semesterplaner

Hej, ni får inte skratta nu, eller det får ni väl förresten, men betänk att jag är mycket oerfaren när det gäller det här med semestrande: Tar man med sig en handduk? Jag ska alltså åka till Italien och det finns en strand som jag kommer att vilja vistas på, och nu tänker jag att vänta lite, man kan ju inte gärna släpa med sig en hotellhandduk ner till stranden..? Om man ska ta med sig en handduk måste jag nog köpa en ny, fin handduk för jag vill verkligen inte skämmas över min handduk i Italien. Det här är en sån där grej som jag vaknar mitt i natten av att jag har kommit på, nu har jag en lång lista med saker som måste fixas (adapter! små flaskor att ha schampo i! öronproppar som gör att man inte får ont i öronen när man flyger som jag såg reklam för i en tidning!), jag är så dålig på att resa, oj, oj, jag blir så nervös över allting, jag tycker bäst om konstanta tillstånd när allt är lugnt och tryggt, eller eventuellt att någon annan tar fullständigt ansvar för allting och jag bara behöver vara lydig och följa instruktioner.

Nu undrar jag dessutom vad jag ska läsa på semestern. Förra gången jag var på semester läste jag jättemycket, typ alla böcker jag hade med mig från pärm till pärm, så jag måste ha med mig rätt många, och de måste vara små och lätta och de får inte vara för krävande. Jag har en bunt Mare Kandre-böcker som jag borde läsa, men det känns ju inte så semesteraktigt. Jag skulle vilja läsa Henrik Langelands Manuskriptet också, men den verkar ju inte finnas i pocket än och den är nog för tung för att släpa med inbunden. Jo, det är förresten inte jag som är på omslaget! Det var någon som frågade det i en kommentar för ett tag sedan och jag glömde svara, det var ju en jätterolig fråga. Det är lite likt faktiskt!

langeland

Inte jag.

Jag tror att jag ska ta med Roger Scrutons lilla bok om kultur och en Barbara Vine-deckare som har legat på sängbordet i typ ett år nu, vad mera? Ni får gärna tipsa om något. Kanske nån trevlig pocket-fackbok som gör att man känner sig lite smart. Eller vilken trevlig pocketbok som helst.

18 kommentarer

Under dagbok

18 svar till “semesterplaner

 1. Karina

  Strunta i att släpa schampo, tandkräm och sånt. Köp nytt på italienskt apotek istället. Det är faktiskt rätt spännande och du får på köpet mer plats i bagaget för böcker. Apotekens hyllor för babyprodukter innehåller ofta fina småflaskor, och kolla särskilt in hyllorna med produkter baserade på skönt doftande örter. Res iväg med en gammal handduk, slit ut den på stranden och låt den stanna kvar i någon italiensk soptunna. Trevlig resa! / K

 2. Magnus P

  När du nu ändå är inne på norrmän: Ta med Jan Kjaerstads trilogi om Jonas Wergeland. Enerverande too much på många vis, men desto mer underhållande i gengäld. Kanske den tyngd som behövs om du ska leva lättingliv på en strand. Ha så skoj!

 3. Jag tror faktiskt inte att du behöver någon adapter. Jag var i Italien i våras (norra, men det kan väl inte spela nån roll?) och uttagen funkade med min mobilladdare. De ser lite annorlunda ut, men de funkar. :)

 4. Soy

  Okej, det där med handdukarna låter som nå’t jag känner igen. eller alltså, inte just handduksdilemmat men grejen med att förfasas över saker i framtiden. det är hälsovådligt, therese, som du redan vet. jag tycker att du ska ta med dig hotellhandduken till stranden och om någon kommenterar det hela så kan du ha en egen liten föreläsning om vikten av att ta hänsyn till proportioner, le en smula och titta åt ett annat håll.

  en bok som jag tyckte var bra och som du möjligen inte redan har läst är ”difficult daughters” av manju kapur.
  http://www.bokus.com/b/9780571195695.html?pt=search_result&search_term=manju%20kapur

 5. Caroline

  Adapter behövs inte till Italien!
  Röstar definitivt på ny strandhandduk, köpes med fördel på plats, både billigare o större urval.

 6. Jag ska själv till Italien om en vecka och har tänkt göra som Karina rekommenderar ovan: ta med en gammal handduk och sen lämna den efter mig. Känns som det kunde finnas tusen roligare saker att shoppa på plats än just handduk, som sen sannolikt ändå är fuktig och otäck när den ska packas ner inför hemresan. Och hotellen brukar inte gilla att man släpar deras handdukar till stranden/poolen.

 7. ”En kortfattad historik över nästan allting”, Bill Bryson. Finns i pocket. Lika bra som titeln lovar! Underhållande och bildande om världen, jorden, vetenskapen och människans ofta patetiska försök att begripa, kartlägga och bestämma.

 8. Therese

  Åh, jag älskar att ha en blogg när ni skriver så här bra kommentarer! Det verkar ju råda delade meningar i handduksfrågan, men jag lutar nog faktiskt åt att ta med en även om tanken att köpa en på plats är trevlig – men jag vill liksom inte ha en massa grejer att FIXA när jag kommer fram, jag vill att allt ska vara lugnt då, fullständigt lugnt.
  Utmärkt info om adaptern förresten! Vad fint med en berest läsekrets.

  Magnus, Kjaerstad klämde jag en semester för några år sedan, eller, de en och tre-fjärdedels första delarna iallafall… men det var ett bra tips.
  Och Elin, ja, hurra! Den boken har jag ju till och med skrivit upp på en lapp att jag borde läsa, men glömt bort, utmärkt!

  Soy, hm, jo, fast att oroa mig över saker är typ min specialitet… tyvärr.

 9. Gissar att du kanske redan läst allt av Richard Yates? Ta annars med dig Young Hearts Crying, Easter Parade och Disturbing the peace. Eller biografin över Yates liv. Eller kanske någon av Granta book of American short stories-volymerna?

  Förresten, när du köper småflaskor till schampo och annat, köp dem inte på Åhléns – de är värdelösa och går sönder i väskan.

 10. mati

  Handdukar ska man torka kroppen med – på stranden ligger du bäst på en sån där strandmatta (typ http://www.granit.com/?id=2997). Annars blir ju handduken – din eller hotellets – full med sand och sånt.

  Läsning – det här är svårt, du är ju en beläst kvinna. Kanske Anne Tyler kan vara nåt? Eller Joy Nicholson? Eller Roger Deakin? Eller kanske David Peace?
  Grundtipset är ju annars – ta med minst två olika böcker – depp på stranden och naturlyrik i baren.

 11. Therese

  Emma, bra tips! Ang. miniflaskor hade jag tänkt testa Apotekets, tror jag såg såna där för ett tag sedan.

  Mati, men jag SKA ju torka kroppen med min handduk :) Jag tänkte ju bada. Plus att jag måste ha nåt att linda in mig i om jag ska byta om lite.
  TVÅ olika böcker förresten, jag tänkte typ… fem, sex olika iallafall… men lyrik, hm, på semestern..? Det hade jag inte ens övervägt.

 12. Men läs Lidman vetja! Tänk att sitta under ett parasoll och ta till sig berättelsen om Linda Ståhl och Björnn Ceder (Bära mistel). Den karga norrlandssommaren mot den rika italienska.

  Annars är biografier och memoarer trevliga. Just nu läser jag om Elsa Björkman-Goldschmidts. Det är mycket Wien och mellankrigstiden.

 13. mati

  Ooops.
  Handduk OCH stråmatta samt två olika SORTERS böcker menade jag ju förstås.

  Jag skyller på klockslaget.

  Claire Messud kan nog funka i värme tror jag.
  Eller Marguerite Duras – Blå ögon, svart hår.

 14. Eva S

  Viktigare än handduk – att leta upp en – spiagga libera- alltså en badstrand där det inte kostar något att solbada. annars får man betala hutlösa priset för en solstol. Vi frågade efter ”playa costa niente”, och de fattade vad vi menade och visade oss till ”spiagga libera” som var ett bra uttryck att kunna.

  PS. Jag röstar för en gammal handduk från Sverige. Eller bastunderlägg. Hoppas du får en skön semester. Bära mistel är ett bra tips. Eller Dykungens dotter av Birgitta Trotzig.

 15. Langelands bok finns i norsk pocket! Om nu norska pocketböcker går att finna där du är. Jag ska alldeles snart ta itu med just den, den norska pocketvarianten alltså.

 16. Agneta J

  Egentligen vågar jag inte rekommendera böcker till någon som är så beläst som du men ibland måste man leva farligt så here goes:Kate Atkinson,perfekt semesterlitteratur!

 17. Den där om männen som mäter världen? Den verkar bra.

  Eller KJ om Klara Johansson, den vet jag inte om den finns i pocket visserligen men om den gör det är den bra. Det verkade så trevligt trots allt att vara kvinna vid förra sekelskiftet och åka runt med sina intellektuella väninnor och bo på pensionat vid havet och äta middag med någon framstående samtida målare eller författare. Och åka till Tyskland eftersom det då beboddes mest av förfinade tänkare.
  Och Italien med för den delen. Vad roligt, hoppas du får det trevligt!

 18. Therese

  Pernilla, jag stod och höll i den om männen som mäter världen, men sen köpte jag Twilight istället… haha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s