jag har köpt en randig tröja

Jag har – vilket ni intelligenta läsare redan har räknat ut av rubriken – alltså köpt en randig tröja. Idag har jag använt den för första gången. Det kändes sådär, som att det kanske borde bli lite mer vår innan den kommer riktigt till sin rätt. Jag har haft jättemånga randiga tröjor i mitt liv men jag har aldrig riktigt gillat dem – lite märkligt, med tanke på att jag till större delen av samma liv varit mycket, mycket positivt inställd till randiga tröjor på andra människor. Men varje gång jag köper en randig tröja slutar det liksom lite uppgivet, ”Blir det inte bättre än så här..?” tänker jag besviket, men det blir det ju aldrig. Jag vet inte vad jag gör för fel.

Ändå uppskattar jag alltså randiga tröjor något oerhört på andra människor. Alldeles särskilt på män sommartid (Döden i Venedig-looken), men jag tycker alltid att jag ser för få. Nu har ju sådär 80% av alla kvinnliga gymnasieelever som man ser på stan på sig en randig tröja så jag känner mig lite som en gymnasieelev i min. Bär vuxna kvinnor randigt? Andra kvinnor än Coco Chanel?


Jag tror inte att någon någonsin kommer att bära en randig tröja bättre än Björn Andresen som Tadzio i Döden i Venedig.


Venedig är kanske den optimala staden för randigt? (Detta är Natalia Vodianova och hennes gondoljär.)


Det här är Audrey Tautou som Coco Chanel. Det här är ett typiskt exempel på en randig tröja som jag aldrig skulle lyckas se chic ut i, jag skulle se ut som en dagisfröken. Jag tycker att det talas för lite om att randigt faktiskt är rätt svårburet! Det hänger väldigt mycket på 1. hur man kombinerar det samt 2. vilket sammanhang man vistas i.

Jag är som bekant mycket förtjust i en massa saker från 1980-talet, och bland dessa saker ingår givetvis män i randiga tröjor från 1980-talet. Så här till exempel:


Den första jättejättefina mannen är den franske sångaren Etienne Daho (det är han som är den franska rösten i Saint Etiennes He’s on the phone) och sedan är det som ni ser Chris Lowe i Pet Shop Boys. Jag vet inte riktigt om Daho ska föreställa sjörövar-randig (med undulat istället för papegoja på axeln) eller kliché-fransman-randig (huruvida han har en baguette under armen framgår inte). Fint är det iallafall. Lowe är mer åt det bögiga matroshållet. Gillar man bögiga matroser i randiga tröjor rekommenderar jag dessutom de franska fotograferna Pierre et Gilles:En heterosexuell man som bar randigt bättre än de flesta, och som dessutom bevisade att den randiga tröjan inte bara är för små seglarpojkar, är givetvis Picasso:


Mycket bra. En massa snygga kvinnliga sextiotalsfilmstjärnor klädde också i randig tröja:


Det är Jean Seberg (och Jean-Paul Belmondo, mmm!) i Till sista andetaget, och Brigitte Bardot, vars randiga tröja man tyvärr inte ser så mycket av, men alla vet ju att om någon klädde i randigt så var det en ung Brigitte Bardot.

Och det här är Kim Novak:


Jag älskar den bilden, en hel rad med män som ba’ ”Wow…” när hon tar av sig sin jacka och exponerar sin randiga tröja.

Jag känner mig alltid lite tråkig i randig tröja, trots att jag aldrig har tänkt om någon annan människa att de skulle göra det. Eller, jag kanske känner mig för fritidsklädd, och jag vill ju egentligen aldrig vara fritidsklädd. Mer än några dagar på sommaren i skärgården – då försöker jag klämma in ett helt års uppdämt randigt tröj-behov. Jag hittade två fina alldeles nya bilder som visar hur den randiga tröjan kan se chic ut utan att vara för fritidsbetonad:


Jag gillar inte mönstret på första kjolen (det ser ut som nåt från syslöjden tycker jag), men nedstoppad i mönstrad kjol med svart smalt skärp i midjan var ju ett fint sätt att slippa att den randiga tröjan känns tråkig. Ett annat sätt att slippa det är att vara Scarlett Johansson (vilket illustreras av bild nummer två).

Men det finaste samtida exemplet på randig tröja tycker jag är den här bilden:


Gud så snyggt! Jag är otroligt svag för den där tidiga 1990-talslooken (det är till exempel lätt att föreställa sig Emmanuelle Seigner i de där kläderna, hurra!). Jag skulle skippa hatten i och för sig, för hatt är inte min grej, men i övrigt skulle jag gärna både se ut så där och vistas på en båt medan jag gjorde det. Snart kommer det ett eget blogginlägg om min oerhörda förtjusning över att 1990-talet verkar vara tillbaka. Kyss!

25 kommentarer

Under mode

25 svar till “jag har köpt en randig tröja

 1. Fredrik

  Frågan är. Vill någon veta vart du köpt din tröja?

  #lågreferenshumorsentpåkvällen

 2. Jeeez, din blog er blevet til en neo-klassisk udgave af Pet Shop Boys’ video til ‘Being Boring’. Måske dit bedste blogindlæg nogensinde?

 3. Vad hände med Björn Andresen? Nån som vet?

 4. Och eftersom du tar upp kategorin sâ fâr vi inte glömma bögfransmännensrandigatröjabärareochpromotare number one: Jean-Paul Gautier!

 5. Vilken underbar kollektion av randiga tröjor…

 6. Härliga bilder och bra blogginlägg! Kolla in Jacob Dahlgren, det är en konstnär som bara bär randiga tröjor och gör det till konst. Men han är konceptuell, kanske inte riktigt din typ.

 7. Jacob C

  Denna bloggpost vidgade verkligen mina vyer. Jag hade aldrig tidigare reflekterat över randighetens poesi på detta vis.

 8. Jacob C

  Alltså iofs… Kanske är randighet bara randighet. Men jag gillar hur du parallellställer (som du ofta gör!). Som en motivstudie. Något händer. Som en randighetens mantra.

 9. KSSS sjöbod i PK-gallerian sålde förr dessa fantastiska och mycket franska randiga sjömanströjor, alldeles perfekta under sommarhalvåret. Öppna i halsen, bomull, svala. Nu har butiken stängt så det vete katten var man kan få tag på dem, men de är väldigt chica. Sedan har jag fortfarande en viss förkärlek för gamla Marimekko-ränder, typ 70-tal.

  Som barn hade jag för övrigt precis en sådan tröja som på bild nummer ett, den med knapparna på ena axel. Den var nog fransk den också. Snygg. Har inte sett något liknande på länge.

  Ränder är underskattade på kläder. Jag gillar till och med Polarn och Pyrets långkalsonger. Det är förfärligt häftigt med randiga långkalsonger, faktiskt ;)

 10. Therese

  Wow, vad många glada kommentarer, tack!!

  Fredrik, heh… den är från H&M. 99 kronor, ekologisk bomull som ger den en nästan frottéaktig kvalitet som är väldigt mysig. Halvång ärm, bra halsringning: inte för djupt skuren i ryggen eller för mycket båtringning som kan vara problem med randiga tröjor annars. Många detaljer att ta under övervägande!

  Kåre, åh! Kanske den bästa komplimangen någonsin!

  Anna B: Jag googlade nu, ehrm, nej, J D är nog inte min grej… det är ju han med den där Olle Baertling-demonstrationen, som i mina ögon är the worst of both worlds… :)

  Gunnar, jag vet inte riktigt… någon annan kanske vet? Han är iallafall fin fortfarande, att döma av en snabb bildgoogling: http://img.listal.com/image/178801/600full-bjorn-andresen.jpg

 11. tidenstecken

  Missade du inte kategorin ”prison stripes”? Som här t.ex. (om nu länken fungerar):

 12. Anna

  Randiga tröjor, speciellt med axelknappar, är fan bland det bästa som finns. Jag har alldeles för många randiga tröjor hemma men jag kan inte riktigt hejda mig när jag ser en eftersom de är så fina. Tycker speciellt mycket om att bära dem med knasigt mönstrade kjolar.

 13. Om jag skulle köpa något i år, och därmed bryta mitt antikonsumtionslöfte, så skulle det vara en randig tröja. Tog på mig en av mina gamla idag, man blev liksom inspirerad!
  Tack för din alltid lika smarta och snygga blogg!
  Dora

 14. Agneta

  Jag tycker det är snyggt med tröjor som är randiga på längden men det är omöjligt att hitta om man inte vill gå omkring i en fotbollströja och det vill man ju inte alltid göra.Min snygga Bajentröja gör sig bäst på Söderstadion.

 15. Jag måste nog köpa en randig tröja! Jag har alltid tänkt på randighet som något fritidsbetonat, som vita kjolar och seglarskor och tennis. Men nu vill jag ju se ut som Kim Novak varje dag.

 16. Mycket bra och insiktsfullt om randiga tröjor. Känner igen problemet men skulle aldrig orka formulera det så bra. Halkade in på den här bloggen och jag gillar’t. Orkar läsa alla texter trots att de är sjukt långa.
  Jag har förresten en tröja med smala ränder, det funkar bättre för mig. Kan vara en lösning?

 17. Gustaf

  En sådan underbar bild av Kim Novak! Från vilken film? Från vilken film?
  Och ditt blogginlägg var underbart också – trodde aldrig att jag någonsin skulle orka igenom en artikel om randiga tröjor! Men det gick hur lätt som helst.

 18. Gunnar,
  Jag träffade någon som hade träffat honom och han sa att den filmen hade förstört hans liv. Men jag vet inte hur.

  Randiga tröjor, både i bomull och ylle finns fortfarande att köpa (överallt) i Frankrike. Märket heter St James.

 19. Björn

  När jag råkade nämna för min tandläkare att jag jobbar på Konstfack, så sa han; Ja jag ser det, du har ju randig tröja!

 20. Gustaf

  Har ”forskat” om Kim Novak-bilden. Inte från någon film utan ett foto publicerat i Life 5 mars 1956: ”Kim Novak in dining car of New York bound train”. Fotot, taget av Leonard McCombe, är helt makalöst, väl värt ett studium i sig – alla kontraster, både innehållsmässiga och formella. dessa blickar som KN i randig tröja får av den långa raden av oklanderligt kostymklädda män!
  Och vem kan klandra dem? Två är före Vertigo: Kim Novak är hänförande, har aldrig varit vackrare.

 21. Härligt humör i den här uppdateringen! Hur många år har du samlat bilder på randiga tröjor egentligen, Therese, för att plötsligt bara komma upp med den här kollektionen?
  (Jag visste inte att ”randiga tröjor” i princip var synonymt med vit-svart-tvärrandiga men så är det tydligen. Nej, nån är väl vit-mörkblå-randig också.)

 22. Therese

  Andreas, tack! Och haha, jag har typ en miljon bilder i min dator och dessutom har jag ett helt sjukt bildminne, så att få ihop de där randiga tröjorna var inga problem… Några är i och för sig framgooglade för tillfället. Men de flesta fanns i min dator sedan tidigare – utan att jag haft som ambition att samla på just randiga tröj-bilder alltså, jag råkar uppenbarligen tycka att fina bilder ofta är en bild där det ingår en randig tröja.
  (Och ”randig tröja” kan givetvis se ut på andra sätt än dessa! Typ grön-och-röd-randig på längden, det är ju också en randig tröja… även om det inte riktigt är min grej…)

 23. Therese

  Gustaf, jag misstänkte att det inte var en bild från en film. Vilket utmärkt researcharbete.

  Björn, haha!

 24. Björn

  Ja det är en härlig samling bilder! Jag älskar randiga tröjor, och har många i olika färger, men det är jättesvårt att hitta tröjor randiga på längden. Det har väl nåt med stickningen att göra?

 25. Lite vid sidan om ämnet randiga tröjor (?) så vore det intressant med en recension av någon av Lady Gagas kreationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s