exlibris-dagen

Tidskriften Vi Läser har ett erbjudande där man får exlibris i premie om man prenumererar. Det är Lotta Kühlhorn som har designat dem, och även om hon nu inte är min favoridesigner så tycker jag att det är ett trevligt initiaiv.  Jag gillar verkligen exlibris, men tyvärr ser man dem inte så ofta – jag köper rätt mycket gamla böcker på antikvariat, men jag tror ändå inte att den samlade summan av före detta ägares exlibris i min bokhylla uppgår till mer än… två. Kanske tre.

Idag har jag ägnat en massa tid åt att titta på gamla exlibris eftersom jag trillade över ett så fint arkiv: Pratt Institute Ex Libris Collection, 1289 exlibris för den som är sugen… Det är lätt att fastna vill jag påpeka, så kom inte och säg att jag inte varnade er.  Nu följer en sammanfattning av min inhämtade exlibriskunskap. De flesta i arkivet verkar vara från 1800-talet, fram till nån gång efter sekelskiftet. Helt i min smak alltså.

Vissa motiv verkar klart vanligare än andra. Vapensköldar, t.ex, vilket jag tycker är rätt tråkigt (men jag vet inte, hade jag ett släktvapen misstänker jag att jag skulle tycka att det var toppen). Landskap är väldigt vanliga också, ofta med en gammal borg och en uggla. Och interiörer från ett bibliotek, gärna med en uggla där också. Det är rätt stor skillnad på kvinnors och mäns exlibris:

 

exlibris kvinna

 Typiska kvinno-exlibris – väldigt många har en bild av en kvinna, som väl antagligen rätt ofta ska föreställa bokinnehaverskan själv.  Jag tycker att de här är jättefina, lite så där Kate Greenaway/Elsa Beskow-stil.

 

exlibris man

Typiska mans-exlibris: Män verkar väldigt ofta ha haft Albrecht Dürer i åtanke, och särskilt hans Melankoli – det är mycket grubblande gestalter i bibliotek, omgivna av boktravar och mystiska instrument (för navigering? För frimureri?)  samt gärna en uggla. Ugglan är i sjuk dominans som djur på exlibris! Sedan kommer nog övriga fåglar, sedan ingenting, sedan ingenting och sen ingenting igen – jag har kollat på typ 1000 exlibris idag och vet inte om jag har sett en enda hund eller katt eller häst… skumt. Den andra mans-exlibrisen är så stilig tycker jag! Sträng och kärv, det är såna där exlibris man varsamt klistrar i sin förstautgåva av Ernst Jüngers På marmorklipporna

 

exlibris visdomsord

En del exlibris hade små livsvisdomar. ”Follow the gleam”! ”Lift me, oh Lord, above the level plain”! – det är väl därför man läser böcker? Fast det är kanske bra med lite hjälp från Gud. Dessa är dessutom fina exempel på landskaps-exlibris. Det är väldigt snyggt med träd på exlibris… typ allér… har jag konstaterat idag. (Fast alltså, mönstret i ramen på den första exlibrisen ovanför, är det inte lite olyckligt..? Det ser ju ut som hakkors om man tittar lite slarvigt.)

 

exlibris roliga

En del exlibris var lite roliga. Den första här ovanför tror jag syftar på bokinnehavarens efternamn – Klein – eller vad tror ni? Det är säkert vanligt med en illustration som alluderar på innehavarens namn. Herr Kleins exlibris är iallafall väldigt fin!

 

exlibris enkla

Åh, de här är så vackra i all sin enkelhet… Den första ser alldeles japansk ut, med det där lilla röda emblemet som en japansk lackstämpel… Och den andra är helt perfekt stiliserad… åh så fint!

 

exlibris jugend

 Det var gott om jugend-porr. Mmm.

 

exlibris hessleby

Och så hittade jag lite svenska exlibris. Ett från Hessleby sanatorium, som idag är behandlingshem för missbrukare. Undrar om de har kvar biblioteket. Och några böcker med exlibris i.

 

exlibris therese

 Och så hittade jag två som andra Therese har klistrat i sina böcker!

 

Förra året gjorde min söta syster en bunt exlibris till mig. De är satta med gamla blytyper och är jättejättefina – jag skulle scanna en nu, men min scanner har brakat ihop, så jag får visa en pyttebild från ett foto istället:

 

exlibris

Det är en uggla på en boktrave! Och eklöv i ramen. Jättefint! Jag har inte så många, så jag är lite rädd för att klistra in dem i böcker, för snart är de slut… fast jag borde ju skärpa mig, man kan faktiskt ha flera olika exlibris i sitt liv. Mina nästa blir med vallmo tror jag. Eller en poppel-allé.

Annonser

10 kommentarer

Filed under dagbok, konst

10 responses to “exlibris-dagen

 1. Moa

  Vilket fantastiskt inlägg! Jag blir helt lycklig av alla vackra exlibris.

  Det är ju faktiskt en hund på den bredvid Fritz Kleins exlibris. :) En borzoi. Jag vill också ha en borzoi på mitt exlibris. Men jag kan tänka mig att ugglorna dominerar starkt, ja.

 2. Ylva

  Vi gjorde ett exlibris till min morfar när han fyllde 60, med en katt på, och bakom skymtar deras (hans och mormors) hus på en kulle.

  Min mamma som heter Melica (latinskt namn för ett grässtrå) skulle (givetvis) ha just det grässtrået, så om man heter Ylva så kanske en varg.. Hellre en fågel isf.

 3. Snyggt!

  Hesselby sanatorium, där vill jag vila ut när svininfluensan ansätter mig (eller varför inte vininfluensan, den är ju något vanligare…)

 4. sofia

  Altså fin text och fina bilder men
  ursäkta min okunskap: WTF är exlibris? Ett exlibris, flera exlibris? Finns det synonym? Bokomslag? Jag trodde jag var kulturellt bevandrad och allmänbildad men nähe.
  Åhh frustrerande har läst texten 2 ggr men fattar ändå inte.

 5. tidenstecken

  Vilken fin grafisk konst du exponerar!

  Jag har nog haft större tur än du när det gällt att hitta böcker med exlibris i på loppisar eller antikvariat. Jag har t ex i min hylla ett ex av Das Welt-Wein-Buch från 1981 med Jan Myrdals och Gun Kessles exlibris i. Man ser ett litet barn vila på en knuten näve. Kanske inte riktigt min estetik om jag ska vara ärlig.

  Annars är det kul med en bok som dessutom innehåller några små autentiska vinfläckar (vilken årgång?). Plus ett stort frågetecken på sid 114 där Jan Myrdal mycket riktigt vänder sig mot påståendet att Sauternes skulle vara ett vin från Bourgogne.

  Om min bok av Oscar Wilde med den kontroversielle hovstallmästaren Clarence von Rosens exlibris i skrev jag på min blogg den 9 maj, om någon nu är intresserad.

 6. Sofia!

  Exlibris = från latinet, ”ur böckerna”, dvs ur någons boksamling. En/Ett ? exlibris är en etikett som fästs på insidan av bokpärmen. Det talar om vem boken tillhör. Jag älskar själv exlibrisar (är själv lika tvekande om hur ordet böjs) ? och blev fascinerad av alla vackra etiketter som Therese plockat fram.

  Det påminner mig om en vän till mig som studerade till präst men som under utbildningen blev ateist. Hans exlibris hade mottot ”Pereant pastores perversi”, ungefär ”Ner med alla förvända präster”. En lärare till mig hade ”Semper aliquid haeret”, ”Alltid fastnar något” – en tröst för alla lärare som känner att de kastar pärlor för svin…

 7. Det var väl inte Gerhard Bendz?

 8. Ursäkta, den länken skulle vara med:

  http://yfrog.com/67bok0346j

 9. sofia

  Allt är upplyst. Minerva, tack!

 10. Therese

  Tack alla!
  Tidenstecken, vad roligt med myrdals vinbok!
  Rävjägarn, jag vill också hänga på sanatorium! Dock helst utan vare sig missbruksproblem eller inflensa av ena eller andra slaget… jag skulle föredra typ liggkur ordinerad till följd av ytterst lätt utmattning.

  Jag insåg förresten att det var en hund bredvid Fritz Klein, och dessutom kor på Ellen Lovisa Bordens exlibris… men ändå: klar uggledominans!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s