2009, ett snabbt bokslut

 

Hej, ser ni att det står 1909 på den där masken som kvinnan på bilden kastar, och 1910 på den hon sätter på sig? Det betyder att denna bild antagligen publicerades någonstans för på dagen 100 år sedan, medan människor la champagnen på kylning för att fira in det senaste 10-talet. Jag skulle skriva en sammanfattning av 2009 (av hela 00-talet pallar jag inte, jag vill inte tänka på mig själv år 2000, 2001, 2002… – det bästa som har hänt under 00-talet är att jag har blivit en person, kan jag iallafall konstatera så här i efterhand, för tio år sedan var jag bara nåt slags mähä), men nu har jag läst så många sammanfattningar att jag inte vet om någon enda människa orkar läsa en till. Jag kör en snabbversion.

Så, 2009: Jag var sjuk en väldig massa, det är tyvärr vad jag tänker först på när jag tänker tillbaka. 2009 har varit slitsamt för min kropp. Under några veckor i juni var jag smalare än jag har varit i hela mitt liv – jag minns hur jag stod i ett provrum iklädd en bikini som jag aldrig mer kommer att kunna använda eftersom den kommer att vara för liten, mina höftben stack ut som alptoppar. Jag hade inte fått behålla någon mat på flera veckor och visste fortfarande inte varför och jag var livrädd att det bara skulle fortsätta och tänkte att jag aldrig mer skulle önska att jag var smalare. Sedan var större delen av hösten kass på grund av eftersläntrande sjukdomsrelaterade saker som gjorde att jag mådde väldigt dåligt ett tag. Jag tror aldrig att jag har tyckt så illa om min fysiska uppenbarelse som 2009. Jag önskar mig ett kroppsligt stabilare 2010.

Ja, det lät ju inte så muntert, men det hände några bra saker: Jag reste mer än något annat år, till exempel, vilket för vilken annan människa som helst antagligen inte ter sig särskilt märkvärdigt, men jag besökte tre nya länder i år: Finland (ytterst hastigt, men nu har jag iallafall varit där), Italien och Tyskland. Italien var bäst, faktiskt alldeles, alldeles underbart, och allt var vackrare än något jag sett tidigare och all mat var godare och vattnet blåare. Jag vill vara i Italien jättemycket mer. Ja, och så Berlin, som jag skrev om alldeles nyligen här så det orkar jag inte göra igen, men det var ju också en utmärkt semester.

Bäst 2009!

Sedan fick jag en roman antagen av Norstedts och jobbade rätt mycket med den under hösten. Jag bytte tidning att medverka i, från Aftonbladet till Expressen, vilket gav mig sinnesfrid. Jag jobbade en hel del i Stockholm, på Axess magasin, vilket var toppen även 2009. Faktiskt det bästa jobb jag kan tänka mig. Jag höll på och bråkade om allt möjligt i den här bloggen, nu minns jag knappt allt: Anna Odell, började det väl med, och sen det figurativa måleriet, de litterära manifesten, kvinnliga förebilder, skönhet, var det nåt mer? Nu tänker jag att jag kanske borde bråka mer i tidningar och mindre på min blogg, men då kanske folk skulle tröttna i och för sig.

Jag köpte en jättefin kavaj på Beyond Retro, den är nog årets plagg, tillsammans med den lilla svarta klänningen. Jag köpte hudvård från Dermalogica (efter att ni, kära läsare, tipsat mig, tack för det), jag använde en massa smycken. Jag lärde känna några nya, bra människor. Jag läste inte så himla många böcker och jag har ingen aning om vilken som var bäst. 2009 handlade mer om konst för mig.

2010 hoppas jag alltså att utkomma med en roman. Dessutom hoppas jag att en annan bok som jag har börjat jobba med ska komma ut (där står inte jag för innehållet alltså, jag bara administrerar det), och jag hoppas skriva färdigt roman nummer två, och jag hoppas få skriva en massa andra roliga texter, jag hoppas att jag trivs i min nya bostad i Stockholm och jag hoppas på att få vara frisk och glad och att ni får vara det också. Kyss och gott nytt år!PS: 2009 var även året jag hamnade på Wikipedia! (Och om någon tycker att det här var en rätt rejäl utvärdering för att vara en snabbversion: Jag brukar vara jätteambitiös! Månad för månad! Och listor över allt! Bara så ni vet.)

3 kommentarer

Under dagbok

3 svar till “2009, ett snabbt bokslut

 1. tidenstecken

  Jag brukar ofta försvara Wikipedia mot illasinnade angrepp men jag tycker nog att en formulering i artikeln om dig är lite slarvig. Det står att du i flera debatter ”intagit en kontroversiell hållning som av vissa uppfattats som kulturkonservativ.”

  Jaha, kontroversiell. Ur vilket perspektiv? Vem bestämmer det?

  Och kulturkonservativ? Den Wikipedia-artikel som begreppet länkar till är illa tänkt och illa skriven. Dags för en revision.

  Själv är jag rätt kulturkonservativ men inte ett dugg kontroversiell. Som Heinrich Böll lär ha konstaterat: ”Was katolisch ist bestimme ich hier selbst”. En klok hållning. Vad som är katolskt eller kontroversiellt tillåter jag mig själv att definiera.

 2. tidenstecken

  PS till ovanstående.

  Efter min kritik av Wikipediatexten ser jag att den nu ändrats till det bättre. Bland annat är formuleringarna om det ”kontroversiella” borttagna. Så det som jag skrev ovan är nu delvis obegripligt för den som läser Wikipedias senaste version.

 3. Anna

  Jag hittade din blogg nu och tänkte direkt att du påminde om hon den där på skunk för längesedan. Och så var det du! Fint med en nyårskrönika, som väl på något sätt är inspirerad av skunknyårstestet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s