att alltid känna brist

Jag fastnade i Vilhelm Ekelunds Antikt ideal som jag hade glömt att jag äger. Vilhelm Ekelund har aldrig lyckats röra vid mitt hjärta (nej, jag tror faktiskt inte det… inte ens med Lunarian. Förlåt! Bra dikt och så, men det är något som fattas mig – – -) trots att han är både skåning (ibland har jag tänkt att så mycket som är bra och svenskt kommer från antingen Skåne eller Norrland – jag VET att Norrland inte är ett landskap alltså… – att allt annat är onödigt – – -), Ola Hansson-fan samt alltså har ANTIKA IDEAL, vilket verkligen inte är den sämsta kombinationen hos en man/poet – han är mycket förtjust i Nietzsche: ”Vi behöfva Kant, vi behöfva Nietzsche: ty de lära oss huru det är möjligt att lefva trots blicken i afgrunden – just i kraften af denna blick!”. Med blicken i avgrunden. Det kunde man döpa någonting till. Troligtvis en bok från Alastor Press.

Fast det var inte det jag skulle citera egentligen, det var detta: ”Det produktiva kommer ur brist. Ja – det produktiva kommer ur den geniala förmågan att alltid känna brist, att hellre ha hela helvetet i sitt bröst och skapandets jubelångest än vara lycklig.” Jag håller med om hälften, men alltså, slutet – att HELLRE skapa än vara lycklig? Nej Vilhelm, sorry… det där går jag inte med på. Eller, jag tror inte på det. Novalis tänkte på samma sak: ”I muntra själar finns inget snille. Snille visar på en störd jämvikt: den är både följden av störningen och medlet att återställa den.” En brist, en störd jämvikt… det är sådant man kan fundera på i denna bistra timma.

Nu följer en fin bild för att matcha mitt sinne samt alla dessa poppelalléer, skymmande Stefan George-parker och undergångsstämningar som Vilhelm Ekelund myser omkring i:

 

keller ferdinand dammen

Ferdinand Keller: Dammen

 

(Ja, den är ju nästan mer Arnold Böcklin än Arnold Böcklin själv, men det är alltså inte Böcklin, utan Böcklin-diggaren Ferdinand Keller.)

8 kommentarer

Under dagbok

8 svar till “att alltid känna brist

 1. Mia Ankarvall

  Vilken behaglig blogg, så snygg header! :D

 2. majvor

  ”…att hellre ha hela helvetet i sitt bröst och skapandets jubelångest än vara lycklig.”

  I mitt enkla sinne tolkar jag att dylika meningar är sprungna ur: Surt sa räven.

 3. Och Henrik Berggren skrev ”Happy people never fantasize”

 4. ”Dammen” påverkar mig på ett vis som jag inte riktigt kan förklara. Som en av Stephen Shores fotografier också gör.

 5. Markus

  Läs G Ekelöfs fina text ”En outsiders väg” om bristen som livsvillkor, finns i Utflykter (1947). Alltså för att riktigt mysa ner sig i detta med blicken i avgrunden…

 6. nils

  Jag tror att denna bloggen lyckas röra vid mitt hjärta, men så är jag skåning också!

 7. jakobius

  ”Älska livet på något sätt! Älska det som gåta, älska det som skönhet… men glöm allt som är smått.”
  – Vilhelm Ekelund

  Inte det sämsta av motton!
  Förresten, ”Antikt ideal” i all ära, men det främsta av Vilhelm Ekelund hittar jag i hans tidiga symbolistiska diktsamlingar, skrivna när han fortfarande var ung och ännu inte helt desillusionerad.
  Rekommenderar särskilt ”In Candidum” och ”Havets stjärna”.

  /Jakob.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s