bekännelser

Hej, jag har inte slutat blogga. Men jag verkar ha slutat att blogga om min vardag. Jag har av olika anledningar tvingats konfronteras med min gamla dagbok på Skunk den senaste tiden, med inlägg nästan tio år gamla. Det var ömsom förtjusande, ömsom ångestframkallande, men vardag var det definitivt. Vill man läsa om min vardag rekommenderar jag återigen Twitter, där finns nu de där korta tankarna som även fanns på Skunk men som den här bloggens format tyvärr inte känns så lämpat för.

Saker jag har gjort på senaste tiden: Jag har varit i Växjö på Bokens dag och berättat om min bok inför 800 personer i ett konserthus. Johan Hakelius, Johan Theorin och Louise Boije af Gennäs var där också. Johan Theorin köpte min bok och bad att få den signerad till sin dotter: ”Hon gillar också Hitchcock”. Jag fick bo på hotell och äta en fantastisk middag (till förrätt: pumpasoppa med rökt sidfläsk och biscotti – ni tänker att det låter skumt, men det var så gott! Jag tänker fortfarande på pumpasoppan).
Jag har varit i Göteborg och läst för 8 personer i poesihörnan på stadsbiblioteket.


Stilig man i Växjö.

Jag har varit på bokcirkel. Det var den där omskrivna bokcirkeln med en Liljestrand, en (eller, tre, rättare sagt) Skantze och en Fröberg-Idling. ”Jag tänkte att ni kanske känner er utlämnade om jag bloggar om er”, sa jag. ”Nej, nej, blogga!” sa de. De var i och för sig lite berusade. Det bjöds på renfilé och initierad diskussion om robotframtiden.

Jag har varit på pressvisningar. Jag har varit på mediaseminarium. Jag har varit på fest. Jag har varit på KB fyra gånger. Jag har varit på hotellbar. Jag har varit på champagnelunch. Jag har varit på antikmässa och antikvarisk bokmässa och blivit intervjad i radio. Jag har lärt känna nya människor och återupptagit kontakten med gamla. Jag har jobbat. Jag ska jobba nu också egentligen. Jag ska lägga om mina hopplösa matvanor och försöka att inte äta något som har friterats under en vecka till att börja med. Det borde inte vara omöjligt.

Jag ska flytta snart igen. Jag ska bo några månader vid Skanstull. Sedan vet jag inte. Mitt liv känns som en enda röra. Bostadsläget i Stockholm får mig att känna mig tillbaka i någon slags studenttillvaro som jag mentalt lämnade för åtminstone fem år sedan. Jag skulle vilja inreda en hemtrevlig bostad, men ”inreda” känns som något som ligger i en framtid långt borta, just nu är jag glad om jag har någonstans att sova samt förvara alla mina flyttkartonger.

Det var jättelänge sedan jag skrev i en tidning. Varje dag har jag lust att skriva något om vad som är fel med den svenska samtidsprosan eller vad som är fel med mediamänniskors behandling av Sverigedemokraterna eller vad som är fel med mediamänniskor i största allmänhet, men jag orkar inte skriva något som skulle kunna bli en debatt för jag orkar inte ha en debatt så därför skriver jag twittermeddelanden om nagellack istället.

Jag är mycket glad över att ha ett jobb. Mitt jobb är min fasta punkt. Kanske är jag osunt besatt vid min arbetsplats, vid mitt skrivbord. I brist på fast bostad har jag inrett mitt skrivbord. Det ser ut som ett skatbo av bilder som jag tycker är fina. De senaste veckorna har jag suttit vid mitt skatbo till skrivbord och redigerat text, uppdaterat webbsidor, skrivit ut fakturor, fixat och pysslat. Det är så mysigt. Imorgon ska jag göra tidskrift igen, det blir också mysigt.

Jag ska försöka frigöra tid för att skriva på roman nummer två, för jag har för avsikt att skriva en roman till (jag har för avsikt att skriva två till, tre, kanske fyra, fem, sex, sju, och en novellsamling och en essäsamling eller två, jag kommer inte att känna mig nöjd med mig själv förrän jag har skrivit en sån där bok som Carl-Johan Malmberg skriver där jag breder ut mig över konsten och litteraturen). Jag har skrivit ungefär hälften av själva textmassan till roman nummer två tror jag. Jag lyssnar på Pulp medan jag skriver för det ska bli en bok som är lite ful och sunkig. Ingen blomsterporr, inga heta skånska landskap.

Jag har tänkt på Bruno Liljefors, jag har tänkt på symbolismen. Jag har köpt en liten litografi som ser ut så här:

Jag tycker att den är mycket symbolistisk. Det är Lejonbacken vid slottet, ser ni?

Jag har knappt läst några böcker. Jag håller fortfarande på med Min kamp. Nu håller jag dessutom på med Martin Engbergs Tecknen runt huset samt skandalboken om kungen. Jag skulle vilja resa till Köpenhamn och se utställningen med Anselm Kiefer, jag skulle vilja resa till Paris och se utställningen med Gerome. Min ambition är att åtminstone resa till Thielska galleriet.
Det är en strålande dag. Jag måste gå ut lite. Jag gör det nu.


Jag har en ny mobil och ett nytt rådjur. Här syns båda.

13 kommentarer

Under dagbok

13 svar till “bekännelser

 1. Per

  Oj, vad länge sedan jag kommenterade här. Kände nog mest ett trängande behov av att instämma i att Stockholm har en genuint vidrig bostadssituation; tvingades själv köra några extra varv i bostadskarusellen för ett tag sedan, och det är ju faktiskt helt omöjligt med att hitta vettiga och fasta boenden i den här staden.

  Har nästan känts exotiskt när jag har besökt gamla barndomsvänner i Örebro och inser hur självklart det är för många att bo i första hand med rimlig hyra, mänskligt med utrymme och nära centralt. Det är ju också ett sätt att leva på, som börjar kännas mer och mer lockande.

  Eller så är det faktum att jag pratar om bostadssituationen i Sthlm mer eller mindre non-stop när jag får chansen tecknet på att jag nu är en äkta stockholmare….

 2. Härligt Therese! Du är ett föredömligt alibi för de stiliga männen. Jag tycker du ska blogga mer på det här viset … å andra sidan förstår jag att 1. Du vill ha ett jobb 2. Du vill ha en lägenhet. 3. Då kan man inte säga vad som helst.
  Själv är jag för gammal för Twitter. Eller vad det nu beror på, i alla fall orkar jag inte med sånt.
  Ett råd: se upp för avensjuka (sic) personer. Det vimlar av dem, alla könen, särskilt på såna där tillställningar. Men du kommer säkert att klara dig utmärkt! Sen vet jag inte om det där med lägenhet, det är nog värre.

 3. tidenstecken

  Kul att du bloggat lite igen. Om twittrandet som s.k. socialt medium har jag starka synpunkter men det kan vi ta på tu man hand vid tillfälle.

  Grattis till det grafiska bladet av Waldemar Bernhard (1890-1965), en man som man här och var kan se omskriven som ”träsnittets mästare”. Honom borde du ägna en artikel eller essä vid tillfälle. Han verkar ha varit en oerhört produktiv person som avbildat en lång rad av Mellansveriges historiska byggnader. Dessutom god vän och studiekamrat med Dan Andersson, om vilken han skrev en bok. Med mera, med mera.

  Huvuddelen av hans efterlämnade papper finns på Göteborgs universitetsbibliotek och det är intressant att se förteckningen över dem som han korresponderade med. Kolla här:

  Klicka för att komma åt 119.pdf

 4. Dit liv lyder som ‘Lipgloss’ af Pulp.

 5. Härligt inlägg, härlig sammanfattning av din vardag och roligt att höra att du gjort så pass mycket på nästa roman. Lycka till med allting!

 6. Maja

  Hej! Du skriver så fint!

 7. Linda Berglund(Kusin)

  Du har en förkärlek till uppstoppade djur du, ett rådjur och……fick inte du en uppstoppad fasan när du fyllde 30 år !?
  ha det bra kusin
  Kram

 8. Hej!
  Tack för en härlig blogg. En inspiration.
  /Hannah

 9. Ylva Hedin

  Ja boende situatinen suger i Stockholm… men sånt är nu livet, och var sak har sin tid! :) Hoppas du får bra boende snart utan att behöva sälja din lever eller liknande! :)

 10. Ping: Del 1105: Ibland går det lika bra med nagellack at Vilks.net

 11. Jag dras totalt in i dina texter – din stilistik är så himla fin.

 12. Lisa H

  Ja! Ny roman! Nu, tack! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s