kvinnor jag vill se ut som när det blir vårVarje vår tänker jag att jag vill se italiensk ut. Detta har pågått rätt länge nu, så trogen läsare av denna blogg kommer att känna igen sig. Jag vill se ut som Monica Bellucci i filmen Malena (eller för all del som Monica Bellucci i största allmänhet, fast jag tycker tyvärr att hon ofta sminkar sig illa, för mycket ful svart kajal), som ni ser en bild ur här ovanför (jag köpte till och med en liknande klänning för några år sedan) och jag vill se ut som Sophia Loren. Nytt för i år på den italienska fronten är även Madonna i Dolce & Gabbana-kampanjen som hon medverkar i i vår. Sällan har behovet av en effektiv push-up-behå känts angelägnare.

Snygg.

 

 

Få kvinnor har varit hetare i shorts än Sophia Loren.


 

Få kvinnor har varit snyggare på en cykeltur än Monica Bellucci.

 

Igår när jag googlade filmstjärnebilder kunde jag konstatera att jag tycker att allt var snyggast ungefär 1959 – och särskilt snygg var Brigitte Bardot, i vad hon än hade på sig. Ett problem med att ha gamla filmstjärnor som stilförebilder är annars att mycket av vad de har på sig är för tjusigt för att vara bärbart till vardags, och det är dessutom kläder som ser ut att vara för varma och stela för att vara användbara på sommaren, svårskötta (kemtvätt på allt) och framför allt ser alla de där fantastiska dräkterna ut att vara uppsydda speciellt för bärarinnan. Nu befinner jag mig ju tyvärr inte i en ekonomisk situation där detta är möjligt.

Men Brigitte Bardot hade inte dräkter, hon hade kjol och topp och jeans typ, mycket enkelt och lätt åstadkommet. Grejen med kjol, skärp i midjan och enkel topp har jag nu kört varje sommar i många år (mina sommarkläder är nästan de enda kläder jag glatt återanvänder år efter år, jag har ett mycket intimare förhållande till dem än till några andra kläder, men nu är jag tyvärr rädd att jag håller på att bli för gammal för dem), typ så här:Fint!

 

(Kylie Minogue i den mer påklädda delen av denna video gör en mycket bra version av den här looken.)

Brigitte Bardot såg alltså fantastisk ut i helt vanliga kläder, det är verkligen något att avundas. Så här:Snygg i skjorta och snygg i jeans och tröja.

 

 

Snygg i helsvart och ballerinaskor.

 

Brigitte Bardots bruk av vanlig t-shirt är överlag djupt imponerande. Ja, det här ser ju ut som en relativt enkel look, men ingenting är ju någonsin enkelt för mig, särskilt inte efter att ha konsulterat boken Elegans – en fashionabel guide till stil och grace av Geneviève Antoine Dariaux, som jag återkommer till varje vår. Det är en underbar bok, och nu ser jag att man kan köpa den för 36 kronor här – i pocket, visserligen, men det borde ni verkligen göra: ”Elegans är en sorts harmoni som påminner ganska mycket om skönhet, fast med den skillnaden att den senare för det mesta är en gåva av naturen och den förra oftare resultatet av en konst. Elegansens källa är lätt att spåra. Den springer fram och utvecklas ur en civiliserad kulturs vanor. Ordet kommer av latinets eligere som betyder ‘välja'”.

I Elegans finns mycket stränga regler för vad man har för kläder i staden respektive på landet, på dagen respektive på kvällen, och regler för det här med hur man matchar saker. Dessa bereder mig ständiga problem: detta med svart respektive brunt skinn (på skor, väskor och skärp) till exempel (och eftersom jag vill krångla till det blandar jag dessutom in mocka, och gärna grå mocka, eller rosa…, kanske lack, och – för de dagar då jag känner mig vulgo – krokodilpräglat skinn), och detta med silver och guld (på smycken och detaljer): det blir till slut en rebus utan lösning. Jag behöver både ett smalt slätt brunt skinnskärp med guldspänne och ett smalt brunt slätt skinnskärp med silverspänne (och då talar vi bara om just de smala släta bruna skärpen, sedan finns de breda släta bruna, de flätade smala bruna, de breda flätade bruna, och det är bara de bruna). Sådant här tänker jag på när jag inte kan sova. Det är som terapi för mig: tänkte jag inte på skärpen skulle jag tänka på jobbigare saker. Är det sunt? Inte vet jag. Men det är trevligt.

För att avsluta detta blogginlägg med en populärkulturell referens så att jag inte verkar fullständigt världsfrånvänd: Jag började se andra säsongen av Mad Men igår, och även om man kan bråka om vem som är elegantast där (Det är tyvärr Betty Draper va? Jag har så svårt att identifiera mig med blondiner, så jag vill egentligen inte att det ska vara så. Jag gillar älskarinnorna bättre, både illustratörens capribyxor och skjortor knutna i midjan och varuhuskvinnans snygga dräkter) så tycker jag bäst om Joan. Tyvärr har den här trevliga sajten där Joan svarar på läsarfrågor inte uppdaterats på mycket länge, men jag rekommenderar en titt på det som finns!

 

Joan säger: If you want the girl next door, you should go next door.

9 kommentarer

Under dagbok

9 svar till “kvinnor jag vill se ut som när det blir vår

 1. Måste säga att din kvinnosmak är till förväxling lik min egen. Både Sophia Loren och Monica Belucci besitter en sensualitet som ofta slarvas bort idag med porrighet och för mycket naken hud. Monica är ju alldeles makalöst vacker.

  Ps. Hur tyckte du att Mad Men utvecklades? Fortfarande bra?

 2. Du ser redan italiensk ut!

  För övrigt anser jag att Monica Bellucci är världens vackraste kvinna.

 3. kajakrille

  Fina bilder! ;)

 4. liz

  gwen stefani lyckas rätt fint i denna http://www.youtube.com/watch?v=TGwZ7MNtBFU

 5. …Och le Figaro har mycket passande ”Monica B. i bilder” i dagens nätupplaga – http://madame.lefigaro.fr/popshow/en-kiosque/2708/celebrites/enquete/15458. Tänkte det kanske kunde liva upp dagen!

 6. Jag har också alltid velat se ut som Monica Belucci.

 7. Sophia Loren och Monica Belucci i trafiken – finns det inga regler mot sådant?

 8. Jag hittade precis din blogg och blev så glad över det här inlägget. Vad bra och roligt du skriver. Jag känner för att se italiensk ut jag med nu.

 9. Ping: post festum « Thereses dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s