angående det här med fiskporren

För att sammanfatta den senaste veckan i mitt Twitter- och Facebookflöde: I Danmark har de en fisketidskrift som heter Fisk & Fri. Där ägnar man sig åt att i varje nummer publicera en bild på en naken tjej som poserar med en fisk, utförligt beskrivet – och fördömt (”bindgalen djur- och kvinnofientlighet”, ”kanske det värsta jag sett […]. Den frossande exploateringen av djur- och kvinnokroppar”) – i det här inlägget på Tomas Gunnarssons blogg Genusfotografen.

Detta föranledde den danske journalisten Mikael Jalving att skriva en text på SVT Debatt om svenska genustalibaner som saknar humor. Vilket i sin tur fick Patrik Svensson i Sydsvenskan att försäkra att ingen svensk är upprörd över fiskporren och att vi visst har humor i Sverige.

Där befinner vi oss nu. ”Varför denna gränslösa ondska, Danmark?”, skriver Tomas Gunnarsson i sitt bloginlägg om fiskporren. Jag tycker personligen att det är att ta i att kalla bilder på gäddor och bröstvårtor för ondska, och tänkte därför visa några bilder på liknande ondska ur konsthistorien, för att sätta det här med den danska fiskerotikan i perspektiv.

 

Arthur Wardle The Enchantress

Vi går ut lite försiktigt: Det här är The Enchantress av Arthur Wardle, brittisk viktoriansk konstnär som utvecklades till en bra djurmålare men tycks ha haft en fäbless för sensuella motiv med kvinnor och djur. Som här, där en kvinna tydligen utövar något slags magisk kraft över leoparder som hon vältrar sig bland, eller här, där en sjöjungfru blottar sig för några fluktande isbjörnar.

 

Stuck_Franz_von_Sensuality

Vem vill inte ha en fet svart orm mellan låren! Det här är Franz von Stucks Sensuality, och inte nog med att både kvinna och orm objektifieras, von Stuck var även en av Hitlers favoritkonstnärer! Så, det är väl knappast bara jag som tänker att Hitler antagligen skulle ha gillat den danska fiskporren, och Fisk & Fri, det låter ju lite suspekt när man börjar tänka på det..? Nästan som Frisk & Fri, som i arisk och utövande kroppskultur/fritidsfiske i sitt natursköna Lebensraum?

Jag skojar nu, hoppas jag att ni förstår – jag tycker att von Stucks målning är toppen, och motivet kvinna med orm var extremt vanligt i bildkulturen vid förra sekelskiftet. Ormen symboliserar inte i första hand det manliga könsorganet, utan djävulen, pga bibel, Adam & Eva, syndafall etc – ormen var fin de siècle-femme fatalens accessoar par préférence, vilket alltså symboliserade att hon var farlig att ha att göra med eftersom hon var… sexuell, vilket i alla böcker jag äger om saken ses som ett uttryck för kvinnoförakt, men vilket jag aldrig har kunnat se som något annat än… coolt.

Här har vi en annan kvinna som myser med en orm, Salammbô av Gebriel Ferrie, från 1899. Denna ormerotika är baserad på snuskhummern Gustave Flauberts roman med samma namn, om vackra Salammbô som bor i Karthago och har en tjock grön pytonorm som hon umgås med: ”ormen föll bakåt, och medan den lade sin kropp runt hennes hals, lät den huvud och svans dingla, som ett trasigt halsband. Salammbô lindade den runt sin midja, under sina armar, mellan sina knän: sedan tog hon ormen om dess käke och och förde den lilla triangulära munnen mot kanten på sina tänder…” – här har vi en annan Salammbô, av Jules Toulot, och här har vi visst Salma Hayek i toppenfilmen From Dusk Till Dawn!

 

Dosso_Dossi_003 circe and her lovers

Det här är den italienske renässanskonstnären Dosso Dossis Circe och hennes älskare. – Vänta nu, ”älskare”? Ligger hon med djur? Inte riktigt – Circe (eller Kirke på svenska) var en antik trollpacka som förvandlade folk hon blev sur på till djur, däribland en rad före detta älskare. Rimligt! (Alldeles snart kommer dock bilder på kvinnor som faktiskt ligger med djur! Ni är härmed varnade.)

dossi circe utsnitt

Lite trist att vara förvandlad till rådjur när kvinnosköten exponeras för en så här.

 

heine

Det här är en etsning av Theodor Heine, tysk grafiker och medarbetare i tidskriften Simplicissimus. Det är som en omvänd Romulus och Remus-bild, fast med rådjurstema istället för vargar – ja, vad ska man säga? Det är en väldigt konstig bild. Jag tycker att den är underbar.

 

Portrait-of-King-Charles-V-and-His-Water-Dog

Här har vi ett porträtt målat av Jakob Seisenegger 1532, föreställande den tysk-romerske kejsaren Karl V, med en gardintofs i handen och en hund som nosar på hans kön! Jag gillar hans blaserade blick, lite som att han tänker ”Jaha, en hund till som kommer och ska nosa på mitt kön… ja, gör vad du ska då…”

Portrait-of-King-Charles-V utsnittSchysst blygdkapsel.

 

leda-and-the-swan-in-the-palace-of-fesch-ajaccio

Här har vi en kvinna som ligger med en svan! Det är Leda, som ni säkert förstår. Hon är ett mycket vanligt motiv i konsthistorien: ibland avbildad liksom mer gosande med svanen, ibland i action. Jag tycker att det verkar sådär att kyssa en näbb, men grejen kanske är att svanens huvud ser ut som en penis, vilket Google sa till mig nyss, och det stämmer ju faktiskt. Och när jag googlade vidare på detta spännande ämne uppdagades det att svanen är den enda fågeln som har en penis! Så, när Zeus valde att förvandla sig till just en svan visste han vad han gjorde.
(Förlåt för det som kommer nu, men: hur stor är egentligen en svanpenis, börjar man ju tänka, visst? Liksom, är den här målningen – gjord av Veronese – realistisk i anatomisk bemärkelse?
Okej, update: svanen är inte alls ensam bland fåglar om att ha en penis, säger Google nu. Ankor har dem också. Ibland jättelånga tydligen! 42 cm är rekordet. Men nu har jag sett bilder som får mig att vilja lämna det här ämnet – – – )

 

Attribué_à_François_Boucher,_Léda_et_le_Cygne_(vers_1740)

Här har vi Bouchers version av Leda och svanen. Nu blir det här med att svanens huvud ser ut som en penis tydligare för mig. Jag tycker att det är roligt att den ser så… nyfiken ut! Verkligen som att den tänker ”Vad har vi här då?!?”… och Leda själv, jag vet inte… hon ser lite uttråkad ut? Som att det snarare var gynekologbesök än hett svansex på gång? Eller hon kanske är… drömsk? Kanske önskar hon att det verkligen var en penis som var på väg, och inte en fågel? Det får man säga är en rimlig önskan.

 

hokusai dream of the fisherman's wife

Vi avslutar med lite bläckfiskporr! Det är Hokusai, kanske den mest kände av alla japanska konstnärer, som har döpt sin blötdjurserotika till Fiskarhustruns dröm, vilket alltså implicerar att det rör sig om en kvinnlig fantasi. Tja, jag vet inte – jag fattar ju liksom grejen: en massa tentakler som kan göra allt möjligt på samma gång, men den där glosögda penis-tentakeln i hennes mun alltså… samt det faktum att jag råkade bildgoogla ”squid porn” och såg sådant jag önskar att jag aldrig hade sett… (alltså VARNING för detta). Men denna fiskarhustru ser ju ut att tycka att det är en okej aktivitet, och den här bilden har varit mycket inflytelserik inom genren tentactle erotica – som jag känner inte riktigt är min grej, men jag skulle inte kalla den ond för det…

Ja hörrni, nu tänkte jag att vi skulle ha lärt oss att vilka sjuka grejer de än hittar på i Danmark, så har det garanterat hittats på något sjukare i konsthistorien! Hej, hej.

18 kommentarer

Under dagbok

18 svar till “angående det här med fiskporren

 1. För att inte glömma Richard Avedons ormfoto!

 2. Ping: Köttfri torsdag « No size fits all

 3. Haha, älskar denna folkbildning!

 4. Genialisk exposé. Dock kunde man undra om alla dessa bigotta svenska feministgubbar och -kvinnor alls intresserade sig för konsthistorien. Vann den någon genklang i dem? Det är svårt att tänka sig. Den är suspekt på så många sätt, konsthistorien. Ivrar för värden som sanning och skönhet; snusk och lustiga upptåg. När den inte bara konstrade och prompt skulle ifrågasätta idéerna och tankarna för dagen.

  Men Sydsvenskan-journalisten var rolig när han svarade att han inte gav många ”öringar” för den där danskens dumheter. Hahahaha. Här borta i Gehenna skrattar jag fortfarande åt den vändningen så att ögonen tåras. Hal som en ål och göra sig själv till en löja… Där fick han så han teg, den gode Jalving. Vi hade humor, uppenbarligen!

  Mvh /Genusbloggkommentatorn

 5. Gertrud

  Underbart!
  Den där bläckfisken verkar så enträgen, så … uthållig?
  En gammal vän var verkligen inne på just tentakelerotik i form av slangar, robotarmar, mm. Hon skulle ha skrikit högt och gällt om hon fått syn på den där slemmiga flerarmade charmören.

  Giv Therese ett konstprogram i teve! ropade jag själv.

 6. Alice

  Skillnad på målningar och foton? Kvinna som har sex med svan på foto skulle nog kännas jobbigare.

 7. Alice

  Också, anledningen varför jag tror att folk reagerar (tröttnar) på den här typen av bilder, är väl just att kvinnan alltid framställs på ett sexuellt sätt med väldigt lite eller inga kläder. Mannen du hade med är fullt påklädd och utstrålar snarare makt än vad han blir objektifierad. Sen när man ser den danska fiskporren kanske hoppats på att vi kommit lite längre in i framtiden än de där tavlorna.

 8. Linda

  Fast du glömmer en väsentlig del: fiskporren är verklig. Det är foton och fiskarna är döda. Det gör det väldigt mycket mer osmakligt än någon av fantasierna du presenterar. Därför haltar den här jämförelsen rejält. Hälsar en gammal konsthistoriker.

 9. Therese

  Alice och Linda, jag tycker inte att det är så stor skillnad på måleri och fotografi som ni tycker – jag finner till exempel inte det här fotot av en samtida Leda (av konstnären Sam Taylor Wood) osmakligt: https://theresebohman.files.wordpress.com/2013/01/sam-taylor-wood-leda-and-the-swan.jpg
  – jag tycker att det är vackert. Jag tycker dock inte att fiskporren är smakfull! Men jag tycker inte heller att den är kränkande för vare sig kvinnor eller fiskar.

  Johanna och Ola och Gertrud: Tack!

 10. Moa

  Det är väl mindre graden av verklighet och mer kontexten som är störande, med fiskporren. Skulle inte tycka att det var speciellt stötande om det verkligen var bilder från nån slags fiskfetischistisk fantasi, eller för den delen en myt. Däremot kan jag ha svårt att förstå vad nakna fruntimmer har i en hobbytidning att göra. Då kan man ju börja stoppa in bilder på Kraken och storsjöodjuret också i fiskeartiklarna, vilket egentligen vore mer relevant.

 11. Therese

  Moa, javisst! Jag har inte sagt att jag inte tycker att nakna damer inte är ett konstigt inslag i en fisketidning. Men det betyder inte att jag tycker att det är… ondska.

 12. Ping: Löst prat + några pikanta bilder « Vikboblogg

 13. Konstigt? Ja! Uppiggande? Ja! Ondska? Hm. Alls inte omöjligt… Fast vad skulle man å andra sidan attrahera sina sydvästbärande horder av 2000-talsläsare med? Sjötunga Walewska?

  Åh, jag ser redan fram emot nästa nummer av tidningen Jakt & Jägare…! För några fler pinuppor på Axessomslagen blir det väl olyckligtvis inte nu? Ok. Fick nog bli Fisk & Fri då trots allt.

 14. sven

  Vill man nu för tiden se bilder på nakna kvinnorkroppar får man göra det på obskyra sidor på internet eller gamla målningar på museer och konstböcker.
  Bilder på nakna kvinnokroppar har helt försvunnit från det offentliga rummet i Sverige trots allt tal från feministerna om sexualiseringen av det offentliga rummet.

 15. Per Lundberg

  Bra reflektion kring genus, konst och tidens besynnerliga strömmar!

  Och visst Gertrud, gärna ett konstprogram med Therese på TV.
  Och böcker.
  Ingen tänker så egensinnigt och vidunderligt om konst som Therese.

  Och jo, det finns en andart i Sydamerika med exceptionellt stor penis, men de flesta andfåglar (dit Ledas svan hör) har inte så där värst mycket att komma med. De flesta fåglar saknar den helt.

 16. Tancredi Valeri

  Problemet är väl att genustalibanerna antagligen inte har mycket till övers för klassiskt måleri heller, som de med största sannolikhet också anser vara genomsyrad av ”bindgalen djur- och kvinnofientlighet” och en ”frossande exploatering av djur- och kvinnokroppar”. Det är svårt att undkomma känslan av de egentligen tycker att målningarna du refererar till hör hemma på historiens sophög. Eller möjligtvis att de anser att de kan komma till en viss didaktisk användning – för att undervisa allmänheten i hur gränslöst ondskefulla och korkade folk var förr, och för att understryka de av mänskligheten aldrig tidigare anade moraliska höjder vi nu uppnått, eller i varje fall vissa av oss…

 17. Rolig text, som jag dumt nog läser mitt i natten.
  Men ingen enda av bilderna är förstås EROTISK. Snarare fantasitripper.

  Annars är ju japanerna fenomenala på det erotiska, bäst faktiskt, näst efter kinesisk erotisk poesi. Men den där bläckfisken, stek den i stället. och Leda och svanen – Gääsp.
  Ett bra tips är annars Picassos erotiska etsningar, nästan för bra för att ge bort ; )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s