konstnärer ni kanske inte har hört talas om, del 3

Hej, sorry att jag bloggar dåligt, och bemöter era ytterst fina kommentarer dåligt – jag blev mycket glad över det engagemang som både djurinlägget och C D Friedrichs stympade målning väckte. Jag har lite mycket att pyssla med just nu: snar roman-deadline, med en del kvar att skriva, typ de svåraste grejerna i slutet, vilket gör mig både upplivad och snudd på illamående. Plus att jag har ekonomigrejer att sysselsätta mig med, men det är för tråkigt att skriva om. I’ve got a lot on my mind, det är ett bra uttryck, går det att säga på svenska? ”Jag har mycket att tänka på” täcker inte riktigt in allt tycker jag.

Jag har som nån slags tradition att posta lite läskiga bilder i den här dagboken runt halloween (ja, exakt DEN HÄR dagboken, på denna bloggadress, har ju iofs inte existerat vid denna årstid förut, men i tidigare dagböcker – – -), så jag gjorde ett läskigt sidhuvud, men det blev inte så bra tycker jag. Istället visar jag hela den bild som det är gjort av:

Xavier Mellery

Min hall, ljuseffekt, 1889 (klicka så blir den jättestor!)

Xavier Mellery (1845-1921) heter han som gjort bilden, han var – som många av de bästa – belgare och symbolist. Den första delen i serien Konstnärer ni kanske inte har hört talas om handlade om Leon Spiellaert, som också var belgare och symbolist, och som gjorde interiörer som i stämningen liknade denna: samma typ av till synes elektriska ljus, samma siluetter och skuggor av krukväxter. Visst är det en läskig bild? Mellery var, som ni ser (kolla maskerna och bysterna), en stor inspiration till Ferdinand Khnopff, som har gjort det nya blogghuvudet. Han (Mellery, inte Khnopff, men för all del mycket sannolikt Khnopff också) ville avbilda l‘âme des choses, ”tingen själ”, vilket är väldigt Mallarmé, vilket jag tycker är toppen.

Mellery verkar ha varit bäst på tysta, läskiga interiörer tycker jag. Här är en annan:

mellery xavier, the staircase

Trappan, 1889

Och en sista, med nunnor (någon gång ska jag göra en topplista över de bästa målningarna med nunnor):

 

mellery

Efter kvällsbönen

Ja, jag vet nästan ingenting om Xavier Mellery heller, som vanligt i den här serien (hans pappa var kung Leopold I:s trädgårdsmästare läste jag nu, men roligare än så blir det inte), jag ville bara visa bilder. Okej, godnatt, hörs.

4 kommentarer

Under konst

4 svar till “konstnärer ni kanske inte har hört talas om, del 3

  1. Underbara. Börjar nu inse (tack vare dina urval) att det kanske inte är riktigt rätt av mig att försumma 1800-talskonst så mycket som jag gör.

  2. Jacob C

    Dessa konstnärer, som jag just inte brukar ha hört talas om, är kanske mina favoriter bland dina blogginlägg!

  3. Visst är det lite ”Elephant man” känsla över dessa trappor…? Nunnorna, skuggorna… Den dova, instängda känslan.

  4. skogvaktarn

    Tingens själ, sa Bull! Så fint och skrämmande med skuggspelen och ljuset som ett slags inverterad skugga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s