flytten. Jag antar att jag får börja surfa in på expressen regelbundet nu. Men nåja, din byline var inget vidare.

  Det är en bra artikel även om jag inte är helt övertygad, i synnerhet får jag inte riktigt ihop det med den energi Carl verkar ha lagt ned på att få Karin att sluta måla. Men jag tror inte man kan dra den storyn på Sundborn för då solkar man ned huvudattraktionen. (Och nej, du kan mycket väl ha rätt men ihop det får jag inte.)

  U.J.

 12. Magnus P

  Grattis Therese! håller med Bernur: på det hela taget är du i mycket bättre sällskap på Expressen.

 13. Mangan, jag tycker inte att det där säger någonting faktiskt – för det första så skriver väl Per Svensson på något slags kontrakt för Sydsvenskan, och lägger gissningsvis därför helt enkelt de flesta av sina idéer på texter just dit.
  Och sedan är det väl inget som är konstigt över huvud taget med att vissa texter passar bättre i vissa tidningar än i andra, att man som skribent känner sig mer bekväm med att publicera en viss text i en viss tidning och inte i en annan, det kan det ju finnas många anledningar till.

  Att tidningar har olika profiler är ju heller inget konstigt, jag kan inte förstå varför det skulle vara ett ideal att alla texter skulle kunna publiceras överallt, det skulle väl snarast tyda på en väldigt utslätning som jag tycker vore både tråkig och antagligen rätt otäck.

  Plus att jag börjar tro att du kanske faktiskt inte riktigt har koll på läget när du skriver att det är på Expressen man är strängast med vilken typ av åsikter man publicerar… det ligger rätt långt från hur jag uppfattar saken.

  Tack förresten till alla som skrivit nya snälla saker!

 14. Mangan

  Therese: Visst, Per S är numera knuten till Sydan, men han har ju faktiskt publicerat sig både där och i Expressen löpande under många år och haft jobb på båda tidningarna. Och mycket av den här artikeln hade lika gärna kunnat skrivas för två-tre år sen, långt före FRA- och Ipred-debatterna. Då var han chef på Expressens kultur, men jag är ganska säker på att han inte hade velat lägga en artikal áv det här snittet där. Det hade skjutit alltför nära benpiporna på den egna redaktionen, deras image och attityd. Vill man vara hygglig kan man säga att han är ambivalent – inget fel med det – med en hårdare formulering skulle man kunna säga att han inte vill utmana folk i närheten, vare sig de som läser sidan eller andra på redaktionen, och jag menar att en kultursida värd namnet måste utmana och debattera, måste ”sätta problem under debatt”. Då ska det inte spela någon roll att några av medarbetarna tycker att en annan skribents ingång i en fråga är åt skogen. I och med att han publicerade den här i Sydan så är det ingen större risk att någon från Expressen eller låt säg Sigge Eklund eller Björn af Kleen kommer att leverera en tuff replik.

  När övergår ”att vara bekväm” med sina publiceringar och val av vinklingar till en indirekt oärlig, glatt styling?

  Den här artikeln är förstås inte det enda exempel jag kunde hitta på en slags haltande hållning eller behagsjuka, Jag valde den för att den var aktuell. Jag tror f ö att det har mer att göra med Expressen som tidning, som redaktionell miljö, än med den ena eller andra skribenten (alla som tänker skriva ”fan, varför är du så ogin när hon just ska börja på Expressen?” kan lägga den repliken åt sidan).

 15. Karin

  Mangan, jag fattar inte riktigt hur du läser Svensssons artikel. Han gnäller över mobbarmentalitet på olika comunities. So what? Det kan man väl alltid göra? Det är väl knappast i närheten av några benpipor?

  Som jag uppfattar det så är dessutom Expressens kultursida under förändring, Svensson har slutat där. Nu sätter Wiman sin prägel på den. Han har just börjat.

  Själv uppfattar jag Wiman som en öppnare journalist än Svensson. Bättre, om man så vill, inte lika inpyrt medveten om sin egen position och identitet. Och inte heller lika mån om att i varje ögonblick framstå som bäst-i-klassen, för att ta till Svenssonretoriken.

  Vilket inte hindrar att Svensson skrivit ett par hyggligt bra böcker.

 16. Tycker att det är något komiskt med dessa tvärsäkra kremlologiska analyser av självutnämnda experter som helt uppenbart saknar personlig erfarenhet av de nämnda tidningsredaktionerna…

 17. Therese

  Malte, jag håller med… Fast å andra sidan är det ju lite intressant hur det hela uppfattas utifrån.

 18. Mangan

  Therese och Malte: ”Sometimes when you’re standing up close to a man, right close to his face, you cannot see his face”
  – Michail Gorbatjov, efter ett av sina första möten med Ronald Reagan.

 19. Mangan, take my word for it

  … det är lättare att bli utslängd för bekväma åsikter än för obekväma diton…

 20. fransyskan H

  Grattis Therese!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s