Berlin?

Hej, nu följer mitt kortaste blogginlägg någosnin: Har ni några bra tips på kul saker att göra i Berlin? Gärna sådant som har att göra med konst och historia, bra shopping, eller sådant som är fint och trevligt. Eller en bra restaurang eller en fin utsikt eller vad som helst som det vore dumt att missa.

29 kommentarer

Under dagbok

29 svar till “Berlin?

 1. fragmentarius

  Gemälde-Galerie är ett måste.

  Bröhan-Museum är en liten pärla som är lätt att missa:
  http://www.broehan-museum.de/

  Ligger granne med Berggruen-samlingen, om man gillar Picasso och Paul Klee.

  KaDeWe, översta våningen är bäst, med mat, sprit och godis.

  Promenera gärna i den lite sömniga och bortglömda, men skändligt burgna västsidan: Charlottenburg kring Savigny-Platz.

  Slösa ingen tid på butikerna i Prenzlauer Berg.

  Akta dig för krogarna, särskilt de som är öppna 24h.

 2. Jacob C

  Jag har ingen aning. Men Magnus kan nog tipsa dig!

 3. Olympiastadion – Förtätad stämning, historien närvarande på ett sätt som det är svårt att göra någon annanstans i Berlin, eftersom så mycket är nytt. Ger ökad förståelse för de utopiska visioner som cirkulerade i Nazityskland.

  Även om det inte är någon större arena med nutida mått mätt känner man sig liten där, som en del av en större helhet och ändamålsenlighet. Hade inga större förväntningar innan jag kom dit, men det blev verkligen en stor upplevelse.

  Sedan kan man åka ut till någon mysig restaurang i Kreuzberg och äta riktig falafel.

 4. digress

  när är du där? om i helgen – mozarts requiem i berliner dom! kolla annars om de ger svansjön på deutsche oper.

  i närheten av berliner dom finns de mest anrika och kända museerna. rekommenderas: alte nationalgalerie och det historiska museum som ligger mer eller mindre mellan domen och humboldt-universitetet.

  annars kan man ju shoppa runt hackescher markt, där finns bl a cos, som ju är spännande för svenskar som är utomlands.

  sowjetisches ehrenmal i treptower park är annars kanske den stalinistiska motsvarigheten till beskrivningen av olympiastadion ovan. fantastisk.

  falafeln dock inte sällan medelmåttig, det är ingen turkisk rätt.

 5. Rombaren i Charlottenburg, en av Berlins äldsta barer. Fantastisk.
  Fasanenstraße 40

  Bellman bar i Kreuzberg. Ryskt. Magiskt.
  Reichenberger Str. 103

  Vietnamesiska restaurangen Sian och baren Wohnzimmer i Prenzlauer Berg…

  Shopping… not so much. Dyrt, dåligt. Håller med ovanstående, en runda på KaDeWe. Finns en bra konstbokaffär i Savigny Platz, precis vid tåget.

  Vackraste parken: Tiergarten. Särskilt nu.

 6. Café Godot på Kastanieallé, ett mysigt ställe som serverar god frukost typ hela dagen och gör goda irish coffee. Och så kan man bestämma träff med en vän där och komma tidigt och sätta sig, för att kunna säga att man väntar på Godot. Och lite längre bort på gatan ligger Babel som serverar himmelsk libanesisk mat i ett mysigt krypin.

 7. Jacob C

  Slår mig att när jag var där 2007 så gick jag guidade stadsvandringar som utgick ungefär från Branderburger Tor. Man kunde gå både i DDR-kommunismens fotspår och i nazisternas fotspår. Jag är vanligen inte så förstjust i guidade visningar, men jag tyckte personligen att just dessa vandringar var ganska intressanta, eftersom jag inte alls kände till staden innan och man fick se saker som jag aldrig skulle ha hittat till själv.

 8. Alice

  Jag kan tänka mig att du skulle gilla Café Einstein (jag gör det mycket):
  http://www.cafeeinstein.com/

  Själv gick jag dit efter zoot men jag rekommenderar att skippa den biten, olyckliga apor känns väldigt ovärt.

 9. I all hast: Museumsinsel är allt man behöver! Det är en bit av stadsdelen Mitte, mkt centralt (mitt i, alltså, precis som namnet antyder) där det ligger en väldig massa fantastiska museum i lika fantastiska byggnader, varav följande två är mina absoluta favoriter: Alte Nationalgalerie och Pergamon-muséet.

  Och sedan rekommenderar jag även Pariser Platz att titta på lite, för det är så himla fint. (Max Liebermann bodde där i krokarna.)

  Trevlig resa!

 10. Judiska museet var oväntat intressant. Vi skippade det mesta av WW2 och tittade på allt annat, vilket var bra och intressant.

 11. Catarina

  Literaturhaus på Fasanenstrasse. Utställningar, bokshop samt en underbar atmosfär i matkafét.

 12. Nils Forsberg

  Köp Carl-Johan Vallgrens lilla berlinbok i pocket på flygplatsen. Den är helt fri från dvärgar, mimare, gyckel och dylikt, men innehåller förslag på fina promenader med historiskt tema.

  Ät på Murat al barba i korsingen Rosenthaler Str/Steinstr. Liten italiensk restaurang och vinbar med utmärkt mat, bra priser och dito vinutbud – allt kan dessutom fås på glas. Har du tur är Blixa Bargeld där.

  Alfred Döblind Berlin-Alexanderplatz är en fantastisk roman om hur livet kunde te sig i weimartidens kaos. Dock är svår att hitta på svenska. Tjock är den också. Och kan med viss rätt klassas som mordernistisk, så det kanske var ett dåligt tips…

  Trevlig resa!

 13. Annika

  Brücke-museum är mitt favoritmuseum i Berlin. Samlingen är fantastisk! Och så ligger det lite oväntat bland de flottare villorna ute i Dahlem.

 14. När ska du dit? Om berlinfilharmonin har kommit hem från sin USA-turné ska du gå på en av deras konserter. Även om det är slutsålt nu, kan det finnas biljetter på konsertdagen.

  Deras hemsida: http://www.berliner-philharmoniker.de/en (Se upp med mindre glamorösa orkestrar som finns med i deras kalender.)

  Berlinfilharmonin är tillsammans med Wienfilharmonikerna världens finaste orkester. Berlinarna är mera moderna vad gäller spelstil och repertoar än wienarna.

  På vägen dit kan du titta på konst i Mies Van der Rohes Neue Nationalgallerie, ligger alldeles bredvid. Även om du inte lyckas få biljetter kan Philharmoniebyggnaden vara värt ett besök. Futuristisk 50-talsarkitektur man blir helt glad av.

 15. Malin

  Tadshikische Teestube- en sagolik liten orientalisk/tadijiksk tesalong med djupgröna väggar, plymåer, varmröda träsniderier, fantastiska textilier och målningar. Salongen inrättades som en gåva från USSR till DDR på 70-talet och användes vid representation ( bara en sådan sak, att få en folkloristisk tesalong i present ). Ligger inrymd i ett berlinskt palats (Am Festungsgraben 1) helt nära Museumsinsel. Om du är i närheten. Man ligger till bords och dricker en tecermoni med tillhörande vodka och små karameller och känner sig som en prinsessa. Alla ens vänner blir porträttvackra och dramatiska mot den gröna bakgrunden.
  Sedan tror även jag att du skulle gilla Bröhan-Museum.
  Lycklig resa!

 16. Agnes

  Georg Kolbe-museum, ligger lite avsides, stämningsfull trädgård med skulpturer, intressanta utställningar, missa inte.

  http://www.georg-kolbe-museum.de/

  Agnes

 17. Jag håller med en av föregående talare: Die Brücke var en fantastisk konstnärsgrupp och deras museum är värt ett besök.
  Annars har sannerligen mycket förändrats sedan jag var i Berlin ett par gånger på 80-talet… jag satt på Café des Westerns och jag såg östtyska soldater göra preussisk exercis nära muren (deras specialitet var att skrämma livet ur oskyldiga turister och låtsas tro att de var spioner).
  Jag var ensam med Nefertiti i en museisal (en stor upplevelse) och besökte vaxkabinettet, alltid att rekommendera där det finns ett sådant för det visar väldigt mycket av en nations undermedvetna. (Jag skrev om det där i ett nummer av Den Blinde Argus från 1989).

  Under rubriken ”Tysk höst” för några blogginlägg sedan bad du, Therese, dina läsare att ge förslag på författarskap eller annat intressant med tysk anknytning. Ingen nämnde Ernst Jünger, ganska märkligt ändå, eftersom det rör sig om en av 1900-talets främsta prosaister. Han har väl ett ganska skumt rykte, men, tja, han var aldrig nazist. Goebbels klagade i ett dagboksinlägg från oktober 1930 över att Ernst Jünger och hans vänner inte kunde ”inordna sig”. (Se förordet till Atlantis’ utgåva av ”I stålstormen”.) Ett ganska högt beröm från det hållet, eller hur?

 18. Urban

  Jag är svag för domkyrkan (Domen).

  Och så har vi ju alltid det där lilla bissarra museet över möjliga och omöjliga sätt att ta sig under, över och genom Berlinmuren.

  U.J.

 19. Beroliana Goebbels

  På Museum-inseln rekommenderar jag också varmt Bode Museet, det längst ut med sina vackra kupoler och fantastiska samlingar, bara byggnaden i sig är värd ett besök…

  …och så parfymavdelningen på varuhuset Quartier 206 på Friedrichstraße, ett vulgo-lyx varuhus i högblank svart och vit-rutig art deco…ligger i anslutning till Galeries Lafayette med en underjordisk gång, det är också värt att besöka om man har den böjelsen.

  På Friedrichstraße ligger också Dussman -das kultur kaufhaus som är en enorm bok och musikhandel i fem våningar -deras klassiska avdelning är helt oöverträffad…om man har den böjelsen…

 20. Sprezzatura

  Charlottenburg Schloss har en av världens vackraste tavlor.

 21. Georg-Kolbe-Museum ja, jag tipsade om det i tråden om ”tysk höst” utan att motivera varför. Om Carl Milles var underjordens skildrare var Georg Kolbe himmelrikets. Eller kanske snarare av de som fått insyn i himmelriket. Han övergav sina smäckra, harmoniska och lätt stiliserade gestalter till förmån för grubblande och samtidigt hängivna atleter ungefär vid tiden för Hitlers maktövertagande. Detta kan lätt leda tanken till att det handlade om ideal för framtidens människor hängivna nazismen. Men en mer sympatisk tolkning, som faktiskt har avsevärt stöd i källorna, är att Kolbe försökte komma över en personlig kris, utlöst av hans hustrus död.

 22. Så det är alltså fritt fram att beundra Georg Kolbes verk utan att behöva reservera sig för att det handar om uttryck för en nazistisk världsåskådning.

  Sedan, som nämnts, Olympiastadion. Och det har väldigt lite med sport att göra egentligen, själv avskyr jag att titta på sådant. Det är en utopisk byggnad, ett UFO redo att äntras.

 23. Karina

  Vilka bra tips du fått!
  KaDEWe:s matavdelning är perfekt för ett glas skumpa
  och något gott att tugga på.

  Ät gärna middag/lunch här:
  Sale e Tabacchi
  http://www.sale-e-tabacchi.de
  Kochstr. 25
  10969 Berlin, Germany
  +49 30 2521155

  Och missa inte Quartier 206 om du gillar dofter.

  Trevlig resa!

 24. Magnus

  Hej Therese!

  Jag är själv nyligen hemkommen från Berlin. Du har fått många fina tips och jag vill understryka att den tadzjikiska (hur f-n stavas det…) tesalongen vid Maxim-Gorki-Theater är ett måste.

  Själv kollade jag inga utställningar den här gången utan drog mest omkring och träffade kompisar. Men på Alexanderplatz finns en fin utomhusutställning om murens fall och återföreningen. Man rörs till tårar.

  Ha en fin resa!

  Magnus

 25. torbjörn gustafson

  Hej! Underbara, helt sagolika barer ligger tätt i området kring Wasserturm i Prenzlauer-Berg.
  Om kvällarna brukar gatumusikanter komma in och underhålla.

 26. Beroliana Goebbels

  Ja, det där vattentornet är underbart, på Knaack straße alldeles i dess skugga ligger ett underbart ställe som heter Gagarin.

 27. Om du inte har något emot att åka ett litet stycke i nordöstlig riktning, så erbjuder min vän bokhandlarn Michael Kowarsch i Buch detta anspråkslöst trevliga:

  Liebe Freunde der buchläden in buch,

  das Jahr geht mit ganz großen Schritten seinem wohlverdienten Ende entgegen.
  Wir möchten deshalb einen kleinen vorweihnachtlichen Ruhepunkt setzen und SIE zu uns einladen:

  in den buchladen in buch in der Schloßparkpassage,
  am Dienstag, den 1. Dezember 2009 um 19 Uhr.

  Wir wollen bei Glühwein und Gebäck ins Gespräch kommen und ein bißchen Ruhe finden sowie einige uns wichtige und empfehlenswerte Bücher vorstellen, die dann auch für Sie zum Kauf bereitliegen. Vielleicht können wir Ihnen dadurch die Qual der Wahl erleichtern und Ihnen den Kopf frei halten für
  andere Adventsmissionen.
  Lassen Sie sich einfangen und inspirieren zu Geschenken für Ihre Lieben, und
  seien Sie unser Gast
  Ihr Buchhändler Michael Kowarsch und sein Team

  Gern erwarten wir eine kurze Rückmeldung:
  Tel. 949 65 59


  buchladen in buch
  SCHLOSSPARKPASSAGE Berlin-BUCH
  UID DE 137062195
  Michael Kowarsch
  Wiltbergstraße 3-11

  13125 Berlin
  T.: 030 9496559
  http://www.buchladen-in-buch.de
  mailto:buchladen-in-buch@t-online.de

 28. Ping: Berlin igen (I) Stadsmiljö: Karl-Marx-Allee « Börjes konstblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s