matematik

Staffan Hallströms Ingens hundar II från 1960-talet, plus…

…Charles Sprague Pearces porträtt av Paul Wayland Bartlett från 1890, är lika med…

…Edgar Degas Place de la Concorde från 1875!

7 kommentarer

Under dagbok

7 svar till “matematik

 1. Therese. För att parafrasera Strindberg, som ju alla mot sin vilja hela tiden återkommer till: Din blick är den bästa i Sverige! (Låt vara att man i vår lite speciella svenska samtid har gjort en dygd av nödvändigheten och därför låtit avskaffa det djupt odemokratiska ”genibegreppet” som det felaktigt använts i tanke, tal och skrift sedan latinets dagar.)

  En annan sak jag kom att tänka på var det som Horace Engdahl säger i sin klandervärda cigarettbok: om hur problemet med elitism skulle vara att man bara får med sig de näst bästa. Lite osäker på varför man alls skulle vilja få någon ”med sig” är jag nog ändå böjd att hålla med honom. (”De bästa identifierar sig med allmänheten och ser sig själva som vanliga.”)

  Eller som Johan Lundberg (oavbrutet värd att anklagas för allt) påpekar i senaste Axess: ”Många av dem som nu hyllar Tranströmer har samtidigt applåderat en poesiutveckling som har inneburit att just den sorts dikter som Tranströmer skriver har hamnat på undantag … Hans sätt att skriva var i en bemärkelse lika kontroversiellt då som nu.”

  Vad handlar poesi och konst om? På den frågan kunde man förslagsvis svara: om att se och finna nya samband, göra liknelser och drista sig till något slags metaforik, ge akt på detaljer och varsebli mönster; kort sagt besitta en sorts dubbel blick för sakers faktiska beskaffenhet såväl som deras hittills dolda, oupptäckta eller inneboende potential, annars vore ju snart sagt allting här i världen blott en typ av nödtorftigt maskerad svensk kulturjournalistik och vem skulle ha lust att leva då?

  Ursäkta mig, det är fredagsdrinken.

 2. Apropå inlägget en våning ovanför: Twitter verkar inte klokt!

  Hoppa omedelbart av och kom och bo hos oss i stället; vi har en ledig tältsäng då ju Vladek försvann utan ett spår häromveckan, delgiven misstanke för ”antikonstruktivistisk aktivitet” sedan en lektor i exotisk dans knuten till ett svenskt universitet, tillika andre vice suppleant i kommittén för Utopibevakning och Allmän Etisk Hygienteknik, tagit honom på bar gärning klottrandes obsceniteter på en toalettvägg i språkinstitutionens källarannex; ord som sedan kunnat härledas till tvivelaktiga antika tänkare, en spansk jesuitmunk, reformerta renässansmän, italienska och franska upplysningsmän, romantiska genier, nietzscheaner, atomforskare, hippies, gammelfeminister och centrallyriska skandinaviska efterkrigspoeter, alla utan undantag uppvisande noll intresse för vår egen epoks hypermoderna svenska samizdatkultur bestående av fräcka serietecknare, hyperradikala friteatergrupper, vanvördiga twittrare, slagkraftiga presskvinnor och dito ohämmade pressmän, idel spännande debattprogram, glamourösa melodifestivalshower etcetera, etcetera, m.m, m.m.

  Visserligen är Vladek skyldig oss en ej oansenlig summa för utebliven hyra, kopiösa mängder tvättmedelspulver, kabelteve, sophämtning och lite annat, fast kanske skulle kommittén om så blir aktuellt vilja ha godheten att skjuta till resterande belopp? (Vart tog t. ex. faster Ethels graverade signetring vägen? Och faster Ethel själv, för den delen?)

  I vilket fall hade Vladek efterhand kommit att utveckla en viss iögonfallande gångstil, hukande och framåtböjd, som hade han haft bråttom någonstans eller befarat ett snöras från taken, haha, nej, förlåt mig, det är inte min sak att avgöra, och så höll han sig ju också mest med sina böcker inne på sitt rum mot slutet, om du förstår vad jag menar?

  Ner med patriarkatet och de sluga europeiska bankirerna!

 3. Ola – apropå: ”Ner med patriarkatet och de sluga europeiska bankirerna!” – så undrar jag ifall Du känner till den globala ränte- och penningbluffen :?:

 4. Tja, något hum har jag väl om den. Och jag sa ju det också: Ner med dem bara! (Må vara med en biton av ironi som ska indikera att jag för den skull sällan lockas av några överhettade hals-över-huvud-lösningar av den där mer ”resoluta” visionära sorten – det brukar ju sluta rätt illa…)

  Konjunkturer kommer och går, för att uttrycka det lite cyniskt. Men jag var faktiskt inte främmande för exempelvis ”Tobinskatten” när den kom på tal häromåret. (Med reservation för att den nog inte skulle bita på de största bovarna, och i värsta fall t.o.m. försvåra saken ytterligare för oss vanliga småsparare i växlingstagen inför mallorcaresan.)

  Och så har vi ju hela miljöproblematiken!

 5. ”Och så har vi ju hela miljöproblematiken!”

  Menar Du CO2-BLUFFEN ?

 6. Just den menade jag. (Må vara med en biton av sokratisk ironi, riktad även mot mig själv och mina väl iofs rätt naturliga krav på något slags förståelse av denna underliga plats i universum.)

  Vädret växlar, så att säga, ändå var jag inte främmande för en generell höjning av drivmedelsskatten inom EU-området när en sådan föreslogs, trots att jag själv bor på landet och inte tjänar så mycket, direkt. (Men lite allmänt pratsugen så här på förmiddagskvisten, när kaffet just har slunkit ner och tillvaron liksom ”pausar” en stund, det kostar jag på mig att vara!)

  Hittar man nu bara higgspartikeln innan tiden runnit ut, så tänker jag inte gnälla och gruffa mer på en stund!

 7. Ola: Vad hände sen med Vladek?! Jag vill veta mer. Spännande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s