my irritability keeps me alive and kicking

Hej, sorry att jag inte uppdaterar, jag har jobbat, plus pysslat om min kvinno-debatt. Tidigare i veckan roades jag av att Ulrika Stahre ansåg att jag drog ner ett annars förvånansvärt bra nummer av Axess magasin med min konst-topplista (här kan man läsa det). Nu följs det upp med ett blogginlägg. Stahres invändning går ut på att denna topplista, som utger sig för att presentera objektiv kvalitet, inte diskuterar kvalitetsbegreppet. Att ingressen till topplistetexterna (”För att en gång för alla komma tillrätta med frågan om konstens kvalitet har Therese Bohman upprättat en lista över de objektivt bästa målningarna…”) är skriven med glimten i ögat verkar gå henne förbi. Den är en förevändning för mig att skriva små essäer om tio av mina favoritmålningar (att de flesta av dem verkligen ÄR bra – objektivt! – skulle jag gärna strida för, men tanken är alltså inte att göra det i dessa texter). (Det här får mig att tänka att till exempel DN Kulturs boktopplista, som finns i varje Boklördag, också borde ägna sig åt att diskutera kvalitetsbegreppet?)

Men det tråkigaste med Ulrika Stahres invändningar tycker jag är att hon inte verkar se något som helst värde i att skriva om konst på det här sättet – ”puttrig text om diverse verk ur konsthistorien”. Jag ser det mer som ett slags bildningsprojekt, en chans att visa målningar som har gjort starkt intryck på mig och förklara varför, och jag tycker att det rimligtvis borde vara på tidningen Aftonbladet man känner igen ett försök till folkbildning när man ser det, men så är det ju tyvärr inte – vilket på ett förträffligt sätt illustrerar typ allt jag tycker är fel med landet, kulturen och allting.

Annat som irriterar mig idag (jag gissar att invändningarna mot att jag irriterade mig i förra inlägget bara gäller när det är andra kvinnor jag irriterar mig på, men har man problem med irritation även inom övriga områden borde man sluta läsa nu och förslagsvis inte återvända till denna blogg):

 1. Grupptrycks-entusiasmen på Twitter, enligt vilken flera tidningsartiklar varje dag är ”briljanta”, ”fullständigt lysande”, ”underbara” – typ först en text om att i Vellinge är de hemska människor (och höhö, kolla, de har ett golfgymnasium), och sedan en artikel om att det är väl inte särskilt konstruktivt ändå att hålla på och hata Vellingeborna: lika briljanta artiklar båda två. 

2. Jonas Gardell, som indignerat anser att katolska kyrkan ”aktivt försöker hindra det fria ordet” för att Jonas Gardell inte får spela in tv-program var han vill i Vatikanen, vilket är Jonas Gardells grundlagsskyddade rättighet, inte minst med anledning av att han har skrivit så omtyckta böcker. Jag tycker att man ska ta det försiktigt med att prata om att någon försöker hindra det fria ordet och istället göra det när det verkligen ÄR en fråga om yttrandefrihet (liksom jag tycker att man ska ta det försiktigt med att ropa ”nazism!” och istället göra det när det verkligen ÄR nazism man har att göra med – är det här en tendens i tiden? En liten spaning?).

3. Folk. Särskilt folk som håller på och tycker en massa grejer på internet.

Update, PS: Jag är gladare än jag kanske låter, jag har haft en toppendag: lunch med god vän på KB, vilket innebar rådjurjärpar, som är något jag kan tänka mig att äta oftare, och sedan besök på Hedengrens som resulterade i väldigt fina böcker, och sedan ett glas vin på Zink Grill med sjukt goda brända mandlar till, däremellan nespresso och arbete som exempelvis inkluderade sökande efter bilder av bomplan, Mondrian-målningar och faunan under karbon-eran, det var så trevligt alltsammans, jag lär mig en massa grejer och har så roligt medan jag gör det. Vore jag nu inte fast på ett stillastående X2000 som kommer att försena mitt efterlängtade fredagsmys med minst två update:tre update:fyra timmar skulle jag vara ganska tillfreds med tillvaron.

11 kommentarer

Under dagbok

11 svar till “my irritability keeps me alive and kicking

 1. Hoppas du inte bryr dig allt för mycket om sådana som Stahre…

  Trots viss tråkighet från mitt håll, tycker jag, trots allt, fortfarande, har aldrig slutat tycka, att när du skriver om konst som är nära dig, är du svårslagen. Behövde bara få säga det.

  Apropå konstkvalité, är det ganska tråkigt och intetsägande att teoretisera om kvalitetsbegrepp. Känns liksom överspelat. Här trasslade jag in mig i en liten debatt om, tja, något närliggande, där Brodow fö hyllade ditt sätt att skriva om konst (kanske du sett):

  http://annabrodowinzaina.wordpress.com/2009/11/10/wittgensteins-vag-fran-kantstott-kvalitet/

  Sen, om man vill ha lite kul, kan man ju också kolla in hr Vilks, och än mer inse att det där med kvalitetsbegrepp är ganska trist. Att skriva om enskilda verk, som du gör, är så oändligt mycket mer givande. Keep it up!

  Vad gäller tyckerier är vi på samma sida, även om jag är en hycklare (och dessutom inkonsekvent och arrogant), på mer än ett sätt. Försöker bättra mig.

  Hoppas du får lite mys till slut!

 2. Jacob C

  Jag läste Stahres inlägg, men blev inte klok på om hon främst var ute efter att kritisera dina konstkrönikor eller om det var det institutionella konstbegreppet som hon gick till storms mot?

  I alla fall så tror jag att om man vill närma sig frågan om kvalitet i konsten, så kan ett (av flera) sätt faktiskt vara att – ja! – tala om existerande konstverk. Om Stahre vill kritisera TB:s urval, borde hon kanske därför försöka visa att de tavlor TB väljer att lyfta fram faktiskt är dåliga och ointressanta, snarare än att bara klaga? Eller också skulle hon kunna göra en egen, alternativ topplista! (Om hon i så fall fruktar att göra ett alltför auktoritärt intryck skulle listan med fördel kunna förses med en självironiskt avväpnande ingress.)

  Ett tredje alternativ vore förstås att Stahre presenterade sin egen teori om ”Den Stora Kvaliteten”, detta för att verkligen en gång för alla komma till rätta med frågan om estetisk kvalitet. (I så fall tycker jag personligen att det skulle vara extra spännande om hon lyckades övertyga Lars Vilks om att hon har revolutionerat konstfilosofin.)

  Jag tror i alla fall inte att omdömet ”puttrig text” säger så mycket, mer än att Stahre tydligen inte gillar dina texter.

 3. Folkbildning är kanske lite fult. Lättlästa och engagerande artiklar läses gärna och bidrar till ökat intresse (och kunskap) för t.ex. konst vilket Stahre kanske beklagar – då hon i det långa loppet inte är inte längre är om sin kunskap. En smula långsökt, men lite tror jag faktisktatt det ligger i det.

  Jag är själv en stor vän av det ”puttriga” och ”populärt” skrivna. Lättillgänglighet är icke detsamma som dålig kvalitet (men det kan vara det). Intelligensen ryms naturligtvis även inom och mellan dessa rader. Skräp – det finns det gott på många andra håll i vår värld.

 4. Jag har i alla fall uppskattat topplistan i Axess, och uppfattat programförklaringen som i hög grad ironisk, eller med en glimt i ögat, gud, hur ska man annars kunna säga NÅGOT öht om konst, litteratur, etc …? Jag säger dagligen på någon lektion att den och den boken är den typ näst bästa i den genren eller från det årtiondet, och så vidare, men det är ju bara för att retas, så på sätt och vis ska du kanske vara tacksam över människor som Stahre, som inte kan låta bli att påpeka såna här saker …

 5. Jag gillar din topplista mycket. Kanske för att du har fingertoppskänsla för objektiv kvalité? Jag har personligen upptäckt mycket konst genom dina artiklar i Axess samt din blogg. Är officiellt folkbildad.

  Angående punkt nummer tre som du skrev. Kanske är det med internettyckande som med poesi: många skriver, få läser.

 6. Eller det är precis så det är.

 7. Apropå detta med topplistor över konst så pågår det en utställning på Jamtli i Östersund kallad ”Världens bästa konst”. Vad som visas är kopior av 90 av de ”bästa” och mest kända konstverken i världen. Kopiorna är dels målade av konstnärer i Kina, dels av lokala konstnärer, och dels är det tryck. Vilka som ingår? Jag kan skicka en lista till den som är intresserad, eller posta den här.

 8. Du gör förresten ett utmärkt jobb som konstskribent, Therese.

  På Aftonbladet borde man fråga sig om det finns någon kvalitet i kulturjournalistiken. Det är alltid lika fascinerande att läsa den tidningen, det finns enkla svar på allting, tydligen ett enda rätt och enkelt sätt att läsa Wittgenstein på etc.

 9. Sofia

  Therese,

  Dina texter har fått mig att bli intresserad av konst. Jag är hyfsat välutbildad och hyfsat intelligent men har aldrig tidigare fångats av konsttexter eller riktigt förstått dem. Film, musik och literatur har jag alltid haft tillgång till men just konst har jag behövt bli introducerad för och detta har bara du lyckats med.

  Så det så.

 10. Karin Ohlsson

  Veckans avslöjande!

  Jonas Gardells intyg för att få filma i Vatikanen är inte ett inspelningstillstånd, utan ett besöksackreditering.

  Det avslöjade Dagenläsaren ”Tobias H” under chatten på Dagen.se i går. Och nu bekräftar också Katolska kyrkan i Sverige uppgifterna.

  Det var när Dagen.se bjöd in till chatt för att diskutera den tv-sända debatten mellan Gardell och Katolska kyrkan som uppgifterna om ”intyget” avslöjades.

  Läs mer om avslöjandet på http://www.dagen.se

 11. Måns

  Tycker topplistan är skoj efter som jag ser axess som förhoppningsvis bildande tidsfördriv och har aldrig kommit i kontakt med liknande artiklar förut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s